lördag 29 november 2014

The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013) Betyg: 8/10

Den 10-åriga TS växer upp på en ranch i Montana med sin familj. Han känner sig som en outsider i sin egen familj, och han ägnar sig ständigt åt naturvetenskaplig "forskning" vilket han har en otrolig fallenhet för. En dag ringer telefonen från den beryktade Smithsonian Institute i Washington, som ovetandes om hans ålder har imponerats av en rapport från honom och beslutat ge honom ett prestigefyllt pris.

Kyle Catlett är toppen i huvudrollen, och backas bland annat upp av Helena Bonham Carter som spelar hans mamma. Jean-Pierre Jeunet är en fantastisk filmmakare (mest känd för Amelie). Även om T.S. Spivet inte riktigt är en fullpoängare så finns det något i filmen som gör den STOR. Det finns filmer som passar bra i tiden och som blir superpopulära. Det här är förmodligen inte den sortens film. Det är istället en film som kommer att stå sig fantastiskt bra genom åren, och när man långt fram tittar tillbaka på den här tidserans filmer så skulle jag misstänka att detta kommer att anses som en klassiker. Skulle inte bli förvånad om jag själv uppgraderar den här filmen när jag ser om den om något eller några år.

OBS! Filmen har även en fransk titel, men den är på engelska så bli inte avskräckt om du ogillar fransk film.

Missa den inte!

Betyg: 8/10

tisdag 25 november 2014

Newlyweds (2011) Betyg: 6/10

En av mina favoriter bland indiefilmmakare är Edward Burns och Newlyweds är en av hans senaste filmer. Kanske den av hans filmer som har den tydligaste indiekaraktären, vilket kanske inte är så konstigt eftersom filmen var ett snabbt ihopkok till Tribecas filmfestival som skulle fira 10-årsjubiluem. Detta betyder dock inte att den är undermålig på något sätt, men inte heller i klass med hans allra bästa filmer. Här träffar vi det nygifta paret Buzzy och Katie som gått väldigt snabbt in i ett äktenskap efter det att de träffades. De är lycklig och har en väl fungerande relation, men den prövas rejält när Buzzys syster kommer på besök och bor hos dem. Plötsligt så krisar det i äktenskapet.

Det här är väl den film i Ed Burns filmografi som står närmast Woody Allen. Filmen känns väldigt introvert, och min åsikt är att den hade mått bra av ett par vändor till med manuset innan den filmades. Men det är en Ed Burnsfilm och de gör mej alltid glad!

Betyg: 6/10

The Longest Week (2014) Betyg: 7/10

Conrad Valmont är en rikemansson med författarambitioner. Han är snart 40 år och bor i sina föräldrar hotell på Manhattan i New York. Han har aldrig arbetat i hela sitt liv, utan han får pengar av föräldrarna. Men det var länge sedan han träffade sina föräldrar, för de har tillbringat många år på resande fot. Men en dag så får de nog av varandra och beslutar sig för att skiljas. Plötslig så dras Conrads underhåll in och han kastas ut på gatan. Han flyttar in hos sin (enda?) vän Dylan, en framgångsrik konstnär. Ungefär samtidigt så träffar de båda vännerna på var sitt håll samma kvinna Beatrice. Killarna blir förälskade i henne och en stor rivalitet uppstår. 

Underskattad (romantisk) dramakomedi med den alltid pålitlige Jason Bateman (Arrested Development) i huvudrollen. Starkt uppbackad av Olivia Wilde och Billy Crudup som de bägge andra i detta triangeldrama. Jag gillade den, och rekommenderar den.

Betyg: 7/10

Guardians of the Galaxy (2014) Betyg: 6/10

Ännu en filmatisering av Marvels digra utbud av serietidningar. Och som vanligt så ska man i en första film ge hela bakgrundshistorien, vilket jag kan tycka ofta sänker filmerna. I det här fallet känns det definitivt så, även om jag måste medge att jag inte var bekant med Guardians of the Galaxy förut. 

Filmen handlar om fyra brottslingar som ofrivilligt hamnar i en situation där de är de enda som kan rädda galaxen från sin undergång. Bra tempo, roliga karaktärer gör att jag verkligen ser fram mot en andra film. Men den här filmen lyfte aldrig riktigt fullt ut för mej. 

Betyg: 6/10

Jumper (2008) Betyg: 4/10

David upptäcker som tonåring att han har förmågan att teleportera sig vart han vill. Han använder denna förmåga till att förskansa sig rikedom och skapar ett behagligt liv. Men en dag så blir han jagad av personer som vill ha honom ur livet.

Hayden "Anakin" Christansen är acceptabel i rollen, och spelar mot Jamie Bell, Samuel L Jackson, Rachel Bilson, Diane Lane och Tom Hulce. Hyfsat underhållande, men långt ifrån en bra film. En underhållande skitfilm kanske man skulle kunna säga.

Betyg: 4/10

måndag 24 november 2014

The Strain Säsong 1 (2014) (TV-serie) Betyg: 8/10

Ännu en tv-serie med vampyrer och zombies tänker kanske många. Och ja, på sätt och vis är det så: Men för mej så är detta en filmatisering av den första av tre bra böcker av Chuck Hogan och den visuellt mästerlige regissören Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth), som tillsammans stått för manus till tv-serien. Handlingen är en kamp mellan det goda och det onda, där ett flygplan landat i New York och samtliga passagerare är döda utan att man kan förklara varför. Smittskyddsmyndigheterna kopplas in, men man hittar inget, till en början. Det visar sig dock att det hela är ett första steg i ett "fientligt övertagande" av planeten. 

Spännande och välgjort. Jag längtar till säsong två. Bör inte missas!

Betyg: 8/10

söndag 23 november 2014

Wish I was here (2014) Betyg: 8/10


Zach Braff (mest känd som skådespelare i tv-serien Scubs) gjorde för några år sedan den mästerliga filmen Garden State. Äntligen var det dags för en uppföljare. Med hjälp av crowdfunding finansierade han Wish I Was Here, och under hösten gick den upp på svenska biografer. Tyvärr så är nog detta en film som gått de flesta förbi.

Här spelar han en 35-årig man som kämpar för att bli skådespelare, medan hans fru försörjer familjen. När hans pappa blir svårt sjuk så prövas familjen och han tvingas fundera över sina livsval.

Bra varm dramakomedi med spännande karaktärer och mestadels ett bra manus. Tyvärr inte alls i Garden States lysande nivå, men fortfarande en mycket bra film. Den innehåller ett par scener som känns som om de borde ha klippts bort då de inte för handlingen framåt utan är mer malplacerade. Det känns som om Braff älskade scenerna lite för mycket och var inte kapabel att ta bort dem (kill your darlings).

Ser fram emot att se om den, och längtar till Braffs nästa film. Missa inte Wish I Was Here.

Betyg: 8/10

The Judge (2014) Betyg: 8/10

Hank Palmer (Robert Downey Jr) är en framgångsrik advokat, som tjänar grova pengar på att försvara rika (och oftast?) skyldiga personer i rättegångar. När hans mor plötsligt avlider återvänder han till småstaden där han växte upp, och återser sin far som han inte haft någon kontakt med på många år. Pappan är stadens domare och alla tilltalar honom enbart med namnet Judge (domare). De två kommer inte överens det minsta nu heller, men när Hank är på väg att lämna så blir Judge plötsligt åtalad som misstänkt för en smitolycka med dödlig utgång. Hank könner sig tvungen att stanna kvar för att försvara sin far, som dock inte alls vill ha sonens hjälp.

Riktigt starkt drama där samspelet mellan Downey och Robert Duvall bitvis är blixtrande. Låt Oscarsnominationerna trilla in....

Betyg: 8/10

Bad Neighbours (2014) Betyg: 4/10

Kelly och Mac har fått barn och har nu flyttat in i ett hus. Plötsligt så får de nya grannar i huset bredvid. Det är en studentförening som flyttar in och nu blir det högljudda fester. Inget som en småbarnsfamilj drömmer om direkt. Det dröjer inte länge innan det är fullt krig mellan familjen och föreningen.

Seth Rogen och Zac Efron har ett par av huvudrollerna i den här filmen som är sebar men inte mer.

Betyg: 4/10

lördag 22 november 2014

Game of Thrones S4 (Tv-serie) Betyg: 7/10


Ännu en bra säsong av den mest haussade tv-serien just nu. I mitt tycke så var den inte lika stark som säsong 2-3, men fortfarande väldigt bra.

Betyg: 7/10

Divergent (2014) Betyg: 6/10

En science fiction-rulle baserad på en storsäljande roman, det låter väl lockande!? I en postapokalyptisk samhälle utspelas berättelsen om Beatrice/Tris. Samhället är indelat i fem fraktioner som alla ansvarar för olika funktioner. När man närmar sig vuxen ålder så får man genomgå ett test vilken av dessa fraktioner man passar in i, Efter detta får man välja vilken fraktion man vill tillhöra. Beatrice väljer att lämna sin föräldrar och gå med i Dauntless (de modiga, som ansvarar för säkerheten i samhället). Men Beatrice test var ofullständigt, eftersom hon inte entydigt passar in i en enda av grupperna. Hon är en så kallad "divergent", och det råder en häxjakt på dessa. I sin nya omgivning sätts hon på svåra prov för att passa in, samtidigt som hon måste försöka dölja sin verkliga identitet. 

Divergent är en klart godkänd film med en rätt bra handling som är hyggligt berättad. Skådespelarinsatserna är också helt okej. Men jag har hela tiden känslan av att det är lite för mycket ett försök att skapa ännu en franchise av ungdomsfilmer. Tänk på de vidriga Twilightfilmerna, eller de betydligt trevligare Hunger Games-filmerna. Divergent hamnar på en liknande nivå i hur berättandet är upplagt. Det gör att jag inte blir fullt lika engagerad i filmen, som jag kanske annars skulle ha blivit. 

Betyg: 6/10

lördag 18 oktober 2014

The Client (1994) Betyg: 7/10


Det har gjorts en hel del filmatiseringar av John Grishams böcker, inte minst på 1990-talet då han var superhet. The Firm, The Pelican Brief med flera, och så The Client som handlar om en 11-årig kille som blir vittne till ett självmord begått av en advokat med maffiaanknytningar. Han blir jagad och såväl polis som maffia. Han inser snabbt att han behöver hjälp att skydda sig själv och sin famlj och anlitar en advokat.

I regi av Joes Schumacher och med skådespelare som Brad Renfro, Susan Sarandon, Tommy Lee Jones i de tres huvudrollerna. Uppbackade av ett antal personer som inte går av för hackor heller t ex Anthony Edwards, William Macy, Will Patton.

The Client håller riktigt bra än idag. Klart värd att se (om).

Betyg: 7/10

torsdag 16 oktober 2014

A Good Marriage (2014) Betyg: 3/10

Skräckmästaren är något som Stephen King brukar kallas för. Med tanke på att några av hans mest framgångsrika filmer Shawshank Redemption och Green Mile inte direkt kan klassas som skräck så är det kanske bitvis märkligt. A Good Marriage är inte heller något som jag skulle räkna in i skräckgenren. Här möter vi Darcy som efter 25 års äktenskap upptäcker en mörk sida hos sin kära make, han är seriemördare. Förvisso en läskig upptäckt men filmens handling rör inte hans dåd, så det är definitivt mer en thriller. Till skillnad från nämnda toppbra filmer, så är det här en ganska bedrövlig smörja som endast bitvis är intressant att titta på. Inget som överraskar helt med tanke på Kings minst sagt ojämna track record. 

Betyg: 3/10

Silicon Valley Säsong 1 (TV-serie) (2014) Betyg: 8/10


Ett gäng killar i Silicon Valley är på jakt efter framgång i IT-branschen. Drömmen om att skapa sitt egna bolag och bli mångmiljonärer driver dem. Och självklart så är det ett gäng nördar som brister en hel del i sociala egenskaper. Skriven av Mike Judge (Beavis & Butthead) talar direkt om att detta är en humoristisk skildring. Och jag gillade serien nästan direkt. Klart sevärd!

Betyg: 8/10

onsdag 15 oktober 2014

Sin City: A Dame to Kill for (2014) Betyg: 6/10



Uppföljaren till den ursnyggt gjorda Sin City. Åter igen har Robert Rodriguez och Frank Miller samlat en start grupp skådespelare som Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Ray Liotta och faktiskt många fler namnkunniga. Och filmen har samma grafiska utseende, vilket gör den riktigt läcker att se på. Men tyvärr så är handlingen mycket simplare här än i den första filmen. Fortfarande en bra film, men snäppet sämre än 1an.

Betyg: 6/10

Horns (2013) Betyg: 8/10


Iggy "Ig" Perish vaknar i en mardröm. Hans högt älskade flickvän har blivit mördad och alla tror att han är skyldig till detta. När det plötsligt växer horn i hans panna tycks förbannelsen komplett. Men med hornen kommer också något märkligt, alla berättar sanningen för Ig.

Väldigt annorlunda mörk dramathriller med Daniel Radcliffe i huvudrollen. Han är riktigt bra här, och det var inte första gången han övertygade sedan han arbetat med att lämna filmserien om den unga trollkarlen bakom sig. Radcliffe har valt en smart väg i sitt val av filmer sedan dess. Många av dem är ganska smala med en edge. Det gör att man plötsligt ser honom i ett helt annat ljus. Och ljus är vad jag tror att hans framtid som skådespelare är, för snart kommer världen att vara redo för att se honom i stora filmer igen. Men till vidare är jag mer än nöjd att få se honom i filmer som Horns. Det var en riktigt bra filmstund, och därmed en film som jag definitivt vill rekommendera er. Väldigt annorlunda film, och det gillar jag!

Betyg: 8/10

tisdag 14 oktober 2014

Pompeii (2014) Betyg: 4/10



Ett försök att göra en episk storfilm. Handlingen är en tunn kopia av Gladiator. Slutet är riktigt kasst, trots att man kanske undvek den allra värsta klyschan. Inget värt att lägga tid på om du är ute efter något riktigt bra. Duger väl att döda en onsdagskväll med.

Betyg: 4/10

X-men: Days of Future Past (2014) Betyg: 9/10

Den senaste installationen i filmerna om X-men. Här får vi möta X-men några år i framtiden när ett krig pågår för att utrota alla mutanter. Genom att använda en av mutanternas kraft så skickar man tillbaka Wolverine i tiden till 1980 för att försöka förändra det som utlöste hatet och kriget emot dem.

En av de allra bästa X-men-filmerna tycker jag. Rekommenderas!

Betyg: 9/10


måndag 13 oktober 2014

Californication (TV-serie) Säsong 1-6 (2007-2013) Betyg: 8/10


Det är väl dags att skriva några rader om denna serie som jag har följt under några år till och från. Californication är David Duchovnys serie efter genombrottet med X Files. Plötsligt skulle han göra en komediserie som kretsade kring sex och jag var minst sagt skeptisk. Serien handlar om författaren Hank Moody, hans fru Karen och dottern Beccy samt hans agent Charlie och hans hustru Marcy. Hank är en oförbätterlig kvinnokarl och dessutom ett rejält fyllo. Han hamnar ständigt i märkliga situationer, utan att det för den skulle blir löjligt. För det ska framhållas, Californication är kul men det är faktiskt ingen komediserie åtminstone inte en sitcom. Dramakomedi är nog en mer korrektbeskrivning, och med några stora doser av svart humor. Jag har sett de första sex säsongerna, och kommer snart att ge mej på 7an, och gärna fler om de kommer.
Rekommenderas!

Betyg: 8/10

lördag 11 oktober 2014

Blended (2014) Betyg: 7/10

Ännu en gång återförenas Drew Barrymore och Adam Sandler i en film, Den här gången spelar de två ensamstående föräldrar som går på en blind date med varandra och omedelbart uppstår känslor - en gemensam avsky mot varandra. När de senare hamnar på samma semesterresort så tvingas de umgås med varandra, och hur kan det gå då?

Även om filmen naturligtvis är rätt så förutsägbar så är den rätt charmig och innehåller en hel del roliga skämt. Tyckte riktigt bra om den, och gillar du genren så kommer du också att göra det.

Betyg: 7/10

fredag 10 oktober 2014

The Game (1997) Betyg: 9/10


The Game är en film som jag tror att många missat helt, och andra såg för länge sedan och har glömt bort. Den är i mitt tycke rejält underskattad, så den förtjänar att ses igen. I huvudrollen ser vi Michael Douglas göra en fantastiskt bra rollprestation. Han spelar Nicholas van Orton, en rik finansman i Los Angeles. På sin födelsedag får han ett oväntat telefonsamtal från sin lillebror Conrad (Sean Penn) som vill träffa honom över en lunch där han överlämnar en annorlunda present. Nicholas får ett presentkort till företaget CRS som Conrad säger ska ge honom en upplevelse utöver det vanliga. Nicholas går dit och plötsligt sätter hans upplevelse (The Game) igång. Men ganska snart tar det hela en otäck vändning och hans liv förvandlas till en mardröm som han inte kan stoppa.

Som sagt så är detta ett riktigt guldkorn. I ett högt tempo (förutom möjligtvis de inledande 20 minuterna) lotsar David Fincher oss igenom en mycket spännande berättelse där nya pusselbitar presenteras löpande. Detta var Finchers första film efter hans stora genombrott med Se7en. Han har som den filmintresserad vet sedan gått vidare och gjort fina filmer som Fight Club, Benjamin Button, Social Network och The Girl with the Dragon Tattoo, som många har bättre koll på än The Game. Gör dej själv en tjänst och se (eller se om) den här filmen för den är fantastiskt bra!

Betyg: 9/10

Super Duper Alice Cooper (2014) Betyg: 8/10

Skräckrockaren nummer 1 måste väl ändå anses vara Alice Cooper. I den här dokumentären får vi följa honom från hans tidiga år, under genombrottet med bandet Alice Cooper, till första delen av hans solokarriär, genom missbruksåren, till hans återuppståndelse och karriärens senare år. Utan att vara ett jättefan av hans musik så blir jag rejält engagerad och njuter av att det finns en hel del klassiska låtar. Men det bästa med filmen är att Alice inte duckar för att berätta om de jobbiga delarna kring sitt missbruk, och kanske framför allt att han och tidigare bandmedlemmar berättar om tiden i mitten på 70-talet när han bröt sig loss från bandet och blev soloartisten Alice Cooper. En riktigt bra dokumentär gjord av Sam Dunn, som gjorde den lysande dokumentären Metal Evolution. 

Betyg: 8/10

torsdag 9 oktober 2014

Sex tape (2014) Betyg: 4/10

Cameron Diaz och Jason Segel spelar det äkta paret som försöker återfå gnistan i sitt sexliv efter att ha fått två barn. När hon föreslår att de ska spela in sin egen sexfilm så är han med på det och de gör det. Dagen efter inser de att deras iPad har delat ut filmen till på nätet. Jakten att få bort den har börjat.

Inga höga förväntningar och de infriades. Småkul emellanåt, men alltför krystad och jobbig för det mesta. Inget jag skulle rekommendera.

Betyg: 4/10

tisdag 7 oktober 2014

Joe (2013) Betyg: 6/10


En 15-årig kille från en fattig och nedgången familj får jobb hos den fd fängelsekunden Joe (Nicholas Cage). En film om bättring och medmänsklighet. Jobbig att se eftersom den utspelar sig ibland mänsklighetens avskrädeshög. Dessutom lite seg, men fortfarande ganska bra. Klart sevärd.

Betyg: 6/10

måndag 6 oktober 2014

Lucy (2014) Betyg: 8/10


Scarlett Johansson spelar Lucy, en helt vanlig tjej som blir kidnappad av skurkar som opererar in en påse med en drog för att hon ska smuggla den åt dem. Tyvärr så spricker påsen, som innehåller ett syntetiskt hormon. Istället för att döda henne så sätter hennes kropp igång med en omvandling där hon plötsligt börjar kunna använda en markant större del av sin hjärnkapacitet än de 10% som vi människor normalt nyttjar. Lucy tar snabbt gigantiska steg framåt i evolutionen.

Grymt cool science fiction av Luc Besson. Den för tankarna till filmer som Matrix och Limitless. Smart koppling till människans evolution ger filmen den extra dimension som gör den riktigt intressant. Vad kan jag säga annat än att jag tyckte det här var riktigt bra? Snudd på ett ännu högre betyg faktiskt!

Betyg: 8/10

Enemy (2013) Betyg: 6/10


Universitetsläraren Adam ser en film och upptäcker i den en annan människa som är en kopia av honom själv. Han tar kontakt med sin dubbelgångare, men ångrar sig snart...

En väldigt obehaglig och suggestiv film. Musiken sätter verkligen stämningen så att man förstår att det man ser är obehagligt. Det som irriterar mej mest är att när filmen slutar så förstår jag inte riktigt vad som hände. Eller gjorde jag det? Den är minst sagt svårtolkad. Lite för pretentiöst för min smak.

Betyg: 6/10

söndag 5 oktober 2014

Diana (2013) Betyg: 5/10

Filmen om Prinsessan Dianas två sista år i livet fokuserar på hennes längtan efter kärlek, men också på hennes oförtrytliga arbete med att hjälpa människor. Det sistnämnda gjorde att hon var (och är) älskad i såväl hemlandet som resten av världen. Filmen handlar om hennes relativt okända romans med hjärtkirurgen Hasnat Khan och växer rejält under tiden man ser den. Bitvis så är jag besviken på Naomi Watts som spelar titelrollen, men mot slutet så märker jag att filmen engagerar mej och berör. Klart värd att se, även om det inte är någon höjdarfilm.

Betyg: 5/10

lördag 4 oktober 2014

Nymphomaniac Vol I & II (2013) Betyg: 7/10

När Lars von Trier härom året började prata om att hans nästa film skulle bli en porrfilm så var det Nymphomaniac han syftade på. Naturligtvis så överdrev han detta en hel del. För även om filmen definitivt innehåller en del minst sagt exiplicita sexscener där inget lämnas åt fantasin rent visuellt, så är detta framför allt ett drama. Handlingen kretsar kring Joe (Charlotte Gainsbourg) som efter att blivit svårt skadad från sjuksängen berättar om sitt liv för den asexuelle Seligman (Stellan Skarsgård). Joe har själv givit sig diagnosen nymfoman, och anser att hon är en dålig människa. Seligman ser paralleller mellan hennes liv och fiske och likaså ur litteraturens värld. Varje episod (från barndom till nutid) knyts på ett intressant sätt samman med någon av Seligmans liknelser.

Filmen är uppdelad i två delar på sammanlagt hela 4 timmar. Detta är bioversionen och  inte von Triers slutliga version, vilken klockar på dryga timmen till. Oavsett vad så kräver filmen en hel del investering i tid, det går inte att komma ifrån. Jag tror inte att Lars von Trier någonsin kan vara ointressant i sitt berättande, och det är han inte den här gången heller. Man skulle initialt kunna undra vad hans syfte med Nymphomanic var. Är han bara ute efter att provocera? Jo, visst vill han provocera, men kanske inte på det sätt som man skulle kunna tro. Filmen är i slutändan ett feministiskt inspel, som slår mot patriarkets diversifierade syn på manlig respektive kvinnlig sexualitet.

Är Nymphomaniac en bra film då? Ja absolut, det här är en sevärd film även om den inte är en av von Triers allra bästa, Som det har varit de senaste åren så står namnkunniga skådespelare på kö för att få vara med i hans filmer. Förutom ovan nämnda så är även Uma Thurman, Christian Slater, Wilhelm Defoe, Shia Lebouf och Jamie Bell med. 

Betyg: 7/10

fredag 3 oktober 2014

A Long Way Down (2014) Betyg: 7/10

A Long Way Down är en film baserad på en bok av en av mina favoritförfattare Nick Hornby. Nick som skrivit t ex About a Boy, High Fidelity och An Education. I A Long Way Down träffas fyra för varandra okända personer på taket på ett hus i London en nyårsafton. Alla är där av samma anledning, de avser hoppa och ta livet av sig. Så blir det inte och trots deras olikheter så dras de till varandra och blir en slags surrogatfamilj, särskilt som media får nys om deras "självmordförsök".

Fyra tillräckligt bra skådespelare i huvudrollerna hjälper filmen på traven. Pierce "James Bond" Brosnan spelar den fd tv-programledaren som förlorat allt eftersom han haft en affär med en underårig kvinna, Toni "Sixth Sense" Collette spelar den ensamma singelmamman med en handikappad son, Aaron "Breaking Bad" Paul spelar en misslyckad musiker med en hjärntumör, medan den för mej tidigare ganska okända Imogen Poots spelar den skadade politikerdottern. EN spännande kompott, vilket ger en sevärd film! 

Nu väntar vi bara på filmatiseringen av hans andra två härliga böcker How To Be Good och Juliet Naked. Håller tummarna!

Betyg: 7/10

torsdag 2 oktober 2014

Draft day (2014) Betyg: 8/10

Ännu en överraskande bra film med en gammal favoritskådespelare som inte gör så mycket bra filmer nu för tiden. Det var en gång när Kevin Costner gjorde en serie bra filmer så som The Untouchables, No Way Out, Dances with Wolves (ja, absolut!) . Men sedan dess har det varit ganska tunnsått med riktigt bra filmer, undantaget 2004 års The Upside of Anger. Här spelar han Sonny Weaver som är chef över Cleveland Browns, ett proffslag i amerikansk fotboll. Vi får följa honom under Draft Day, dagen när lagen i tur och ordning ska välja nya unga lovande spelare till sina lag. Filmen handlar väldigt lite om sport, och väldigt mycket om taktik och rävspel. Du behöver inte vara särskilt intresserad av amerikansk fotboll, eller för den delen kunna eller förstå något om sporten. Sitt bara och njut av denna spännande och engagerande film och känn hur pirret växer minut för minut. Costner är riktigt bra, uppbackad av bl a Jennifer Garder, Denis Leary och Frank Langella.

Var inte så dum att du dömer ut Draft Day bara för att du inte gillar sport, eller för att du tröttnat på Kevin Costner. Det här är riktigt bra!!

Betyg: 8/10

onsdag 1 oktober 2014

Ride along (2014) Betyg: 4/10



Halvhyfsad actionkomedi med Ice Cube. Handlar om säkerhetsvakten Ben som åker med sin flickväns bror som är polis. Allt för att bevisa för brodern att han är värdig att få dejta hans syster.

Duger att se, men inte mer.

Betyg: 4/10

Masters of Sex Säsong 1 Betyg: 7/10

Intressant Tv-serie om "kvinnoläkaren" Dr William Masters (Michael Sheen) som på 1950-talet beslutar sig för att börja forska kring sexualitet och framför allt kvinnlig sådan. Löst baserad på verkliga personer så är det intressant att tänka sig en tid när detta var så tabu och "farligt". Spännande dynamik emellan Masters och hans assistent Virginia Johnson (Lizzy Caplan). Såklart innehåller serien mycket sex....vad annars? 

Defintivt sevärd, men inte fullt i toppklass!

Betyg: 7/10


tisdag 30 september 2014

Transcendence (2014) Betyg: 7/10

Johnny Depp, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Paul Bettany, Kate Mara och Rebecca Hall. Det är en rätt bra laguppställning som Wally Pfister har fått ihop till sin regidebut. Wally har tidigare varit filmfotograf, primärt åt Chris Nolan och med honom gjort filmer som Memento, Dark Knight-trilogin, Inception med mera. Nu tar han nästa steg och regisserar själv.

Transcendence handlar om Artificiell Intelligens och ett antal forskare som jobbar i frontlinjen av dess utveckling. Den främste av dem är Will Caster (Johnny Depp). Efter ett skottattentat mot Will får han besked om att han är döende. Kulan innehöll ett radioaktivt ämne som nu finns i hans blodomlopp och detta förlopp inte kan hejdas. Om en månad är han död. Han väljer då att ladda upp sitt medvetande i den superdator han byggt upp. Efter hans död så finns han kvar inne i datorsystemet, och hans intelligens och möjligheter är nu ofattbart stora. Men är det verkligen Will som finns därinne?

En tankvärd och spännande film som jag tyckte mycket om. Wally Pfister är uppenbarligen visuellt mycket skicklig, men man ska inte förvänta sig att hans berättande är i Chris Nolan-klass. Dock så är detta en riktigt bra film, och vi kan räkna med att få se ännu mer intressanta filmer från Pfister i framtiden. Klart värd ett besök på biografen.

Betyg: 7/10

Rescue me (TV-serie) (2004-2011) Betyg: 9/10


Har på sistone ägnat en hel del TV-tid åt denna serie om ett gäng brandmän i New York ett par år efter den traumatiserande 9/11-händelsen. I centrum står Tommy Gavin, som förlorade sin kusin, bästa kompis och tillika kollega Jimmy i händelsen. Efter detta har hans liv gått lite på sniskan. Han har börjat kröka friskt, och hans fru har lämnat honom. Men i jobbet är han fortfarande högpresterande och generellt funktionell. Men när han dricker så kommer de döda tillbaka och pratar med honom.

Rescue me handlar om Tommy, hans och kollegorna på brandstationen. I huvudrollen ser vi en personlig favorit till mej, den lysande komikern Denis Leary. Han har även varit med och skapat/skriva serien, vilket gör att det finns en ton i den som är lysande. Rescue me är spännande, gripande och kul på en och samma gång. Det är riktigt svårt att slita sig från den. 93 avsnitt fördelade på 7 säsonger. Generellt så håller den en hög kvalitet,  även om den dippar något runt säsong 5. Dramakomedi när den är som bäst! Mycket mörk humor!

Rekommenderas!

Betyg: 9/10

The Zero Theorem (2014)Betyg: 5/10


Terry Gilliam (Monty Python, 12 Monkeys, Fisher King m.m.) är tillbaka med en ny film, vilket alltid drar mej till biograferna. Här regisserar han Tarantinos protegé Christoph Waltz i denna framtidsskildring om den excentriske datorhackaren Qohen Letz. Han jobbar på ett märkligt företag som heter Mancom. Qohen föredrar sitt eget sällskap och undviker helst andra människor, men han dras via sitt arbete in i märkliga situationer där han inte alls känner sig bekväm.

Som vanligt så är Gilliams filmer otroligt läckra rent estetiskt, men den här gången tycker jag att det är alldeles för själlöst. Hade högre förväntningar, så jag är rätt besviken. Inte dålig, men bitvis lite långtråkig. Synd!

Betyg: 5/10

måndag 29 september 2014

Edge of Tomorrow (2014) Betyg: 8/10


Spännande och välberättad science fiction-action med Tom Cruise i huvudrollen. En meteorit med främmande varelser har landat på jorden och håller på och ta över hela planeten. Hela världens militär gör såklart enad front i kampen för vår existens. William Cage (Cruise), som är helt utan tidigare stridserfarenhet, kastas motvilligt in i en attackstyrka som har ett uppdrag som bara kan sluta i döden. Men döden blir inte slutet för Cage...

Tom Cruises bästa film på 10 år!

Betyg: 8/10


lördag 30 augusti 2014

The Amazing Spider-Man 2 (2014) Betyg:4/10

Installation nummer två i den senaste upplagan av filmerna om Spider-Man. Här möter han fiender som har Oscorp som gemensam nämnare. Jag älskar Sam Ramis Spider-Man-trilogi med Tobey Maguire i huvudrollen. Andrew Garfield känns inte alls lika engagerande. Han försöker vara skör och sårbar, men han saknar Maguires charm och äkthet. Maguire fick spela mot Kirsten Dunst som är supercharmig. Emma Stone, som jag förvisso tycker är duktig och har gjort flera riktigt bra filmer, känns här blodfattig jämfört med Kirsten. I 2an blir allt detta alltmer uppenbart för mej. Jag tyckte första filmen i denna reboot var klart godkänd, men i 2an så känns det som om det bara står och stampar utan att komma någonstans. Handlingen känns väldigt tunn, inte minst med tanke på att filmen är en bra bit över två timmar lång. Jag kan för allt i världen inte förstå vad som förorsakade att man efter tre suveräna filmer valde att göra en reboot! (Jo, det lär ha haft något att göra med pengar.....) Hur gärna jag än skulle vilja så blir detta inte tillräckligt bra för mej. Jag tappar intresset, och går tillbaka och ser den gamla trilogin ännu en gång!

Betyg: 4/10

söndag 24 augusti 2014

Noah (2014) Betyg: 1/10


Ni kan storyn från bibeln. Gud ska översvämma världen och ger Noah i uppdrag att bygga en ark där två av varje art får komma med för att bevaras. Nu har det gjorts ett försök att göra en episk storfilm av denna med Russell Crowe i huvudrollen och i regi av Darren Aronofsky. (Mannen bakom riktigt bra filmer som Black Swan och The Wrestler).

Filmen totalmisslyckas i allt den företar sig. Handlingen är i grunden alldeles för banal för att göra en film av, så därför har man försökt att addera till extra handling. Fy fasen vad illa det blev. Märkliga varelser som känns som om de vore hämtade från en fantasyfilm som hjälper Noah. Varför? Hur tänkte den som skrev in detta i filmen?

Rollfigurena är vedervärdigt stereotypa och endimensionella. Russell Crowe är bedrövlig rakt igenom, fruktansvärt prententiöst agerat. Jag tappar all respekt för Darren Aronsofsky när han gör sådan här smörja. Och 2 timmar och 20 minuter??? Hjälp!!! Långtråkig är bara förnamnet på den här filmen! Snarkfest!!!

Betyg: 1/10

måndag 28 juli 2014

Dawn of the Planet of the Apes 3D (2014) Betyg: 8/10


Del två i den nya serien om Apornas Planet har nyligen gått upp på bio. I Sverige fick den en lustigt översatt titel: "Apornas Planet: Uppgörelsen". Men gryning och uppgörelse är väl ungefär samma sak???

Här möter vi 10 år senare åter igen Caesar som är uppvuxen bland människor och som nu blivit apornas ledare. Genetiskt utvecklade så har se skapat sig en egen stad i vildmarken strax utanför San Francisco. En stor del av mänskligheten gick under i den virusepidemi som drabbade oss som en epilog från film 1. Aporna har under många år inte haft någon kontakt med människor, och undrar om de fortfarande existerar. Men en dag så kommer en liten grupp människor i deras väg. Det finns en överlevarkoloni inne i San Francisco, som nu desperat söker efter sätt att få elektricitet. Nu blir bägge grupperna medvetna om varandra existens och ser varandra som ett hot.

Riktigt bra uppföljare på en bra "förstafilm". Åter igen så dominerar Andy Serkis som CGI-spelar Caesar och som dessutom har coachat de andra CGI-skådespelarna. Aporna är fantastiskt snyggt gjorda, det står helt utan tvivel. Men det som imponerar allra mest är det nyanserade manus som gör detta till en film om relationer. Filmen är rejält känslosam, samtidigt som den är fylld till bredden med välgjord action. Förmodligen så är filmen t.o.m. bättre än den första filmen, även om det inte räckte att nå ett steg högre på betygsskalan. Väl värd att se om det blir någon mer regnig dag den här fantastiska sommaren!

Betyg: 8/10

tisdag 10 juni 2014

Homefront (2013) Betyg: 5/10

En f d. narkotikapolis har under ny identitet flyttat till en småstad tillsammans med sin dotter. Trots att han försöker leva ett liv i skymundan så blir han snart involverad i tjafs med den lokala knarklangaren.

Klart över förväntan. Underhållande. Jason Statham är hygglig i huvudrollen. Uppbackad av James Franco, Winona Ryder och Kate Bosworth så är skådespelarenivån klart över vad man kan hoppas på för en B-action som denna. 

Betyg: 5/10

måndag 9 juni 2014

Blue Jasmine (2013) Betyg: 7/10

Den rika Jasmine flyttar från New York i samband med sin skilsmässa då hennes man åkt i fängelse och alla deras tillgångar har frusits. Hon kommer för att bo hos sin bohemiska syster Ginger i San Fransisco. Jasmine har en överlägsen attityd mot sin syster och hon ogillar Ginger's pojkvän Chili, vilket hon inte drar sig för att visa. Jasmine lär snart känna diplomaten Dwight, som hon hoppas ska hjälpa henne tillbaka till det ljuva livet.

Detta är Woody Allens senaste film, som Cate Blanchett förtjänstfullt fick en Oscar för sin prestation i titelrollen. Helt klart en bra film, men i mitt tycke inte det makalösa mästerverk som en del har velat få den till. Missförstå nu inte för Blue Jasmine är en mycket bra film, men det finns många andra Allen-filmer som är i samma klass eller bättre. Helt klart en film som bör ses i alla fall.

Betyg: 7/10

söndag 8 juni 2014

Leave the world behind (2014) Betyg: 6/10


Intressant dokumentär om svenska musikundret Swedish House Mafia, dvs Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso. Vi får följa dem under deras stora avskedsturné då de gör 50 spelningar runtom världen. Den officiella anledningen till att de splittras är att de tycker att de nått toppen, och inte vet vad nästa steg skulle kunnat vara. Men efter en stund så kommer man under ytan på dem och får de att det finns motsättningar och meningsskiljaktigheter mellan trion. För den som läst vilken rockbiografi som helst så är detta vardagsmat, dvs något som händer i varenda rockband. Kombinationen av framgångsuppblåsta egon och turnélivets tristess förorsakar slitningar. Tyvärr så var SHM inte kapabla att kommunicera med varandra, vilket kunde ha gjort att de hade kunnat fortsätta sin framgångssaga. Istället så riskerar de att bli den "one hit wonder" som de själva reflekterar kring i filmen. För även om man inte ska underskatta deras framgångar, så kan man knappast räkna deras korta karriär som något annat än att de skrapade på sin potential. Klart sevärd för dej som älskar SHM, eller för dej som liksom jag vill få lite koll på de överhuvudtaget är/var. Inte direkt någon dramaturgisk fulländad dokumentär, men likväl mycket intressant.

Betyg: 6/10


White house down (2013) Betyg: 6/10

Klart underhållande actionrulle som är en av flera där amerikanska presidentresidenset Vita Huset attackeras. Här möter vi Channing Tatum i rollen som polisen som besöker Vita Huset tillsammans med sin dotter när plötsligt en grupp terrorister övertar kontrollen över byggnaden. Han får kämpa för livet i ett försök att rädda såväl sin dotter som presidenten (spelad av Jamie Foxx). 

I regi av Roland Emmerich som är en framgångsrik actionregissör med filmer som Independence Day (och en del som jag tycker är dynga) på sin meritlista. White House Down var helt klart underhållande, långt över genomsnittet när det gäller actionfilmer.

Betyg: 6/10

lördag 7 juni 2014

Percy Jackson 2: Sea of Monsters (2013) Betyg: 4/10

Film två av serien om Percy Jackson bekräftar bara det som första filmen påvisade. Det här är en dålig kopia av Harry Potter-serien. Percy är son till havsguden Poseidon och får sin träning på ett läger/(skola för andra "halvgudar, dvs barn som gudarna har med människor. Helt ärligt så var det 4 månader sedna jag såg filmen och mitt engagemang för att skriva om den är uppenbarligen inte så stort. Dock så ger jag filmen snäppet bättre i betyg än 1an, eftersom den här var aningen lite mer spännande/underhållande. 

Betyg: 4/10

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007) Betyg: 4/10

I film två om Fantastiska Fyran (Fantastic Four) så får de kämpa mot den legendariske Silver Surfer som hotar förgöra Jorden.Tyvärr så blir det ändå inte speciellt spännande. Jag gillar serietidningen, men i filmformat så var de två FF-filmerna ingen hit. Det är på gång en ny filmatisering av Fantastic Four. Jag håller tummarna för att den blir bättre!

Betyg: 4/10

Studio 60 on the Sunset Strip Säsong 1 (TV-serie) (2006-2007) Betyg: 8/10

TV-serie som handlar om livet bakom kulisserna på ett livesänt sketchprogram (tänk Saturday Night Live). När han som ansvarar för programmet gör bort sig så vänder tv-bolagets chef sig till Matt och Danny, två som tidigare arbetat där, och ger dem de kreativa ansvaret för programmet. Vi får sedan följa dem bakom kulisserna och på scenen. Det är en serie som ganska snabbt växer sig stark hos tittaren, med bra stories om allt från himmel och jord. Och ja, det finns naturligtvis en del romantik i serien också. Ifall du undrade.

Den ena huvudrollen Matt spelas av Matthew "Chandler" Perry, som är riktigt bra här. Matt kombinerar Chandlers charm med en humor som är mindre "påfrestande" än den som var Chandlers signum. Jo, jag gillade Chandler rejält också. Men det här känns fräschare. Andra nyckelskådespelare i serien är Amanda Peet, Bradley Whitford och Lucy "Dawn i Office UK" Davis. Bra skådisar, bra manus. Kul och engagerande, inte minst mot slutet av denna 22 episoders säsong 1. Tyvärr så ratades serien och det blev ingen fortsättning. Rekommenderas definitivt ändå.

Just nu går hela serien på 6 DVDer att köpa för löjliga 29 kr på cdon. Vad tvekar du på?

Betyg: 8/10

tisdag 27 maj 2014

House of Cards Säsong 1-2 (2013-2014) Betyg: 9/10


Kevin Spacey spelar huvudrollen som kongressmannen Francis Underwood som är en mästare på att få igenom beslut i kongressen.  Tillsammans med sin hustru Claire (Robin Wright) är de en power-duo utan motstycke. De är målmedvetna och jobbar tillsammans för att skaffa sig mer makt.

Detta var Netflix första egenproducerade serie. House of Cards är ren njutning att se och bör ej missas. Säsong 1 är den bästa säsongserie jag har sett på ett par år! Det säger faktiskt en hel del!

Betyg: 9/10

Säsong 1: 10/10
Säsong 2: 8/10

tisdag 20 maj 2014

All is lost (2013) Betyg: 3/10


Robert Redford är ensamseglaren vars båt en natt krockar med en flytande container mitt ute till havs. Båten tar in vatten och han försöker rädda den.

Långsamt och segt, med Robert som enda skådespelare i hela filmen. Förutsägbart, jajamensan. Inte min kopp té!

Betyg: 3/10

lördag 17 maj 2014

Dexter Säsong 1-8 (TV-serie) (2006-2013) Betyg: 9/10

Fantastiskt TV-serie om Dexter Morgan som arbetar som blodmönstersanalytiker på mordavdelningen hos Miamis poliskår. På fritiden så är han seriemördare. Men han jobar utifrån en hederskod, han dödar enbart de som förtjänar det. Genom sitt arbete kommer han i kontakt med mördare som är uppenbarligen skyldiga, men som lagen inte rår på. Dessa får då ett slutgiltigt besök av Dexter.

Dexter är otroligt snyggt upplagd. Varje säsong har en egen handling som genomsyrar säsongen, och som får en upplösning under säsongen. Den genomgripande handlingen berör Dexter. hans arbete, hans fritidssysselsättning, hans syster (som är kriminalpolis och därmed Dexters kollega), hans kollegor, hans dejtingliv och lite annat smått och gott. 

Även om serien handlar om seriemord, och säkerligen kan vara lite spännande/småläskig emellanåt, så är det inte en serie som frossar i visuellt våld. I huvudrollen ser vi Michael C Hall som slog igenom i Six Feet Under, men som nådde ikonstatus med den här rollen. Han är perfekt för rollen, och bra uppbackad av en mycket kompetent ensemble som på senare säsonger kryddas av en och annan något mer namnkunnig skådespelare.

Missa inte att se Dexter! En lysande bra TV-serie som tyvärr lades ned efter åtta riktigt bra säsonger.

Betyg: 9/10


fredag 16 maj 2014

Dom Hemingway (2013) Betyg: 3/10


Dom Hemingway har suttit inne i 12 år och släpps ut. Han söker då upp en man som lovat honom en betydande ersättning för att hålla sin mun tyst. Det går både bra och dåligt om man säger så.

Jude Law spelar titelrollen, och har den här gången drabbats av ett svårt fall av att spela över. Bitvis så är han rätt jobbig att se på. Själva filmen är inget speciellt engagerande. Duger att se möjligtvis.

Betyg: 3/10