tisdag 31 januari 2017

Manchester by the Sea (2016) Betyg: 9/10





Lee får ett telefonsamtal att hans bror har dött och han ger sig omdelbart av mot hemstaden. Förutom att hantera allt praktiskt så får han också ta hand om sin tonåriga brorson. Lee är själv en trasig person och han har svårt att hantera ansvaret som läggs på honom. 

Sexfaldigt Oscarsnominerad i de flesta tunga kategorier och mitt tips är den här grymt bra filmen kommer att ta hem flertalat av dessa. Casey Affleck är otroligt bra i huvudrollen och utan att ha sett alla övriga kandidaters insatser så förstår jag inte hur någon ska kunna hota att han tar hem statyetten. Filmen som sådan är den bästa jag har sett på mycket länge. Oerhört stark och den berör en på alla sätt. Det finns inte mycket mer att säga än "se den". 

Betyg: 9/10



måndag 30 januari 2017

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) Betyg: 8/10

Den nya filmserien från JK Rowling, såklart mest känd för att ha skrivit böckerna och Harry Potter. Fantastic Beasts and Where to Find Them utspelar sig i samma "universum" fast ca 70 år tidigare. Det betyder att vi inte får möta samma karaktärer som i Potterfilmerna även om det förekommer att man omnämner en del bekanta namn eller företeelser. Handlingen utspelar sig i New York dit Newt Scamander anländer från England för sin forskning kring magiska djur. Låter namnet Scamander bekant? Jo han är ju författaren av läroboken med samma namn som filmen, vilken Potter och hans kamrater får studera vid Hogwarts. New York är drabbade av hemsökelse av just magiska djur och Newt får givetvis skulden för detta. Med ett par nya vänner ger han sig ut på jakt efter dessa fantastiska djur för att kunna infånga dem oskadda, till skillnad från andra som helst skulle se att djuren dödas.

En spinoff-serie som denna lät väldigt tunn på pappret, men den kommer med stor berättarglädje varför det blir kul och underhållande. Detta är den första i en ny filmserie så man får respektera att filmen sätter ganska mycket fokus på att etablera karaktärerna varför handlingen kanske egentligen är lite tunn. Bitvis så är det en orgie i fantasifulla varelser, men det är inget som stör mej. Tvärtom så är detta oerhört charmerande och jag får mersmak och vill se fler filmer i serien.

Filmen plockade hem två Oscarsnomineringar, dock inga av de tyngsta priserna utan för kostymdesign och produktionsdesign.

Betyg: 8/10


söndag 29 januari 2017

Hacksaw Ridge (2016) Betyg: 8/10

Sexfaldigt Oscarsnominerad film om verkliga händelser under Andra Världskriget. I centrum för berättelsen finns Desmond Doss (Andrew Garfield) som frivilligt ansluter sig till armén för att bli sjukvårdare. Men han ovilja att hantera vapen ses inte med blida ögon av vare sig officerarna eller andra meniga soldater.

Jag är som jag tidigare berättat måttligt förtjust i krigsfilmer, men ibland så finns det filmer som bryter ut från mängden och Hacksaw Ridge är definitivt en sådan. Förutom att filmen innehåller otroligt spännande och välgjorda krigsscener så har den en sådan nerv och värme i sitt berättande. Fantastiskt regisserad av ingen mindre än Mel Gibson. Efter de senaste årens skandaler kring honom så känns det kul att han i och med denna film istället kan få lite positiv press. (Så länge han lyckas hålla sig ifrån fler idiotiska utspel vill säga...)  Andrew Garfield som var en hygglig Spider-Man (dock ack så blek jämfört med Tobey Maguires) gör den absolut bästa rollprestation jag sett honom göra. Han är nominerad för en Oscar för detta och han är definitivt en het kandidat i mina ögon.

Mycket bra film. Jag ser ingen ära i krig och den här filmen visar att krig är helvete. Men det kan fortfarande finnas hjältar i krig och Desmond Doss var definitivt en äkta sådan.

Betyg: 8/10

fredag 27 januari 2017

La La Land (2016) Betyg: 3/10

14-faldigt Oscarsnominerad film. Aspirerande skådespelaren Mia träffa skitstöveln och jazzmusiker-wannabeen Sebastian. Trots inledande motstånd så uppstår snart tycke. Men deras karriärambitioner både förenar dem och drar dem åt olika håll.

Tunn story som förpestas av att vara berättad i musikalform (vilket måste vara den allra värsta filmgenren någonsin). Ryan Gosling är sådär lagom gullig som vanligt, Emma Stone är lite utsmetad och inte alls så vass och spetsigt underbar som hon kan vara. Första halvtimmen är ett långt sömnpiller, en bit i mitten tar filmen sig rätt bra (just då är den fri från musikalnummer), och sen gör den en sväng nedåt igen.

För mej är det ofattbart att den här filmen är nominerad för alla tunga Oscars och ett gäng till. Den är otroligt tillrättalagd för att få dem, för den flirtar med filmhistoriken. Den utspelar sig i nutid men bitar av filmen är 50-tal, 20-tal o.s.v.  Men i slutändan så¨tycker jag att behållningen av dessa "flirtar" ger mej minimal behållning. Hade filmen som sådan varit mer relevant så hade det definitivt varit en kul bonus. Men bitvis tycker jag att La La Land är rent av outhärdlig. När den får Oscars för produktionsdesign, kostymer, cinematografi eller filmmusik så kommer jag att applådera, men om den får för andra så gräver jag ned mej under täcket. Tyvärr så tyder förhandsdiskussionerna att jag kommer få tillbringa Oscarsgalan en hel del därunder.

Betyg: 3/10

Florence Foster Jenkins (2016) Betyg: 6/10


Stephen Frears har regisserat denna film som baserar sig på den rika societetsdamen som har fått ge filmen sin titel. Florence är en stor musikälskare som tyvärr lider av fullkomlig omusikalitet. Hennes livsdröm är dock att själv stå på scenen. Hennes make gör sitt bästa för att uppfylla hennes dröm, vilket innebär att ordna lämplig publik för henne. 

Lite småkul film som ibland går åt farshållet. Den är som bäst när den håller sig till dramagenren. Fascinerande livsberättelse. Meryl Streep gör huvudrollen och är Oscarsnominerad för den. Spontant så tycker jag inte att det borde räcka den här gången. Uppbackad av Hugh Grant i rollen som maken. 

Ingen riktig toppfilm, och det känns som om Oscarsnomineringen har Meryl fått pga att hon är en sådan ikon. Hur som helst så får du en trevlig filmkväll när du ger FFJ chansen. 

Betyg: 6/10

torsdag 26 januari 2017

Arrival (2016) Betyg: 8/10


En av årets mest Oscarsnominerade filmer. Plötsligt en dag dyker 12 rymdskepp upp runtom Jorden. Sedan händer inget mer. I ett försök att kommunicera med utomjordingarna för att förstå deras syfte med besöket engagerar amerikanska armén språkprofessorn Louise Banks (Amy Adams).

Fantastiskt spännande film som rör sig framåt i ett långsamt tempo. Absolut ingen actionfilm, mer en thriller med mysterium som huvudtema. Vissa bitar med filmen gör att den tappar ett högre betyg. Det är allt från vissa visuella effekter som känns lite B medan andra är grymt smakfulla. Filmen har vissa lite väl sentimentala partier, och även om det finns ett tydligt syfte med dessa så går det aningen överstyr emellanåt. Dock så överträffar Amy Adams alla förväntningar jag hade. Hon är inte en favorit för mej, kanske för att hon gjort en del riktigt sopiga filmer (jag kommer aldrig förlåta henne för Leap Year). Men den här filmen är det hon som bär från början till slut.

Helt klart en stark kandidat i Oscarsutdelningen.

Betyg: 8/10