onsdag 29 maj 2013

Oz the Great and Powerful (2013) Betyg: 7/10

En s.k. nyinspelning av den klassiska och älskade Trollkarlen från Oz. Men det är bara på en väldigt hög nivå som handlingen är lika. Här är det istället den hyggligt duktige trollkonstnären Oz som råkar ut för en tornado och hamnar i det märkliga landet som delar namn med honom själv. Här möter han goda häxor och får reda på att han är den storslagne trollkarl som landet väntat på för att befria dem från den onda häxan. Men på en plats där riktig magi finns är det ingen liten utmaning för Oz att hävda sig som den störste trollkarlen av dem alla.

Handlingen är bra, och filmen är gjord på ett fantasifullt sätt. Mycket grafiskt attraktivt. Skulle velat ha sett den i 3D, då detta är en film som självklart gör sig fantastiskt bra på detta sätt. Oz lyckas vara fantasifull utan att enbart attrahera de allra minsta, vilket är en konst i sig. 

Sam Raimi regisserade filmen och valde en av sina bekanta från Spider-Man-filmerna, James Franco, till huvudrollen. Det gör han på ett godkänt sätt, bitvis riktigt bra men ibland spelar han över/under på ett ojämnt sätt.  I sällskap med Mila Kunis, Michelle Williams, Zack Braff, Rachel Weisz så har Raimi fått ihop en ensemble som publiken känner igen. Men det är för mej ändå något i kemin som saknas skådespelaremässigt. Och detta, i kombination med att filmen är aningen för lång, gör att filmen inte riktigt lyfter till de allra högsta betygen.

Som helhet är filmen en mycket positiv upplevelse som rekommenderas tillsammans med lite större barn.

Betyg: 7/10



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar