tisdag 18 februari 2014

The Wolf of Wall Street (2013) Betyg: 9/10

När man ska se en ny film av den store Martin Scorsese så är man alltid rädd för att bli besviken. I hans nya film The Wolf of Wall Street spelas åter igen huvudrollen av hans senaste favoritskådespelare Leonardo DiCaprio. Som Jordan Belfort möter vi honom i en raskt berättad kavalkad av händelser om den unga finansmäklaren som kommer till Wall Street bara för att tämligen omgående bli arbetslös. Desperat så letar han efter något annat sätt att försörja sig. När han plötsligt lyckas få jobba för ett företag som säljer "frimärksaktier" så har han hittat sin väg till framgångar. Det dröjer inte länge innan han bryter sig loss och startar ett eget företag. Det dröjer inte länge förrän han är ofattbart rik och lever en framgångssaga utan dess like. Men framgångsvägen är kantad av ett eskalerande drogmissbruk, och FBI blir alltmer intresserade av hans förehavanden då de inte alltid är på rätt sida lagens råmärken. 

Efter tre fulla timmar i högt tempo så är filmen slut. Och ingenstans så kändes den det minsta långtråkig. Tvärtom så har Scorsese expanderat sin lista av filmskatter med ytterligare en pärla. Leonardo DiCaprio har aldrig varit bättre och han är nominerad till en Oscar för årets bästa manliga skådespelare. Tyvärr så har han tuff konkurrens, kanske inte minst från Matthew McConaughey i Dallas Buyers Club. Ironiskt nog så medverkar McConaughey även i The Wolf of Wall Street, där han spelar en slags mentor till Belfort. McConaughey är otroligt bra i denna roll, enligt mitt tycke är detta hans vassaste insats överhuvudtaget.  Fruktansvärt bra! Filmen är även nominerad till fyra andra Oscars, bästa regissör, bästa manus, bästa film, och inte att förglömma bästa manliga biroll där Jonah Hill är nominerad. Åter igen så är jag rädd att priset hamnar hos Dallas Buyers Club där Jared Leto gör ett gripande porträtt.  Jonah Hill slog ju igenom i ett antal filmer som mest går ut på att röka maja, och det är kul att se att han har hittat en mer spännande karriär nu för tiden.

Fascinerande nog så är detta en film som baserar sig på en verklig persons berättelse, för Jordan Belfort finns på riktigt. Medan han avtjänade ett fängelsestraff för några år sedan så hamnade han i samma cell som Tommy Chong (från den knarkromantiska filmdoun Cheech & Chong) som uppmuntrade Jordan att skriva ned sin berättelse. Vi tackar för detta, och vi tackar alla inblandade för en riktigt bra film!

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar