tisdag 24 april 2012

Million Dollar Baby (2004) Betyg: 9/10


Fyrfaldigt Oscarsbelönade är väl en film som ingen missade när den kom för några år sedan. Med Hilary Swank i huvudrollen som den aspirerande boxaren som envist jagar boxningstränaren spelad av Clint Eastwood för att få honom att ta sig an henne. Hon lyckas till slut och karriären tar snabbt fart. Men hennes white trash-bakgrund ligger hela tiden med henne som en våt filt, och något stöd från familjen förekommer inte. Hennes mamma får Darth Vader att framstå som en mönsterförälder.

Clintan har också regisserat filmen, och som ni säkerligen vet så är han en otroligt skicklig historieberättare. Samspelet mellan trion Eastwood, Swank och Morgan Freeman är av toppklass. Mycket bättre än så här blir sällan film. Har du missat den, se den nu. Var det länge sedan du såg den, se om den!

Betyg: 9/10

måndag 23 april 2012

The Vow (2012) Betyg: 6/10


The Vow handlar om det unga paret som råkar ut för en bilolycka. Hon får en svår hjärnskada och förlorar sitt minne av de senaste fem åren. I och med detta så känner hon inte igen sin man, och tror att hon fortfarande är förlovad med en annan kille. Bägge två hamnar i en till synes omöjlig situation. Det dröjer inte länge förrän hon flyr hem till sina föräldrar.

I huvudrollerna ser vi Rachel McAdams (Irene Adler i de nya filmerna om Sherlock Holmes) och Channing Tatum (Dear John). Rachel funkar riktigt bra och Channing är lite för personlighetsbefriad, även om hans insats tar sig en bit in i filmen. En romantisk komedi med en lite annorlunda vinkling (hur får han sin fru att blir kär i honom för första gången - igen).

Betyg: 6/10

lördag 21 april 2012

The Awakening (2011) Betyg: 8/10


Strax efter första världskriget så finns i England ett stort intresse för att kommunicera med de döda, eftersom många förlorat nära anhöriga. Många bluffmakare försöker tjäna pengar på detta. De motarbetas av den unga författarinnan Florence Cathcart (Rebecca Hall) som kallas för en spökjägare. Hon har blivit känd för sin bok i ämnet, och att hon avslöjat många försök till bedrägerier av detta slag. Hon blir kallad till en internatskola på engelska landsbygden där de haft ett dödsfall som satts i samband med att man genom åren säger sig ha sett spöket efter en ung pojke som dött där 20 år tidigare. Florence ger sig an fallet med sin sedvanliga metodik, men upptäcker snart att det är något där som hon inte kan förklara. Finns det verkligen ett spöke i huset?

Riktigt välgjord och bra berättad thriller/skräckis. Rejält läskig emellanåt. Ingen orgie i blod och tarmar, utan det här är läskigt på ett mer psykologiskt plan. Rekommenderas varmt till den som inte har sömnproblem.

Betyg: 8/10

Contraband (2012) Betyg: 6/10




Mark Wahlberg spelar John den före detta mästersmugglaren som dragit sig tillbaka för att ha ett ärligt arbete och leva med sin familj. När hans frus bror hamnat i en knipa i samband med att han försökt smuggla droger så hotas samtliga i familjen av bossen för knarksmugglarna. John blir tvungen att åter ge sig in i smuggleriet och göra en vända för att lösa ut familjens skulder.

Huvudrollsinnehavaren Mark Wahlberg är bra i den här typen av roller.Kate Beckinsale funkar likaså i rollen som hans hustru. Men filmens behållning är Giovanni Ribisi (Friends, Avatar) gör sitt livs hittills starkaste skådespelarinsats i rollen som den obehaglige knarkbossen.

Första halvtimmen är riktigt bra, men sedan blir Contraband lite för ordinär. Men det är en tät och spännande thriller.

Contraband har precis gått upp på bio i Sverige, men finns redan att köpa på DVD/Bluray från Staterna.

Betyg: 6/10

fredag 20 april 2012

Sherlock Holmes - A Game of Shadows (2011) Betyg: 6/10


Guy Ritchie är tillbaka med installation 2 av Sherlock Holmes-filmerna med Robert Downey Jr i titelrollen och Jude Law som Watson. Här får de sällskap av vår svenska stolthet Noomi Rapace som spelar en zigenerska. Det är kul att hon efter sin fantastiska insats i den svenska Millenium-trilogin få möjlighet att spela in internationella storfilmer. Jag ser verkligen fram emot att se henne i Ridley Scotts Alien-prequel Prometheus.

Men i A Game of Shadows är Sherlock en ondskefull komplott, designad av Holmes nemesis Moriarity, på spåren. Massor med action, åter igen snyggt gjort. Men ibland börjar jag tycka att man kan Ritchies bildspråk utan och innan nu för tiden. Och det får ta lite för stort utrymme ibland, nästan som om detta är viktigare än själva handlingen.

Men Sherlock 2 är en bra actionrulle, och det är kul att se Noomi i detta sammanhang. Hon klarar sig såklart bra, men hennes engelska uttal kommer nog tyvärr att begränsa henne kraftigt i vilka roller hon kan få. Men det kanske hon kan jobba på.

Betyg: 6/10

torsdag 19 april 2012

Shame (2011) Betyg: 7/10


Brandon Sullivan är en kille i New York i 30årsåldern som är otroligt sexfixerad, sannolikt t.o.m. sexberoende. Han håller skenet upp bra på sitt välbetalda jobb, men lever ett annat liv på fritiden. När hans lillasyster kommer på oväntat besök och bor hos honom så rubbas hans cirklar. Han kan inte längre leva ut sina behov, och han börjar gå upp i limningen.

Ett annorlunda tema på en film, och eftersom den är väl genomförd så funkar det riktigt bra. Michael Fassbender som vi känner igen från Tarantinos Inglorious Basterds spelar huvudrollen medan hans syster spelas av Carey Mulligan från Never Let Me Go och Drive. Bägge två är riktigt bra, vilket lyfter Shame.

Rekommenderas men docl inte till den pryda filmtittaren eftersom Shame är rätt så explicit.

Betyg: 7/10

Ben och Gunnar - en liten film om manlig vänskap (1999) Betyg: 7/10


1999 lämnade Killinggänget sketchformatet (även om de något år sedan återbesökte det i en krogshow) till förmån för att ge sig an ett något större format. Även om det inte blev regelrätta långfilmer så gjorde de 4 stycken "mellanlånga" filmer på runt timmen vardera. Den mest kända är klassikern Torsk på Tallin, som också släppts på DVD. De andra tre är idag lite bortglömda eftersom det inte finns någon möjlighet att köpa dem. Anledningen till att de inte finns att köpa är nog i fallet Ben och Gunnar att de inte kan få loss rättigheterna till den centralt förekommande Bruce Springsteen-musiken. Som tur är så har jag en inspelning från tv-sändningarna.

Ben och Gunnar är en slags pastisch på När Harry mötte Sally där vi får möta Gunnar som 1985 ska bila ned till Ullevi för att se Bruce Springsteen på Born in the USA-turnen. Han få samåka med sin flickväns märklige kompis Ben, och de två kommer inte alls överens. Ben säger konstiga saker som får Gunnar att känna sig okomfortabel som t ex att två män aldrig bara kan vara kompisar för att till slut så kommer de att vilja ligga med varandra. Genom åren träffas de flera gånger, och till slut så utvecklas så väl "manlig vänskap" som kärlek. Filmens andra tema är skägg, och det är skägg i riklig omfattning, och det kan man ju inte tycka illa om.

Som helhet så är filmen förvisso en bagatell, men en riktigt kul sådan. Det finns en hel del roliga one-liners, så som man kan förvänta sig av Killinggänget. Om du får chansen att se Ben och Gunnar - ta den!

Betyg: 7/10

Ghost (1990) Betyg: 7/10


1990 var Demi Moore och Patrick Swayze två superheta skådespelare. Ghost gjorde dem inte mindre populära. Här spelar de det unga kärleksparet Sam och Molly som efter en kväll på teater blir rånade. Sam blir skjuten och dör. Men hans ande stannar kvar på jorden, och han blir varse om att hans mördare nu också hotar Mollys liv. Han lyckas hitta Oda Mae (Whoopi Goldberg) som under många års bluffat att hon kan tala med de döda. Nu plötsligt så hör hon Sams röst, vilket skakar om henne. Med Oda Maes hjälp försöker Sam få kontakt med Molly så att han kan varna henne.

Känslosamt och starkt. Ingen av de tre skådespelarna har i mitt tycke någonsin varit bättre än vad de är i Ghost. Whoopi fick t.o.m. en Oscar för sin insats. Tyckte nog att den var ett snäpp bättre när det begav sig, men den håller fortfarande hög klass.

Betyg: 7/10

tisdag 17 april 2012

Mission Impossible: Ghost Protocol (2011) Betyg: 6/10


Den senaste av Mission Impossible-filmerna är en orgie i bra action. I högt tempo får vi följa Ethan Hunt, som vanligt spelad av Tom Cruise, i jakten på en svensk galning (Spelad av Michael Nyqvist) som vill använda ryska kärnvapen mot USA för att utlösa ett världskrig. Uppbackad av Simon "Shaun of the dead" Pegg och Jeremy "Hurt Locker" Renner så är filmen laddad med snabba repliker, som matchar det höga tempot. Till en början så njuter jag för fullt av filmen, men till slut så blir det lite för mycket då filmen är en hygglig bit över två timmar. Den hade tjänat på att vara en halvtimme kortare, för man blir så småningom medveten om att handlingen egentligen är ganska ordinär (utan att för den delen vara undermålig). Den sista halvtimmen skriver jag ned betyget ett snäpp, men är ändå ganska nöjd över kvällens filmupplevelse.

Betyg: 6/10

I'm Still Here (2010) Betyg: 7/10


Ni har nog hört talas om den här fejkade dokumentären som handlar om hur skådespelare Joaquin Phoenix (Gladiator, Walk The Line) beslutar sig för att sluta med skådespeleriet och istället ge sig på en karriär inom hip hop. Filmad av hans svåger Casey Affleck, och med en del andra kändisar i (ofrivilliga?) biroller. Mest känd är nog scenen när Joaquin besöker David Letterman och gör ett fullkomligt förvirrat intryck, och Dave avfärdar honom med "I'm sorry you couldn't be here tonight".

Phoenix utsätter sig själv, sin karriär och sitt rykte för risken att bli bränd för alltid, eftersom han beter sig fullkomligt irrationellt. För den som känner till Andy Kaufman (som porträtterades på ett bra sätt i filmen Man in the Moon" så kan man dra tydliga paralleller. Andy Kaufman drog ju sig tillbaka från skådespeleriet och började med amerikansk fribrottning istället. Han brottades enbart mot kvinnor och han retade dem till vansinne genom sina mansgrisiga uttalanden. Kaufman höll på med detta i flera år. Där kan man verkligen tala om att ta ett skämt hela vägen ut. Men tillbaka till I'm Still Here. Den har fått medelmåttig kritik, vilket jag tycker är helt fel. Det här är riktigt underhållande! Det enda problemet med filmen är att man redan har sett en del av de mest dråpliga scenerna, t ex Lettermanscenen som ju sändes på TV när det skedde.

Men jag tycker det här är bra genomfört, kul och underhållande. Snudd på en 8a. Rekommenderas!

Betyg: 7/10

Tower Heist (2011) Betyg: 5/10


The Tower är New Yorks mest exklusive boende. I huset jobbar ett helt lag med människor vars enda syfte är att serva de som bor där. Som chef för gruppen arbetar Josh Kovacs (Ben Stiller). När en av husets boenden Athur Shaw (Alan Alda) arresteras för bedrägeri så uppdagas det att de anställdas pensionspengar förvaltats av Shaw. Josh blir till slut så arg på Shaw att han går bärsärkagång med hans bil, varpå han och ett par andra får sparken. Men de tänker inte sitta stilla och deppa. Då de får nys om att Shaw kan ha ett dolt kassaskåp så beslutar de sig för att bryta sig in i The Tower och "ta tillbaka" det som de och deras kollegor förlorat. För att lyckas så tar de hjälp av en professionell brottsling (Eddie Murphy).

Tower Heist är en komedi och inget annat. Föutom nämnda skådespelare så figuerar även t ex Matthew Broderick, Casey Affleck och Tea Leoni. Filmen är klart underhållande, men inte något storfilm. Medelmåttigt!

Betyg: 5/10

lördag 14 april 2012

Hugo (2011) Betyg: 6/10


Hugo Cabret är en föräldralös pojke i 1930-talets Paris. Han bor i hemliga gångar på en tågstation där han underhåller och reparerar klockor. Men hans passionsprojekt är att reparera den Automaton (en robotliknande mekanisk maskin) som hans far hittade och de tillsammans började renovera. Hugo är ständigt på flykt från den hemske inspektören som övervakar järnvägsstationen, som vill placera föräldralösa barn på barnhem.

Det som börjar väldigt Dickenskt blir mot slutet ett hommage till filmkonsten och pionjärerna inom detta område. Martin Scorsese har regisserat filmen, och har med skådespelare som Ben Kingsley, Sascha Baron Cohen och Christopher Lee. I barnrollerna ser vi Asa Butterfield (i titelrollen) och Chloë Grace Moretz (som var kanon i såväl Kick-Ass som i Let Me In) Det mest anmärkningsvärda med filmen är den fantastiska scenografin. I synnerhet under den första halvtimmen så fascineras jag av hur bra de lyckats med denna. Jag har inte haft tillfälle att se Hugo i 3D, vilket den var filmad i men jag har förstått att Scorsese gjort ett enormt bra arbete med att sätta nya normer för användandet av denna teknik.

Hugo är till en viss del en familjefilm, men för större barn. Handlingen är fullt godkänd, men det är för scenografin som jag rekommenderar alla att se denna film. Hugo fick fem Oscars varav tre av dem har en tydlig koppling till det visuella (övriga två handlade om ljud).

Betyg: 6/10

Tsumetai nettaigyo (a.k.a. Cold Fish) (2010) Betyg: 2/10


Japansk hyllad film om den triste och stillsamme butiksföreståndaren Syamoto, som tillsammans med sin familj dras in i en ständigt mer jobbig situation av en konkurrent som visar sig vara fullkomligt oförutsägbar.

Filmen går från att vara enormt långsam och trist, till att bli alltmer absurd ju länge den fortlöper. Massor med blod och sex.

Den här sortens filmer får ofta positiv respons från filmkritiker, i synnerhet när filmen inte är engelskspråkig. Jag håller dock inte med. Även om den har sina poänger så tycker jag mest att den känns krystad och påfrestande.

Betyg: 2/10

Varannan vecka (2006) Betyg: 5/10


Relationskomedi av Hannes Holm och Bröderna Herngren. Här möter vi de två bröderna (spelade av Felix och Måns), den ena är frånskild sedan tidigare och den andra har precis separerat från sin fru sedan 20 år. Vi följer dem i situationer med familjeterapi, flickvänner, funderingar på att skaffa ytterligare barn tillsammans med sitt ex, vardagsångest mm. Ingen hysterisk skrattfest, men lite småkul igenkänningskomedi.

Betyg: 5/10

The Time Traveler's Wife (2009) Betyg: 6/10


Henry har en egenhet - han kan färdas genom tiden. Plötsligt så försvinner han och dyker upp i sin framtid eller sitt förflutna. Men han kan inte kontrollera när och hur det sker, men han dyker ofta upp i situationer som är signifikant för honom. Han använder denna förmåga till att lära känna sin fru när hon var liten.

Smart berättad historia som på ytan är science fiction men i grund och botten är en romantisk berättelse. Eric Bana och Rachel McAdams spelar tidsresenären och hans fru. Rachel är riktigt charmerande, och Eric funkar bra i rollen. Klart sevärd, men ingen riktig toppfilm.

Betyg: 6/10

fredag 13 april 2012

This must be the place (2011) Betyg: 5/10


Sean Penn spelar Cheyenne, en pensionerad deprimerad rockstjärna som uppvisar klara Ozzytendenser. Han går mest runt och är förvirrad och pratar lågmält och osammanhängande. När hans far som han inte har träffat på 30 år avlider så sätter han fart med att fullfölja det projekt som hans far aldrig hann slutföra. Pappan, som överlevt ett koncentrationsläger, har varit en av sina Nazi-plågoandar på spåren.

Väldigt lågmäld och tyvärr alldeles för långsam i sitt tempo. Sean Penn är bra, men det räcker inte riktigt till för mej. Klart värd att se, men inte toppfilm.

Betyg: 5/10

The Extra Man (2010) Betyg: 7/10


Paul Dano spelar den unge mannen Louis som efter att ha fått sparken som lärare beslutar sig för att flytta till New York för att bli författare. Han blir inneboende hos den excentriske Henry Harrison (Kevin Kline), som ägnar stor tid åt som eskort åt rika änkor. Henry tar Louis under sina vingar, lär honom en del om att vara en extra man (eskort), och blir en fadersgestalt för den förvirrade unge mannen.

Småroligt och charmigt. Jag tycker The Extra Man är en klart sevärd film.

Betyg: 7/10

The Music Never Stopped (2011) Betyg: 6/10


En lite ovanlig far/son-historia. Gabriel har fått en hjärntumör och efter operationen så kan han inte bilda nya minnen. Hans föräldrar har inte haft kontakt med honom på 20 år, och nu försöker de ta hand om honom. Genom terapi med musik, så böjar dock något hända med Gabriel.

Bra drama som sticker ut från mängden.

Betyg: 6/10

The Iron Lady (2011) Betyg: 4/10


En uppmärksammad filmatisering av Margret Thatchers liv där Meryl Streep Oscarsbelönades för huvudrollen. Även om hennes insats är bra så är det nog masken hon bär som fascinerar mej mest. Jag undrar om någon annan skådespelerska skulle ha tilldelats en Oscar för den här insatsen. Filmen handlar om den åldrande Thatcher och blickar tillbaka genom hela hennes liv. Det är inget sympatiskt porträtt som vi får ta del av. Tyvärr så är handlingen inte speciellt intressant, och masken känns inte lika intressant längre efter de första scenerna.

Betyg: 4/10

The Sunset Limited (2011) Betyg: 5/10


The Sunset Limited är en tvåpersons teaterpjäs i filmformat. Grymma skådespelare (Tommy Lee Jones och Samuel L. Jackson). White (Jones) har försökt ta livet av sig genom att hoppa framför ett tåg, och blivit hindrad/räddad av Black (Jackson). Nu befinner de sig i Blacks lägenhet och samtalar.

Generellt så är det ganska trist med filmatiserade teaterpjäser. Sunset Limited lever dock högt på att den har så bra skådisar. Men som film så funkar den inte riktigt.

Betyg: 5/10

torsdag 12 april 2012

The Adventures of Tintin /3D (2011) Betyg: 8/10


Så var det dags att se Tintin-filmatisering som Steven Spielberg och Peter Jackson gett sig på. Baserat på tre av seriealbumen om Tintin så finns det en spännande handling. I filmen får vi se hur han för första gången träffar Kapten Haddock i ett mysterie som kretsar kring tre modellskepp och en skatt.

Allt är filmat digitalt med massor av CGI-animationer. Varenda karaktär är CGI-animerad, med samma teknik som Jackson använde när han skapade Gollum. Fast nu är den än mer förfinad, och det börjar bli en riktig njutning att se. Överlag så är filmen fantastiskt snyggt gjord. Jag såg 3D-versionen och det märks att filmen är gjord för 3D. Man utnyttjar 3D-möjligheterna fullt ut, till skillnad från de filmer som 3D-konverterats i efterhand.

Bland skådespelarna bakom figurerna märks Jamie Bell, Andy "Gollum" Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg m fl.

Extremt högt tempo i kombination att filmen håller sig tillräckligt nära förlagan gör att Tintin är en mycket bra film. Den påminner i mycket om Jakten på den försvunna skatten när den är som bäst.

Betyg: 8/10

The Hunger Games (2012) Betyg: 5/10


I ett framtida samhälle så utses en tjej och en kille från varje distrikt för att utkämpa en kamp till döden tills bara en överlevande återstår. Katniss tar sin lillasysters plats, då hon utsetts i lotteriet.

En film för alla som inte sett den överlägset bättre japanska Battle Royale. Den har i princip samma handling, men är betydligt mer spännande (och blodigare också för den delen). The Hunger Games är betydligt mer tonårsinriktad och når naturligtvis också en betydligt större publik. Första halvan av filmen är ganska bra, men när själva matchen startar så tycker jag att det bitvis blir lite torftigt.

The Hunger Games är klart värd att se, inte minst för att det är en film som fått massvis med uppmärksamhet. Men förvänta er inte alltför mycket.

Betyg: 5/10

Real Steel (2011) Betyg: 7/10


Några år fram i tiden är robotboxning en stor sport. Den f.d. boxaren Charlie (Hugh Jackman) tävlar med sin robot med medelmåttig framgång. Han får reda på att hans ex har avlidit och att deras gemensamma 11-åriga son (som han inte har någon kontakt med) ska adopteras till sin moster. Plötsligt ser Charlie en möjlighet att tjäna en slant pengar på att gå med på adoptionen, men han blir först tvungen att ta hand om sonen under sommaren. Naturligtvis så börjar de till slut att bonda, och det är såklart robotboxningen som för dem tillsammans.

Real Steel kan lätt misstänkas vara en fånig film, men tvärtom så har den såväl mycket hjärta som en hel del bra action. Jag tyckte den var riktigt underhållande och rekommenderar den.

Betyg. 7/10

The Divide (2011) Betyg: 4/10


En kärnvapenattack drabbar New York och i ett skyddsrum huserar åtta överlevande. Det tar inte lång tid innan gruppen slits isär och konflikterna härjar vilt.

Bitvis hygglig lågbudgetfilm, med Michael Biehn (från Terminator) och Rosanna Arquette i två av rollerna. Ganska bra gjord, och lyckas väcka en hel del obehag. Men tyvärr så är The Divide inte tillräckligt intressant för mej.

Betyg: 4/10

Extremely Loud & Incredibly Close (2011) Betyg: 6/10


Oskar är 9 år och har precis förlorat sin pappa i 11 septemberdåden, då han befann sig uppe i World Trade Center. Hans mamma är förkrossad och lite distanserad till sonen. När han hittar en nyckel ibland sin pappas tillhörigheter, så tolkar han detta som ytterligare en av skattjakterna som fadern brukade göra för Oskar. Under jakten så får han hjälp av den stumme mystiske man som är inneboende hos hans farmor.

Regisserad av Steven Spielberg och med Tom Hanks och Sandra Bullock i rollerna som föräldrarna. Max von Sydow spelar den mystiske mannen (och blev Oscarsnominerad för detta). En välgjord film som är mycket sevärd, men ingen riktig kioskvältare.

Betyg: 6/10

tisdag 10 april 2012

The Big Year (2011) Betyg: 5/10


Fågelskådare! Det finns en tävling som går ut på att se så många olika fågelarter som möjligt under ett kalenderår. Vi får följa två killar (Jack Black och Steve Martin) som utmanar rekordhållaren (Owen Wilson).

Hyggligt, men lyfter aldrig fullt ut. Förmodligen så tycker fågelskådare att det är mer kul än vad jag gjorde.

Betyg: 5/10

fredag 6 april 2012

Gran Torino (2008) Betyg: 9/10


Clint Eastwood spelar huvudrollen i den här filmen som han också har regisserat. Den nyblivna änklingen och Koreakrigsveteranen Walt är upprörd att hans område numera är befolkat av en massa asiater istället för "amerikaner" som när de köpte huset. Han är en ensling som har usel kontakt med sina barn och barnbarn, som han föraktar. Efter att grannpojkenn Thao försökt stjäla hans ögonsten, en 1972 års Gran Torino, så blir Walt involverad med hans familj. Walt försöker att styra Thao i en bättre riktning än den har var på väg mot.

Riktigt bra film, en av Clintans bästa de senaste 20 åren. Rekommenderas varmt!

Betyg: 9/10

The Heartbreak Kid (2007) Betyg: 6/10


Bröderna Farrelly har regisserat och Ben Stiller spelar huvudrollen, precis som i There's something about Mary. Här får vi möta ungkarlen Eddie (Stiller) som tar ett förhastat beslut och gifter sig med Lila (Malin Åkerman). Under deras bröllopsresa träffar Eddie sin drömkvinna, Miranda (Michelle Monaghan).

Tyvärr inte alls lika bra som "Mary", men likväl en godkänd komedi.

Betyg: 6/10

We bought a Zoo (2011) Betyg: 8/10


Efter att hans hustru har gått bort så försöker tvåbarnspappan Benjamin hitta tillbaka till livet. Eftersom huset påminner honom om hustrun så börjar han söka efter en ny bostad. Han hittar ett hus på landet som han genast faller för, men det finns en komplikation. Till huset hör ett nedgånget Zoo, och han kan endast köpa alltsammans. Då dottern blivit överförtjust i det, så genomför Benjamin affären och de flyttar dit.

Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous) står för regi och manus som är baserad på en bok som i sin tur bygger på verkliga händelser. Som vanligt så visar Crowe att han liksom Lasse Hallström är en mästare på att slå an en ton som berör. Matt Damon och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna i denna charmiga film. Jag gillar We bought a Zoo skarpt!

Betyg: 8/10

måndag 2 april 2012

Colombiana (2011) Betyg: 7/10


Colombiana har fått mest uppmärksamhet för att huvudrollen spelas av Zoe Saldana som ju fick sitt stora genombrott som Neytiri i Avatar. En annan anledning att se Colombiana är att manuset är skivet av Luc Besson (Leon). Zoe spelar Cataleya som under sin uppväxt i Colombia sett sina föräldrar mördas av en lokal gangster. Hon flyr till USA och växer upp och blir en brilliant yrkesmördare. Men hennes verkliga mål är att hämnas på mannen som dödade hennes föräldrar.

Välgjort, underhållande och spännande. Trevligt att se Zoe utan blå hudton, hon är riktigt övertygande i rollen. Utan att bli en riktig toppfilm så håller Colombiana likväl hög klass och är sevärd.

Betyg: 7/10

söndag 1 april 2012

Young Adult (2011) Betyg: 8/10


Charlize Theron spelar den nyligen frånskilda författaren Mavis av ungdomsböcker (young adult) som får reda på att en ex-pojkvän (Patrick Wilson) i hemstaden precis blivit pappa. Hon krisar ganska rejält och åker dit för att "rädda honom" från sitt öde. Mavis alkoholproblem hjälper inte hennes omdöme när hon gör sina framstötar för att förföra sitt ex.

Regisserad av min favorit Jason Reitman (Juno, Thank you for smoking, Up in the air) och med manus av Diablo Cody (Juno) så är Young Adults en film jag kastar mig över med höga förväntningar. Det är sällan man ser en film där man tycker så genuint illa om huvudpersonen som vad man gör när man ser Mavis i Young Adult. Persongalleriet uppvisar stora konceptuella likheter med de i Reitmans tidigare filmer.

Men håller Young Adult? Jajamensan, det gör den faktiskt. Och även om den kanske är Reitmans svagaste film hittils, så är den långt över genomsnittet för filmer de senaste åren. Rekommenderas, men försök att inte bli alltför fixerade vid att tycka illa om Mavis - då kan du lätt tro att du även ogillar filmen och det finns det faktiskt ingen anledning att göra.

Betyg: 8/10

2012 (2009) Betyg: 6/10


Forskare upptäcker att jorden är på väg att gå under. Vi får följa den sista tiden. I centrum är författaren Jackson Curtis (John Cusack) och hans ex-fru och barn.

Bra fart i filmen. Trots att den är över 2,5 timme så går det fort framåt. Cusack backas upp en flera andra välkända ansikten som Amanda Peet, Oliver Platt, Woody Harrelson (som nästan verkar göra parodi på sina egna roller), Danny Glover m fl

Betyg: 6/10

Fanboys (2009) Betyg: 4/10


Det är 1998 och fyra Star Wars-nördar bestämmer sig för att åka tvärs över USA till Skywalker Ranch (Star Wars-skaparen George Lucas högkvarter) för att bryta sig in och tjuvkolla på den kommande Episode I.

Fanboys är precis lika nördig som det låter. Smäckfullt med injokes och referenser till Star Wars-filmerna. Handlingen är lite tunn, men då jag själv är en inbiten Star Wars-fan så är det såklart en del roligheter. Men det räcker inte om man ska se det som något annat än en hyllning.

Betyg: 4/10