söndag 3 juni 2012

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: Extended version (2001) Betyg: 10/10


Efter att ha sett denna första del i Sagan om Ringen-trilogin på bio skrev jag en lite sarkastisk recension där jag hånade att hela filmen handlar om att se när de är ute på vandring. Så är förvisso fallet, men det gå inte att förneka att filmen är ett mästerverk. Sorgligt nog så var Oscarsakademien extremt snåla mot filmen när statyetterna skulle delas ut. Alltså, den vann förvisso fyra Oscars, men den var nominerad i ytterligare nio (!) kategorier. Medan den välförtjänt vann cinematografi, visuella effekter, musik och makeup, så kan man häpnas över en del kategorier som den inte vann. A Beautiful mind, som förvisso är en bra film om än inte i närheten av LOTR del 1, tog hem bästa film, bästa regi och bästa manus. Häpnadsväckande!

Filmen handlar om den unge hobbiten Frodo som får ärva sin farbror Bilbos egendomar. Bland dem finns en ring som Bilbo en gång hittat, och det är inte vilken ring som helst. Det är Härskarringen, den onde Saurons ring med kraft att härska över världen. Frodo tvingas lämna sitt hem för att säkerställa att ringen inte hamnar i ondskans händer. Under beskydd av trollkarlen Gandalf och diverse dvärgar, hobittar, älvor och människor så hamnar sällskapet i diverse mer eller mindre fasansfulla situationer.

Filmen är fantastiskt snyggt gjord, bra berättad, otroliga specialeffekter, bra skådespeleri, bra story. Det finns inte mycket att anmärka på. Den förlängda versionen adderade 30 minuter så att filmen nu är hela 3 timmar och 45 minuter, och det finns ändå inte en chans att man blir uttråkad. Faktum är att de förlängda versionerna tillför otroligt mycket till filmerna, och jag skulle idag inte kunna tänka mej att se den ursprungliga bioversionen. Den här versionen är inte bara rekommendabel att se, den är ett måste för allmänbildning i vår tid. Bara se den!

Betyg: 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar