fredag 21 mars 2014

The Fifth Estate (2013) Betyg: 7/10

The Fifth Estate eller Wikileaksfilmen som den oftast kallas handlar om Julian Assange och hans website Wikileaks. Vi får följa honom under perioden när Wikileaks går från att vara en liten oskyr site till att bli en av världens mest välkända. Det här är en dramatisering baserad på två böcker och Assange själv har tagit avstånd till filmen. Han tycker inte att det är lika roligt att själv hamna under luppen, som han tycker att det är att sätta andra under den. Men man ska inte underskatta de fantastiska insatser som Wikileaks har gjort för att få fram sanningen om en del grova rättsövergrepp och integritetskränkningar genom åren.

Assange spelas av den lysande Benedict "Sherlock" Cumberbatch, mannen med det inte så enkla namnet. Han backas upp av Daniel Brühl som spelar Wikileaks "andreman". Brühl som jag nyligen såg i Rush börjar alltmer kännas som en mycket intressant och duktig skådespelare. 

Jag kan inte bedöma huruvida filmen är verklighetsbaserad eller rena spekulationer, men den är helt klart intressant och underhållande. Snäppet bättre än vad jag hade förväntat mig.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar