söndag 3 januari 2016

Star Wars: The Force Awakens Ep VII (2015) Betyg: 9/10


Så var det äntligen dags för en av de nya Star Wars-filmerna. Mycket talade för att de nya filmerna skulle hålla en högre klass än Ep I-III där särskilt det två första gjorde många av oss fans besvikna. Med JJ Abrahams bakom ratten och med Han Solo, Luke, Leia, Chewbacca, R2D2 och C3PO åter i handlingen så har förväntningarna blivit skyhöga.

Handlingen utspelar sig 30 år efter Return of the Jedi där Imperiet besegrades i och med att den andra dödsstjärnan sprängdes till bitar. Nu finns ett nytt hot i galaxen och gamla och nya hjältar behöver kliva fram för att bekämpa ondskan.

Handlingen är ganska snarlik George Lucas ursprungstrilogi. Det är inte långt ifrån att det känns som en remake. The Force Awakens innehåller några för många blinkningar till dessa filmer för att det ska kännas helt fräscht och kul. Men samtidigt så är det precis så här vi hade hoppats att prequeltrilogin skulle ha gjorts. Abrahams håller sig på ett smakfullt sätt nära hur de första filmerna både såg ut och berättades. Det gör att jag smälter och ser detta som ett bra upplägg för de kommande filmerna. Och det är många Star Wars-filmer i görningen nu sedan Disney köpt upp varumärket. Vi lär få (åtminstone?) en film om året det kommande åren. Förutom att Episod VIII resp IX är på gång så arbetar man enligt rykten med ytterligare tre "spin off"- filmer. En om Han Solo, en om Boba Fett, samt en om rebellstyrkor på jakt efter ritningarna till den ursprungliga Dödsstjärnan som således utspelar sig strax före Ep IV. Spännande!

Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Enig var där med dottern , gillade absolut hur de byggt upp filmen och ser fram emot fler .
    Gott nytt 2016

    SvaraRadera