lördag 14 april 2012

Hugo (2011) Betyg: 6/10


Hugo Cabret är en föräldralös pojke i 1930-talets Paris. Han bor i hemliga gångar på en tågstation där han underhåller och reparerar klockor. Men hans passionsprojekt är att reparera den Automaton (en robotliknande mekanisk maskin) som hans far hittade och de tillsammans började renovera. Hugo är ständigt på flykt från den hemske inspektören som övervakar järnvägsstationen, som vill placera föräldralösa barn på barnhem.

Det som börjar väldigt Dickenskt blir mot slutet ett hommage till filmkonsten och pionjärerna inom detta område. Martin Scorsese har regisserat filmen, och har med skådespelare som Ben Kingsley, Sascha Baron Cohen och Christopher Lee. I barnrollerna ser vi Asa Butterfield (i titelrollen) och Chloë Grace Moretz (som var kanon i såväl Kick-Ass som i Let Me In) Det mest anmärkningsvärda med filmen är den fantastiska scenografin. I synnerhet under den första halvtimmen så fascineras jag av hur bra de lyckats med denna. Jag har inte haft tillfälle att se Hugo i 3D, vilket den var filmad i men jag har förstått att Scorsese gjort ett enormt bra arbete med att sätta nya normer för användandet av denna teknik.

Hugo är till en viss del en familjefilm, men för större barn. Handlingen är fullt godkänd, men det är för scenografin som jag rekommenderar alla att se denna film. Hugo fick fem Oscars varav tre av dem har en tydlig koppling till det visuella (övriga två handlade om ljud).

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar