fredag 2 september 2011

LennoNYC (2010) Betyg: 8/10


The Beatles var mina första idoler och deras musik har funnits med mig genom hela livet. Ett starkt barndomsminne är den där vinterdagen 1980 när jag vid frukosten hörde att John Lennon blivit skjuten till döds i New York. Många dokumentärer har gjorts och mängder med böcker har skrivits om Beatles och dess medlemmar, och jag har tagit del av många. LennoNYC fokuserar på Johns tid efter The Beatles när han och Yoko flyttat till New York. John älskade omedelbart staden och kämpade under många år för att kunna få bo kvar där. Amerikanska myndigheter hotade konstant med att utvisa honom, innan han till slut fick sitt efterlängtade "gröna kort" - uppehållstillstånd.

LennoNYC berättar också berättelsen om "The Lost Weekend", dvs tiden som John spenderade i Los Angeles när Yoko hade kastat ut honom. När de sedemera återförenats blev Yoko snart gravid med sonen Sean, och John dedikerade sitt liv under flera pr till att vara hemma med familjen och sköta hushållsbestyren. Filmen berättar såklart om de musikaliska projekt han genomförde under hans sista 10 år. När John till slut beslutade sig att återvända till musiken, vilket ledde till hans sista album Double Fantasy, så hade han tyvärr inte lång tid kvar att leva.

LennoNYC berättar mycket ur Lennons liv som kanske inte varit lika dokumenterat som ungdomsåren eller Beatlestiden. Även för mig som sett och läst mycket så fanns det en hel del som kändes fräscht och nytt. Förutom dokumentärt material så innehåller filmen många intervjuer med Yoko, och diverse musiker som spelade med honom under de här åren.

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar