lördag 31 december 2011

God bless Ozzy Osbourne (2011) Betyg: 6/10


Ozzys son Jack Osbourne ligger bakom denna dokumentär om fadern. Således har han fått ordentligt med access till Ozzy och andra viktiga personer kring honom, vilket gör filmen intressant. Black Sabbath-medlemmarna diskuterar öppenhjärtigt om när Ozzy fick sparken i bandet, och Ozzy berättar en hel del om sin första familj (mer om barnen än om hustrun). Tyvärr så fortsätter Ozzy och Sharon att förneka Bob Daisley och Lee Kerslakes input på de första två soloplattorna, vilket för mej gör att hela filmen sjunker flera snäpp. Ingen av dem nämns vid namn, eller syns på bild. Likaså så finns inte ett ord om Jake E Lee, vilket är synd då han representerar en period av bra Ozzy-musik och han är en fantastisk gitarrist.

Sevärd för alla Ozzyfans, men förvänta er inget nytt. Mycket av det som man får höra här har man redan läst om i boken "I am Ozzy" som släpptes för ett par år sedan.

Betyg: 6/10

Harry Potter and the Half Blood Prince (2009) Betyg: 7/10


I den sjätte Harry Potter-filmen fortsätter mörkret att förhärska. Harry kommer i besittning av en trolldrycksbok med anteckningar av någon som kallar sig Half Blood Prince.

Lite av en mellanfilm, där handlingen mobiliseras inför slutstriden (som ju delats upp i 2 filmer). Men även om det är en mellanfilm så är den riktigt bra gjord, och spännande. Helena Bonham Carter får mer utrymme i sin roll som Bellatrix Lastrange, medan Voldemort knappt syns till alls.

Betyg: 7/10

Så jävla metal (2011) Betyg: 8/10


En dokumentär om svensk hårdrocks historia med start från November via Yngwie Malmsteen, Europe, Entombed till In Flames. Ett riktigt bra TV-program, men kanske ingen film i egentlig mening. Hur som helst, som gammal insnöad hårdrockare så tyckte jag den var toppen!

Betyg: 8/10

torsdag 29 december 2011

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) Betyg: 6/10


I den femte Harry Potterfilmen så är det i princip undantagstillstånd som gäller. Trollkarlsministeriet gillar inte att Harry sprider att Voldemort har återuppstått, och han svartmålas som en lögnare. För att kontrollera Hogwarts skickas Dolores Umbridge till skolan. Hon inför restriktioner och regler, och snart får även Dumbledore sparken.

Inte lika vass som del 4, utan kanske mer en mellandel i serien. Hur som helst klart underhållande. Imelda Staunton är bra i rollen som Umbridge. Ralph Fiennes börjar få mer utrymme i rollen som Voldemort.

Betyg: 6/10

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) Betyg 7/10


I den fjärde filmen så blir Harry Potter deltagare i en livsfarlig trollkonstnärstävling, ständigt under hot från den ondskefulle Voldemort.

Robert Pattinson spelar Cedric och han gör detta på sitt sedvanligt otroligt platta sätt. Vilken usel skådespelare han är!
Brendan Gleeson som vi minns från t ex In Bruges spelar här rollen som Madeye Moody. Han är riktigt bra, och det är de vuxna rollerna som briljerar, medan många av barn/ungdomsskådespelarnas insatser är av betydligt mer tveksam kvalitet.

Goblet of Fire är ett bra kapitel i Harry Pottersagan.

Betyg: 7/10

måndag 26 december 2011

Min frus förste älskare (2006) Betyg: 4/10


Det medelålders paret råkar ut för en kris när hon träffar sitt ex och börjar involvera sig med honom. Till slut så blir det en förvecklingskomedi där alla visar sig ha band till de andra. Det är som en traditionell sängkammarefars, fast inte riktigt lika illa.

Musikalstjärnan Mikael Samuelson är pinsamt dålig i en av huvudrollerna. Han borde hålla sig till att sjunga, och det borde förmodligen Melinda Wrede också. Hennes skitnödiga försök till skådespeleri är så genomuselt att det är plågsamt att se. Tyvärr så är jag inte övertygad om att hon kan sjunga heller, så det är svårt att ge karriärråd i den riktningen heller. En som däremot är musikalisk är Nassim Al Fakir, känd från Bolibompa. Han kan inte heller agera, vilket han verkar medveten om eftersom han inte ens försöker. Istället så står han och flinar sig nervöst igenom alla sina scener. Det är trots allt faktiskt att föredra jämfört med Wredes tröstlösa försök att agera.

Första halvan är filmen är ganska plågsam, med sedan tar det sig lite mycket tack vare bra skådespelareinsatser av Marika Lagercrantz och Philip Zandén. Verkligen ingen film som rekommenderas, men som helhet inte heller något riktigt bottennapp.

Betyg: 4/10

lördag 24 december 2011

The Cider House Rules (1999) Betyg: 8/10


Ciderhusreglerna är en film om ett barnhem i norra USA, där läkaren Wilbur Larch förutom att förlösa "olyckliga kvinnor" även utför illegala aborter. Homer som vuxit upp på barnhemmet, har blivit Larch lärling som förväntas bistå i denna "samhällstjänst". Men Homer behöver komma ut och se världen, så en dag när det unga paret Wally och Candy kommer dit för att få hjälp med en abort så får han lift med dem och ger sig ut i världen.

Regisserad av Lasse Hallström, baserat på fantastiske John Irvings bok. Den sistnämnde skrev även filmens manus och vann en Oscar för detta. Lasse är en mästare på att skapa nerv i filmer, han är lika skicklig på att få fram människor som han är på att visa vackra bilder. Lasse skapar känslor på bägge sätten. Det här är definitivt en av hans allra bästa filmer, och han nominerades för en regi-Oscar men förlorade mot det årets stora vinnare "American Beauty".

Likaså strålande är Michael Caine i rollen som Dr Larch, vilket renderade i en birolls-Oscar för honom. Bra skådespelareinsatser av Tobey (Spider-Man) Maguire, Charlize Theron och många fler.

Filmen har ett lite forcerat tempo den första halvtimmen varefter den hittar sin rytm och därefter är Ciderhusreglerna en enda lång njutning, det svåra ämnet till trots.

Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

fredag 23 december 2011

Shrek Forever After 3D (2010) Betyg: 6/10


I denna, den fjärde filmen om det gröna träsktrollet Shrek så möter vi Shrek och hans familj. Fast i vardagsstressen med småbarn och kändistrycket så får Shrek spelet och önskar sig att få känns sig som ett riktigt otäckt troll igen. Den lömske Rumpelstilskin uppfyller hans dröm för en dag, men till ett pris som är alldeles för högt för Shrek.

Snyggt, roligt och underhållande. Dock sämre än de tidigare filmerna om Shrek. Med risk för att mer recensera min nya projektor, så måste jag ändå konstatera att Shrek är kul att se i 3D. (Mina nya projektor regerar, grymt bra bild. Riktigt bra 3D-funktionalitet.)

Betyg: 6/10

tisdag 20 december 2011

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) Betyg: 8/10


I den tredje filmen om Harry Potter så börjar det hända saker på riktigt. Prisoner of Azkaban är en väldigt mörk film, vilket även avspeglar sig i bildspråket. Vi får möta Gary Oldman i rollen som Sirius Black, vilket är väldigt tilltalande.

En stark uppryckning från den svagare tvåan, och här börjar filmserien kräva en äldre publik än vad de två första delarna gjorde.

Betyg: 8/10

söndag 18 december 2011

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) Betyg: 6/10


I den andra filmen om Harry Potter så fortsätter man att etablera denna magiska värld. Tyvärr så är slutresultatet av Chamber of Secrets inte alls lika bra som flera av de andra filmerna. Men klart sevärd för den som vill följa hela storyn!

Kenneth Branagh är underhållande i rollen som Gilderoy Lockhart.

Betyg: 6/10

lördag 17 december 2011

Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001) Betyg: 8/10


Första Harry Potterfilmen är definitivt en film för barn. Fantasifullt och lagom spännande så håller sig regissören Chris Columbus nära den bok den är baserad på.

Jag tycker att filmen lyckas förmedla Harry Potters fantastiska värld på ett bra sätt och den lägger snyggt grunden för de kommande filmerna.

Mycket bra!

Betyg: 8/10

onsdag 14 december 2011

The Cable Guy (1996) Betyg: 6/10


Oväntat mörk komedi med Jim Carrey i rollen som den ensamme kabeltv-installatören som saknar socialt nätverk. När han i jobbet träffar Steven (Matthew Broderick) så formligen slukar han honom, och det dröjer inte länge innan Steven får nog.

Ben Stiller har regisserat, och filmen anses orättvist som ett misslyckande. Detta var ett första steg för Carrey att bryta sig loss från renodlade crazyroller. I mitt tycke så är det just dessa överspelade crazypartier som hindrar filmen från att bli riktigt bra.

Betyg: 6/10

söndag 11 december 2011

Apt Pupil (1998) Betyg: 7/10


Todd Bowden, en highschoolkille fixerad vid andra världskrigshistoria upptäcker att en gammal tysk krigsförbrytare bor under antaget namn i hans hemstad. Todd tvingar sig in i den gamla mannens liv och tvingar honom att berätta om händelserna i koncentrationslägren.

Skriven av Stephen King och hämtad från samma novellsamling som gett oss The Shawshank Redemption och Stand By Me. Apt Pupil känns som en teaterpjäs, även om jag inte tror att den är skriven som en sådan. Ian McKellen (Gandalf) är fantastisk i sin roll som den gamle nazistförbrytaren.

En verkligt bra film, men pricken över i:et saknas. Likväl en mycket sevärd film!

Betyg: 7/10

lördag 10 december 2011

Just Friends (2005) Betyg: 3/10


Chris (Ryan Reynolds) är en fet nörd som är hemligt kär i sin bästa kompis Jamie (Amy Smart). När han vid examen blir förödmjukad beslutar han sig för att lämna småstaden och bli framgångsrik. 10 år senare är han smal, snygg och framgångsrik i musikbranschen. När han besöker sin hemstad träffar han åter Jamie, som han förlorat kontakten med. Han inser att han fortfarande är kär i henne och försöker att med sitt nya jag erövra hennes hjärta.

Det här skulle säkert ha kunnat bli en hyfsad film, men tyvärr så blir det alldeles för mycket fånerier. Krystade pinsamheter duggar tätt, och även om filmen bitvis har sina poänger så håller Just Friends inte måttet.

Betyg: 3/10

Dude, where's my car? (2000) Betyg: 1/10


Ashton Kutcher spelar huvudrollen i den här filmen om två neddrogade killar som vaknar upp och undrar vart de gjorde av bilen igår.

Efter 5-10 minuter av den här hemska filmen så spydde jag av avsky.

Undvik till varje pris!

Betyg: 1/10

Conan The Barbarian (2011) Betyg: 4/10


Conan föds på ett slagfält och växer upp med sin far. Efter att ha sett sin far och sin stam slaktas vid ung ålder, så ger han sig ut för att hämnas. Men hans fars baneman är en man som har övernaturliga makter, så även för en fantastisk krigare som Conan är detta en till synes omöjlig uppgift.

Bitvis spännande. Mytologin och världen där detta utspelar sig i är tilltalande. Men emellanåt så är handlingen ologisk, vilket gör att jag har svårt att upprätthålla mitt intresse.

Betyg: 4/10

torsdag 8 december 2011

Family plot (1976) Betyg: 2/10


Alfred Hitchcocks sista film handlar om två par som bägge två lever utanför lagens råmärken och som hamnar i en situation med varandra utan att förstå vilka de andra verkligen är. Långsamt, lamt, ospännande. Den här filmen skulle aldrig bli gjord idag, åtminstone inte på det här sättet. Avstå!

Betyg: 2/10

onsdag 7 december 2011

George Harrison: Living in the Material World (2011) Betyg: 8/10


George Harrison var kanske den minst kände av killarna i The Beatles, vilket förmodligen säger lika lite som att vara den bästa spelaren i Zambias ishockeylandslag. För många är George likväl favoriten av Beatlarna, och själv är jag oerhört förtjust i en del av de fantastiska låtar han skrivit, så väl under sin tid i Beatles som efteråt.

I Living in the Material World får vi följa Harrison från tiden för Beatles, genom Beatlemania, och åren fram till hans död för 10 år sedan. Filmen ger ett otroligt fint porträtt av en fascinerande människa. Hans humor, spiritualitet, musikalitet och hans medmänsklighet kommer hela tiden fram i filmen.

Martin Scorsese har regisserat filmen, och jag misstänker att hans medverkan hjälpte till att få så många (relevanta) stjärnor att ställa upp och bli intervjuade för den här dokumentären. T.ex. McCartney, Ringo, Tom Petty, Eric Idle, Terry Gilliam, Eric Clapton, Yoko Ono, Pattie Boyd (ex- Harrison) m fl. Trots att filmen är över 3,5 timme lång så blir det aldrig tråkigt eller ointressant. För mig som trots allt är en hyfsad Beatleskännare så fick jag höra massor om George tid efter The Beatles som var nytt för mig. Tvärtom, när filmen var slut så letade jag direkt efter bortklippt extramaterial.

Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

A film with me in it (2008) Betyg: 6/10


Irländsk film om två kompisar som drömmer om att göra en film, om de bara kunde komma på handlingen. Deras drömmar avbryts en dag när flera dödsolyckor drabbar människor i deras närhet. Hur ska de kunna få polisen att tro att detta verkligen var olyckshändelser?

Efter en klart tveksam start så växer A film with me in it till en riktigt skön svart komedi. Även om den inte riktigt når toppenhöjder, så har den ett antal scener som är obetalbara. Förvecklingskomedi som hela tiden klarar av att hålla sig på en smakfull nivå, till skillnad från att bli en menlös fars.

Betyg: 6/10

måndag 5 december 2011

Salomon Kane (2009) Betyg: 4/10


Ganska medioker rulle som utspelar sig på 1600-talet. Hårdingen Solomon Kane förstår att djävulen är ute efter hans själ och beslutar sig därmed för att leva ett liv närmare Gud istället. Men det är inte så lätt som han hoppats.

Förvisso inte dåligt, men saknar det lilla extra som behövs för att bli intressant.

Betyg: 4/10

lördag 3 december 2011

Burke and Hare (2010) Betyg: 4/10


Vad kan vara ett bra sätt att tjäna pengar i 1800-talets Edinburgh? Herrarna Burke och Hare har kommit på en lukrativ idé. De säljer lik till läkare som ska använda dem i sin forskning. Svart komedi med Simon Pegg och Andy "Gollum" Serkis i huvudrollerna.

Upplägget känns tillräckligt kul, men tyvärr så levererar filmen inte. Istället för en vass och smart komedi, så får vi bitvis genomlida lite för mycket snubbelhumor.

Betyg: 4/10

fredag 2 december 2011

The Other Woman (a.k.a. Love and other impossible pursuits) (2009) Betyg: 6/10


Natalie Portman i huvudrollen som Emilia, som nyligen förlorat sitt första barn. Hennes man, som hade barn sedan tidigare, lämnade sin hustru för Emilia. Nu lever hon ett liv där hennes styvson inte riktigt accepterar henne, och egentligen så stämmer inget annat heller i livet för henne.

Starkt uppbackad av Lisa Kudrow som ex-frun gör Natalie Portman en godkänd insats. Jag har dock sett henne i bättre roller. Efter en tveksam inledning, där filmen riskerar att spåra ur, så återhämtar den sig starkt och blir mot slutet riktigt känsloladdad. The Other Woman är helt klart en sevärd film.

Betyg: 6/10

torsdag 1 december 2011

The Way (2010) Betyg: 6/10


Martin Sheen spelar änkemannen som plötsligt får ett telefonsamtal att han son har omkommit i Europa. Han åker dit för att hämta sonen kvarlevnader och får reda på att sonen dog under El Camino, en pilgrimsvandring från södra Frankrike till Spanska västkusten. Han får plötsligt ett infall och beslutar sig för att slutföra den långa vandringen i sonens ställe.

The Way är regisserad av Martins Sheens egen son Emilio Estevez som även spelar den lilla rollen som sonen i filmen.

Efter en tveksam början där The Way verkar alltför stillsam för min smak, så lyfter filmen så småningom när Sheen mer eller mindre ofrivilligt gör sällskap med några andra pilgrimsvandrare.

Betyg: 6/10

Cowboys & Aliens (2011) Betyg: 6/10


Till en början tycker jag att en film med Aliens och Cowboys verkar störtfånigt, men sedan så slår det mig. Egentligen så är det ju fullkomligt briljant redan i tanken. Hur kommer det sig att aliens enbart anländer till Jorden i modern tid? Självklart skulle de lika gärna kunna komma under antiken eller medeltiden. Eller som i Cowboys & Aliens då de anländer 1873 i vilda västerns USA. (Var snäll och påminn inte mig om att det finns en film som heter Wild Wild West, för om det finns några likheter mellan dessa två filmer så kan jag säga att jag har förträngt WWW fullkomligt.)

Det börjar mer eller mindre som vilken westernrulle som helst, men efter ett tag så brakar det loss med UFOn och Aliens. Kompetent rollista med Harrison Ford, Daniel Craig och Sam Rockwell som de mest intressanta namnen. (Ja ja, Clancy "The Kurgan" Brown är också med, för oss som älskar Highlander.)

Utan att nå några riktiga höjder så är C&A en fullt duglig och underhållande matinéfilm.

Betyg: 6/10