söndag 23 oktober 2011

Crash (2004) Betyg: 9/10


Paul Haggis film Crash vann Oscars för både bästa film och bästa manus. Året innan var han nominerad för sitt manus till Million Dollar Baby. Crash är en löst sammansatt ensemblefilm, där det centrala temat är rasmotsättningar i Los Angeles. Fascinerande nog så visar Haggis hur inga av karaktärerna är felfria, utan istället får vi se bra och dåliga sidor hos i princip varenda person i filmen. Vi möter t ex den (partiellt) rasistiske polisen, som visar sig vara en modig person som inte tvekar för att riskera sitt liv för en främling. Vi möter en persisk affärsinnehavare som kämpar för att överleva i det nya hemlandet, och som efter ett inbrott får ett riktigt psykbryt.

Filmen kryllar av skådespelare som du känner igen som till exempel Don Cheadle, Sandra Bullock, Matt Dillon, Ryan Phillipe, Brendan Fraser. Kanske inte skådespelare som du i alla lägen kopplar samman med riktigt bra filmer, men här gör de i princip mangrant toppinsatser.

Crash är bitvis motbjudande och rejält mörk. Ett väldigt bra manus, där man bara snällt får acceptera hur ett 15-tal människors livsöden korsbefruktas under ett dygn trots att de lever i en av världens större städer. Men det är en bagatell i sammanhanget. Crash är en fantastisk film, men du kommer inte att må bra av att se den. Men möjligtvis så kommer du därifrån som en bättre människa!?

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar