söndag 20 mars 2011

Cornelis (2010) Betyg: 5/10


Vem kan väl undgå att fascineras av sagan om en av de absolut största svenska nationalskalderna Cornelis Vreesvijk? Mannen bakom den fantastiska sångskatten levde ett brokigt liv, vilket ständigt uppmärksammades i media under hans livstid. Naturligtvis fanns det underlag att göra en film om denna legend.

Filmen rabblar anekdoter i ett rasande tempo, och de flesta av dem är intressanta och underhållande. Men det fungerar inte riktigt rent dramaturgiskt. Det känns som om regissören Amir Chamdin (mest känd som sångare i Inifinite Mass) och manusförfattaren Antonia Pyk har lidit svårt med att inte vilja/kunna släppa en del av anekdoterna om Vreesvijk. Som en följd av detta har vi ett verk som inte riktigt håller som film, även om den är underhållande.

I rollen som Cornelis ser vi den norske rocksångaren Hank von Helvete. Han är förvånansvärt bra, och lyckas dessutom nästan hela tiden att leverera sitt framförande med ett acceptabelt svenskklingande uttal. Likaså så tycker jag att han levererar Cornelis låtar på ett klart godkänt sätt. Annars sticker nog David Dencik som spelar Fred Åkerström ut mest. Filmen känns bra castad generellt.

Många har sett den och ännu fler kommer att se den nu när den precis släppts på DVD. Det är filmen värd, och inte minst är Cornelis själv värd att minnas och uppskattas. Du kan med gott samvete lägga en och en halv timme tillsammans med Cornelis, för du kommer att få se många underhållande scener. Men lite besviken var jag dock, en skickligare regissör hade kunnat göra så mycket mer med den fantastiska berättelse som legenden om Vreesvijk erbjuder.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar