lördag 24 december 2011

The Cider House Rules (1999) Betyg: 8/10


Ciderhusreglerna är en film om ett barnhem i norra USA, där läkaren Wilbur Larch förutom att förlösa "olyckliga kvinnor" även utför illegala aborter. Homer som vuxit upp på barnhemmet, har blivit Larch lärling som förväntas bistå i denna "samhällstjänst". Men Homer behöver komma ut och se världen, så en dag när det unga paret Wally och Candy kommer dit för att få hjälp med en abort så får han lift med dem och ger sig ut i världen.

Regisserad av Lasse Hallström, baserat på fantastiske John Irvings bok. Den sistnämnde skrev även filmens manus och vann en Oscar för detta. Lasse är en mästare på att skapa nerv i filmer, han är lika skicklig på att få fram människor som han är på att visa vackra bilder. Lasse skapar känslor på bägge sätten. Det här är definitivt en av hans allra bästa filmer, och han nominerades för en regi-Oscar men förlorade mot det årets stora vinnare "American Beauty".

Likaså strålande är Michael Caine i rollen som Dr Larch, vilket renderade i en birolls-Oscar för honom. Bra skådespelareinsatser av Tobey (Spider-Man) Maguire, Charlize Theron och många fler.

Filmen har ett lite forcerat tempo den första halvtimmen varefter den hittar sin rytm och därefter är Ciderhusreglerna en enda lång njutning, det svåra ämnet till trots.

Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar