torsdag 15 september 2011

Bridesmaids (2011) Betyg: 6/10


Äntligen är den ute på DVD: den otroligt uppmärksammmade Bridesmaids, en komedi med i huvudsak enbart en kvinnlig ensemble. Vi möter Annie vars bästa kompis Lillian ska gifta sig och ber Annie att vara brudtärna (maid of honor). Tillsammans med de andra brudtärnorna får vi följa deras äventyr inför bröllopet. Men Annies liv är inte så i ordning, och värre ska det bli. Samtidigt blir hon hela tiden utmanad av den rika Helen som också vill vara Lillians bästis.

Ett helt gäng bra komedienner medverkar i filmen. Kristen Wiig spelar huvudrollen och har även skrivit filmen, hennes Saturday Night Live-kollega Maya Rudolf spelar Lillian. Uppbackade av skådespelare som känns igen från The Office och Gilmore Girls, blir detta en stark ensemble.

Men riktigt så bra som den är upphypad till tycker jag inte att den är. Visst har den en hel del skratt, och bitvis så är den riktigt bra. Men med sina dryga två timmar, så klarar den inte riktigt av att upprätthålla det tempo som en riktigt bra komedi kräver. Och ett par av tärnorna känns som att de har blivit bortklippta en del, eftersom det läggs upp för sidohandlingar som aldrig fullföljs.

Men låt oss inte överanalysera, Bridesmaids är i slutändan en kompetent komedi och jag ser fram emot vad Wiig kan åstadkomma nästa gång hon skriver ett manus. Låt oss dock hoppas att hon hon då inte väljer genvägen och gör en uppföljare på den här filmen för det vore betydligt roligare att få se något helt nytt. Kanske klarar hon då av det som många manliga komediförfattare misslyckas med, att skriva bra roller för bägge könen.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar