lördag 26 mars 2011

Singles (1992) Betyg: 9/10


Just när grungen var som hetast kom Cameron Crowes relationsfilm som utspelar sig i grungens hemstad Seattle. I filmen förekommer scener från rockklubbar där Alice In Chains och Soundgarden står på scenen. Flera av killarna från Pearl Jam samt Chris Cornell är med i biroller i filmen, och Pearl Jams basist Jeff Ament har gjort en del visuell och grafisk design till filmen. Soundtracket till filmen är ett av historiens bästa någonsin och innehåller nämnda grupper samt Smashing Pumpkins, Jimi Hendrix, Paul Westerberg m fl.

Singles handlar om en handfull människor i 20årsåldern, som alla bor i ett lägenhetskomplex med "ett-sovrumslägenheter" (s.k. Singles). Vi har Cliff, den aspirerande rockstjärnan, som spelas av Matt Dillon och hans flickvän/beundrarinna Janet (Bridget Fonda). Vi har den manstörstande Debbie, och vi har Steve som spelas av Campbell Scott som är en av filmens verkliga huvudpersoner. Han träffar Linda (Kyra Sedgwick) på en rockklubb och efter en lite trevande start uppstår tycke. Men livet är komplicerat och snart finns det svåra beslut att ta ställning till.

I grund och botten är detta en film om relationer och människors längtan efter att ha någon att dela sitt liv tillsammans med. Cameron Crowe, som även gjort filmer som Jerry Maguire och Almost Famous, är en mästare på att skapa nerv i relationer på vita duken. Han lyckas riktigt bra även i den här filmen. Men Singles har ett problem som till viss del återkommit i andra av Camerons filmer - rollbesättningen! Inte så att han inte hittar kompetenta skådespelare, men tyvärr så känns flera av skådespelarna (Campbell och Sedgwick) lite för gamla till de roller de ska spela. Jag har en känsla av att filmbolagen har lagt sig alldeles för mycket i just denna aspekt på Crowes filmskapande. Hade Crowe lyckats casta bättre i dessa roller så hade det här kunnat bli en stor succé för honom.

Men likväl så är det en riktigt bra film, och naturligtvis så är detta för mej ett tidsdokument från en viktig tid i mitt liv. Jag har faktiskt nedgraderat filmen en aning genom åren, men faktum kvarstår - det här är en riktigt fin romantisk komedi.

Var uppmärksam när du ser filmen för det är massor med kända ansikten som passerar. Förutom nämnda rockstjärnor som kan du även se t ex Eric Stoltz (Pulp Fiction), Jeremy Piven (Entourage), Paul Giamatti (Sideways), Tim Burton, Bruce "Subpop" Pavitt, Bill Pullman (Independence Day).

Det här är en film som ligger mej varmt om hjärtat och jag har sett den minst 10 gånger. Det kommer att bli fler visningar.

Ganska nyligen släpptes den för första gången på Bluray med massor av kul extramaterial.

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar