lördag 1 oktober 2011

Rise of the Planet of the Apes (2011) Betyg: 8/10


Precis som många andra klassiska filmer eller filmserier så har även Apornas Planet fått sig en nystart eller reboot som man säger i filmbranchen. Rise of the Planet of the Apes är både en reboot och en prequel, för på sätt och vis så mappar den in med den tidigare serien av Apornas Planet-filmen.

James Franco (Freeks & Geeks, 127 hours, Spider-Man) spelar forskaren Will Rodman som är nära att göra ett enormt genombrott med sin forskning kring hjärnceller. Han jobbar på att hitta en substans som gör att hjärnceller kan regenereras, vilket skulle vara en lösning på t ex Alzheimers (som hans egen far lider av). Man testar substanserna på apor. Will upptäcker att substansen har en oväntad bieffekt, den ökar intelligensen hos försöksobjekten dramatiskt. Chimpansen Caesar, som bott hos Will sedan han var en baby, är filmens huvudperson. Men hur länge kommer denna intelligenta apa att stå ut med att vara något annat än en fri individ?

Medan de gamla Apornas Planetfilmerna utspelade sig i framtiden så är Rise i nutid. Det finns en risk att personer som inte gillade de gamla filmerna inte ger denna film en ärlig chans. Det tycker jag är ett misstag. För Rise of the Planet of the Apes är en riktigt bra film, som ingen behöver skippa p.g.a. en sådan "dum" anledning. Och låt oss vara ärliga. Medan den första Apornas Planet-filmen är riktigt bra, så är uppföljarna ganska dåliga. De sista i serien är t.o.m. usla. Och den reboot som Tim Burton gjorde med Mark Wahlberg för 10 år sedan gjorde ingen glad heller. Men det här är fräscht och spännande.

Särskilt bra är chimpansen Caesar, som spelas av Andy "Gollum" Serkis. Grymt snyggt CGI-animerad.

Rekommenderas gladeligen!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar