torsdag 19 april 2012

Ben och Gunnar - en liten film om manlig vänskap (1999) Betyg: 7/10


1999 lämnade Killinggänget sketchformatet (även om de något år sedan återbesökte det i en krogshow) till förmån för att ge sig an ett något större format. Även om det inte blev regelrätta långfilmer så gjorde de 4 stycken "mellanlånga" filmer på runt timmen vardera. Den mest kända är klassikern Torsk på Tallin, som också släppts på DVD. De andra tre är idag lite bortglömda eftersom det inte finns någon möjlighet att köpa dem. Anledningen till att de inte finns att köpa är nog i fallet Ben och Gunnar att de inte kan få loss rättigheterna till den centralt förekommande Bruce Springsteen-musiken. Som tur är så har jag en inspelning från tv-sändningarna.

Ben och Gunnar är en slags pastisch på När Harry mötte Sally där vi får möta Gunnar som 1985 ska bila ned till Ullevi för att se Bruce Springsteen på Born in the USA-turnen. Han få samåka med sin flickväns märklige kompis Ben, och de två kommer inte alls överens. Ben säger konstiga saker som får Gunnar att känna sig okomfortabel som t ex att två män aldrig bara kan vara kompisar för att till slut så kommer de att vilja ligga med varandra. Genom åren träffas de flera gånger, och till slut så utvecklas så väl "manlig vänskap" som kärlek. Filmens andra tema är skägg, och det är skägg i riklig omfattning, och det kan man ju inte tycka illa om.

Som helhet så är filmen förvisso en bagatell, men en riktigt kul sådan. Det finns en hel del roliga one-liners, så som man kan förvänta sig av Killinggänget. Om du får chansen att se Ben och Gunnar - ta den!

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar