lördag 30 juni 2012

The Artist (2011) Betyg: 4/10

Då blev det dags för mig att se årets vinnare vid Oscarsgalan. The Artist gick hem med hela fem statyetter, och har hyllats enormt mycket.

Filmen handlar om stumfilmsstjärnan George Valentin som i princip över en natt förlorar sin karriär när talfilmen slår igenom. Filmen är gjord som en svartvit stumfilm i 4:3-format, vilket såklart är en stilistiskt charmerande övning. Problemet är bara att stumfilmer inte är speciellt underhållande att titta på. Av samma anledning som George Valentins karriär dör, så dör The Artist för mej. Absolut välgjort, men det är inte speciellt kul att kolla på en stumfilm. Jag gissar att det allra flesta av er inte kommer att stå ut att se klart filmen överhuvudtaget. Men en del av er kommer att älska The Artist. Och det är nog så den ska ses, för det är egentligen en smal film.

Betyg: 4/10

torsdag 28 juni 2012

Better off dead (1985) Betyg: 1/10

John Cusack är ju en duktig skådespelare som har varit med ett ett gäng riktigt bra filmer som High Fidelity, Being John Malkovich, Con Air, Grosse Point Blank för att nämna några. Se någon av dessa istället för att slösa bort din tid med att se Better off dead. Det är nämligen en vidrig smörja som är plågsam att se. Handlingen är simpel, karaktärerna är stereotypa, menlösa och fullkomligt icke trovärdiga, och försöken till humor är fullkomligt misslyckat. Detta till trots så har filmen ganska höga betyg på IMDb.com. Obegripligt! Undvik till varje pris, för den har inte ens kalkonvärde!!

Betyg: 1/10

En gång i Phuket (2011) Betyg: 5/10

Peter Magnussons senaste film handlar om Sven, en kille som söker efter en meningsfullare tillvaro. Han lämnar sitt arbete som jobbcoach och drar till Thailand för att skriva en bok.

Bitvis kul, ganska mysig, men totalt sett en bagatell. Har högre förväntningar på att man faktiskt ska SKRATTA lite mer när man ser en sån här film av och med Peter Magnusson. Han har gjort en hel del riktigt roliga sketcher på tv, men filmformatet har han ännu inte riktigt lyckats bemästra. Kanske blir det tredje gången gillt!?

Betyg: 5/10

onsdag 27 juni 2012

Reign over me (2007) Betyg: 9/10

Två gamla studiekompisar från tandläkareutbildningen stöter samman i det New York där de båda bor. Alan (Don Cheadle) är lyckligt gift med två barn, medan Charlie (Adam Sandler) bor ensam efter att ha förlorat hela sin familj i en flygolycka. Charlie minns inte ens Alan, och han lever ett ensligt liv och verkar även helt ha glömt bort allt och alla från före olyckan. Men Alan ger sig inte, han försöker återknyta med sin gamla vän. Kanske kan ha få honom att minnas och att hitta tillbaka till en mer normal tillvaro?

Känsloladdad och finstämd film, med en hel del skratt. Men det blir aldrig fånigt eller plastigt, utan det är mycket värme i Reign over me. Förmodligen Adam Sandlers allra bästa roll och film. Riktigt bra film, som tål att ses mer än en gång!

Betyg: 9/10

Prometheus 3D (2012) Betyg: 6/10

Så var den här, Ridley Scott återvänder till Aliensvärlden. I denna prequel får vi först se hur en varelse på ett dramatiskt sätt sprider liv på en planet. Sedan möter vi forskarna, spelade av Noomi Rapace och Michael Fassbender (Inglorious Basterds), som i en grotta i Skottland hittar en spännande väggmålning som är en karta till en annan planet därde tror att de ska finna svaret om mänsklighetens ursprung. De befinner sig snabbt på Prometheus, ett rymdskepp på väg mot planeten i fråga. Naturligtvis så är det samma planet där de andra Aliensfilmena utspelar sig. Men eftersom den här filmen utspelar sig före de andra filmerna, så är man naturligtvis ovetande om vad som väntar dem....

Bitvis så är Prometheus riktigt bra, men tyvärr så fastnar den i fällan att den vill koppla samman filmen med alltför mycket av varelserna och mytologin från de övriga filmerna. Detta gör att Prometheus i slutändan känns varken hackad eller mald. 3D-teknologin är långt ifrån överutnyttjad vilket jag i och för sig gillar, men jag går ut från biografen och undrar om det egentligen tillförde något alls att se den i 3D.

En av de allra mest intressanta sakerna med filmen är väl att svenska Noomi Rapace stoltserar i filmens huvudroll. Att få toppa en film som innehåller välkända skådespelare som Charlize Theron, Guy Pearce och Michael Fassbender är såklart imponerande. Noomi gör en klart godkänd insats, men det är långt ifrån lika imponerande som hennes tolkning av Lisbeth Salander. Ännu en gång så kan jag konstatera att hennes engelska uttal är rent bedrövligt. Märkligt nog så bär hennes rollkaraktär det engelskt klingande namnet Elisabeth Shaw, och när vi får se henne som liten så ser vi att hon som barn talar oklanderlig engelska. Skrattretande. Kanske hade det varit smartare av Ridley att döpa om karaktären till Elisabeth Shorovski eller något annat.

Prometheus är såklart ett måste att se för alla som gillar det tidigare Alien-filmerna, men ha inte alltför höga förväntningar när du kliver in i biografen.

Betyg: 6/10

lördag 23 juni 2012

Borat (2006) Betyg: 9/10

Jag måste erkänna att jag tycker att Sasha Baron Cohen är det senaste decenniets roligaste komiker. Hans annorlunda approach på humor var alldeles lysande i Ali G show, och han har gått vidare till en stark filmkarriär. Hans mästerverk hittils är Borat, eller Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan som ju är filmens fullständiga titel. Här möter vi den stolte kazakstanske journalisten Borat som åker till USA för att göra en dokumentär om världens bästa land. Brilliansen med filmen är att Cohen interagerar med vanliga människor som inte vet att Borat är en spelad karaktär. Genom att spela på deras fördomar så lyckas han få fram massor med riktigt dråpliga scener. Även om filmen är fragmentarisk, så är det för det allra mesta sensationellt roligt. Jag skrattar bitvis så att jag gråter även om jag har sett filmen flera gånger förut. Missa inte att kolla på extramaterialet. Dokumentären från PR-turnén inför premiären innehåller sekvenser som är minst lika bra som filmen i sig.

Betyg: 9/10

Aliens (1986) Betyg: 8/10


Efter att Ripley har varit nedfryst i drygt 50 år efter att har flytt från den första filmens omständigheter, så återfinns hennes skepp och hon återvänder till Jorden. Planeten där hemskheterna utspelade sig ha koloniserats, utan att ha funnit spår av hemskheterna som tidigare utspelade sig där. Men plötsligt så kommer en nödsignal därifrån och man övertala Ripley att delta i räddningsoperationen.

I regi av James Cameron får vi åter kliva in i Aliensvärlden. Sigourney Weaver upprepar sin roll som Ripley, och här är tempot och spänningen ännu högre än i den första installationen. Jag tycker helt klart att 2an är snäppet vassare än den första filmen.

Betyg: 8/10

Alien (1979) Betyg: 7/10


















Första installationen i filmerna om Alien. Den då relativt okända Sigourney Weaver spelar huvudrollen som Ripley, filmens hjältinna. Under en resa tar deras rymdskepp emot en nödsignal från en okänd planet, och de landar där varpå de kommer i kontakt med okända varelser som de snart inser är ett hot mot deras överlevnad.

Ridley Scott regisserade och även för honom så var detta det stora genombrottet, och starten på en lysande karriär. Alien är väldigt bra gjord, rent estetiskt är den spektakulär. Den är spännande och skrämmande, en perfekt kombination av science fiction och skräck. Tempot är ganska lågt, vilket gör det otäcka än mer otäckt. En film som man bör ha sett, men ändå inte en absolut toppfilm.

Betyg: 7/10

onsdag 13 juni 2012

Pitch Black (2000) Betyg: 5/10

Ett rymdskepp med 40 sovande passagerare råkar ut för en olycka och tvingas nödlanda på en okända planet. De flesta dör, och resten hamnar i en hopplös situation. Planeten är helt obebodd och består av öken. Just när de börjar förtrösta så blir det värre. De upptäcker att det finns farliga nattvarelser som lever under jordytan, och snart är en solförmörkning på gång.

Vin Diesel är stjärnan i Pitch Black, som börjar riktigt lovande. Men sedan kroknar filmen, och går till slut på tomgång. Som helhet, ganska underhållande men absolut ingen toppfilm.

Betyg: 5/10

Safe House (2012) Betyg: 8/10


Svenske Daniel Espinosa slog igenom när han regisserade Jens Lapidus succéroman Snabba Cash. Snabbt fick han chansen att regissera i Hollywood. I den internationella debuten så förfogar han över stjärnor som Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga och Brendan Gleeson, men han har även tagit med sig landsbröderna Fares Fares och Joel Kinnaman. Safe House handlar om denunge CIA-agenten Matt Weston (Reynolds) som sitter som housekeeper på ett tomt safe house i Sydafrika. Efter ett år utan minsta tillstymmelse till att något händer så får han plötsligt en gäst i den nyligen tillfångatagna CIA-avhopparen Tobin Frost (Washington). Under förhören med honom så attackeras huset och alla dödas förutom just Weston som lyckas fly tillsammans med sin fånge.

Riktigt imponerande film, med grymt bra tempo och bra story. Espinosa är i Hollywood för att stanna! Rekommenderas till alla som gillar en bra actionfilm. Safe House ligger snäppet över det mesta i genren!

Betyg: 8/10

söndag 10 juni 2012

Iron Sky (2012) Betyg: 7/10

Låt oss sammanfatta Iron Sky lite kort. En finsk film (dock på engelska, och tyska) som handlar om hur nazisterna i slutet på andra världskriget tog tillflykt på månens baksida. Nu kommer de tillbaka för att hämnas.

Hur kan man annat än att älska en sådan vansinnig story? Och filmen är välgjord, om än tydligt att den är gjord utan en monstruös Hollywoodbudget. Jag är särskilt förtjust i hur överspelade ett antal av rollfigurerna är. Det gör att filmen blir ännu mer underhållande.

En annorlunda och sevärd film! Är detta månne början på ett finskt filmunder?

Betyg: 7/10

John Carter (2012) Betyg. 5/10

John Carter lever i slutet på 1800-talet och snubblar in i en portal som för honom till planeten Mars. Där upptäcker han att han har oanade krafter, pga av den lägre gravitationen. Han hamnar mitt i ett krig om planeten, där han plötsligt kommer att spela en central roll.

Hyggligt underhållande, men ingen storfilm.

Betyg: 5/10

The Lost Valentine (2011) Betyg: 3/10

Såsig romantisk komedi med Jennifer Love Hewitt. Hon spelar en tv-reporter som ska göra ett reportage om en gammal dam vars man försvann under andra världskriget, och hur hon varje år på Alla Hjärtans Dag gå till tågstationen för att "möta honom".

Hewitt är usel i den här rollen (har hon varit bra i någon roll någonsin?). När hon ska spela varm och gullig så blir det bara helfel, eftersom hela hennes yttre uppvisar en ytlig innehållslös tjej.

En tv-film, som kändes rätt onödig!

Betyg: 3/10

fredag 8 juni 2012

The Muppets (2011) Betyg: 3/10


OK, frågan är om jag tillhör målgruppen för den här filmen eller inte? Jag gillade Mupparna som tusan när jag var liten och kollade ofta på dem på TV. Nu har jag egna barn och således borde vi kunna titta på detta tillsammans. Eller?

Mupparna nystartas som ett passionsprojekt av den charmiga Jason Segel (How I met your mother). Många år efter mupparnas storhetstid är de bortglömda och lever i diasporan (förskingringen, för er som som på religionslektionerna). För att rädda deras bortvittrande temapark så sätter de ihop en tv-show för att samla in pengar.

Fillmen blir mer en nostalgihyllning till mupparna för vuxna som minns sin barndom, än en film om mupparna för barn som inte sett TV-serien. Detta är den största svårigheten med filmen, för den stora charmigheten med Mupparna var ju alla roliga inslag, och här glimtar de bara förbi lite i förbigående. Jag kan inget annat än tolka det som att filmen inte är gjord för att introducera barn till Mupparna, vilket hade varit klockrent. Istället är det jag själv som är målgruppen, och ett sånt stort nostalgibehov efter dem har jag helt enkelt inte.

Trots Jason Segels otroliga engagemang i filmen, så blir det inte mer än en varm hyllning till hans barndomshjältar. Som film är den tyvärr minst sagt medioker.

Betyg: 3/10

torsdag 7 juni 2012

Lord of the Rings: The Return of the King - Extended version (2003) Betyg: 10/10

Med den tredje och sista installationen i Sagan om Ringen-trilogin fick Peter Jackson den uppskattning och belöning som filmerna förtjänade. Totalt tilldelades The Return of the King hela 11 Oscars, samtliga kategorier den var nominerad i. Förutom alla (givna) visuella priser så fick filmen priserna även för bästa film, regi och manus. Välförtjänt och riktigt!

Det finns inte så mycket att tillägga för den här delen är ett mästerverk i en trilogi av mästerverk. Men som jag tidigare påpekat så är det de förlängda versionerna man ska se. Nu är det bara och bita ihop och invänta julens stora begivelse - premiären på den första av de ackompanjerande filmerna om Bilbos äventyr - The Hobbit.

Betyg: 10/10

måndag 4 juni 2012

Lord of the Rings: The Two Towers - Extended version (2002) Betyg: 9/10

I Peter Jacksons andra installation i trilogin om Sagan om Ringen få vi stifta bekantskap med Gollum på riktigt. Precis som del 1 så är Two Towers en film som sätter ribban högt för alla andra filmskapare. Den banbrytande animationen av Gollum är såklart imponerande, men jag kan ändå inte undlåta mej att tycka att han ser lite för animerad ut, trots att han uppvisar ett fullregister av känsloyttringar (vilket ju är mer än vad många riktiga skådespelare klara av, ingen nämnd och ingen glömd). Det var min enda invändning när jag såg filmen ursprungligen, och den känslan minskar såklart inte såhär 10 år senare med den utveckling vi haft med CGI-animeringar.

Detta i kombination med att jag har svårt för scenerna med Enterna (trädfolket) gör att jag utan nåd sänker betyget med ett snäpp. Men det är fortfarande en toppfilm, och egentligen så kan man bara se hela trilogin som den helhet de utgör. Var och en blir de lite lösryckta från sitt sammanhang. Jag förstår inte hur vi stod ut med att se en film och sedan vänta i ett helt år på del 2, och ytterligare ett på 3an.

Även om den inte får full pott så är The Two Towers ytterligare ett mästerverk av Peter Jackson. Den här gången blev den ännu snålare bemött av Oscarsjuryn, enbart två Oscars och ytterligare fyra nomineringar.

Betyg: 9/10

söndag 3 juni 2012

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: Extended version (2001) Betyg: 10/10


Efter att ha sett denna första del i Sagan om Ringen-trilogin på bio skrev jag en lite sarkastisk recension där jag hånade att hela filmen handlar om att se när de är ute på vandring. Så är förvisso fallet, men det gå inte att förneka att filmen är ett mästerverk. Sorgligt nog så var Oscarsakademien extremt snåla mot filmen när statyetterna skulle delas ut. Alltså, den vann förvisso fyra Oscars, men den var nominerad i ytterligare nio (!) kategorier. Medan den välförtjänt vann cinematografi, visuella effekter, musik och makeup, så kan man häpnas över en del kategorier som den inte vann. A Beautiful mind, som förvisso är en bra film om än inte i närheten av LOTR del 1, tog hem bästa film, bästa regi och bästa manus. Häpnadsväckande!

Filmen handlar om den unge hobbiten Frodo som får ärva sin farbror Bilbos egendomar. Bland dem finns en ring som Bilbo en gång hittat, och det är inte vilken ring som helst. Det är Härskarringen, den onde Saurons ring med kraft att härska över världen. Frodo tvingas lämna sitt hem för att säkerställa att ringen inte hamnar i ondskans händer. Under beskydd av trollkarlen Gandalf och diverse dvärgar, hobittar, älvor och människor så hamnar sällskapet i diverse mer eller mindre fasansfulla situationer.

Filmen är fantastiskt snyggt gjord, bra berättad, otroliga specialeffekter, bra skådespeleri, bra story. Det finns inte mycket att anmärka på. Den förlängda versionen adderade 30 minuter så att filmen nu är hela 3 timmar och 45 minuter, och det finns ändå inte en chans att man blir uttråkad. Faktum är att de förlängda versionerna tillför otroligt mycket till filmerna, och jag skulle idag inte kunna tänka mej att se den ursprungliga bioversionen. Den här versionen är inte bara rekommendabel att se, den är ett måste för allmänbildning i vår tid. Bara se den!

Betyg: 10/10

fredag 1 juni 2012

The Sitter (2011) Betyg: 3/10

Jonah Hill spelar Noah som blir påtvingad att sitta barnvakt för att hans mamma ska komma iväg på en dejt. Han får vakta en brokig skara på tre barn, som alla har sina issues. Han luras iväg att köpa coke åt sin "flickvän", varpå han hamnar i massor med problem tillsammans med barnen han ska vakta.

Fånig story, som ingen kan relatera till. Räddas upp lite av Jonah, men framför allt Sam Rockwell som gör en skön rollfigur som knarklangaren Karl.

Betyg: 3/10

Match Point (2005) Betyg: 7/10


Woody Allen har skrivit detta romantiska drama om den f.d. tennisspelaren Chris Wilton som tar chansen och gifter sig rikt för att uppnå sina livsambitioner. Problemet är bara att han förälskar sig i sin svågers flickvän.

En av de bra Woody Allen-filmerna, bra story med bra skådespelare som Jonathan Rhys Meyers, Scarlett Johansson, Brian Cox och Emily Mortimer. Själv så medverkar han inte den här gången.

Tyckte inte lika mycket om den som när jag såg den för första gången, men en bra film är det likväl.

Betyg: 7/10