tisdag 27 december 2016

The Wire Säsong 1-5 (TV-serie) (2002-2008) Betyg: 9/10



I mitt andra försök att ge mej an en oerhört uppskattad tv-serie så fastnade jag, även om det tog mej mer än halva första säsongen så föll jag till slut för The Wire. Och när jag föll så föll jag hårt.

Serien handlar om poliser och knarklangare i Baltimore. En anledning att det tar ett tag att komma in i serien är att det är ganska många personer att lära känna. Varje säsong har en egen handling, men allt hänger ihop över de fem säsongerna.

Jag skulle klassa The Wire som en av de absolut bästa tv-serie som jag har sett de senaste fem åren. Jag kan inte nog understryka hur bra den är. Alla borde se den!

Betyg: 9/10

fredag 23 december 2016

Forgetting Sarah Marshall (2008) Betyg: 7/10



Peter blir dumpad av sin flickvän, tv-stjärnan Sarah Marshall. Djupt deprimerad, i ett försök att glömma henne, åker han till Hawaii bara för att upptäcka att hon bor på samma hotell i sällskap med sin nya rockstjärnepojkvän.

Inte mycket att filosofera över förvisso, men detta är en riktigt rolig film. Jason Segel spelar huvudrollen, uppbackad av Mila Kunis, Kristen Bell, Russell Brand, Paul Rudd och Bill Hader m fl. Bra tempo, mycket hjärta och många skratt - vad mer kan man kräva av en komedi?

Betyg: 7/10

torsdag 22 december 2016

American Crime Story Season 1 - The people v. O.J. Simpson - Betyg: 9/10

























Hur kan en verklighetsbaserad serie om en rättgång som alla vet hur den gick bli det minsta spännande? Ingen aning faktiskt, men likväl så är The People v. O.J. Simpson fantastiskt spännande och engagerande till max. Handlingen börjar med att OJs exfru Nicole mördas och följer därpå den korta tv-sända biljakten på OJ. Sedan handlar det mesta om rättgångförberedelser och själva rättegången. Otroligt välgjord serie med många skådespelare som gör fantastiska rolltolkningar. Cuba Gooding Jr spelar OJ, David "Ross" Schwimmer OJs bästa vän, John Travolta hans advokat. Men det finns många många fler som är riktigt bra i serien. Missa inte!!

Betyg: 9/10

lördag 17 december 2016

Yellowbeard (1983) Betyg: 1/10


Hur kan en film av och med Graham Chapman från Monty Python vara så tråkig och menlös? Jag minns att jag såg den på 80-talet och ar inte imponerad alls. Gav den en chans till och blev trots noll förväntningar ändå besviken.

Handlar om en pirat och en skatt. Nog där. Se den inte. Glöm att den ens finns.

Betyg: 1/10

lördag 10 december 2016

Me Before You (2016) Betyg: 6/10


Arbetarklassflickan får ett jobb som sköterska till en ung rikemansson som blivit rörelsehindrad. Han är odräglig, men hon behöver jobbet.

Lite som en sämre The Intouchables, vilken förvisso är en grymt bra film. Den här filmen spg jag många kvinnliga bekanta som hyllade när den gick upp på bio. Håller delvis med för det är en engagerande och välgjord film, men den har inget att hämta i jämförelse med tidigare nämnda Intouchables.

Betyg: 6/10

onsdag 7 december 2016

11.22.63 (TV-serie) Betyg: 7/10


Tänk om du kunde förhindra mordet på president John F Kennedy. Jake Epping får möjligheten när hans kompis visar honom en portal som leder honom tillbaka i tiden till 1960, tre år före attentatet.

Välgjord tv-serie baserad på en av Stephen Kings bättre böcker på många år. James Franco spelar huvudrollen. Inte dum alls och bitvis riktigt spännande, även om jag hoppades på aningen mer efter att ha läst boken. Tur att det inte blev en film för materialet lämpar sig betydligt för en tv-serie i 8 delar.

 Betyg: 7/10

tisdag 6 december 2016

Bad moms (2016) Betyg: 5/10


Ensamstående mamman (Mila Kunis) hittar likasinnade vänner. De bryter normen bland skolans mammor och lever loss. Bitvis rätt rolig, men också stereotyp standardrulle som inte riktigt hittar rätt.

Betyg: 5/10

Chapter 27 (2007) Betyg 4/10

























Halvhygglig film om Mark David Chapman, mannen som mördade John Lennon. Filmen handlar om just den episoden i hans liv. Bitvis småintressant, bitvis småtrist. Oscarsbelönade Jared Leto spelar huvudrollen, och även om han gör en klart godkänd insats så räcker inte det för att filmen ska lyfta.

Betyg: 4/10

Captain Fantastic (2016) Betyg: 6/10

























Ensam pappa med 6 barn lever ute i vildmarken där han uppfostrar dem att bli starka och självförsörjande. När de tvingas ge sig av på en resa utmanas hans föräldraskap.

Annorlunda film med Viggo "Aragorn" Mortensen i huvudrollen. Bitvis riktigt bra och gripande, men har en del transportsträckor som saktar ned lite för mycket.

Betyg: 6/10

Designated Survivor Säsong 1 (TV-serie) (2016) Betyg: 8/10


Jag har hittills sett de första 8 avsnitten av denna nya serie. Det handlar om när USA utsätts för ett terrorattentat i Washington som dödar presidenten och hela hans kabinett samt hela kongressen. I en skyddad byggnad en bit ifrån detta finns "next in succession", en mindre betydelsefull minister (Keifer Sutherland) som plötsligt svärs in som President i detta krisscenario.

Jag gillar upplägget och seriens första åtta avsnitt gör mej inte besviken. Kan dock inte låta bli att irritera mej på en replik som sägs ett par gånger i serien som är något i stil med att "detta är den värsta händelsen sedan 9/11". Duh, säger jag. Även om färre dör så är nog detta en betydligt större katastrof som hotar hela landets konstitutionella existens. Men strunt i det nu och börja se serien omgående!

Betyg: 8/10

onsdag 30 november 2016

Snowden (2016) Betyg: 8/10

Fascinerande verklighetsbaserad film om visselblåsaren Edward Snowden. Han är en superskarp datanörd som börjar arbeta för CIA pga av att han vill tjäna sitt hemland USA. Ganska snart så upptäcker han att det inom organisationen begås konstitutionella övertramp mot landets egna medborgare, liksom mot privatpersoner runtom världen. Han byter jobb och börjar arbeta för NSA (National Security Agency) där han inser att omfattningen var mycket värre än han kunnat ana. Genom avlyssning av all datatrafik, mobiltrafik och övrig digital kommunikation så byråerna skapat ett monster som riskerar att skena iväg utom all kontroll. Allt människor gör på sociala medier, i webbsökningar, chattar, email, telefonsamtal övervakas. Dessutom så aktiverar man kameror/mikrofoner i datorer och mobiltelefoner för att i realtid kunna monitorera människor. Man är inne i företag, organisationer, insfrastrukturer över hela världen. Det är ett cyberkrig (eller förberedelser för ett sådant) pågår bakom kulisserna. Det låter som en påhittad story, för inte skulle väl något sådant här 1984-scenario kunnat pågår i verkligheten? Det hemska är att det precis vad det gjor! (gör?) Snowden beslutar sig till slut för att offra allt han har och är för att få ut sanningen om dessa fruktansvärda övertramp på människors frihet och integritet.

I USA anses han av många som en landsförrädare eftersom han stal och offentliggjorde hemligt material. Många anser även att han är en hjälte. Min åsikt är enkel - det han har gjort för det amerikanska folket (och för resten av världens medborgare) är kanske den enskilt största individuella insatsen som någon enskild människa gjort på decennier eller ännu längre. Jag tror att historieböckerna kommer att tala om Snowden som en frihetskämpe som gjorde fantastiskt mycket för människors integritet vid en tidpunkt när den var på väg att utplånas. USA skolor kommer att undervisa om honom som en av de stora amerikanska patrioterna. Vem vet, en dag kanske hans insatser kommer att göra honom aktuell för Nobels Fredspris!?

Men tillbaka till filmen. Det är den många gånger kontroversielle regissören Oliver Stone (JFK, Natural Born Killers, Plutonen och mycket mer) som har regisserat filmen. Filmen är riktigt bra berättad och känns mycket trovärdig. Det är inte alltid fallet med Stones filmer, men här har han verkligen hittat rätt ton och ett viktigt ämne. Joseph Gordon-Levitt spelar Snowden och lyckas få fram en balanserat nördig person med skärpa med inre konflikter över det svåra beslut han har att fatta. Ett mycket starkt porträtt som förtjänar utmärkelser. Det gör förresten filmen som helhet, för den är viktig och mycket bra. Dock så ska man ha med i beräkningen att ämnet är så kontroversiellt i USA att filmen inte gick att få finansiell backning för på ett vettigt sätt hos de amerikanska filmbolagen. Istället så är det främst franska och tyska resurser som möjliggjort att få filmen gjord. Jag misstänker starkt att det kan vara samma problem när det kommer till Oscarsnomineringarna.

Men den här filmen är ett måste att se. Alla människor som äger en dator eller mobiltelefon borde se den för att förstå makten som finns i att ta kontroll på all data som produceras. (Vi kan diskutera Facebook eller Google någon annan gång....) Jag tyckte den var riktigt bra, och den är verkligen inte en film som enbart kretsar om politiska ställningstaganden eller annat långrandigt. Se den, den kommer att vidga dina vyer!

Betyg: 8/10


onsdag 23 november 2016

Gladiator (2000) Betyg: 6/10

Rejält Oscarsbeströdd film (5 stycken) från 2000. Russel Crowe spelar den spanske officeren i den romerska armén som vid ett kedjareskifte hamnar i onåd och ska avrättas liksom hans familj. Han rymmer svårt skadad, men tas till fånga och säljs som slav vilket leder till att han hamnar i gladiatorspel. Han ruvar på sin hämnd samtidigt som han visar sin stridsskicklighet på arenorna. Snart är han tillbaka i Rom, i kejsarens närhet....

Jag har aldrig varit överförtjust i Gladiator även om det är en bra film. Joaquin Phoenix är lysande i rollen som Commodus. Snygga spännande stridsscener. Fantastisk scenografi. Crowe levererar bra i regi av Ridley Scott. Bra men inte toppen!

Betyg: 6/10

torsdag 17 november 2016

Joshy (2016) Betyg: 6/10

Efter att Joshys fästmö plötsligt dött så beslutar han och ett par av de närmaste vännerna sig för att ändå åka till det hus de hyrt för den tänkta svensexan för att hjälpa honom att hantera den uppslitande händelsen. Ett par av kompisarna får den planerat lugna helgen att bli en vild tillställning med alkohol, droger och pooler.

En helt klart hygglig indiefilm med ett gäng kul karaktärer, bitvis bra dialog, och en vettig blandning mellan seriositet och humor.

Betyg: 6/10

fredag 11 november 2016

Taxi Driver (1976) Betyg: 6/10

Klassisk New York-film av Martin Scorsese och med Robert DeNiro i huvudrollen som Travis Bickle som Vietnamveteranen som blir taxichaufför.

Även om filmen onekligen är välgjord och innehåller en del grymma klassiska scener så tycker jag att den bitvis är lite för långsam och därmed inte når upp till ett riktigt toppbetyg. Jag förstår att det här är som att svära i kyrkan för många. Men jag tror att många andra skulle hålla med mej.

Betyg: 6/10

onsdag 2 november 2016

Labyrinth (1986) Betyg: 6/10

Fantasifull film om Sarah (Jennifer Connely) som dras in i en annan värld där hon måste rädda sin halvbror som tillfångatagits av den ondskefulle Goblin King (David Bowie). För att klara utmaningen måste hon ta sig igenom en enorm labyrint som ska leda henne till kungens slott.

Eftersom mupparnas skapare Jim Henson ligger bakom filmen så vimlar det av fantasifulla figurer i filmen, liksom en hel del humor. Och det är detta som gör att filmen faktiskt är rätt charmig och underhållande. Storyn i sig är ganska tunn. Bowie är underhållande att kolla på i sin märkliga utstyrsel, men trots att han är en av filmens affischnamn så är hans insats inte jätteomfattande. Bowie har också skrivit flera låtar till filmen. Några av dem framförs under filmen (musikalvarning).

Betydligt bättre än jag fruktade.

Betyg: 6/10

söndag 30 oktober 2016

When Harry Met Sally (1989) Betyg: 6/10

Klassisk romantisk komedi om Harry som liftar från collage med Sally då de båda ska flytta till New York. De blir genast ovänner och deras vägar skiljs åt. Vi får följa dem genom åren när de åter springer på varandra i New York och vänskap uppstår så småningom.

Man brukar ofta säga att komedier åldras dåligt. Jag tycker att det är ett generellt faktum, även om det finns undantag. Den här filmen är nog ändå mer romantik än komedi så den har klarat sitt åldrande hyfsat. Det finns en viss "omodernitet" i könsrollerna som sänker filmen bitvis. Billy Crystal är en riktigt bra komediskådespelare med en riktigt bra timing, så det finns definitivt guldkorn i filmen. Som helhet så är den fortfarande mycket sevärd, inte minst för att spana på Meg Ryans spännande frisyrer och kläder.

Betyg: 6/10

fredag 28 oktober 2016

Solace (2015) Betyg: 8/10

Anthony Hopkins som mannen med övernaturliga psykiska krafter som hjälper FBI att utreda en seriemördare. Japp, det är inte han som är seriemördaren i den här filmen. Hade inga jätteförväntningar på filmen, så jag blev riktigt positivt överraskad. Kanske inte egentligen en storfilm, men den är spännande, välskriven och med bra skådespeleri, inte minst av Hopkins. Jag tycker att ni ska se den!

Betyg: 8/10

torsdag 27 oktober 2016

Special Correspondents (2016) Betyg: 7/10

Ricky Gervais har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i denna film som är gjord exklusivt för Netflix. Han och Erik Bana spelar två radioreportrar som ska åka till Sydamerika för att bevaka oroligheter. De tappar bort passen och flygbiljetterna och i en rädsla för att få sparken så stänger de in sig i ett rum tvärs över gatan från jobbet och fejkar reportage från krigszonen.

Bitvis riktigt rolig. Klart sevärd om man som jag uppskattar Gervais självförnedrande humor.

Betyg: 7/10

onsdag 26 oktober 2016

ARQ (2016) Betyg: 8/10


Ett par vaknar upp och blir attackerade av inkräktare. Plötsligt blir de medvetna om att de befinner sig i en "tidsloop". Kan de lära sig hur de ska övervinna de ondskefulla männen?

Lågbudget-scifi. Inga skådespelare du har hört talas om, men det gör inget. Snyggt och smart gjord. Verkligen min kopp té. Rekommenderas!

Betyg: 8/10

tisdag 25 oktober 2016

King Kong - Extended edition (2005) Betyg: 7/10


Efter tre oerhört framgångsrika Sagan om Ringen-filmer gav Peter Jackson sig på att göra en nyinspelning av filmklassikern King Kong. När filmen kom var jag inte särskilt imponerad, men jag beslöt mej att det var dags att ge filmen en chans till, nu i den förlängda versionen som klockar in på 3 timmar och 20 minuter.

Väldigt mycket (för den tiden) snygg CGI, bra berättande, bra skådespelare. Det här är inte så dumt. Jag tycker att vissa scener på ön (Skull Island) som är lite för utdragna (jämför med en del av slagen i LOTR). En scen där besättningen springer mellan benen på några av öns innevånare är inte så snyggt gjord och känns rätt löjlig faktiskt. Hur så många överlever är fullkomligt befängt.

Men som helhet så var jag faktiskt riktigt nöjd med filmen. Jag vill klassa den som den bästa av de tre King Kong-filmerna. Och scenerna i New York, inte minst i filmens inedning är fantastiskt snygga.

Betyg: 7/10

söndag 23 oktober 2016

Mascots (2016) Betyg: 6/10



Precis nysläppt Netflixproducerad film med Christopher Guest bakom ratten. Jag är ju ett stort fan av This is Spinal Tap och kanske ännu mer Best in Show. Fantastiskt roliga "mockumentaries". Mascots följer samma tema och här får vi träffa maskotar för klubblag. De har en stor träff är priser ska delas ut till de bästa.

Men vad nu? Är inte detta mer eller mindre rakt av samma upplägg som Best in Show? Jo tyvärr är det så. Mascots känns mer eller mindre som en karbonkopia av Best in Show. Precis samma berättarupplägg, en del karaktärer känns snarlika och en del skämt är mer eller mindre kapade ifrån Guests tidigare filmer.

Tyvärr så är Mascots bara en sämre version av Best in Show. Fortfarande så har jag bitvis riktigt kul när jag ser den, men har du inte sett någon av filmerna så ska du satsa på Best in Show som är en fullpoängare!!

Betyg: 6/10

onsdag 19 oktober 2016

Suicide Squad (2016) Betyg: 5/10


Ännu en superhjältefilm! Den här gången en ensemblefilm från DC Comics värld. Här drar USAs regering ihop ett gäng kriminella personer med övermänskliga krafter och tvingar dem att samarbeta för att rädda världen från dess undergång.

Ganska tunn story, halvdant manus, dåligt berättat. Persongalleriet är väl en av de bra sakerna med filmen. Margot Robbie är fullkomligt lysande som Harley Quinn, Jokers flickvän. I rollen som Jokern har Jared Leto fått mycket uppmärksamhet. Min åsikt är att han gjorde verkligen ingen bestående insats, Hans Jokern känns som en korsning av Jack Nicholsons och Heath Ledgers versioner. Inget nytt tillförs, och rollen är mer eller mindre en bifigur i filmen.  Will Smith spelar huvudrollen och han är alltid okej nu för tiden. Joel Kinnaman gör inte heller bort sig, även om han inte sticker ut.

Jag finner alltid ett visst nöje i filmer som denna, men denna här hörde definitivt inte till det övre skiktet i genren.

Betyg: 5/10

lördag 9 april 2016

The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret S1-S3 (2009-2016) (TV-serie) Betyg: 8/10

Serie jag halkade in på pga att två huvudroller spelas av folk från den lysande komediserien Arrested Development. Vi möter Todd Margaret som plötsligt (och oväntat) blir befordrad till att ta över företagets Londonkontor där han får ansvar för att ta hand om lanseringen av energidrycken Thunder Muscle. Todd har några problem. Han är fullkomligt inkompetent, han vet inget om England, han ljuger notoriskt för att försöka framstå bättre.

Kul idé till en serie, och den börjar i lite halvhygglig takt. Men avsnitt för avsnitt så växlar den upp och till slut så är den riktigt rolig. Det är ingen jobbigt lång serie, utan tre säsonger á sex korta avsnitt. Väl investerad tid! Rekommenderas!

Betyg: 8/10


onsdag 6 april 2016

Legend (2015) Betyg: 9/10

Berättelsen om de två gangster-tvillingbröderna Reggie och Ronald Kray som under 1960-talet tog över London. Den ena brodern Ronald är psykiskt instabil, vilket får konsekvenser när Reggie tvingas lämna över ansvaret för deras business till honom under en tid. Reggie slits mellan kärleken, lojaliteten till sin bror och sitt kall som gangster.

Baserad på verkliga personer och händelser. Det finns många saker kring Legend som gör att varningsklockorna ringer för mej. Men inga av dessa farhågor blev verklighet. Istället så blir jag indragen i en riktigt bra film, där det allra bästa är Tom Hardys skådespelarinsats som tvillingbröderna. Otroligt skickligt spelat, och likaså mästerlig produktion som gör det hela trovärdigt. En riktigt bra film helt enkelt!

Betyg: 9/10


lördag 19 mars 2016

Room (2015) Betyg: 9/10

Femåriga Jack och hans mamma Joy bor i ett litet rum avskärmade från omvärlden. På kvällarna får mamma besök av Old Nick, och då får Jack sova i garderoben. En dag berättar Joy för Jack att hon har blivit tillfångatagen av Old Nick för sju år sedan och att han håller dem inlåsta i rummet. Men Joy har tankar om hur de ska kunna fly.

Brie Larsson är fantastiskt bra i rollen som Joy/Ma, vilket hon också blivit Oscarsnominerad för. Men det är ett skämt att Jacob Tremblay som spelar Jack inte har nominerats. Hans rollinsats är enorm och bitvis är det hans insats som bär filmen framåt.
Obehaglig till tusen att se. Berör långt ned i själen. Årets bästa film?

Betyg: 9/10




söndag 6 mars 2016

Brooklyn (2015) Betyg: 8/10

Det är tidigt 50-tal och Eilis lämnar familjen, hemmet och fattigdomen i Irland för att söka lyckan i USA. Efter en lång båtresa anländer hon och får plats som en av flera inneboende hos hos en äldre kvinna i Brooklyn, varpå hon börjar arbeta i en butik. Men Eilis känner svårigheter med kulturkrocken och ännu värre - hemlängtan är enorm. Men sakta börjar det vända för henne när hon träffar en man och tycke uppstår. Men en dag så kommer ett tragiskt besked hemifrån.

Filmen är nominerad i tre klasser i årets Oscarsgala. I rollen som Eilis ser vi Saoirse Ronan. Vem säger du sannolikt? Det gjorde jag med trots att jag hade sett henne i The Grand Budapest Hotel. Jag misstänker att det här blir hennes stora genombrott för hon är makalöst bra. Vi får se henne utvecklas från en enkel irländsk tjej som initialt är ganska bortkommen i det nya landet till att med tiden växa till en stark kvinna. Denna utveckling syns så tydligt på hennes personlighet liksom i hela hennes utseende och gestalt. Utan en bra skådespelerska så hade detta kunnat bli riktigt fattigt. Saoirse är definitivt med i matchen om statyetten.

Hon backas upp enormt starkt av några andra skådespelare som inte heller är superstjärnor. Jim Broadbent spelar den irländske prästen i Brooklyn (och honom känner ni igen även om ni inte visste vad han heter). Domnhall Gleeson gör en mycket vältempererad insats. Han är ursprungligen mest känd som en av Weasleybröderna i Harry Potterfilmerna, men har på senare år gjort fina roller i Ex Machina, About Time och nu senast i The Reverant (mot Leonardo).

Det som talat mycket för den här filmen är att jag tror att den slår an en nerv i amerikanernas hjärtan då den berättar om upplevelsen att komma till möjligheternas land, precis som de själva eller deras inte alltför avlägsna förfäder en gång gjorde. Eftersom filmens manus är skrivet av den välkända brittiska författaren Nick Hornby (High Fidelity, About a boy) baserat på en irländsk författaren bok så blir det inte så där överdrivet som det lätt kan bli i en amerikansk fattning. Det känns mycket tilltalande för mej.

Filmen är riktigt bra, och det är nära att jag skruvar upp den ett snäpp till. Det hade kanske varit överdrivet. Men det här är en jättebra film som välförtjänt var med och krigade om tre tunga Oscars, men i slutändan blev Brooklyn utan.

Betyg: 8/10

torsdag 25 februari 2016

Mina favoriter på Oscarsgalan 2016

Jag tycker det som kännetecknar detta filmår är att det inte finns lika solklara favoriter som för ett år sedan. Visst har The Revenant med Leonardo fått massor med nomineringar och kommer säkerligen att ta hem fler statyetter än vad jag tycker att filmen förtjänar. Detta kanske är ett tecken på att jag tycker att årets filmskörd saknar de riktiga höjdarfilmerna. Jag har nu sett de flesta av filmerna som nominerats, med tyngdpunkt på allt som berör de tyngre kategorierna. Det är dessa kategorier som jag nu tänker "spå" vinnarna i. (Jag känner att många av de andra kategorierna är alldeles för svåra att gissa.)

1. BÄSTA FILM
Spotlight
The Revenant
Room
Brooklyn
Bridge of Spies
The Martian
Mad Max: Fury Road
The Big Short
MIN GISSNING:  Jag skulle önska mej att Room vinner, men misstänker att det blir The Revenant

2. BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL
Trumbo: Bryan Cranston
The Revenant: Leonardo DiCaprio
Steve Jobs: Michael Fassbender
The Danish Girl: Eddie Redmayne
The Martian: Matt Damon
MIN GISSNING: Leonardo DiCaprio tar äntligen hem sin efterlängtade Oscar. Det vore skönt för då slutar han förhoppningsvis att söka efter pretentiösa filmroller som enbart verkar syfta efter att han ska kunna ta hem ett sådant pris.Misstänker att främsta konkurrensen kommer från Eddie Redmayne som kanske överspelade lite i sitt pretentiösa könsöverskridande porträtt.

3. BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL
Carol: Cate Blanchett
Room: Brie Larson
Brooklyn: Saoirse Ronan
Joy: Jennifer Lawrence
45 Years: Charlotte Rampling
MIN GISSNING:  För mej så finns det bara en riktig kandidat och det är Brie Larsson. Visst är Jennifer Lawrence riktigt bra i Joy, men hon har redan tagit hem en statyett för ett par år sedan. 

4. BÄSTA MANLIGA BIROLL
Bridge of Spies: Mark Rylance
Creed: Sylvester Stallone
The Revenant: Tom Hardy
Spotlight: Mark Ruffalo
The Big Short: Christian Bale
MIN GISSNING: Knivig kategori men jag tror att Tom Hardy tar hem statyetten. Konkurrensen är hård, inte minst från Christian Bale och förvisso kanske även Sylvester Stallone är med i leken.

5. BÄSTA KVINNLIGA BIROLL
The Hateful Eight: Jennifer Jason Leigh
The Danish Girl: Alicia Vikander
Steve Jobs: Kate Winslet
Spotlight: Rachel McAdams
Carol: Rooney Mara
MIN GISSNING: Oj oj, vilket getingbo. Jag tycker att alla är tänkbara vinnare förutom Rachel McAdams som inte stack ut speciellt i Spotlight. Det vore ju kul med Vikander, men jag satsar nog på Jennifer Jason Leigh.

6. BÄSTA REGI
The Revenant: Alejandro González Iñárritu
Spotlight: Tom McCarthy
Mad Max: Fury Road: George Miller
Room: Lenny Abrahamson
The Big Short: Adam McKay
MIN GISSNING: Alejandro González Iñárritu tar nog hem denna för The Revenant

7. BÄSTA ORIGINALMANUS
Inside Out: Pete Docter (screenplay/story), Meg LeFauve (screenplay), Josh Cooley (screenplay), Ronnie Del Carmen (story)
Straight Outta Compton: Andrea Berloff (screenplay/story), Jonathan Herman (screenplay), S. Leigh Savidge (story), Alan Wenkus (story)
Bridge of Spies: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Ex Machina: Alex Garland
Spotlight: Josh Singer, Tom McCarthy
MIN GISSNING: Här satsar jag på Spotlight, även om jag personligen skulle föredra att Alex Garland fick priset för Ex Machina.

8. BÄSTA MANUS FRÅN FÖRLAGA
The Big Short: Charles Randolph, Adam McKay
Brooklyn: Nick Hornby
The Martian: Drew Goddard
Room: Emma Donoghue
Carol: Phyllis Nagy
MIN GISSNING: Det som verkligen stack ut när jag såg The Big Short var hur otroligt smart och välskrivet manuset var. Jag tycker att den därför är en självklar vinnare!

9. BÄSTA CINEMATOGRAFI
Carol: Edward Lachman
The Hateful Eight: Robert Richardson
Mad Max: Fury Road: John Seale
The Revenant: Emmanuel Lubezki
Sicario: Roger Deakins
MIN GISSNING: Det står mellan The Revenant och The Hateful Eight. Min gissning hamnar på The Hateful Eight som frossar i filmteknisk nörderi.

10. BÄSTA ORIGINALFILMMUSIK
Carol: Carter Burwell
The Hateful Eight: Ennio Morricone
Sicario: Jóhann Jóhannsson
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens: John Williams
Bridge of Spies: Thomas Newman'
MIN GISSNING: Ennio Morricone tar hem priset!

11. BÄSTA DOKUMENTÄR
Amy: Asif Kapadia, James Gay-Rees
Cartel Land: Matthew Heineman, Tom Yellin
The Look of Silence: Joshua Oppenheimer, Signe Byrge Sørensen
What Happened, Miss Simone?: Liz Garbus, Amy Hobby, Justin Wilkes
Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom: Evgeny Afineevsky, Den Tolmor
MIN GISSNING: Utan att ha sett någon av de andra så kan jag konstatera att jag var imponerad av Amy, så jag lägger mina pengar på den.

12. BÄSTA ANIMERADE LÅNGFILM
Anomalisa: Charlie Kaufman, Duke Johnson, Rosa Tran
Inside Out: Pete Docter, Jonas Rivera
Shaun the Sheep Movie: Mark Burton, Richard Starzak
When Marnie Was There: Hiromasa Yonebayashi, Yoshiaki Nishimura
Boy & the World: Alê Abreu
MIN GISSNING: Skulle bli förvånad om någon kan rucka på Inside Out, vilken var en riktigt bra film. 


På söndag kväll får vi se hur det går....


onsdag 24 februari 2016

Carol (2015) Betyg: 7/10

1950-talsrulle (utspelar sig då) som handlar om den unga Therese (Rooney Mara) som jobbar på ett varuhus där hon träffar Carol (Cate Blanchett) som är inne och handlar. De två dras till varandra och börjar umgås. Men Carol som precis befinner sig i skilsmässa från sin man blir plötsligt konfronterad med sett "osedliga leverne" av makens advokater och riskerar att helt förlora vårdnaden om parets dotter.

Snyggt välspelat drama som inleder lite försiktigt, men som växer sig riktigt stark mot slutet. Hela sex Oscarsnomineringar. Cate Blanchett är Oscarsnominerad för titelrollen, men jag tror hon får svårt att ro i land gubben. Rooney Maras insats är i mitt tycke snäppet vassare, men konkurrensen i bästa birollskategorin är värsta getingboet. Jag tror inte att man får någon Oscar i de tyngsta kategorierna åtminstone. Men filmen är ett mycket bra drama som rekommenderas.

Betyg: 7/10

måndag 22 februari 2016

Pretty Woman (1990) Betyg: 7/10

Den klassiska moderniserade askungesagan från 90-talets början. Julia Roberts spelar den prostituerade Vivian som faller för den stilige rika torsken Edward (Richard Gere). Detta är ju en av den tidens mest populära tjejfilmer, vilket idag kan synas lite märkligt eftersom den lite glorifierar prostitution. Det som mest fascinerar mej med filmen när jag nu återsett den är att den faktiskt har ett riktigt bra manus, skickliga insatser av huvudrollsinnehavarna och mycket charm och nerv. Jag förvånas över att jag verkligen tycker att det här är en bra film.

Betyg: 7/10

söndag 21 februari 2016

The Truman Show (1998) Betyg: 8/10

Truman Burbank lever till synes ett alldeles normalt småstadsliv med sin fru och bästa kompis. Tror han. För i själva verket är han omvetandes stjärnan i en tv-show som sänder oavbrutet dygnet runt, och alla andra är skådespelare som interagerar med honom. Men Truman börjar en dag ana att något är konstigt med hans värld....

Definitivt en av Jim Carreys allra bästa filmer. Det här är ingen helgalen knasfars som en del andra filmer. Istället så är det en tankvärd  (men likväl rolig) film som jag har sett om hur många gånger som helst. Riktigt bra helt enkelt!

Betyg: 8/10

lördag 20 februari 2016

Terminator Salvation (2009) Betyg: 5/10

Av någon anledning så har jag aldrig kommit mig för att se den här Terminatorfilmen. Den är långt ifrån den mest uppskattade, och jag kan bara konstatera att jag tycker att det är den sämsta i serien. Handlingen är ganska torftig och tyvärr så kan jag bara konstatera att man här får Christian Bale när han är som sämst. Bara för de riktiga fansen.

Betyg: 5/10

fredag 19 februari 2016

She's funny that way (2014) Betyg: 7/10

Handlingen kretsar kring ett en teateruppsättning i New York och det finns relationer åt alla håll som gör att det är rätt komplicerat. Men det går inte riktigt överstyr och blir en förvecklingsfars med slå i dörrar och gömma sig under sängen/garderoben. Lite metafilmsvarning. Lite Woody Allenvarning. Men framför allt en förtjusande liten film.

Betyg: 7/10

Battle Royale (2000) Betyg: 5/10

En skolklass placeras på en öde ö med ett uppdrag. De har 72 timmar på sig att utkämpa Battle Royale, på liv och död. Endast en ensam vinnare kan lämna ön levande.

Filmen kom år 2000, långt före t ex Hunger Games. När jag såg den då tyckte jag att den var annorlunda och gillade den skarpt. Idag så känns den lite halvt passé, då den är uppenbart en B-film. Räknas som en kultklassiker idag, och många ger den ett betydligt högre betyg än vad jag gör. Nämnde jag att den är japansk?

Betyg: 5/10

Pride and Prejudice (1995) (TV-serie) Betyg: 7/10

Klassisk BBC-serie som givetvis är baserad på Jane Austens roman. 1800-talsromantik om familjen med fem döttrar och deras interaktion med rika potentiella makar Familjen har ett par svåra problem. Det finns ingen son i familjen som kan ärva fadern om han skulle dö. Istället så riskerar de bli satta på bar backe i en sådan situation, då en manlig kusin är den arvsberättigade. Dessutom så är det svårt för flickorna att bli bortgifta eftersom familjen är alltför fattiga för att kunna erbjuda en ordentlig hemgift. Med fattiga så menas det då att de bor i en fin herrgård med tjänstefolk. Ingen i familjen arbetar utan de tillbringar sina dagar med att gå på fina danser och att socialisera. En del har det svårt kan man tycka med moderna mått.....

Tv-serien engagerar mej mycket mer än vad jag tror att den ska göra, även om den brister lite i tempo. Colin Firth spelar här sin paradroll som den buttre Mr Darcy. Filmens komiska behållning är Alison Steadman som spelar flickornas avskyvärt smaklösa mamma. Antingen skrattar du eller så kräks du åt hennes märkliga utspel.

Betyg: 7/10

torsdag 18 februari 2016

Me, Earl and the dying girl (2015) Betyg: 7/10

Gymnasiekillen Gregs mamma tvingar honom att umgås med en tjej i klassen som blivit diagnosticerad med cancer. Greg brukar annars mest hålla på och göra filmer tillsammans med kompisen Earl.

Väldigt bra indiefilm. Charmig och engagerande! Värd att se!

Betyg: 7/10

söndag 14 februari 2016

Trumbo (2015) Betyg: 7/10

Ännu en film om kommunistutrensningarna i Hollywood under det kalla krigets tid. Här kretsar handlingen kring manusförfattaren Dalton Trumbo som drabbades hårt, både med ett fängelsestraff och en svartlistning från att jobba. Efter många år fick han upprättelse, vilket inte minst det faktum att Hollywood idag gör filmer som denna visar.

Spännande, engagerande, bra karaktärer.

Betyg: 7/10

Children of Men (2006) Betyg: 8/10

Mörkt framtidsscenario i en värld där 2027 mänskligheten förlorat förmågan att reproducera sig. Den yngsta människan på planeten är strax under 20 år. Sedan dess har ingen fötts. Världen är på väg att kollapsa. I Storbritannien pågår en utrensning av illegala invandrare. Mitt i detta finns Theo Faron (Clive Owen) som dras in i en motståndsrörelses aktiviteter av sin exfru (Julianne Moore).

Riktigt tät och spännande thriller. Verkligen värd att se!

Betyg: 8/10

lördag 13 februari 2016

Dark Places (2015) Betyg: 7/10

När Libby var 8 år mördades resten av hennes familj av hennes storebror. Nu när hon är vuxen så har hon fortfarande inte börjat försörja sig själv, utan hon lever på en snabbt sinande fond av försäkringspengar och gåvor från omtänksamma människor som ville hjälpa den lilla flickan som blev ensam i livet. När hon börjar bli i desperat behov av pengar kontaktas hon av en "mordklubb" som vill få fråga henne om hennes upplevelser. Plötsligt så måste hon återbesöka de mörka händelserna i sitt liv...

Charlize Therion gör Libby på ett riktigt bra sätt med hennes egenheter inte minst på den sociala sidan. Filmen baseras på en bok av Gillian Flynn som sedan skrev Gone Girl. Bägge böckerna och filmerna är riktigt bra.

Betyg: 7/10

fredag 12 februari 2016

Spotlight (2015) Betyg: 7/10

Spotlight berättar den sanna historien om en grupp journalister på en av Bostons dagstidningar som i början på 2000-talet gav sig in och undersökte misstankar om katolska prästers sexuella övergrepp på barn. I det starkt katolska Boston är detta inte på något sätt okontroversiellt, och de upptäcker snart att storyn är mycket större än de initialt kunnat ana.

Med en stark uppsättning välrenommerade skådespelare kan det inte bli annat än en välspelad film. Spotlight är mycket välgjord och en bra filmupplevelse. Den har fått inte mindre är sex Oscarsnomineringar, vilket möjligtvis känns något i överkant. För mej är varken Mark Ruffalo eller Rachel McAdams tänkbara att ta hem Oscars för bästa biroller. Jag vill dock understryka att deras insatser är fullgoda, men det är inget som sticker ut på ett sätt att jag tror att det ska räcka hela vägen fram. Den har även nomineringar för bästa film, regi, manus och klipping. Jag kan inte utesluta att den tar hem åtminstone någon av dessa priser, även om det förmodligen kommer att vara min starkaste kandidat i någon kategori möjligtvis undantaget manusklassen.

Spotlight är en mycket intressant och bra film som jag tycker att man bör se.

Betyg: 7/10

torsdag 11 februari 2016

The Danish Girl (2015) Betyg: 6/10

Film baserad på de danska konstnärerna Einar Wegener och hans hustru Gerdas liv. Deras liv och konst utvecklas under tiden som Einar genomgår en förändring där han transformerar sig till en kvinna Lili Elbe. Han var en av de första i världen som genomgick en könskorrigering.

Filmen gör anspråk på att vara en sann berättelse om deras liv, men man kan snabbt hitta att filmen har gjort en del tydliga avsteg från verklighetens händelser. Men kärnan i filmen är sann, relevant och intressant. Alicia Vikander spelar Gerda på ett alldeles strålande sätt med sin svala behagliga utstrålning. Min enda synpunkt på hennes Oscarsnominering är att den var för bästa biroll. I mitt tycke så har den här filmen två tydliga huvudroller, så hon borde ha nominerats där. Även Eddie Redmayne har nominerats för rollen som Einar/Lili. Även om han ger sig hän rollen så är det något i hans framförande som inte riktigt övertygar mej. Jag tror inte riktigt på hans framställning.

Jag måste nog tyvärr säga att jag tycker att som film är The Danish Girl inte lika viktig som den försöker vara. Den är ganska bra, inte dålig på något sätt, men den saknar den där lilla gnistan som kunde ha gjort den magisk. Men alla svenska filmälskare bör se den för att njuta av Alicia Vikander. Det här är kommer inte att vara det sista stora avtrycket hon gör. Hon har potential att gå hur långt som helst! Det såg vi i Ex Machina, och det ser vi här!

Betyg: 6/10

Fantastic Four (2015) Betyg: 6/10

Som jag tidigare har skrivit så har jag alltid haft en förkärlek för serietidningarna om Fantastiska Fyran. Men de filmer som gjordes för 10 år sedan gjorde mej rätt besviken. 2015 gjordes en reboot, och självklart så var jag tvungen att se den. Kraftigt sågad av många recensenter, men jag tycker allt att den är bättre än de föregående filmerna. Detta är en bakgrundsfilm, dvs "hur de blev Fantastic Four". Gillar du genren så ska du se den, tycker jag. Men annars kan du nog stå över den.

Betyg: 6/10

måndag 8 februari 2016

Joy (2015) Betyg: 6/10

Joy är en frånskild tvåbarnsmamma som bor i ett hus med sina barn, sin mamma och sin mormor. Hon var en idérik A-student, men livet tog en annan riktning när hennes föräldrar skildes. Hon har hela livet fått ta hand om alla andra i familjen, inklusive ex.maken och sin pappa. Alla tynger ned henne, och hon får hela tiden kämpa för att hålla sig över ytan.  Idag kämpar hon för att få ihop ekonomin. En dag får hon en idé på en helt ny mopp som är överlägset bättre alla andra på marknaden. Men hon saknar pengarna för att tillverka den, och kunskap om hur den ska säljas.

Jennifer Lawrence är Oscarsnominerad för titelrollen i den här filmen. Fullkomligt rimligt, för hon är (som vanligt) strålande bra. Fast detta är varken den starkaste filmen eller rollen jag sett henne i. Likväl så känns det fullt rimligt att hon skulle kunna plocka hem sin andra Oscar för den här insatsen.

Som helhet är filmen aningen bättre än helt okej. Man sitter och vrider sig över hur tålmodigt Joy står ut med sin familjs dumheter. Handlingen är lite medelmåttig, men det är en fascinerande stark kvinna som står i centrum för handlingen (baserad på en verklig person).  FIlmen är helt klart sevärd, inte minst för Jennifers insats. Fascinerande nog så är ingen av de andra i filmen i närheten av att skina så starkt som vad hon gör i Joy. Och då inkluderar rollistan personer som Robert DeNiro, Isabella Rosselini, Bradley Cooper och Virginia Madsen. Ingen dålig konkurrens.

Betyg: 6/10

söndag 7 februari 2016

Steve Jobs (2015) Betyg: 6/10

Ännu en film om Steve Jobs. Den här gången har Danny Boyle (Trainspotting) stått för regin, medan Michael Fassbender (Inglorius Basterds) gestaltar Jobs. Filmen utspelas i tre tydliga akter, vilka var och en utspelar sig vid en produktlansering. Detta grepp känns lite konstlat, särskilt som vid varenda en så hamnar Jobs i distraherande situationer där han måste reda ut privata relationer eller arbetsrelationer. Men visst, det är ett dramaturgiskt grepp.

Den här filmen fokuserar inte alls på Jobs "storhetsår" utan den sista akten handlar om återkomsten till Apple. Michael Fassbender spelar riktigt bra och har även fått en Oscarsnominering. Men frågan jag ställer mej är, vilken Steve Jobs är det han gestaltar? Den här filmen försöker framställa personen bakom den publika framgångsrika visionären. En person som saknar mycket i social kompetens och som har svårt att hantera personliga relationer, inte minst med sin dotter. Det känns som att man försöker nyansera bilden av Steve Jobs (eller möjligtvis demonisera honom). Men tyvärr så känns det inte helt trovärdigt rakt igenom.

Missförstå nu inte för detta är en film som jag tyckte var mycket underhållande. Men de ovan nämnda bristerna stör mej lite för mycket för att ge den ett högre betyg. Ser man den som fiction mer än en biografi så tror jag man kan uppskatta den mer.

Betyg: 6/10

Begin Again (2014) Betyg: 6/10

En lovande musiker kommer av en slump i kontakt med en misslyckad skivbolagsdirektör. De inleder ett samarbete som skapar möjligheter för dem båda. Underhållande och sevärd film med Mark Ruffalo och Kiera Knightley.

Betyg: 6/10

A Million Ways to Die in the West (2014) Betyg: 4/10

Seth McFarlane har gjort denna westernkomedi som skulle vara en riktig skrattfest. Den är hyggligt kul, men i kombination med en rätt torftig handling och bitvis bedrövliga skådespelareinsatser så räcker den inte alls hela vägen.

Betyg: 4/10

Two Night Stand (2014) Betyg: 7/10


Ett one night stand blir tvunget att förlängas då en snöstorm drabbar New York.

Förvånansvärt välspelat, välskrivet och sevärt. Kul att bli positivt överraskad av en film som jag inte förväntade mig något alls av.

Betyg: 7/10

Aloha (2015) Betyg: 5/10

Ganska misslyckad Cameron Crowe-film om den firade men falnade hjälten som återkommer till militärens tjänst på Hawaii som konsult. Hans brokiga historia ligger som en våt filt i allt han ska företa sig. Ett gäng bra skådespelare, ett halvhyfsat manus, men det lyfter aldrig på allvar.

Betyg: 5/10

Trainwreck (2015) Betyg: 8/10

Amy är tjejen som nog aktar sig för riktiga relationer,bl a genom att vara notoriskt otrogen mot alla killar hon dejtar. En dag så träffar hon Aaron, en "good guy" som verkar vilja fortsätta träffa henne efter ett "one night stand". Självklart så blir detta inte helt okomplicerat.

Riktigt rolig och fartig komedi med Amy Schumer och Bill Hader i huvudrollerna. Rekommenderas för en underhållande kväll med många skratt.

Betyg: 8/10

lördag 6 februari 2016

Focus (20159 Betyg: 6/10

Will Smith spelar en "con man" som tar med en kvinnlig spelare in i gruppen. Det kompliceras av att de parallellt med arbetet inleder en relation med varandra, och det hela leder till att de går skilda vägar. Några år senare möts deras vägar igen...

Rätt bra film, men inte toppklass. Bra fredagsnöje.

Betyg: 6/10

Great Expectations (1998) Betyg: 5/10

Fattigmanssonen och den blivande konstnären Finnegan Bell träffar rikemansdottern Estella och blir för evigt förälskad i henne. Moderniserad version av Charles Dickens klassiska berättelse. Ethan Hawke och Gwyneth Palthrow i huvudrollerna, uppbackade av Robert DeNiro och Anne Bancroft. Gillade den här filmen ännu bättre när den kom, men nu tyclte jag faktiskt att den kändes alldeles för blek.

Betyg: 5/10