söndag 31 januari 2016

The Age of Adelaine (2015) Betyg: 8/10

Fascinerande berättelse om Adaline som föddes i början på 1900-talet och efter en incident i 30-årsåldern slutar hon åldras. Hon väljer att leva ett liv under radarn, för att inte bli ett försöksobjekt för myndigheter. Men detta innebär också att hon måste välja ett liv i ensamhet. Men en dag så träffar hon Ellis, och det är en envis jävel! ;-) Riktigt bra film. Spöar skiten ur Benjamin Button (på liknande tema). Se den!!!

Betyg: 8/10


How to make it in America Säsong 1-2 (Tv-serie) (2010-2012) Betyg: 8/10


HBO-serie om ett gäng i 20-årsåldern i New York City. De två huvudpersonerna kämpar för att lyckas i modebranschen. Engagerande, smart och utspelar sig i världens bästa stad. Tyvärr så blev serien dumpad efter två säsonger, men dessa ska du inte missa. Vad väntar du på? Se den!!

Betyg: 8/10

lördag 30 januari 2016

Once upon a time in America (1984) Betyg: 9/10

Baserat på den 3,5 timme långa Director's Cut. Det finns en del ganska värdelösa versioner av filmen, bland annat en som "bara" är drygt 2 timmar. Enligt mej så är det endast den 251 minuter långa versionen som gäller!

En episk berättelse om några grabbar som träffas upp på Manhattan, New York på 1920-talet där filmens handling inleds. De är initiativrika och inte så noga med att hålla sig inom lagens råmärken. De blir snabbt involverade i gäng/maffia, och snart så har de börjat bygga sitt eget imperium.

Detta är enligt mej Sergio Leones absoluta mästerverk, och då ska man ha med sig att bland hans andra filmer finns klassiker som Once Upon A Time In The West, "Dollarfilmerna" och The Good The Bad and The Ugly. Eftersom jag inte är någon stor Westernfan så faller valet enkelt på denna mångbottnade maffiastory.

Huvudrollerna spelas av Robert De Niro och James Woods, och det är inte ofta de varit så här bra. Ett mästerverk! Se den! Se om den!

Betyg: 8/10

Self/Less (2015) Betyg: 6/10

En döende rik man låter sitt medvetande och tankar överföras till en ung mans kropp. Men allt är inte riktigt bra i den nya kroppen, och företaget som genomförde flytten är mer obehagliga än han kunnat ana.

Spännande filmidé, men man lyckas inte fullt ut göra något riktigt bra av den. Jag gillade den ändå.

Betyg: 6/10

fredag 29 januari 2016

Ghost World Betyg: 9/10

Sjukt bra film om två tonårstjejer som planerar att flytta ihop efter studenten. Lite socialt missanpassade. En dag så svarar de på en kontaktannons från en kille som de tycker verkar helt patetisk, bara som en kul grej. De börjar söka upp honom och snart är en av dem oväntat kompis med honom.

Sjukt bra film med Steve Buscemi, Thora Birch och Scarlett Johansson.

Betyg: 9/10

torsdag 28 januari 2016

The Rewrite (2014) Betyg: 7/10

Den Oscarsbelönade manusförfattaren Keith Michaels (Hugh Grant) har hamnat lite på dekis, och har svårt att få jobb. I ren desperation accepterar han ett jobb att undervisa i manusskrivande på ett Universitet i en mindre stad. Han inleder omgående en relation med en av sina studenter, givetvis helt emot de förordningar som gäller. Och i hans klass finns dessutom en ensamstående mamma som väcker hans intresse.

Förvånansvärt välbalanserad film som borde fått mer uppmärksamhet. Inget som vinner en Oscar dock....

Betyg: 7/10

Helicopter Mom (2014) Betyg: 2/10

Handlar om den överkontrollerande mamman som får för sig att hennes som är gay och som outar honom för hela skolan i jakt på att han ska få stipendier för fortsatta studier. Det kunde kanske ha blivit en kul film, men den förstörs totalt av en av världens sämsta skådespelerskor. Nia Vardalos som ni kanske minns från Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop kan inte agera överhuvudtaget. Att kalla henne för komiker är ett hån t.o.m. mot vår egen genomtrista Özz Nûjen. Det finns ett par halvkul scener som inte ens Vardalos lyckas sabba genom sitt hysteriska överspelande, men det här är en film att UNDVIKA.

Betyg: 2/10


onsdag 27 januari 2016

Fyra nyanser av brunt (2004) Betyg: 8/10

Vad är egentligen Killinggängets främsta verk? Ja det var ju inte den bedrövliga uppsättningen de gjorde på Dramaten i alla fall..... Inte sett den? Nej, den sändes ju aldrig på TV eller något sådant. Det fanns en anledning..... :)   Men vad är det bästa? Torsk på Tallin? Ja, den är ju lysande. Fast hela tiden när jag ser den så lider jag av att ha sett det strålande bortklippta extramaterialet som finns på DVDn. Herre jösses vad kul det skulle vara att få se en version av den med det materialet inklippt.  Manegen/Nilecity/Percy Tårar? Ja, dessa tv-serier kan man ju knappast dissa. De satte ju prägel på en hel generation (eller flera) med sin bitande ironi. Jag hör fortfarande folk citera saker från dem när de fått några järn i sig. Men en stark kandidat är deras mastodontfilm (hehe, en Nilecityreferens) Fyra Nyanser av Brunt. En film med fyra fristående korsberättade storys som t.o.m. vann en Guldbagge.

Första delen handlar om Christer Landin som råkar ut för en hemsk brännskada. Andra handlar om eftermålet av den framgångsrike travkusken Sören H Lindbergs död. Tredje handlar om strandhotellet på västkusten och magikerparet som kommer på besök. Den fjärde handlar om en matlagningskurs om är allt annat än just en matlagningskurs. (Snarare någon slags samtalsterapigrupp.) Här blandar Killinggänget upp sin humor med stora delar drama på ett sätt som fungerar förvånansvärt bra. Många blev nog lite besvikna när filmen om eftersom den inte direkt är en skrattfest. Men det finns massor med roliga och absurda situationer i filmen, oftast mycket smakfullt inmixade i mer seriösa funderingar. Nej då tänker jag inte på Corn Flakes-scenen som är den som starkast känns som ett "återfall" till gamla tankebanor. Rheborg levererar ett par grymma repliker som Kjell Levrén i första delen, och hans Ernst i "fyran" är kanske den delens mest komiska inslag. Jonas Inde levererar ett mörker fullt i klass med det han gav oss i Torsk på Tallin i andra delen. Han känns som den mest spännande skådespelaremässigt. Trist att han i princip lämnat branschen pga att han inte mår så bra. Robban G tar som vanligt mycket utrymme, och han gör det med hedern i behåll även om jag när jag nu ser om den alltmer irriterar mej på att han hela tiden ska "spela gubbar". Schyffert är inte med så mycket. Visst han har en huvudroll i den tredje berättelsen, men det är också den klart minst intressant av de fyra berättelserna.

Om du missat den - se den!
Om du tyckte att den var trist för att du förväntade dej en skrattfest - sen den igen!

Betyg: 8/10

Mr. Robot -- Säsong 1 (2015) (TV-serie) Betyg: 8/10


Elliot är en ypperlig IT-programmare som jobbar med säkerhetsfrågor. Hans brist är att han saknar sociala färdigheter. En dag så kontaktas han av en mystisk figur, Mr Robot (Christian Slater), som erbjuder honom plats i ett anarkistiskt hackarnätverk.

Riktigt bra tv-serie där Christian Slater får spela en cool roll igen. Snuddar på ett ännu högre betyg. Jag fastnade snabbt i Mr Robot. Det tror jag att du med kommer att göra!

Betyg: 8/10

måndag 25 januari 2016

Carrie (2013) Betyg. 3/10

Nyinspelning av denna skräckklassiker skriven av Stephen King. Handlar om tonåriga Carrie som har telkinetiska krafter och en religiös knasboll till morsa, vilket för henne utsatt på den high school där hon går.

Riktigt meningslös nyinspelning. Inte för att jag vet att jag skulle uppskatta originalet så mycket heller, men den kändes dåligt gjord. Trots bra skådespelerskor i rollerna som mor/dotter (Julianne Moore och Chloe Grace Moretz) så fastnar inget hos mej.

Betyg: 3/10

The Walk (2015) Betyg: 6/10

Verklighetsbaserad film om fransmannen Philippe Petit som i(illegalt) gick på lina mellan de två tornen på World Trade Center i New York på 1970-talet. Fantastiskt snyggt gjord. Svindlande. Och alla vi som känner kärlek för NYC i  post-9/11-saknaden av WTC-tornen får ett känslosvall när vi ser dem i filmen. Men i ärlighetens namn så är det inte mer än en riktigt snyggt gjord film med bra skådespeleri, bra regi men en medelmåttig handling.
Robert Zemeckis  (Forrest Gump, Back to the Future) regisserade medan Joseph Gordon-Levitt (Inception, Sin City) spelar huvudrollen.

Betyg: 6/10

söndag 24 januari 2016

The Drop (2014) Betyg: 6/10

Tom Hardy spelar en barägare som hamnar mitt i en utredning om ett rån och pengatvätt. Baserad på en berättelse av Dennis Lehane, vilket borgar för en bra story. Uppbackad av Noomi Rapace och James Gandolfini så har vi en bra rollbesättning. En kompetent film som är värd att se, men ändå ingen toppfilm.

Betyg: 6/10

Nightcrawler (2014) Betyg: 8/10

En ung ambitiös men arbetslös man halkar in på att sälja filmer från brottsplatser till nyhetskanaler på TV. Hans ambitiösa läggning gör honom snabbt framgångsrik, men de försätter honom snart på gränsen för anständighet.

Mörk riktigt bra film med Jake Gyllenhaal i huvudrollen.

Betyg: 8/10

Welcome to me (2014) Betyg: 7/10

Kristen Wiig spelar den psykiskt instabila Alice som vinner en storvinst på lotteri. Hon slutar ta sina mediciner och väljer att lägga sina pengar på ett eget tv-program. Hennes talk show är......annorlunda, vilket också är en bra beskrivning på den här filmen. Klart sevärd!

Betyg: 7/10

lördag 23 januari 2016

The Beat Beneath My Feet (2014) Betyg: 5/10

Nördiga outsidern Tom upptäcker att hans nyinflyttade granne är en rockstjärna som förmodats död sedan flera år. Han tränger sig på hos honom för att få hjälp med sitt gitarrspelande.

Lite tafatt gjord film . Luke Perry är inte alls dålig i rollen som rockstjärnan. Den största behållningen är huvudrollsinnehavarens Nicholas Galizines sångröst som påminner en del om Jeff Buckley. Bitvis bättre än det betyg jag ger.

Betyg: 5/10


Ted 2 (2015) Betyg: 6

Uppföljaren på filmen där Mark Wahlberg är killen vars nallebjörn från småbarnsåren kommit till liv och är en "normal person" som super, röker och svär. I den här filmen så har Ted gift sig och han och hans fru vill ha barn, men eftersom en nallebjörn inte kan fortplanta sig så behöver de försöka sig på adoption. Detta leder in i problem eftersom det föranleder att myndigheterna börja ifrågasätta om Ted verkligen kan räknas som en "riktig person". 

Seth "Family Guy" MacFarlane har skrivit och regisserat, och det är kul bara man kan acceptera filmens grundidé - en levande nallebjörn. Jag tyckte 2an var lika kul som 1an.

Betyg: 6/10

Better Call Saul Säsong 1 (Tv-serie) (2015) Betyg: 8/10

Breaking Bad var en favoritserie för många, och en favorit ibland birollerna var den excentriske advokaten Saul Goodman. Denna serie är en prequel, dvs den utspelar sig före Breaking Bad. På denna tid heter han fortfarande Jimmy McGill och spelas precis som i BB av Bob Odenkirk. Gillade att få ägna lite mer tid med honom, och serien gjorde mej inte besviken. Kanske inte BB-klass, men mer än sevärt för alla BB/Saul-fans.

Betyg: 8/10

fredag 22 januari 2016

Accidental Love (2015) Betyg: 1/10


Värre smörja har jag inte sett på mycket länge. Jessica Biel spelar Alice som får en spik i huvudet och eftersom hon saknar sjukförsäkring så åker hon till Washington för att försöka få hjälp av sin kongressman. Plötsligt så är vi inne i ett politiskt statement för en sjukförsäkringslag. Det värsta med filmen är att den är flamsig och försöker vara rolig med en underton av ett allvarligt budskap. Många namnkunniga skådespelare gör sitt livs sämsta roller här som t ex Jake Gyllenhaal. En plåga utan dess like!

Betyg: 1/10

A Royal Night Out (2015) Betyg: 6/10

Bra film om en kväll på stan med Kronprinsessan Elisabeth (numera känd som Drottningen av England) och hennes vildare syster Prinsessan Margaret. Det är 1945 och idag firar London segern i Andra Världskriget. De två systrarna beger sig ut på stan inkognito. Välgjord och sevärd, inte minst för att se vissa kulturkrockar.

Betyg: 6/10

Ant-Man (2015) Betyg: 8/10

Ännu en film från Marvels fantastiskt omfattande värld av superhjältar. Ant-Man är en serie som jag aldrig har läst och jag kan inte påstå att jag tyckte att den lät jättespännande. Den handlar om en fd fängelskund som försöker leva ett hederligt liv trots alla svårigheter han möter. Med hjälp av en dräkt som kan krympa honom till en myras storlek så börjar han bekämpa onda krafter.

Med mina låga förväntningar så blev jag halvt knockad av Ant-Man som var riktigt bra!

Betyg: 8/10

Infinitely Polar Bear (2014) Betyg: 5/10

Familj med problem. Pappan är manodepressiv och/eller bipolär och har precis brutit ihop och hamnat på behandlingshem. Mamman som är den starka sammanhållande (den enda vuxna) i familjen kämpar för att försörja sig och de två döttrarna. Mamman vill skapa ett bättre liv för sina döttrar, men detta kommer att sätta stor press på pappan. Kommer han att klara av att hantera detta.

Mark Ruffalo är vass sin roll, även om hans agerande får mej att må rätt illa många gånger under filmen. Hans fru spelas av Zoe Saldana (Avatar) och hon liksom tjejerna som spelar döttrarna är bra. Jag vet inte om det är för att barnen i filmen hela tiden blir lidande av pappans agerande (trots att han är fantastiskt kärleksfull och närvarande, men jag tycker inte om filmen. Det är i alla fall inte en feelgood-film. Fascinerande nog är filmen baserad på manusförfattaren/regissören Maya Forbes egen uppväxt.

Jag skulle säga att detta är en sevärd film, och kanske kommer du att älska den. Men jag klickade inte riktigt med den.

Betyg: 5/10

Vanilla Sky (2001) Betyg: 9/10

Cameron Crowe-film med Tom Cruise i huvudrollen, precis som i Jerry Maguire. Här spelar han den självupptagna rikemanssonen som råkar ut för en tragisk olycka som deformerar hans ansikte. Han blir en enstöring. Och han kan inte glömma sin stora kärlek...

Baserad på den spanska filmen Abre Los Ojos (mycket bra film för övrigt). Men Crowe tweakar filmen lite så att det inte bara blir en nyinspelning på engelska. Jag tycker att så väl Cruise som Crowe är i högform i filmen. Några av de andra skådespelarna (Penelope Cruz, Jason Lee, Cameron Diaz och Kurt Russell) gör storslagna insatser som gör att jag vill höja filmen till vaniljens skyar.

Jättebra film som (tack och lov) kräver att man koncentrerar sig för att hänga med i vad som egentligen händer. Blev inte den monumentala succé som jag tycker att den hade förtjänat. Istället så är den ett guldkorn som jag kan tipsa er om.

Betyg: 9/10

onsdag 20 januari 2016

The Gift (2015) Betyg: 5/10

Det gifta paret börjar få besök av en gammal skolkompis till honom som kommer med märkliga presenter. Situationen börjar bli obehaglig och de måste göra något åt saken.

Hygglig thriller, men något fattades. Lite dussinvarning.

Betyg: 5/10

Unthinkable (2010) Betyg: 8/10


Ni vet en sådan där film som har ett par år på nacken som man inte har sett. Och när man ser den så undrar man hur i helsicke man hunnat missa att se den eftersom den var så bra. Unthinkable var en sådan film för mej.

Den handlar om ett team FBI-agenter och en CIA Black Ops-agent som tillsammans fått i uppgift att knäcka en terrorist för att få honom att avslöja platserna där han har placerat tre atombomber i USA. Deras metoder skiljer sig vida åt, vilket skapar samarbetsproblem. Hela filmen bygger på det moraliska dilemma de befinner sig i.

Samuel L Jackson är så klart riktigt bra och Carrie-Ann Moss (Trinity i Matrix) gör en av sina bästa roller. Hur kunde jag ha missat den här filmen? Har du också gjort det? I så fall har du ett par kul timmar att se fram emot!

Betyg: 8/10

tisdag 19 januari 2016

Before we go (2014) Betyg: 5/10


Två främlingar fastnar med varandra en natt i New York City. Kändes tyvärr bara som en sämre version av Before Sunrise av Richard Linklater.

Betyg: 5/10

Suits Säsong 1-6 (Tv-serie) (2011- ) Betyg: 9/10

Mike Ross är en superintellegent kille som hamnat utan att skaffa sig en utbildning och hackar sig fram i livet. När hans kompis övertalar honom att genomföra en knarkaffär i hans ställe märker han att han är bevakad av polisen och flyr in på ett annat hotellrum där Harvey Specter, en av NYCs främsta advokater, håller på och håller intervjuer. De pratar en stund och Harvey inser potentialen i Mike och anställer honom omgående. Men det här är bara bakgrundshistorien. Allt väsentligt händer sedan på advokatkontoret, där en bred uppställning av karaktärer förgyller denna tv-serie som förtrollat mej fullständigt. Jag slukade de första säsongerna snabbt, och väntar nu ivrigt på andra halvan av säsong 6...

Rekommenderas fullt ut! Missa den inte!

Betyg: 9/10

söndag 17 januari 2016

Labor Day (2013) Betyg: 8/10

En av mina favoritregissörer Jason Reitman har gjort denna film som handlar om en deprimerade ensamstående mamman som plockar upp en liftare. Han visar sig snart vara efterlyst och polisen är på jakt efter honom. Då han visar positiva sidor så tycker hon ganska snart om honom och funderar hur hon ska kunna hjälpa honom undan rättvisan.

Riktigt bra film med Kate Winslet och Josh Brolin i huvudrollerna. Rekommenderas!

Betyg: 8/10

onsdag 13 januari 2016

Burnt (2015) Betyg: 6/10

Amerikanen Adam Jones (Bradley Cooper) är en fd mästerkock med utbildning i Paris. Han förstörde allt för sig själv genom att spåra ur med alkohol, droger och kvinnor. Efter att ha blivit ren från sitt missbruk har han valt att som botgöring ta anställning och arbeta med att öppna en miljon ostron. Den dag han är klar med detta är han beredd att åter ta steget in i världen. Han åker till London och söker där upp gamla vänner. Eller ovänner kanske man snarare ska kalla dem eftersom han med sitt beteende har lyckats alienera sig med varenda en av dem. Men han har ett enda mål i åtanke. Han vill öppna en restaurang som ska få tre stjärnor i Guide Michelin, en till synes omöjlig uppgift.

För rollen behövs en kille som man kan gilla även när han är en skitstövel och Bradley Cooper fixar detta. Bra flyt i filmens berättande, vilket är ett måste i denna typ av drama.

Betyg: 6/10

tisdag 12 januari 2016

From Dusk Till Dawn The Series Säsong 1 (TV-serie) (2014) Betyg: 4/10

Efter filmen som regissören Robert Rodriguez skrev ihop med Quentin Tarantino kom härom året en tv-serie. Lite sugen att se mer av bröderna Geckos äventyr så gav jag den en chans. Tyvärr så kändes den själlös och enformig. Jag lade ned efter några avsnitt.

Betyg: 4/10

The Man from Earth (2007) Betyg: 4/10

En professor ska lämna sin tjänst och flytta Hans kollegor på Universitetet kommer spontant förbi för att att fira av honom. Han blir utfrågad om varför han ska lämna och han får en del frågor om andr saker som kollegorna tycker verkar märkligt med honom som att han har en Van Gogh-tavla med en märklig dedikation på baksidan. Hans berättelse får dem att häpna och undra om han har förlorat sitt förstånd.

Kul idé, men bedrövligt genomförd. Menlösa skådespelare och kass regi som endast räddas upp av den hyggligt spännande storyn.

Betyg: 4/10

måndag 11 januari 2016

The D Train (2015) Betyg: 4/10

Rätt platt film om den impopuläre killen (Jack Black) som är med och ordnar sin klassåterträff, och försöker imponera alla genom att få dit "sin kompis" som blivit Hollywoodstjärna (James Marsden) som ingen annan verkar ha kontakt med. Han lyckas lura sin chef att betala för en resa till Los Angeles, och där lyckas han få till ett möte med kompisen.

Hygglig idé, men dåligt genomfört. För lite kul, för dåligt berättat. En del kul scener dock, men ibland så vrider jag mej i soffan för att det är jobbigt att se på och inget kul alls.....

Betyg: 4/10

lördag 9 januari 2016

Danny Collins (2015) Betyg: 8/10

Al Pacino är en strålande skådespelare och har gjort en del magiska roller i fantastiska filmer. Han har på senaste 20 åren också gjort en hel del pretentiösa ganska trista filmer. Men jag kan sällan motstå att se hans filmer eftersom jag inte ger upp hoppet att han åter igen ska göra mästerverk. Den här gången blev jag faktiskt inte besviken.

Al Pacino spelar en superkänd sångare som är rätt mycket på dekis. Han är ute och turnerar och folk vill enbart höra hans gamla banala klassiker Hello Pussycat. Hans manager ger honom en oväntad födelsedagspresent, ett brev som hans förebild John Lennon en gång skrivit till honom för 40 år sedan. Det här brevet får honom att ifrågasätta alla val han gjort i livet och i sin karriär. Han lämnar allt och flyttar till ett enkelt hotell i en mindre stad, där han hoppas kunna få kontakt med sin son som han aldrig haft någon tidigare relation till.

De allra mest fascinerande med filmen är att konceptet med musikern som många år försent fick ett brev från John Lennon faktiskt är sann. Men resten är en fabulerad historia.

Skön film med bra skådespelare! Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

fredag 8 januari 2016

About Alex (2014) Betyg: 8/10


En grupp skolkamrater från Universitetet återförenas efter att en av dem har gjort ett självmordsförsök. Under helgen de ska tillbringa tillsammans kommer massor med gamla känslor upp till ytan, både bra och dåliga.

Den här sortens ensemblefilmer utan några kända skådespelare kan lätt bli ganska platta. Dock så är detta ett lysande undantag. Strålande välskrivet och regisserat av Jesse Zwick, en ny spännande förmåga.

Jag tycker som ni förstår att det här är en film som är värd att se.

Betyg: 8/10

Ricki and the Flash (2015) Betyg: 3/10

Ricki övergav sin man och barnen för många år sedan i jakten på att uppfylla sina drömmar om en musikkarriär i LA. När hennes ex-make (Kevin Kline) en dag ringer och berättar att dottern blivir dumpad av sin make och är fullkomligt deprimerad blir hon tvungen att återvända till hemstaden.

Det är ju alltid spännande att se filmer om musiker om man är musikintresserad som jag. Eller? Ofta så innehåller de så mycket dumheter eftersom de är skrivna av personer som inte själva är musiker. Denna film är precis så. Men ändå, med en manusförfattare som Diablo Cody som tidigare skrivit lysande filmer som Juno och Young Adult, och med självaste Jonathan  (Silence of the Lambs) Demme  som regissör så måste det ju bli en bra film? Nej tyvärr så är detta ett själlöst bottennapp. Meryl Streep gör ingen glad i huvudrollen heller. Vid en första anblick så tyckte jag att den här filmen verkade korkad och fjantig, och tyvärr så hade jag exakt rätt.

Betyg: 3/10

onsdag 6 januari 2016

Just Before I Go (2014) Betyg: 8/10

Ted (Seann William Scott) håller på att ge upp, hans liv känns värdelöst. Efter att hans fru lämnat honom beslutar han sig för att ta livet av sig. Men innan han gör det så tänker han besöka sin hemstad för att möta sina demoner, dvs de människor som han anser ansvarig för att han har blivit en "tom människa".

Fantastisk liten film som Courtney "Monica i Friends" Cox har regisserat. En pärla som inte bör missas.

Betyg: 8/10

tisdag 5 januari 2016

The Odd Couple Säsong 1 (TV-serie) (2015) Betyg: 6/10

Okej, så här enkelt är det. Jag älskade Chandler i Vänner/Friends. Därför ger jag alltid allt nytt som Matthew Perry (som spelade rollen) medverkar i chansen. I The Odd Couple är han en frånskild slarver till sportradiokille som får sin gamla kompis Herr Ordningssam som inneboende när även han ska skilja sig. Baserar sig på en klassisk 70-talsserie med samma namn. Det här blir en rätt hyfsad sitcom, men jag är tveksam till att jag går vidare och ser säsong 2.

Betyg: 6/10

The Curious Case of Benjamin Button (2008) Betyg:6/10

Brad Pitt i rollen som den mystiske Benjamin Button som föds i en gammal mans kropp för att sedan genomgå en ständig föryngring genom livet. Annorlunda kul story, men filmen lyfter aldrig riktigt full ut trots David Finchers regi och bra skådespelare som Brad Pitt och Cate Blanchett i huvudrollerna. Klart sevärd ändå.

Betyg: 6/10

The Martian (2015) Betyg: 8/10

En bemannad expedition har kommit fram till Mars. De råkar ut för en svår storm på planetens yta och måste hastigt evakuera för att överleva. I stormen träffas en i besättningen av ett flygande objekt och anses som garanterat omkommen. Men så är inte fallet, utan Mark Watney (Matt Damon) har överlevt. Men han saknar ett sätt att komma därifrån. Det är fyra år tills nästa expedition ska anlända till Mars, och han har proviant och syre för att klara sig i några månader. Dessutom är han i avsaknad av kommunikationsutrustning för att kunna berätta att han lever.

En riktigt bra rymdrulle! Helt i avsaknad av en massa aliens och övernaturliga saker. Istället så blir det en (mestadels) trovärdig berättelse, vilket jag älskade. Ridley Scott har regisserat och Matt Damon är riktigt bra i huvudrollen. Rekommenderas!

Betyg: 8/10

Deux jours, une nuit (Två dagar, en natt) (2014) Betyg: 5/10

Belgisk film (på franska) med Marion Cotillard i huvudrollen som Sandra. En dag får hon reda på att hennes kollegor valt att behålla sina bonusar i valet att låta Sandra behålla sitt arbete. Hon får helgen på sig att försöka övertyga dem att ändra sig så att hon inte ska bli arbetslös, och börjar åka hem till var och dem för att tala med dem. Hon får inget strålande resultat när hon börjar försöka få dem med sig...

Rätt hygglig film men inget som kändes anmärkningsvärt.

Betyg: 5/10

Fury (2014) Betyg 4/10

Krigsrulle som utspelar sig vid andra världskrigets slut. Brad Pitt spelar en Sergeant som leder en stridsvagnsgrupp. De hamnar ifrån resten av plutonen, bakom fiendelinjen. Men de har ett uppdrag att utföra, en attack mot nazisterna.

Krigsrullar är inte min bag generellt. Den här var väldigt standard. Slutstridsscenen är rätt bra, men resten är mycket en transportsträcka.

Betyg: 4/10

måndag 4 januari 2016

The Hateful Eight (2015) Betyg: 8/10

Då blev det äntligen dags för Quentin Tarantinos åttonde film - The Hateful Eight .Officiellt premiärdatum i Sverige är den 13e januari. Men filmen förhandsvisas på 70mm (dvs gamla filmprojektorer) på utvalda biografer. I Sverige är det endast på Rigoletto nere på Kungsgatan som den visas på detta sätt. Filmenkvällen inramas på ett annorlunda vis. Kvällen inleds med en tio minuters förfilm där Quentin och några av skådespelarna berättar om det fantastiska med det gamla analoga Ultra Panvison 70mm-formatet (ett riktigt bredbildsformat) som inte har använts sedan 60-talet. Eftersom Quentin är en filmnörd som fullkomligt älskar detta så rycks man med och garvar lite åt denna charmiga inledning. En annan bonus är att 70mm-versionen är 6 minuter längre än den version som kommer att visas på "vanliga biografer". Filmen i sig är 3 timmar och någonstans mitt i så bryter föreställningen för en paus. 

The Hateful Eight är Tarantinos andra Westernrulle, efter Django Unchained. Den här filmen har dock inte så mycket gemensamt med sin föregångare. Den utspelar sig i ett snöigt Wyoming där åtta personer på frund av en annalkande snöstorm söker tillflykt ett gästhus (Minnie's Haberdashery). En av dem är prisjägare och har med sig en kvinna som han tillfångatagit för att överlämna till sheriffen i Red Rock där hon kommer att hängas. Han är på sin vakt för att någon av de andra skumma typerna ska försöka stjäla henne ifrån honom och snuva honom på belöningen.

Rollbesättningen inkluderar några välbekanta Tarantinoansikten som Samuel L Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern och Zoe Bell, och nykomlingen i sammanhanget Jennifer Jason Leigh. JJL är riktigt grym i sin roll liksom Samuel L Jackson som också sticker ut. 

I klassisk Tarantinostil berättas filmen i kapitel. Den har en ganska linjärt och lågmält berättande under den första halvan, men utan att avslöja för mycket så tar det lite mer fart sedan. Majoriteten av filmen utspelar sig inne i huset, vilket gör att filmen känns lite som en teaterpjäs emellanåt. Storyn är kanske inte Taramtinos allra starkaste, och det som kanske gör mej lite besviken är avsaknaden av den fantastiska dialog som ofta kännetecknar hans filmer. Visst finns det en del guldkorn, men de är mer sköna kommentarer eller ordväxlingar. Sam Jacksons "Miss Marple-scen" är väl det närmaste någon sådan scen vi kommer i den här filmen (för övrigt en lysande scen). Filmen morskar upp sig rejält mot slutet, och även de som är blodtörstiga kommer att få sitt lystmäte tillfredsställt. 

Sm ni säkert vet så håller jag Tarantino som en av vår tids bästa filmskapare. The Hateful Eight hör inte till hans fem bästa filmer, men det är fortfarande en riktigt bra film.


Betyg: 8/10 


Youth (2015) Betyg: 7/10

På ett avskilt hotell för de rika och berömda i Alperna möts de två gamla vännerna Fred och Mick. Den ene är en framgångsrik kompositör och dirigent, den andre är filmskapare. De betraktar sina barn och deras problem, liksom de andra gästerna på hotellet.

Jag vill inte skriva mer om handlingen för att inte förstöra filmupplevelsen för er. Låt mej börja med att konstatera att Michael Caine och Harvey Keitel är magnifika i huvudrollerna. Bli inte överraskade om deras namn dyker upp i Oscarsdiskussionerna i år. Filmen är fantastiskt härlig att kolla på. Dessa sköna gubbar med sina egenheter och passioner. Bland de andra gästerna finns ytterligare  minnesvärda karaktärer, bl a en vänsterfotad sydamerikansk fotbollspelare.

Youth rekommenderas varmt!

Betyg: 7/10

söndag 3 januari 2016

Mad Max: Fury Road (2015) Betyg: 5/10

Nya Mad Max-filmen lanserades med buller och bång. Efterlängtad och många hade höga förväntningar på den. Jag tyckte den var bitvis underhållande, bitvis plågsamt utdragen. Inget nytt under jorden. Förvånad att så många har givit den så bra betyg på IMDb. Inte jag kommer att se om.

Betyg: 5/10

Won't back down (2012) Betyg: 6/10

Två mammor, varav en är lärare, är så frustrerade med sina barns skola att de beslutar sig att ta strid för att få till en förbättring för barnen. Mycket mer engagerande än jag hade gissat. Delvis för att Maggie Gyllenhaal är väldigt bra och filmen är bra berättad.

Betyg: 6/10

Get Hard (2015) Betyg: 7/10

Will Ferrell spelar den framgångsrika (och rika) James King som åker dit för bedrägeri och döms till fängelse i San Quentin. Om 30 dagar ska han infinna sig där och inser att hans liv hänger på en tunn tråd. Han anlitar då den enda svarta kille han känner (killen som tvättar hans bil) för att tuffa till sig så att han ska kunna överleva på insidan.

Den här filmen har sågats rätt friskt. Men jag tyckte den var riktigt rolig i all sin dumhet.

Betyg: 7/10

Transporter 2 (2005) Betyg: 6/10


Del två i filmserien. Funkar precis lika bra som 1an, och är lika hjärndöd men snygg.  Skippade för stunden att se den sista filmen, men när humöret faller på så.....varför inte.

Betyg: 6/10

The Transporter (2002) Betyg: 5/10

Första filmen i en lång serie filmer där Jason Statham spelar en kille som jobbar med att transportera både det ena och det andra åt klienter som inte vill att några frågor ska ställas. Helt klart underhållande och snygg action i all sin hjärndödhet. Fredagsunderhållning när man är trött efter arbetsveckan!

Betyg: 5/10

Thor: The Dark World (2013) Betyg: 6/10

Film två om Marvelhjälten Thor där han (åter igen) måste skydda världen mot ondskefulla krafter. Rätt bra, men inte min favorit i genren.

Betyg: 6/10

Drinking Buddies (2013) Betyg: 6/10


Luke och Kate jobbar tillsammans på ett bryggeri och går gärna ut och tar ett glas tillsammans efter jobbet. Stämningen mellan dem är lite flirtig trots att de båda är i relationer med andra. När de åker iväg tillsammans med sina respektive en helg så märker de att de har känslor för varandra.

Klar godkänd film.

Betyg: 6/10