söndag 1 februari 2015

American Sniper (2014) Betyg: 6/10

Verklighetsbaserad film i regi av Clint Eastwood. Handlar om Texaskillen Chris Kyle (Bradley Cooper) som efter 9-11 genomförde fyra turer till Irak. Han klassas av många som en legend och kanske den bäste prickskytt den amerikanska armén har haft.

Filmen är bra, snyggt berättad, men ändå saknas det där lilla extra eller överraskande som gör den riktigt vass. Många har haft synpunkter så att den glorifierar en människa som dödar för sitt levebröd. Jag kan nog hålla med lite om detta, samtidigt som man måste respektera vad det innebär att vara en soldat under krig.

Bradley Cooper övertygar till 100% i huvudrollen. Han är betydligt mer mångfacetterad än vad många av om skulle kunnat tro efter filmer som Hangover. Jag har gillat honom i filmer som Limitless och American Hustle, men här når han en ny nivå! Bradley Cooper är nominerad för en Oscar för bästa manliga huvudroll. Jag tror inte att han kommer att räcka hela vägen i konkurrensen, men jag kan samtidigt säga att det vore honom inte missunnat att få den. Cooper har nu visat en gång för alla att han är en riktigt skicklig skådespelare som kan mycket mer än glättig komedi.

Filmen är bra, men inte alls så bra som somliga har velat göra gällande. Sex Oscarsnomineringar känns överdrivet, men man ska inte underskatta amerikansk patriotism...

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar