onsdag 27 juni 2012

Prometheus 3D (2012) Betyg: 6/10

Så var den här, Ridley Scott återvänder till Aliensvärlden. I denna prequel får vi först se hur en varelse på ett dramatiskt sätt sprider liv på en planet. Sedan möter vi forskarna, spelade av Noomi Rapace och Michael Fassbender (Inglorious Basterds), som i en grotta i Skottland hittar en spännande väggmålning som är en karta till en annan planet därde tror att de ska finna svaret om mänsklighetens ursprung. De befinner sig snabbt på Prometheus, ett rymdskepp på väg mot planeten i fråga. Naturligtvis så är det samma planet där de andra Aliensfilmena utspelar sig. Men eftersom den här filmen utspelar sig före de andra filmerna, så är man naturligtvis ovetande om vad som väntar dem....

Bitvis så är Prometheus riktigt bra, men tyvärr så fastnar den i fällan att den vill koppla samman filmen med alltför mycket av varelserna och mytologin från de övriga filmerna. Detta gör att Prometheus i slutändan känns varken hackad eller mald. 3D-teknologin är långt ifrån överutnyttjad vilket jag i och för sig gillar, men jag går ut från biografen och undrar om det egentligen tillförde något alls att se den i 3D.

En av de allra mest intressanta sakerna med filmen är väl att svenska Noomi Rapace stoltserar i filmens huvudroll. Att få toppa en film som innehåller välkända skådespelare som Charlize Theron, Guy Pearce och Michael Fassbender är såklart imponerande. Noomi gör en klart godkänd insats, men det är långt ifrån lika imponerande som hennes tolkning av Lisbeth Salander. Ännu en gång så kan jag konstatera att hennes engelska uttal är rent bedrövligt. Märkligt nog så bär hennes rollkaraktär det engelskt klingande namnet Elisabeth Shaw, och när vi får se henne som liten så ser vi att hon som barn talar oklanderlig engelska. Skrattretande. Kanske hade det varit smartare av Ridley att döpa om karaktären till Elisabeth Shorovski eller något annat.

Prometheus är såklart ett måste att se för alla som gillar det tidigare Alien-filmerna, men ha inte alltför höga förväntningar när du kliver in i biografen.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar