torsdag 19 februari 2015

This is Where I Leave You (2014) Betyg: 9/10


Ni vet typen av film som tar tag i en med en bra relevant handling, mycket hjärta, lite skön humor, bra manus och riktigt bra skådespelare. Jag tänker på filmer som Juno, Sideways och Little Miss Sunshine. This is Where I Leave You är en film som jag skulle klassa in i den kategorin. Den handlar om Judd (Jason Bateman från Arrested Development) som kommer hem från jobbet och hittar sin fru i sängen med sin chef. Strax därefter får han reda på att hans far har avlidit. Han reser hem till hemstaden och återförenas där med sin mor och sina tre syskon. Familjen har ingen vidare kontakt eftersom de (som de själv uttrycker saken) inte tycker något vidare om varandra. Efter begravningen så tvingas de (enligt faderns sista önskan) att leva tillsammans i föräldrahemmet under en hel vecka, givetvis i sällskap med respektive och barn. Detta blir en tuff utmaning för fyra syskon som inte har så mycket gemensamt och som inte kommer något vidare överens.

Det som fascinerar mej mest med filmen är hur skickligt castad den är och hur mycket regissören Shawn Levy får ut av varje enskild skådespelare. Jag måste gå in på några exempel. Nämnda Bateman är sällan dålig, men här är han i klass med sina insatser i nämnda Arrested Development och Juno. Hans syster som spelas av Tina Fey gör i mitt tycke sin bästa rollinsats någonsin och då älskar jag henne i 30 Rock. Mamman spelas av en åldrande Jane Fonda, som imponerar på mej med sin känsla för komed. Vilken skön timing hon har!! Kanske är ändå den allra bästa överraskningen Adam Driver som vi sett som en träig skitstövel i tv-serien Girls. Här kliver han fram och är riktigt bra och betydligt mer flerdimensionell än där. Kanske blir det inte så dumt med honom i Star Wars Episode VII ändå, börjar jag tänka.

Som ni förstått så tycker jag att det här var en riktigt bra film. Jag är rädd att den inte kommer att få den uppmärksamhet den så väl förtjänar, så jag kan bara understryka: Missa den inte!

Betyg: 9/10



onsdag 18 februari 2015

Mina favoriter till att vinna Oscars i år (2015)



En kort tid kvar till Oscarsgalan och jag tänkte i år vara lite vågad och publicera mina gissningar/favoriter till vilka som kommer att ta hem statyetterna. Några av kategorierna står jag dock över.

Best Picture: Boyhood - borde vara självklar, den är ett mästerverk. men den konkurrerar med flera riktigt bra filmer som The Grand Budapest Hotel, Whiplash, Birdman för att bara nämna några.

Best Male Actor in leading role: Här tänker jag satsa lite vilt och gå med Steve Carrell. Han är ju mest etablerad som komediskådespelare, vilket brukar vara ett stort handikapp i dessa sammanhang. Men hans insats i The Fox Catcher är enormt bra. Hetaste konkurrenterna borde vara Benedict Cumberbatch och Michael Keaton.

Best Female Actor in leading role: Julianne Moore i Still Alice gör ett gripande porträtt som borde väcka sympati.

Best Male actor, support role: J.K. Simmons regerar i Whiplash och jag tror att han är årets säkraste Oscar. Enda rimliga konkurrenten är Robert Duvall i The Judge.

Best Female Actor, support role: Patricia Arquette är fullkomligt enastående i Boyhood. Det borde ge henne priset.

Cinematography: The Grand Budapest Hotel

Director: Richard Linklater för Boyhood. Ingen annan har gjort något så banbrytande under året.

Editing: Boyhood. Att klippa en film som är inspelad under 12 år och få ett sånt flyt i berättandet är en prestation.

Best original screenplay: Boyhood

Best adapted screenplay: American Sniper. misstänker att patriotismen kanske ger åtminstone detta pris till denna film. Eller så blir det outsidern Inherent Vice, vars förlaga ansetts omöjlig att göra en film av.

tisdag 17 februari 2015

Dumb and Dumber To (2014) Betyg: 6/10

20 år senare så görs en riktig uppföljare på succefilmen om de genomkorkade Harry och Lloyd. (Jo det gjordes tydligen någon katastrofdålig film med andra skådespelare ett par år efter den första, men den har jag inte sett.) Mycket är bekant från den första filmen, och den innehåller definitivt en hel del dråpliga scener. Inte i nivå med den första filmen (såklart) men absolut inte så dålig som en del recensenter velat göra gällande. Gillade du ettan så ska du absolut se tvåan.

Betyg: 6/10

Huvudjägarna (2011) Betyg: 7/10

Roger Brown är headhunter i bemärkelsen att han arbetar med kvalificerad rekrytering. Som sidosysselsättning så håller han på med konststölder, i syfta att finansiera det liv som hans vackra hustru kräver. Plötsligt hamnar han i en jakt där han är villebrådet. Någon vill ha honom död. 

Förvånansvärt bra filmatisering av Jo Nesbøs roman med samma namn. Älskade boken. Gillar verkligen filmen!

Betyg: 7/10

söndag 15 februari 2015

Sonic Highways (TV-serie) (2014) Betyg: 7/10


Rockgruppen Foo Fighters firade 20-årsjubileum genom att släppa sitt 8e studioalbum. De valde en annorlunda approach vid inspelningen. Åtta låtar spelades in i åtta olika klassiska studios, i åtta olika städer. Förutom att spela in en skiva så producerade man parallellt en tv-serie som berättar om historiken för dessa städer och studios. Många kända artister och band figurerar flitigt i tv-serien, som bitvis är riktigt fascinerande. Mycket sevärd med jag kan inte låta bli att känna att den här tv-serien inte är något annat än världens mest omfattande reklamkampanj för en skiva....
Dokumentären Sound City som kom härom året är betydligt intressantare att se, och likaså tycker jag bättre om 2011 års Foo Fighters-dokumentär Back and Forth. Men det här är helt klart bra och sevärt!

Betyg: 7/10

torsdag 12 februari 2015

Boyhood (2014) Betyg: 9/10

Vi får följa en pojkes uppväxt under en period av 12 år. Han lever tillsammans med sin syster och sin mor, och sin mestadels frånvarande far som en sporadisk figur i hans liv. Ett 2 timmar och 45 minuters drama riskerar att bli bitvis långtråkigt och pretentiöst, men Boyhood trotsar allt detta och levererar i mina ögon en episk upplevelse. Många filmer använder "trick" för att visa hur människor växer eller förändras. Boyhood använder inga sådana, utan filmen är inspelad under 12 år. Detta skapar en påtaglig autencitet. Filmens berättande känns nyskapande genom detta grepp. Boyhood speglar dessutom samhället över tiden på ett enastående sätt, genom små saker inom mode, politik, samhällets förändring, värderingar, men inte minst popkulturella referenser.

Kanske är det beroende på att skådespelarna under en sådan lång inspelningsperiod faktiskt utvecklats i sin yrkesroll, men min upplevelse är att t ex Patricia Arquette känns otroligt mer gripande mot slutet av filmen än i början. Hon är enastående i sin roll, likaså är Ellar Coltrane i huvudrollen fantastisk.

Jag har svårt att se hur någon film ska kunna slå ut Boyhood för priset bästa film i årets Oscarsgala, och Richard Linkwater borde vara än mer självskriven för bästa regi.

En fantastisk film som jag varmt rekommenderar!

Betyg: 9/10

onsdag 11 februari 2015

Jersey Boys (2014) Betyg: 5/10

Skönsångaren Frankie Valli slog igenom med sitt band The Four Seasons på 1960-talet. Det här är berättelsen om hans liv, här återgiven i regi av Clint Eastwood. Filmen handlar mycket om musik, men också om deras koppling till maffian. Tyvärr så blir den aldrig riktigt engagerande, men den är bra berättad vilket Eastwood aldrig misslyckas med. Dock så är denna film ganska långt ifrån den standard som Clintan vant oss vid på senare år. 

Betyg: 5/10

tisdag 10 februari 2015

The Prestige (2006) Betyg 10/10


Efter Memento och Batman Begins gjorde Christopher Nolan 2006 en film om magiker vid namn The Prestige. (Nolan gick senare vidare och gjorde fantastiska filmer som Inception, Interstellar och två till Batmanfilmer.) Det som var intressant var att ungefär samtidigt kom en annan film om magi (The Illusionist med Edward Norton). Även om bägge filmerna var bra så är det The Presige som sticker ut som den överlägset bästa av de två. The Prestige handlar om två konkurrerande magiker i 1800-talets slut. Deras rivalitet driver dem över alla gränser, medan de når framgångar så är det ofta med livet som insats.  Filmen är så makalöst bra att man efteråt sitter kvar gapande och kan inte ta in vad det var man egentligen har sett. Håll ögonen öppna, för det är som sagt en film om magi. Däremot så är filmen inte jobbig att se för att den är svårsmält. Det är detta som gör den så fantastisk. Jag har sett den minst 5 gånger, och är lika nöjda varje gång. En personlig favorit är David Bowie i rollen som den enastående forskaren Nikolai Tesla, som har vävts in i berättelsen på ett spännande sätt. Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine och Scarlett Johansson är alla strålande i filmen. Av någon anledning så ignorerades filmen helt när Oscarsstatyetterna skulle delas ut det året. Idags anses dock filmen som ett mästerverk! Ren njutning! Får ej missas!

Betyg: 10/10

söndag 8 februari 2015

I Origins (2014) Betyg 8/10

Fascinerande film om två forskare som upptäcker något fantastiskt om livet och hur allting på jorden hänger ihop. Låter det pretentiöst och tråkigt? Tänk omedelbart om! Det här är en lysande film som borde ha uppmärksammats av Oscarsjuryn tycker jag. Se den!

Betyg: 8/10

torsdag 5 februari 2015

Whiplash (2014) Betyg: 8/10

Den unge jazztrummisen Andrew går på världens kanske bästa musikhögskola, där han plötsligt uppmärksammas (och utmanas) av den excentriske läraren Fletcher.

Storyn är ganska enkel, men dynamiken i berättelsen gör tittaren trollbunden. J.K. Simmons i rollen som Fletcher är fullkomligt makalös. Facinerande att se en skådis få sitt slutgiltliga genombrott när han närmar sig 60 (han fyllde härom veckan).

En film som ingen bör missa. Den är snudd på betyget vassare, men även om personporträtten och berättandet är strålande så är som sagt själva handlingen aningen för tunn och kanske också lite förutsägbar.

Betyg: 8/10

onsdag 4 februari 2015

The Imitation Game (2014) Betyg: 8/10

En film om ett gäng överintelligenta engelsmän som försöker knäcka tyskarnas kodmaskin Enigma under andra världskriget. Det låter ju inte alltför lockande, men The Imitation Game överraskar rejält. Framför allt så är Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes i den lysande tv-serien) otroligt bra i den här rollen. Det är iofs ingen överraskning, men likväl så gör detta honom till en superhet kandidat för att ta hem en huvudrollsoscar på årets gala.

Bra berättat, tätt manus som baserar sig på verkliga människor. Rekommenderas!

Betyg: 8/10

tisdag 3 februari 2015

Birdman (2014) Betyg:8/10


Michael Keaton briljerar i huvudrollen som en skådespelare som hamnat lite på dekis. Han är oerhört välkänd efter några framgångsrika superhjältefilmer för många år sedan. Nu försöker han att bli erkänd som en seriös skådespelare, och håller på med att sätta upp en pjäs på Broadway. Han har allt emot sig, hans ekonomi är körd i botten, han dricker för mycket, han är värdelös på sina relationer med ex-frun och dottern, kritikerna ogillar honom, och han har dessutom svårt att få ihop en tillräckligt bra ensemble för pjäsen.

Mycket bra film, och Keaton är i sitt livs bästa form. Jag brukade gilla honom när han gjorde bra prestationer i filmer som Beetlejuice och Jackie Brown. Lika mycket avskydde jag honom i de kassa Batmanfilmer som han spelade i.  Jag tycker fortfarande att Birdman, trots att den bitvis är annorlunda, saknar något som gör den extraordinär och som därmed skulle föranleda mej att ge den ett ännu högre betyg.

Betyg: 8/10

Agents of S.H.I.E.L.D. Säsong 1 (TV-serie) (2013) Betyg: 7/10

Ännu en av Marvels serietidningar som ges liv av riktiga skådespelare. Denna gång så är det Agents of S.H.I.E.L.D. som har blivit en tv-serie. Detta utspelar sig i samma värld som Nick Fury och The Avengers vilka ganska frekvent nämns, särskilt i de första avsnitten. Bilden på gruppen gjorde mej minst sagt tveksam, eftersom de ser rätt trista ut. I verkligheten så var inte fallet så. Tvärtom så är detta en lite charmig tv-serie som växer till sig rejält under säsongen som sträcker sig över hela 22 avsnitt.

Betyg: 7/10

måndag 2 februari 2015

Foxcatcher (2014) Betyg: 8/10

Oscarsnominerad x5, bland annat för bästa regi, bästa manliga huvudroll resp biroll och manus. Baserad på den verkliga berättelsen om två bröder som båda tagit Olympiska guldmedaljer i brottning. De hamnar under vingarna av en excentrisk mångmiljonär som vill vara med och leda ett team till fler guldmedaljer i OS i Söul 1988.

Fascinerande berättelse som definitivt inte lider av att vara verklighetsbaserad. Den innehåller många spännande överraskningar som gör att man blir väldigt engagerad i filmen. Bröderna Schultz spelas på ett kompetent sätt av Channing Tatum och Mark Ruffalo. Den sistnämnda är Oscarsnominerad för sin roll, men även om han är bra så är han enligt min bedömning chanslös att ta hem priset (tuff konkurrens). Den som imponerar allra mest är ändå Steve Carrell, som för de flesta är mest känd som en riktigt bra komiker med roller i amerikanska The Office, The 40 year old Virgin, Anchorman etc. Här spelar han en helt seriös roll, och är fullkomligt lysande! Självklart är även han nominerad, och han ligger helt klart bra till för att vinna det prestigfyllda priset.

En mycket bra film, som varmt rekommenderas!

Betyg: 8/10

söndag 1 februari 2015

American Sniper (2014) Betyg: 6/10

Verklighetsbaserad film i regi av Clint Eastwood. Handlar om Texaskillen Chris Kyle (Bradley Cooper) som efter 9-11 genomförde fyra turer till Irak. Han klassas av många som en legend och kanske den bäste prickskytt den amerikanska armén har haft.

Filmen är bra, snyggt berättad, men ändå saknas det där lilla extra eller överraskande som gör den riktigt vass. Många har haft synpunkter så att den glorifierar en människa som dödar för sitt levebröd. Jag kan nog hålla med lite om detta, samtidigt som man måste respektera vad det innebär att vara en soldat under krig.

Bradley Cooper övertygar till 100% i huvudrollen. Han är betydligt mer mångfacetterad än vad många av om skulle kunnat tro efter filmer som Hangover. Jag har gillat honom i filmer som Limitless och American Hustle, men här når han en ny nivå! Bradley Cooper är nominerad för en Oscar för bästa manliga huvudroll. Jag tror inte att han kommer att räcka hela vägen i konkurrensen, men jag kan samtidigt säga att det vore honom inte missunnat att få den. Cooper har nu visat en gång för alla att han är en riktigt skicklig skådespelare som kan mycket mer än glättig komedi.

Filmen är bra, men inte alls så bra som somliga har velat göra gällande. Sex Oscarsnomineringar känns överdrivet, men man ska inte underskatta amerikansk patriotism...

Betyg: 6/10