söndag 11 oktober 2015

Rushmore (1998) Betyg: 9/10

Wes Anderson har gjort filmer som jag bara älskar, så som The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel. Och så finns ju filmen som jag upptäckte honom med -  Rushmore. Vi får följa den lätt excentriske 15-årige Max Fischer. Hans skolresultat är inget att skryta om, men hans sidoaktiviteter inom skolan lämnar vem som helst mållös. När han blir vän med en skolkamrats pappa följer intriger av oanade slag.

Fantastiskt bra dramakomedi! Se den. Njuuut!

Betyg: 9/10

Pusher 2 (2004) Betyg: 5/10


Fortsättning på en av dansk films mest framgångsrika thrillers. Åter igen är Tonny (Mads Mikkelsen) ute från fängelset och försöker få ordning på sitt liv.

Kul att se när man sett den riktigt bra 1an, men tyvärr så är detta en halvblek uppföljare.

Betyg: 5/10

Life on Mars (2006) Betyg: 7/10

Upplägget på serien är ju lysande. Polisdetektiven Sam Tyler är i en bilolycka år 2006 och vaknar upp i 1973. Kulturkrock som heter duga. Han försöker komma tillbaka till "sin" tid. Men vad är verklighet.

Schysst BBC-serie som ändå inte når hela vägen i mål. Men missa den inte för allt i världen.

Betyg: 7/10

Interstellar (2014) Betyg: 7/10

Jag är ett stort fan av Chris Nolans filmer (som Batmantrilogin, The Prestige och Inception). I hans senaste film berättar han om astronauterna som riskerar sina liv genom att resa genom ett "worm hole" i ett försök att rädda mänskligheten.

Inte lika vass som några av hans andra filmer, men likväl bättre än det mesta andra som släpps.

Betyg: 7/10

10 000 timmar (2014) Betyg: 3/10


En kille vinner högsta vinsten på Triss och bestämmer sig för att sluta jobba satsa på att bli fotbollsproffs eftersom han hört att man kan bli mästare på något bara man tränar i 10 000 timmar.

Kass rulle med Peter Magnusson. Kul idé men filmen var riktigt platt rakt igenom! Och Özz Nuyen är inte rolig, det bara är så. Tyvärr grabben. Ge upp!

Betyg: 3/10

Terminator Genisys (2015) Betyg: 8/10


2015 var det dags för en reboot av ännu en succéserie - filmerna om Terminator. Nu åter igen med Arnold Schwarzenegger i titelrollen. Jag har låtit bli att läsa för mycket om filmen innan jag ser den. Det är ofta ett smart drag, och det visade det sig definitivt vara den här gången med. Till en börja verkar filmen helt enkelt vara en remake av den första filmen (och möjligtvis den andra), men den har fler dimensioner än väntat. Istället så knyter filmen snyggt ihop med 1an och 2an. Äntligen kom den verkliga Terminator 3!!!  Jag blev mycket nöjd, och tänker snart se den igen, då ihop med de två första filmerna.

Betyg: 8/10

The Omen (1976) Betyg: 4/10

Legendarisk skräckfilm med Gregory Peck i huvudrollen. Han ordnar så att han och hans fru adopterar en son, i samband med att de tragiskt förlorar sin son under förlossningen. Ganska snart ser de tecken på att allt inte är som det ska med sonen. Kan sonen verkligen vara antichrist?

En del filmen åldrar dåligt, och tyvärr tycker jag inte att The Omen håller någon vidare klass idag, snart 40 år efter den släpptes.

Betyg: 4/10

Trevligt folk (2015) Betyg: 7/10


En smågalen entreprenär från Borlänge vill göra något för att förbättra integrationen mellan svenskar och invandrare. Han kommer då på att de Somaliska ungdomar som det finns gott om i Borlänge ska bilda ett landslag i Bandy och representera Somalia i kommande VM. När man samlar ett gäng killar somett ett par skridskor så har man tagit sig en en utmaning av hög kaliber. Man kallar in en av svensk bandys största profiler, Pelle Fosshaug, att träna och leda gruppen.

Filmen är dessutom något så ovanligt som en Filip & Fredrik-produktion som inte enbart innehåller introvärt självupptaget babbel. tvärtom så håller F&F en ganska låg profil i filmen. Jag tycker absolut att killarna gjort en del riktigt bra saker, inte minst High Chaparall. Men ett tag kändes det som om de fyllde 5ans tablåer med program varenda dag i veckan, utan någon som helst kvalitetsspärr. Det här kanske var början på en utveckling hos herrarna? Hur som helst en riktigt sevärd film.

Betyg: 7/10

Chappie (2015) Betyg: 7/10


Neill Blomkamp slog igenom med District 9, och här är hans nya film Chappie. Åter igen en scifi-doftande rulle. I en nära framtid har en brott börjat bekämpas med robotpoliser. När en av programmerarna gör ett genombrott inom AI låter han en robot bli den första som kan tänka och känna själv. 


Ett par snäpp bättre än den medelmåttiga District 9 . 

Betyg: 7/10

Parks and Recreation Säsong 1-7 (2009-2015) (TV-serie) Betyg: 7/10


En av anledningarna till att jag skrivit lite mindre om film på sistone är att en stor del av sommaren gick åt att plöja igenom de 125 avsnitten av komediserien Parks and Recreation. Handlar om ett gäng som jobbar på Park- och Fritidsförvaltningen i en amerikansk småstad. Efter en lite avvaktande start så blev denna serie riktigt rolig och engagerande. Vi möter Amy Poehler i huvudrollen som den superengagerade kommunalarbetaren. I starka biroller återfinner vi folk som Rob Lowe, Aubrey Plaza, Rashida Jones samt inte minst Chris Pratt vars lätt obildade rollfigur är hela seriens själ och hjärta. Jag ska inte överdriva och kalla denna serie ett måste eller superbra. Men den är riktigt underhållande och den är perfekt att beta av ett 20-minutersavsnitt av emellanåt.

Betyg: 7/10

Rudderless (2014) Betyg: 8/10

Den frånskilde slarvern till pappa genomlider svår sorg när hans son plötsligt dör. Han hittar sonens demotejper och börjar spela sonens låtar. Plötsligt så eskalerar detta och han befinner sig i en situation som han inte kunnat tänka sig.

Billy Crudup är alltid bra, likaså här. Bra balans mellan musik, känslor och drama. Lågbudgetrulle i regi av William H Macy. Grymt sevärd.

Betyg: 8/10

The Giver (2014) Betyg: 6/10


I en framtida värld där på ytan allt ser perfekt ut träffar vi en ung man som väljs ut att bli nästa man som ska bära sanningen om världens historia. Dett visar sig vara ett extremt plågsamt uppdrag.

Jag gillar sci-fi och den här filmen håller måttet.

Betyg: 6/10

Spy (2015) Betyg: 2/10


Jag tror att titeln egentligen säger allt om jag ska skriva ett omdöme. Men visst, jag skrattade nog till ett par gånger. Därav det höga betyget.

Betyg: 2/10

Into The Wild (2007) Betyg: 8/10

Christopher McCandless söker mening med livet. Han lämnar allt han äger och ger sig ut på en resa genom USA utan att berätta något för sin familj. Det slutliga målet är att leva isolerat ute i Alaska. Han kommer dit och det riktiga äventyret kan börja.

Lång och bitvis långsam film, sällan en kombination som passar mej. Men Into The Wild har en nerv som gör att den trollbinder mej. Sean Penn har som vanligt gjort ett strålande regijobb. Men egentligen så skulle jag nog kunna bara sitta och lyssna på filmmusiken och vara nöjd med tanke på att den består av ett soloalbum från Pearl Jams sångare Eddie Vedder. 

Betyg: 8/10

Jurassic World (2015) Betyg: 6/10


Efter många års uppehåll så var det dags för ett fjärde inspel i filmerna om Jurassic Park. Även handlingen är framflyttad i tiden, och nu är Jurassic World en sedan länge öppen nöjespark med massor av besökare som kommer för att se livs levande dinosaurier. Problemet är bara att folk nu för tiden inte tycker att det är så speciellt otroligt att få se livs levande dinosaurier, folk vänjer sig snabbt. För att hålla uppe intresset behöver parkens forskare komma upp med än mer storslagna och skräckinjagande djur att visa upp. Ni gissade det, genmanipulation är lösningen de kommit fram till. Blir ni chockade om jag nämner att det uppstår problem som härstammar från denna lösning?

Filmen är mer som en reboot än som en uppföljare, och handlingen känns påtagligt snarlik den i första filmen. Men det är bra gjort, spännande och bra på alla sätt. Snudd på ett högre betyg.

Betyg: 6/10

The Three Musketeers (1993) Betyg: 5/10

Kommer ni ihåg 1993? Det hestaste som fanns var filmballader med Bryan Adams? Eller? Nåja, han sålde en del singlar på den tiden så även med temat till den här filmen (All For One ihop med Roddan och Sting, ingen vidare låt faktiskt....) Något annat som var hett på den här tiden var Kiefer Sutherland (hans första vända) och Charlie Sheen (som i ärlighetens namn var rätt het igen med någon riktigt soppig sitcom ett antal år senare). Här gör de en Hollywoodrulle med storbudget i en nyinspelning av den klassiska The Three Musketeers tillsammans med Oliver Platt och Chris O'Donnell. Det är fartfyllt, bitvis rapp dialog, och fruktansvärt förutsägbart. Inte min typ av film men jag kan inte förneka att om man gillar en äventyrsfylld matinéfilm, då håller den förvånandsvärt bra ännu idag. Klart bäst i filmen är Tim Curry som "the bad guy".

Betyg: 5/10

True Detective Säsong 2 (2015) (TV-serie) Betyg: 9/10

Okej då var även jag ikapp. Andra säsongen av True Detective med helt ny skådespelaruppsättning och helt fråstående från säsong ett är härmed avverkad. Det är härligt att konstatera att säsong 2 var precis lika bra som föregångaren. Colin Farrell och Rachel McAdams är riktigt bra, men för mej så överskuggas de överraskande av Vince Vaughn. Visst är han lysande rolig i Wedding Crashers, men att tro att han hade så här mycket svärta och djup. Han gör sitt livs roll.

Betyg: 9/10

tisdag 7 juli 2015

Four Rooms (1995) Betyg: 7/10

Efter att Quentin Tarantino slog igenom med Pulp Fiction så kom denna lilla episodfilm där QT står för en av de fyra delarna. Allt utspelar sig på ett hotell med the bell boy (Tim Roth) som röd tråd. I det första rummet träffas en grupp häxor (Madonna m fl). I nästa finns ett par i en jobbig situation då mannen misstänker hustrun för otrohet. I det tredje är två barn som lämnas en kväll medan föräldrarna ska ut på stan. Och i det sista (Quentins rum) har det druckits en hel del alkohol, vilket har föranlett en minst sagt annorlunda vadslagning.

Tveklöst så är Tarantinos del överlägsen de andra, men ingen del är rent dålig (möjligtvis undantaget den första). Klart värd att lägga en och en halv timme på, särskilt som avslutningen är riktigt bra!

Betyg: 7/10

Jane The Virgin, Season 1 (2014) Betyg: 9/10


Jane, en 25-årig som valt att förbli oskuld till hon gifter sig, blir av misstag inseminerad av sin gynekolog. Det är upptakten till en annorlunda komediserie. Ett tag så hade jag svårt att fastna för den, men sen så fattade jag serien. Den är underbart skriven. Arrested Development möter Lödder är det enda som kan beskriva den. Mycket bra!!!! Rekommenderas!

Betyg: 9/10

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day (2014) Betyg: 5/10


Alexander har en riktigt dålig dag tillsammans med sin mamma, pappa och syskon.  Mycket clichéer. Bitvis går den på tomgång och är jobbig och se. Men emellanåt så levererar den en kul scen eller två, och några skratt. Och mot i sista tredjedelen så lyckas den slå an på lite värme, vilket gör att filmen får en dimension till. Inte en av Steve Carrells bästa filmer.

Betyg: 5/10

Under the dome (TV-serie) Säsong 1 & 2 (2013/2014) Betyg: 6/10

Utan förvarning så hamnar den lilla amerikanska staden under en ogenomtränglig genomskinlig kupol (dome). Förvecklingar följer. Baserad på en roman av Stephen King.

Första säsongen är riktigt underhållande, men under säsong 2 började det bli "koka mer soppa på samma spik".

Betyg: 6/10

The Voices (2014) Betyg: 6/10

Jerry - en snäll men lite udda kille. Men han har ett problem, hans husdjur pratar med honom. När han börjar dejta sin kollega så börjar problemen hopa sig. Han kanske skulle må bättre av att ta sin medicin....

Fantasifull och mörk. Rolig och spännande. Ryan Reynolds gör inte bor sig den här gången heller.

Betyg: 6/10

Kingsman: The Secret Service (2014) Betyg: 6/10

´
Någon slags variant av Bond/Bourne, fast med glimten i ögat. Bra laguppställning på skådisar med Colin Firth, Sam Jackson, Michael Caine som främsta dragplåstren. Underhållande och ett bra tidsfördriv. 

Betyg: 6/10

House of Cards Säsong 3, (TV-serie) (2015) Betyg: 7/10

Efter en fantastiskt spännande säsong 1 så fortsatte House av Cards på en riktigt hög nivå under säsong 2. Här i tredje säsongen har Frances Underwood tagit plats i Vita Huset, men det blir inte riktigt lika vasst som i föregående säsonger. Fortfarande en av de bästa dramaserierna under de senaste åren.

Betyg: 7/10

Still Alice (2014) Betyg: 7/10

Språkprofessorn Alice börjar plötsligt få svårt att hitta ord och uttrycka sig. Det visar sig att hon drabbats av Alzheimers vilket sätter stora prövnngar på henne själv, hennes make och barn. Julianne Moore är grym i huvudrollen, och det gav henne också en Oscar. Lite för tillrättalagd för att vinna priser för min smak, men fortfarande en mycket bra film.

Betyg: 7/10

Hancock (2008) Betyg: 6/10

Hancock är inte en superhjälte utan en antisuperhjälte. Han har råkat få superkrafter i klass med Stålmannens, men ägnar sin tid åt att supa och ragga brudar. Då han ofta förosakar förödelse när han försökt rädda människor så är han impopulär bland många. När han får hjälp av en PR-expert så börjar det lite smått att vända....

Will Smith i huvudrollen i denna film som floppade rätt ordentligt. Det var oförtjänt för den är rätt underhållande och värd att se.

Betyg: 6/10



Inception: The Cobol Job (kortfilm) (2010) Betyg: 5/10

Inte en uppföljare, utan en liten tecknad bonusfilm på 14 minuter från Chris Nolans Incepetionvärld. Kul att se om man verkligen gillar filmen, men inte något jättespeciellt.

Betyg: 5/10

Taken 3 (2014) Betyg: 6/10


Då det dags för tredje tagningen i Liam Neesons framgångsrika Taken-filmer. Här blir han falskt anklagad för mord och måste fly samtisigt som han ska försöka rentvå sig själv.  Mycket underhållande, men såklart ingen toppfilm.

Betyg: 6/10

The Gambler (2014) Betyg: 7/10

Universitetsläraren med allvarligt spelmissbruk. Engagerande. Några riktigt bra scener. Generellt bra dialog, som främst levereras av Mark Wahlberg som i denna huvudroll gör ett bra jobb som vanligt. 

Betyg: 7/10

The Babadook (2014) Betyg: 6/10

Schysst skräckis om en ensamstående änka vars son är jätterädd för ett monster som kommer om natten....  Är inget stort fan av skräckfilmsgenren, men The Babadook var en bra film. 

Betyg: 6/10

Coherence (2013) Betyg: 4/10


Ett gäng gamla vänner samlas för en middag, och när en komet passerar så upplever de ytterst märkliga saker.

Ännu en lågbudgetfilm med okända skådespelare och ett manus som är skrivet som en teaterpjäs. Inte alls dåligt, men inte heller något som sticker ut.

Betyg: 4/10

Unbreakable Kimmy Schmidt - Säsong 1 (TV-serie) (2015) Betyg: 7/10


En tv-serie med ett oemotståenderligt upplägg. Kimmy Schmidt befrias från att ha varit inlåst hos en domedagskult sedan hon var en flicka. Hon försöker starta ett nytt liv i New York men saknar en hel del i nutidskunskap och även andra färdigheter, vilket gör henne till en minst sagt udda fågel.

Inte lika rolig som jag hade hoppats på, men likväl så kunde jag inte sluta kolla på den. 

Betyg: 7/10

Turist (2014) Betyg: 5/10

Den svenska familjen på skidresa i Alperna råkar ut för ett trauma, samtidigt som de behandlar sina egna interna problem. Otroligt hyllad och prisad film av Ruben Östlund. Lite överskattad tyckte jag. 

Betyg: 5/10

Jupiter Ascending (2015) Betyg: 4/10

Filmbolaget ger Matrix-syskonen Wachowski fria händer att ska en ny science fiction-mytologi. Det måste ju blir hur bra som helst? Eller? Handlar om en ung kvinna som jobbar som städerska på Jorden som plötsligt får reda på att hon är den rättmätige arvingen till att vara universums drottning. Låter ju som en spännande öppning. Tyvärr så blir det bara halvbra. Gick därifrån besviken.

Betyg: 4/10

Fifty Shades of Grey (2015) Betyg: 1/10

En av de senaste årens mest omtalade böcker är tjejsnuskserien Fifty Shades-serien, och i vintras kom första filmatiseringen av dessa böcker. Kände att jag såklart måste se filmen (då jag inte läst böckerna) för att se vad uppståndelsen handlar om. 

När jag satte på filmen så tänkte jag, det kanske inte är så bra handling men lite sexigt lär det ju vara i alla fall. Tyvärr så infrias inte ens dessa förväntningar. Filmen handling är oerhört tunn förvisso, men sexscenerna är nog de mest osexiga som har filmats. Jag sitter och funderar på annat, plockar fram telefonen och läser lite mail medan jag hoppas på att något mer engagerande ska komma. Det gör det tyvärr aldrig, och filmen är ett enda långt sömnpiller som inte förtjänar att slösa tid på. Som ni kan se på bilden så finns det en osedd version (unseen edition). Det tycker jag att ni ska ta som ett tips och låta den här vidrigt genomusla filmen låta vara - osedd.

Betyg: 1/10

Gotham (2014) (TV-serie) Betyg: 7/10


En TV-serie om Batman, fast utan Batman? Jajamensan, Den här serien tar utgångspunkt från när Bruce Waynes föräldrar mördas i Gotham, och stannar kvar i den tidseran. Vi får möta personer från Batmanmytologin som senare kommer att bli Batmans lierade eller fiender, som t ex James Gordon, The Penguin, Alfred, Poison Ivy, Selina Catwoman Kyle.

Serien började rätt segt, men växte till sig ganska bra genom första säsongens 22 avsnitt. Inte en toppserie, men jag gillade den rätt bra ändå.

Betyg: 7/10

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015) Betyg: 8/10

Kurt Cobain har funnits med i hela mitt vuxna liv. Från det att jag såg Nirvana på en klubb i Houston 1991, till att jag träffade honom och Courtney i Gamla Stan två år senare, och nu 20 år efter hans död så lyssnar jag fortfarande en hel del på den musik han gav oss tillsammans med Nirvana.

Regissören Brett Morgen har fått tillgång till massor med material från Courtney Love och hennes och Kurts dotter Francis har agerat producent till filmen. Den börjar med Kurts uppväxt i Aberdeen, går sedan in på Nirvana och bandets storhetstid och hur den tärde på Kurt. Den sista delen av filmen visar genom hemmafilmer på ett naket och obehagligt sätt hur illa däran han var i sitt drogmissbruk under de sista åren (när Frances var en liten baby).

Fascinerande att se, och det finns många episoder i filmen som jag har egna minnen av, t ex saker jag såg på TV eller läste om i tidningar. Här får vi se det från ett annat perspektiv, vilket är intressant och engagerande. Men mycket av filmen gör mej ledsen och nedstämd. Och man ska nog vara på det klara med att filmen (åtminstone enligt vännen Buzz Osbourne från Melvins) inte berättar om personen Kurt Cobain utan om mytologin Kurt Cobain. Denna var Kurt själv en mästare på att skriva, t ex i intervjuer. Man kan lätt få för sig att allt som man hör Kurts röst berätta i filmen är sant, men jag tror inte att så är fallet. Han skapade en myt om sig själv i allt han sa och gjorde.

Som helhet är Montage of Heck mycket sevärd, och kanske kommer jag att uppskatta den ännu mer när jag har sett den ett par gånger. Jag tror att då har jag vant mig vid de mest stämningssänkande scenerna, och kan istället njuta av att få se Kurt som han var (eller ville att vi skulle uppfatta att han var). Gillar du Nirvana så vet du att du ska se filmen!

Betyg: 8/10

Ex Machina (2015) Betyg: 9/10

Caleb vinner ett lotteri på jobbet och får åka till företagets rika och excentriske ägare Nathan som bor ensligt. Väl där så erbjuds han att delta i ett superhemligt forskningsprojekt där han ska interagera med Nathans senaste uppfinning, en artificiell kvinna med äkta artificiell intelligens. 

Med manus och regi av Alex Garland (första filmen han regisserar efter att ha skrivit manus och böcker tidigare). Enormt imponerande film. Engagerar till max! Bör inte missas! Svenska Alicia Wikander spelar rollen som den artificiella kvinnan Ava. 

Betyg: 9/10

Orange is the new Black - Säsong 3 (2015) Betyg: 7/10


Tyvärr så tappar Orange farten lite i tredje säsongen. Fortfarande väldigt bra, men mindre engagerande om seriens karaktärer. Istället så är det kritik mot privatisering av fängelser som får stort utrymme. Vi hoppas på mer i säsong 4.

Betyg: 7/10

Orange is the new Black Säsong 2 (TV-serie) (2014) Betyg: 8/10


Andra säsongen levererar. Lika bra som säsong 1. Fördjupar flera karaktärer på ett bra sätt. Svårt att slita sig från.

Betyg: 8/10

lördag 6 juni 2015

Paddington (2014) Betyg: 8/10

Grymt bra film om den klassiska figuren Paddington, här datoranimerad i samspel med människor. Barnen var helnöjda. Jag skrattade en hel del, särskilt åt tandborstescenen. 

Betyg: 8/10

onsdag 13 maj 2015

Micke & Veronica (2014) Betyg: 1/10


Romantisk komedi om snickar-Micke som träffar kirurg-Veronica. Sen blir det semester och fnurra på tråden. Skriver jag töntigt? Det är inget mot vad filmen är. Ena sekunden så sitter man och tänker att David Hellenius är nog världens sämsta skådespelare, i nästa sekund så börjar Izabella Scorupco att prata och då inser man att han faktiskt har konkurrens. Sketchprogram är ju en sak, och det sägs att han är en bra programledare (själv vet jag inte, har aldrig sett något av hans program), men skådespelare är han då rakt inte....

Manuset är ihåligt och regin saknar rytm. Personkemin mellan skådespelarna är obefintlig. Det enda som är kul med filmen är lite vackra vyer från Stockholm och Tjörn, och att Susanne Reuter faktiskt är brilliant som vidrig svärmor. En klassisk Reuter-roll!

Betyg: 1/10

måndag 23 mars 2015

Song One (2014) Betyg: 5/10


Anne Hathaway i en liten söt indiefilm som handlar om att hennes gitarrspelande bror hamnar i koma efter en olycka. Hon börjar följa broderns fotspår via hans dagbok, och kommer i kontakt med brorsans största idol och musikaliska förebild.

Helt okej, klart sevärd, men inget speciellt.

Betyg: 5/10

söndag 22 mars 2015

Miss Meadows (2014) Betyg: 3/10


Katie Holmes spelar Miss Meadows, en småskolelärare som ägnar fritiden åt att bekämpa samhällets avskum. Och med bekämpa så menar jag avrätta. Tämligen ointressant liten film som inte kan bestämma sig för vilken slags film den ska vara. Ska den vara rolig eller seriös? Den blir ingetdera.

Betyg: 3/10


torsdag 19 februari 2015

This is Where I Leave You (2014) Betyg: 9/10


Ni vet typen av film som tar tag i en med en bra relevant handling, mycket hjärta, lite skön humor, bra manus och riktigt bra skådespelare. Jag tänker på filmer som Juno, Sideways och Little Miss Sunshine. This is Where I Leave You är en film som jag skulle klassa in i den kategorin. Den handlar om Judd (Jason Bateman från Arrested Development) som kommer hem från jobbet och hittar sin fru i sängen med sin chef. Strax därefter får han reda på att hans far har avlidit. Han reser hem till hemstaden och återförenas där med sin mor och sina tre syskon. Familjen har ingen vidare kontakt eftersom de (som de själv uttrycker saken) inte tycker något vidare om varandra. Efter begravningen så tvingas de (enligt faderns sista önskan) att leva tillsammans i föräldrahemmet under en hel vecka, givetvis i sällskap med respektive och barn. Detta blir en tuff utmaning för fyra syskon som inte har så mycket gemensamt och som inte kommer något vidare överens.

Det som fascinerar mej mest med filmen är hur skickligt castad den är och hur mycket regissören Shawn Levy får ut av varje enskild skådespelare. Jag måste gå in på några exempel. Nämnda Bateman är sällan dålig, men här är han i klass med sina insatser i nämnda Arrested Development och Juno. Hans syster som spelas av Tina Fey gör i mitt tycke sin bästa rollinsats någonsin och då älskar jag henne i 30 Rock. Mamman spelas av en åldrande Jane Fonda, som imponerar på mej med sin känsla för komed. Vilken skön timing hon har!! Kanske är ändå den allra bästa överraskningen Adam Driver som vi sett som en träig skitstövel i tv-serien Girls. Här kliver han fram och är riktigt bra och betydligt mer flerdimensionell än där. Kanske blir det inte så dumt med honom i Star Wars Episode VII ändå, börjar jag tänka.

Som ni förstått så tycker jag att det här var en riktigt bra film. Jag är rädd att den inte kommer att få den uppmärksamhet den så väl förtjänar, så jag kan bara understryka: Missa den inte!

Betyg: 9/10



onsdag 18 februari 2015

Mina favoriter till att vinna Oscars i år (2015)



En kort tid kvar till Oscarsgalan och jag tänkte i år vara lite vågad och publicera mina gissningar/favoriter till vilka som kommer att ta hem statyetterna. Några av kategorierna står jag dock över.

Best Picture: Boyhood - borde vara självklar, den är ett mästerverk. men den konkurrerar med flera riktigt bra filmer som The Grand Budapest Hotel, Whiplash, Birdman för att bara nämna några.

Best Male Actor in leading role: Här tänker jag satsa lite vilt och gå med Steve Carrell. Han är ju mest etablerad som komediskådespelare, vilket brukar vara ett stort handikapp i dessa sammanhang. Men hans insats i The Fox Catcher är enormt bra. Hetaste konkurrenterna borde vara Benedict Cumberbatch och Michael Keaton.

Best Female Actor in leading role: Julianne Moore i Still Alice gör ett gripande porträtt som borde väcka sympati.

Best Male actor, support role: J.K. Simmons regerar i Whiplash och jag tror att han är årets säkraste Oscar. Enda rimliga konkurrenten är Robert Duvall i The Judge.

Best Female Actor, support role: Patricia Arquette är fullkomligt enastående i Boyhood. Det borde ge henne priset.

Cinematography: The Grand Budapest Hotel

Director: Richard Linklater för Boyhood. Ingen annan har gjort något så banbrytande under året.

Editing: Boyhood. Att klippa en film som är inspelad under 12 år och få ett sånt flyt i berättandet är en prestation.

Best original screenplay: Boyhood

Best adapted screenplay: American Sniper. misstänker att patriotismen kanske ger åtminstone detta pris till denna film. Eller så blir det outsidern Inherent Vice, vars förlaga ansetts omöjlig att göra en film av.

tisdag 17 februari 2015

Dumb and Dumber To (2014) Betyg: 6/10

20 år senare så görs en riktig uppföljare på succefilmen om de genomkorkade Harry och Lloyd. (Jo det gjordes tydligen någon katastrofdålig film med andra skådespelare ett par år efter den första, men den har jag inte sett.) Mycket är bekant från den första filmen, och den innehåller definitivt en hel del dråpliga scener. Inte i nivå med den första filmen (såklart) men absolut inte så dålig som en del recensenter velat göra gällande. Gillade du ettan så ska du absolut se tvåan.

Betyg: 6/10

Huvudjägarna (2011) Betyg: 7/10

Roger Brown är headhunter i bemärkelsen att han arbetar med kvalificerad rekrytering. Som sidosysselsättning så håller han på med konststölder, i syfta att finansiera det liv som hans vackra hustru kräver. Plötsligt hamnar han i en jakt där han är villebrådet. Någon vill ha honom död. 

Förvånansvärt bra filmatisering av Jo Nesbøs roman med samma namn. Älskade boken. Gillar verkligen filmen!

Betyg: 7/10

söndag 15 februari 2015

Sonic Highways (TV-serie) (2014) Betyg: 7/10


Rockgruppen Foo Fighters firade 20-årsjubileum genom att släppa sitt 8e studioalbum. De valde en annorlunda approach vid inspelningen. Åtta låtar spelades in i åtta olika klassiska studios, i åtta olika städer. Förutom att spela in en skiva så producerade man parallellt en tv-serie som berättar om historiken för dessa städer och studios. Många kända artister och band figurerar flitigt i tv-serien, som bitvis är riktigt fascinerande. Mycket sevärd med jag kan inte låta bli att känna att den här tv-serien inte är något annat än världens mest omfattande reklamkampanj för en skiva....
Dokumentären Sound City som kom härom året är betydligt intressantare att se, och likaså tycker jag bättre om 2011 års Foo Fighters-dokumentär Back and Forth. Men det här är helt klart bra och sevärt!

Betyg: 7/10

torsdag 12 februari 2015

Boyhood (2014) Betyg: 9/10

Vi får följa en pojkes uppväxt under en period av 12 år. Han lever tillsammans med sin syster och sin mor, och sin mestadels frånvarande far som en sporadisk figur i hans liv. Ett 2 timmar och 45 minuters drama riskerar att bli bitvis långtråkigt och pretentiöst, men Boyhood trotsar allt detta och levererar i mina ögon en episk upplevelse. Många filmer använder "trick" för att visa hur människor växer eller förändras. Boyhood använder inga sådana, utan filmen är inspelad under 12 år. Detta skapar en påtaglig autencitet. Filmens berättande känns nyskapande genom detta grepp. Boyhood speglar dessutom samhället över tiden på ett enastående sätt, genom små saker inom mode, politik, samhällets förändring, värderingar, men inte minst popkulturella referenser.

Kanske är det beroende på att skådespelarna under en sådan lång inspelningsperiod faktiskt utvecklats i sin yrkesroll, men min upplevelse är att t ex Patricia Arquette känns otroligt mer gripande mot slutet av filmen än i början. Hon är enastående i sin roll, likaså är Ellar Coltrane i huvudrollen fantastisk.

Jag har svårt att se hur någon film ska kunna slå ut Boyhood för priset bästa film i årets Oscarsgala, och Richard Linkwater borde vara än mer självskriven för bästa regi.

En fantastisk film som jag varmt rekommenderar!

Betyg: 9/10