torsdag 30 maj 2013

The Notebook (2004) Betyg: 7/10

På vårdhemmet läser en gammal man en bok för en kvinna. Boken handlar om ett ungt par och deras olyckliga kärlek. Tjejen kommer från en förmögen och fin familj, medan killen är fattig och enkel. Hennes föräldrar accepterar inte honom, utan ser till att de skiljs åt. 

Fin romantisk film i regi av Nick Cassavetes och med skådespelare som Gena Rowlands, James Garner, Ryan Gosling och Rachel McAdams. Välskriven (baserad på en storsäljande bok) och välspelad. Mycket bra, men inte i toppskiktet av genren. 

Betyg: 7/10

onsdag 29 maj 2013

Oz the Great and Powerful (2013) Betyg: 7/10

En s.k. nyinspelning av den klassiska och älskade Trollkarlen från Oz. Men det är bara på en väldigt hög nivå som handlingen är lika. Här är det istället den hyggligt duktige trollkonstnären Oz som råkar ut för en tornado och hamnar i det märkliga landet som delar namn med honom själv. Här möter han goda häxor och får reda på att han är den storslagne trollkarl som landet väntat på för att befria dem från den onda häxan. Men på en plats där riktig magi finns är det ingen liten utmaning för Oz att hävda sig som den störste trollkarlen av dem alla.

Handlingen är bra, och filmen är gjord på ett fantasifullt sätt. Mycket grafiskt attraktivt. Skulle velat ha sett den i 3D, då detta är en film som självklart gör sig fantastiskt bra på detta sätt. Oz lyckas vara fantasifull utan att enbart attrahera de allra minsta, vilket är en konst i sig. 

Sam Raimi regisserade filmen och valde en av sina bekanta från Spider-Man-filmerna, James Franco, till huvudrollen. Det gör han på ett godkänt sätt, bitvis riktigt bra men ibland spelar han över/under på ett ojämnt sätt.  I sällskap med Mila Kunis, Michelle Williams, Zack Braff, Rachel Weisz så har Raimi fått ihop en ensemble som publiken känner igen. Men det är för mej ändå något i kemin som saknas skådespelaremässigt. Och detta, i kombination med att filmen är aningen för lång, gör att filmen inte riktigt lyfter till de allra högsta betygen.

Som helhet är filmen en mycket positiv upplevelse som rekommenderas tillsammans med lite större barn.

Betyg: 7/10



måndag 27 maj 2013

Save the date (2012) Betyg: 6/10


Sara ska flytta tillsammans med sin pojkvän som är sångare i ett rockband. Hans bästa kompis, trummisen, är förlovad med hennes syster. När pojkvännen friar till henne, i ett skede när hon redan tvivlar på relationen, så dumpar hon honom istället. Inom kort inleder hon en ny relation med en kille hon träffat på sitt jobb.

Indieinspelad romantisk komedi utan några kända skådespelare. Tack vare en hygglig story och godkända skådespelare funkar den rätt bra. Gillar du genren så gillar du Save The Date.

Betyg: 6/10

söndag 26 maj 2013

Upstream Color (2013) Betyg: 6/10


Abstrakt, konstnärligt och lite pretentiöst. Svårt att hänga med i handlingen. Det brukar ju medföra höga betyg från filmkritiker. Filmen handlar om två offer som dras mot varandra utan annan möjlighet för dem. Jag tänker inte ens ge mej på att förklara handlingen på något annat sätt. Dels för att jag känner att jag måste se om filmen för att verkligen greppa den fullt ut, dels för att det förtar från din upplevelse när du ska se filmen. Men rekommenderar jag dej att se Upstream Color? Det beror helt på vem du är. Gillar du filmer med mycket fart och rak handling - stå gärna över. Men om du uppskattar filmer där du måste fokusera till 100% - då är detta ett mycket bra filmtips. Jag blir mest engagerad i sekvenserna i filmen som handlar om kvinnan som utsätts för ett grymt bedrägeri. Misstänker att jag kommer att höja betyget på den här filmen varje gång jag ser om den.

Betyg: 6/10

lördag 25 maj 2013

The Queen of Versailles (2012) Betyg: 8/10

Dokumentär om den rika familjen som ska bygga ett nytt hus som ska vara en kopia av det franska slottet Versailles. Rika som de är så kommer huset att bli det största privatbostadshuset i USA. Mannen som är dryga 70 år har byggt upp sin förmögenhet på att sälja andelslägenheter, och hans företag är nummer ett i världen inom detta område. Hans fru (nummer tre i ordningen) är ungefär 30 år yngre och f.d. Mrs Florida. Tillsammans har de 7 barn, medan han dessutom har ett par kullar med barn från tidigare äktenskap. Men mitt under inspelningen av denna dokumentär så kom bostadsmarknad/finanskraschen i USA, och plötsligt så  hamnar den tidigare så rika familjen i trångmål. 

Filmen är avsevärt mycket bättre än vad jag förväntat mig. Bra ihopklippt, så den blir aldrig långtråkig. Rekommenderas så väl till den som gillar dokusåpor om rika fruar, som till den som är intresserad av affärer. 

Betyg: 8/10

fredag 24 maj 2013

Small Apartments (2012) Betyg: 7/10


Komedi i regi av Jonas Åkerström. Handlar om en udda man som råkar ut för underliga saker i det nedgångna lägenhetshotell där han bor tillsammans med sina lika udda grannar. Kul för att den är så annorlunda. Jag uppskattar den här sortens karaktärsbaserade sjuka humor.

Betyg: 7/10

The Skin I Live In / La piel que habito (2011) Betyg: 8/10

Läkaren Roberts fru dör under tråkiga omständigheter. Han drar sig undan från sitt arbete med att skapa syntetisk hud, men bibehåller en enda patient som han har boende i sitt hus och som han ständigt arbetar med.

Almodovars film är riktigt vass, och medan du ser den så uppskattar du den inte fullt ut lika mycket som du gör i efterhand. Detta är en film som kommer att vara värd att ses om, och då kommer man att gilla den ännu mer. Detta beror såklart på att handlingen utkristalliserar sig tydligare för varje scen man avverkar. Smart skriven. Väl utfört på det stora hela. Kanske är tempot lite för lågt till en stor del av filmen, i alla fall för min smak.

Betyg: 8/10

onsdag 22 maj 2013

Franska familjehemligheter /Chroniques sexuelles d'une famille d'aujourd'hui (2012) Betyg: 4/10

Sonen i den franska familjen blir påkommen på bar gärning när han onanerar under en biologilektion och blir därmed avstängd från skolan. Detta gör att familjen (föräldrar, tre barn och farfar) börjar diskutera sina sexliv mer öppet.

Ni kan alla gissa vad det är som gör att folk ser den här filmen, och vill du se sex (som inte är porr) så är det här filmen för dej! Tyvärr så känns det lite för mycket som en sexualupplysningsfilm. Jag tyckte den var okej, men lite smått trist.

Betyg: 4/10

Warm Bodies (2013) Betyg: 5/10

Ännu en zombiefilm, och den här gången med en twist. Julie räddas från en säker död av zombien R, som tar med henne in i zombiernas territorier. De blir förtjusta i varandra, men hur ska det kunna bli något mellan dem i en värld där människor och zombier utkämpar en kamp på liv och död. 

Det är en korsning mellan den vanliga zombiefilmen och Romeo och Julia, för det här är framför allt en kärlekssaga. Ganska kul, men lyfter aldrig riktigt fullt ut i mina ögon.

Betyg: 5/10

tisdag 21 maj 2013

Promised Land (2012) Betyg: 8/10

Promised land handlar om Steve Butler, spelad av Matt Damon, som jobbar för ett företag som utvinner naturgas. När de har fått spaning på en sådan fyndighet så åker Steve och hans kollega Sue (Frances McDormand) dit för att övertyga lokalbefolkningen om att de ska gå utvinna gas där, givetvis mot relevant ekonomisk kompensation. Men processen kompliceras då det uppdagas att gasexploatering inte är riskfritt och Steve blir kvar längre än planerat. 

Det låter kanske lite småtrist, men det är det inte. Handlingen har mycket mer invävt i sig och filmen utvecklas på ett mycket bra sätt. Med denna film återförenas Matt Damon (inte bara som skådespelare utan även som manusförfattare) med regissören Gus Van Sant. Dessa två herrar hade ju stora framgångar med den fantastiska Good Will Hunting. Detta manus har Damon skrivit med John Krasinski som ju mest är känd som skådis i amerikanska The Office. 

Jag tyckte mycket om Promised Land, den blev bara bättre och bättre ju längre jag såg på den. 

Betyg: 8/10

lördag 18 maj 2013

Frailty (2001) Betyg: 6/10

Bröderna Fenton och Adam växer upp med sin far då mamman är död. En natt väcker pappan grabbarna och berättar att Gud har skickat en ängel till honom och sagt att han och sönerna ska döda demoner. Eftersom demonerna ser ut som vanliga människor så är detta svårt att ta in, särskilt för den äldre brodern.

Hyfsat bra film som aldrig lyfter fullt ut. 

Betyg: 6/10

Blondie (2012) Betyg: 6/10

Jag går in i den här filmen med förutfattade meningar eftersom Carolina Gynning är med. Då tänker jag: filmen kommer vara dålig, Carolina kommer att vara snygg, Carolina kommer inte att kunna agera för fem öre.

Blondie handlar om en familj (mamma och tre döttrar) som samlas i föräldrahemmet när mamman ska fylla 70 år. Deras dysfunktionella relationer kommer snabbt till ytan och samvaron blir outhärdlig för samtliga inblandade. Man skulle kunna säga att filmen har ett visst släktskap till Thomas Winterbergs Festen, även om den inte går lika långt. Här handlar det snarare om döttrarnas längtan efter att få mammans kärlek och att finna sin plats i livet. Konkurrensen mellan de tre är påtaglig, och deras hantering av varandra är verkligen inget trevlig. 

Fascinerande nog så faller mina tre fördomar allesammans. Blondie är absolut ingen dålig film, Den är bra och får nästan en 7a av mej. Men den faller på vissa sekvenser, där berättelsen fladdar lite. Carolina Gynning är här där hon inte är överdränkt med smink, faktiskt inte något speciellt snygg alls. Däremot så fungerar hon väldigt bra som skådespelerska. Att spela mot Helena af Sandeberg, Alexandra "Åmål" Dahlström och Marie Göranzon sätter ribban på en hög nivå, men Gynning kommer helt klart undan med hedern i behåll. Tycker också att Olle Sarris minimalistiskt framförda roll är klockren. 

Underskatta inte Blondie, som jag gjorde. Klart sevärt drama. Regissören Jesper Ganslandt börjar etablera sig nu, och jag skulle inte bli förvånad om han in framtiden kommer att prestera en riktigt högklassig film: Ur mitt perspektiv så ligger han på listan över de potentiellt mer intressanta svenska filmskaparna.

Betyg: 6/10


måndag 13 maj 2013

Safety not guaranteed (2012) Betyg: 8/10

Tre medarbetare på en tidning åker iväg för att följa upp en minst sagt underlig annons där en kille söker en medresenär till en tidsresa (se annonsen ovan). Alla tre har sina egna issues att hantera under resan. En av dem blir involverad med annonsören för att få fram storyn, och han är minst sagt udda. Trots detta väcker han känslor i henne.

En förvånande bra film! Lågmäld till en början, men med en skön stämning. Bra karaktärer, bra handling. Rekommenderas varmt!

/Betyg: 8/10

söndag 12 maj 2013

Jack The Giant Killer (2013) Betyg: 1/10


Du kanske har hört att det nyligen har gjorts en filmatisering av den klassiska sagan om Jack och bönstjälken? Och att den ska vara rätt bra. Så må vara fallet, men det har också gjorts en fullkomligt värdelös film utifrån samma saga. Se till att se rätt film! Jag bommade och såg fel. Den här filmen var i avsaknad av precis allt. Manuset sög. Dialogen var torftig som om två högstadieelever skrivit den. Skådespelarna var urusla! Specialeffekterna var fruktansvärt amatörmässiga, typ budget 500 spänn. Vill man vara positiv om filmen så kan man säga att den ser ut som om den är gjord på 1950/1960-talet nån gång. Jag lovar, det är inte en komplimang.


Exempel på dialog från filmen:
Tjej: "Jack, you have to kill it"
Jack: "I know"


Filmen du kanske vill se heter: Jack The Giant SLAYER.
Filmen du ska undvika till varje pris är Jack The Giant KILLER.


Betyg: 1/10

fredag 10 maj 2013

Jakten (Jagten) (2012) Betyg: 9/10


Ja, jag är ju rejält förtjust i dansk film, det ska jag inte hyckla om. Av någon anledning så lyckas många danska regissörer att leverera filmer som går på djupet på ett helt annat sätt än de flesta svenska filmerna. Thomas Vinterberg slog igenom stort med det magnifika mörka familjedramat Festen i slutet av 90-talet. I Jakten går han åter igen in i de mörkare delarna av människor och relationen. Mads Mikkelsen spelar Lucas, en frånskild pappa som på sista tiden arbetat på ett dagis där även hans bästa väns dotter Klara går. När Klara blir sur på Lucas så kastar hon ur sig en illa vald kommentar till en annan i personalen. Plötsligt så misstänks Lucas för att ha gjort sexuella övergrepp. Trots att han är helt oskyldig så eskalerar det snabbt till en masspsykos och en mardröm.

Jakten är obehaglig att se. Dels för att det är läskigt hur snabbt alla vänder emot Lucas och hur han blir  dömd, dels för att jag som själv har små barn inser vilken skräck det vore om ens egna barn skulle utsättas för något liknande. Men framför allt så är det en mycket minnesvärd och omskakade film. Mads Mikkelsen har sannolikt aldrig varit bättre i någon film jag sett. Vinterberg balanserar och tempererar filmen på ett exemplariskt sätt. Jakten blev nominerad för och vann ett antal fina filmpriser, men obegripligt nog nominerades den inte för en Oscar i kategorin bästa utländska film. Jag tror att somliga kommer att avsky filmen eftersom den berör så starkt, men fler kommer att uppskatta den för det fantastiska filmverk den är.

Betyg: 9/10

Choke (2008) Betyg: 8/10

Victor Mancini (Sam Rockwell) är en kille utan något vettigt jobb som försörjer sig med svindlerier. Dessutom så är han sexmissbrukare och går i samtalsgrupper för att försöka komma till rätta med detta. Hans mamma (Anjelica Huston) ligger på sjukhus och känner inte igen honom längre. När han där träffar hennes nya läkare Paige, så händer något med honom. 

Baserat på en bok av Chuck Palahniuk (Fight Club) så är Choke både originell och välgjord. Kanske är den inte fullt ut så bra gjord som man skulle kunna hoppas på. Med det menar jag att det där lilla extra saknas, ni vet det som får filmen att sticka ut. Det är därför som du förmodligen aldrig har hört talas om filmen. Men om vi ska fokusera på det positiva så är det riktigt bra skådespelare, Huston gör en extremt bra insats och Rockwell är alltid bra! Handlingen är definitivt bra och jag vill inte beskriva den mer, för då riskerar jag att förstöra din upplevelse när du ser filmen. För att du ska se Choke, det tycker jag är givet! 

Betyg: 8/10

torsdag 9 maj 2013

Oldboy (2003) Betyg: 9/10

Sydkoreansk film om en man som tagits till fånga och hållts isolerad utan kontakt med andra människor under 15 år. Plötsligt så blir han frigiven. Nu börjar hans jakt på hämnd och att försöka förstå varför han utsatts för detta,

Mörkt, otäckt och gripande. En riktigt bra film som inte påminner om något annat du sett förut. Den psykologiska vinklingen på denna thriller är i världsklass. Oldboy är en film som du aldrig kommer att glömma!

Betyg: 9/10

tisdag 7 maj 2013

Broken City (2013) Betyg: 6/10

NYC-polisen Billy Taggart blir av med jobbet och börjar jobba som privatdetektiv istället. När han plötsligt får i uppdrag att följa borgmästarens fru då hennes man misstänker att hon är otrogen så halkar han in i en svår soppa.

Välkända skådisar som Mark Wahlberg, Russel Crowe och Catherine Zeta-Jones. En på det hela välgjord film som är klart sevärd, om än inte något som är riktigt rejält vasst.

Betyg: 6/10

söndag 5 maj 2013

Prince of Persia - The Sands of Time (2010) Betyg: 6/10























Påkostad film med uppmusklad Jake Gyllenhall i huvudrollen som fattigpojken som blir adopterad av Kungen av Persien och blir prins. Efter ett stort slag blir han oskyldigt anklagad för att ha mördat sin styvfar och tvingas fly för att sedan kunna försöka rentvå sitt namn.

Filmen börjar riktigt bra, för att dippa lite här och var och sedan addera in lite magi så att det blir lite för mycket helt enkelt. Fortfarande mycket underhållande varför den får detta mycket hedervärda betyg. Ben Kingsley i rollen som farbrodern spöar såklart skiten ur resten av skådespelarna i filmen med hästlängder.

Betyg: 6/10

Anna Karenina (2012) Betyg: 7/10

Den ryska aristokraten Anna Karenina förälskar sig i en adelsman, men då hon redan är gift så är detta såklart en stor skandal som kommer att bli hennes undergång.  Filmen är såklart baserad på Leo Tolstojs klassiker med samma namn. Riktigt fräscht grepp på denna klassiska berättelse. Framför allt så är scenografilösningarna riktigt snygga och hjälper berättandet på ett mycket attraktivt sätt. Men det gäller att hänga med de första minuterna, eftersom just scenografin där gör att det kan vara svårt att hänga med. Men snart har man kommit in i berättandeformen och då är det bara att sitta tillbaka och njuta. 

Kiera Knightley är riktigt bra som Anna K, och Jude Law i rollen som hennes svikne make känns helrätt (hans look i filmen är riktigt bra!). Däremot så imponeras jag inte av Aaron Taylor-Johnson som gör ett sockersött och könlöst porträtt av Vronsky (adelsmannen). 

Betyg: 7/10

Hypnotisören (2012) Betyg: 3/10


Vet inte hur det kom sig att jag glömde skriva om Hypnotisören, som jag blev "medlurad" att se på bio när det begav sig. Nej då, så illa var det inte. Jag har med nöje läst Keplerböckerna och kanske inte minst gillat just Hypnotisören. Och när man ska göra svensk "storfilm" av en bestseller så är det såklart bäst att kalla in det tunga kavalleriet. Naturligtvis så bara måste man ju då ha med Mikael Persbrandt att spela huvudrollen. Men här nöjde man sig inte med det, man lyckades ju att få den svenske stjärnregissören Lasse Hallström och därmed fick man ju även Lena Olin "på köpet". Det här verkar ju lovande. Men tyvärr så har man i manusarbetet lyckats fokusera på allt det som är minst spännande. Det är så lite action och spänning i filmen att man skulle kunna tro att det är ett drama. Istället så handlar det mycket om relationer och hur människor mår dåligt inombords. Tyvärr ett stort misslyckande och en gäspning. Det är just sådana här produktioner som gör att jag har så svårt för de allra flesta svenska filmer.

Betyg: 3/10