måndag 30 januari 2017

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) Betyg: 8/10

Den nya filmserien från JK Rowling, såklart mest känd för att ha skrivit böckerna och Harry Potter. Fantastic Beasts and Where to Find Them utspelar sig i samma "universum" fast ca 70 år tidigare. Det betyder att vi inte får möta samma karaktärer som i Potterfilmerna även om det förekommer att man omnämner en del bekanta namn eller företeelser. Handlingen utspelar sig i New York dit Newt Scamander anländer från England för sin forskning kring magiska djur. Låter namnet Scamander bekant? Jo han är ju författaren av läroboken med samma namn som filmen, vilken Potter och hans kamrater får studera vid Hogwarts. New York är drabbade av hemsökelse av just magiska djur och Newt får givetvis skulden för detta. Med ett par nya vänner ger han sig ut på jakt efter dessa fantastiska djur för att kunna infånga dem oskadda, till skillnad från andra som helst skulle se att djuren dödas.

En spinoff-serie som denna lät väldigt tunn på pappret, men den kommer med stor berättarglädje varför det blir kul och underhållande. Detta är den första i en ny filmserie så man får respektera att filmen sätter ganska mycket fokus på att etablera karaktärerna varför handlingen kanske egentligen är lite tunn. Bitvis så är det en orgie i fantasifulla varelser, men det är inget som stör mej. Tvärtom så är detta oerhört charmerande och jag får mersmak och vill se fler filmer i serien.

Filmen plockade hem två Oscarsnomineringar, dock inga av de tyngsta priserna utan för kostymdesign och produktionsdesign.

Betyg: 8/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar