söndag 23 oktober 2011

Fahrenheit 9/11 (2004) Betyg: 5/10


Michael Moore fick enormt med uppmärksamhet för Bowling For Columbine och han använde den till att i sin nästa dokumentärfilm Fahrenheit 9/11 sätta fokus på en man han avskyr, dåvarande president George W. Bush. Filmens första del är en komplett sågning av President Bush och hans agerande i samband med 9/11. Sedan får vi en genomgång om hur kriget mot Irak startades på falska grunder. Som helhet är detta ett inspel i den valkampanj som stod för dörren några månader efter att den här filmen släpptes.

Jag minns när jag såg filmen första gången på en biograf i New York, och kände att det inte fanns en chans i världen att Bush skulle kunna bli omvald. Jag tyckte då att filmen var riktigt stark då. Idag sju år senare, så känns den inte lika bra. Kanske är det för att aktualiteten i ämnet idag känns lite passé? Delar av filmen är fortfarande väldigt bra, men den skulle ha mått bra av att bantas med kanske en halvtimme från de 2 timmar den klockar in på.

Rekommenderas för den som vill se en rapportering från krigets baksidor, och det fula politiska spelet i USA. Men var beredd på att Moores bild är lika snedvriden åt vänster som FOX News är åt höger.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar