söndag 12 september 2010

Little Nicky (2000) Betyg: 6/10


Tycker du att du har en jobbig situation att leva upp till dina föräldrars och omgivningen förväntningar på dej. Då kanske du kan tänka dej hur det är för Nicky. Hans pappa är ondskans härskare, djävulen, helvetets regent. Nicky är en timid kille som inte är intresserad av tortyr och annan "vardagsmat i helvetet". Hans 2 bröder är ett par riktiga tuffingar som tycker att Nicky är en mes. När pappan beslutar sig för att fortsätta härska istället för att lämna över till någon av sönerna beslutar de två andra sig för att lämna helvetet och ställa till det på jorden. Genom att de lämnar helvetet så börjar pappa Satan att bokstavligen brytas ned och falla i bitar. För att rädda sin pappa tvingas Nicky att likaså bege sig till jorden för att återföra sina bröder till helvetet.

Det här är inte en film vars handling man ska ta på alltför mycket allvar. Faktum är att man gör bäst i att inte ta den på minsta allvar alls. I huvudrollen som Little Nicky ser vi Adam Sandler, och här gör han kanske ett av sitt livs allra värsta rollprestationer. Genom hela filmen agerar han med en fånig grimas och ett löjligt talfel. Fruktansvärt plågsamt och inte det minsta roligt. Men däremot så är filmen som helhet rolig, emellanåt t.o.m. riktigt rolig. Det finns massor med schyssta flirtar med hårdrocksgenren. Hårdrocken är ju "som bekant" djävulens musik! Little Nicky har dessutom en spektakulärt bra rollbesättning, med namn som Harvey Keitel (pappa djävulen), Rodney Dangerfield (Nickys farfar Lucifer, helvetets skapare), Rhys Ifans (brorsa 1), Patricia Arquette (tjejen som Nicky förälskar sig i), Reese Withespoon (mamma), Quentin Tarantino (domedagsprofet) samt ett gäng Saturday Night Live-skådisar så som Dana Carvey, John Lovitz och Kevin Nealon.

Jag tycker filmen är riktigt underhållande, kul men inte spektakulär eller speciellt originell. Sandler sänker filmen minst ett betyg. Och slutligen, missa för allt i världen inte bonusmaterialet. Det finns en skitbra dokumentär om rockmusik med intervjuer med massor av rockmusiker (Ozzy, Gene Simmons, Dio).

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar