fredag 14 oktober 2011

Red State (2011) Betyg: 5/10



Dialogkungen Kevin Smith (nåja, det kanske är Tarantinos epitet, Smith är nog mer slackerfilmskung) har gjort en ny film. Efter den katastrofdåliga Cop Out med Bruce Willis (läs recension i arkivet) så har han åter igen givit sig på en inriktning. I Red State gör Smith sin första thriller. Men var inte orolig, här finns även dialog i outsinliga mängder. Den stora skillnaden från hans tidigare filmer (Clerks, Dogma, Chasing Amy) är att här har Kevin Smith ett allvarligt budskap att förmedla. Visst hade Chasing Amy också en typ av budskap, och Dogma var kritik mot katolicismen och organiserad religion. I Red State ger han sig framför allt på religiösa sekter, men även det numera raserade rättssamhället som USA idag befinner sig i (läs Patriot Act).

Filmen handlar om tre tonårskillar som raggat upp en äldre tjej på nätet för att ha sex med henne. Men det visar sig att det är en religiös sekt som ligger bakom kontakten, och nu hamnar de i en skräckinjagande situation på liv och död.

Inga superstjärnor i rollistan den här gången, men en del etablerade namn. Michael Parks i rollen som sektledare är riktigt bra, och även om ni inte kan hans namn så känner ni kanske igen honom från sin dubbelroll i nämnde Tarantinos Kill Bill. Melissa Leo (som nyligen vann en Oscar för sin roll som mamman i The Fighter) är också med. Likaså Kevin Pollack och John Goodman. Också riktig bra är Kyle Gallner som spelar en av de tre killarna. Honom känner du möjligtvis igen från den överraskande bra TV-serien Veronica Mars.

Men som helhet så är det inte någon speciellt bra film. Det är helt klart B-filmsvarning på Red State. Kevin Smith verkar just nu lite förvirrad över vilken typ av filmer han ska göra eftersom inget han gör når några större framgångar nu för tiden.Han får nog hitta rätt snart, innan även hans trognaste fans tröttnar.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar