söndag 30 mars 2014

Best man down (2012) Betyg: 7/10

Det nygifta paret Scott och Kristin ställer in sin bröllopsresa eftersom Scott bästa kompis och best man Lumpy tragiskt avlider under bröllopsnatten. Detta försakar slitningar mellan de nygifta. När Scott försöker ordna inför begravningen så får han reda på saker om Lumpy som han tidigare inte vetat om.

Riktigt bra indiefilm med Justin Long (från tv-serien Ed) i huvudrollen. Lumpy (Tyler Labine) är odräglig på ett underhållande sätt i filmens öppningsscener. En film som du redan har missat (den kom 2012) gissar jag. Dags att göra bättring i den frågan? Jag tycker det!

Betyg: 7/10

Hello Ladies (TV-serie) (2013) Betyg: 6/10


Stephen Merchant, som skrev The Office ihop med Ricky Gervais, har nu debuterat som "soloartist". I HBO-serien Hello Ladies spelar han en tafatt engelsman på jakt efter kärleken i det plastiga Los Angeles. Mestadels är serien riktigt kul, men ibland går den lite på tomgång. Klart värd att se, och se hoppas vi på en säsong två där nivån går upp ett snäpp eller två till.

Betyg: 6/10

lördag 29 mars 2014

Instructions not included (No se Aceptan Devoluciones) (2013) Betyg: 7/10

Valentin är en riktig slaver och kvinnokarl. Han är dessutom rädd för det mesta. En dag så dyker en av hans många kvinnliga erövringar upp vid hans lägenhet med resultatet av deras förbindelse 1.5 år tidigare - en dotter. Hon lämnar barnet för att gå ned och betala taxin, och kommer inte tillbaka. Valentin beslutar sig för att lämna sitt Acapulco (Mexico) och åka till Los Angeles för att finna barnets mamma. Väl där så har han plötsligt tagit jobb som stuntman och bosatt sig i LA. Men dotterns mamma är spårlöst borta. Åren går och far och dotter har en nära relation med varandra. Men en dag så dyker mamman upp igen.

Till en början så tyckte jag filmen var riktigt usel, som en dålig svensk Jonas Karlsson/Björn Kjellmanfilm ungefär. Jag var på vippen att stänga av, men så plötsligt så händer något i filmen och den blev betydligt intressantare. Den gick då från en ytlig fånig fars till ett ganska engagerande drama. Ge den en chans, och en ganska lång chans.

Betyg: 7/10

Filth (2013) Betyg: 8/10

James McAvoy spelar polisen Bruce Robertson som är korrupt och manipulerande. Samtidigt som han jagar ett chefsjobb inom avdelningen så håller han på med kvinnoaffärer (med kollegornas fruar) och knarkorgier. Men fokus i hans liv är att få tillbaka sin fru och dotter. Hur han nu får detta att hänga ihop kan man fråga sig...

Underhållande, annorlunda och rapp film, James McAvoy har nog aldrig varit bättre än så här! Ska inte missas!

Betyg: 8/10


Samantha who? (TV-serie) Betyg: 6/10

Samantha vaknar upp på sjukhuset efter att ha blivit påkörd av en bil och har därefter legat i koma. Olyckan har förorsakat total minnesförlust och hon minns inget av vem hon var. Ganska snart får hon reda på saker om den person hon var, och det är inte så smickrande. Den "nya" Samatha tycker att den "gamla" var en skitstövel - och det är med rätta. Nu får Samantha försöka skapa sig ett nytt liv.

Lysande komediennen Christina Applegate (Kelly Bundy) i titelrollen. Första säsongen är minst en 8a, kul och fräsch. Men i säsong två övergår Samantha who till att bli en mer ordinär sitcom. Klart värd att se hur som helst.

Betyg: 6/10

Mig äger ingen (2013) Betyg: 7/10

Jobbig film som handlar om Lisa och hennes uppväxt hos sin alkoholiserade pappa (Mikael Persbrandt) efter att mamman lämnat familjen. Jobbig är den just för att den är baserad på verkliga människor. Lisas pappa tar sin frus uppbrott hårt och hans alkoholdrickande eskalerar snabbt. Men filmen kretsar ändå mycket om den nära relation som han har med sin dotter. Hennes kärlek till honom är förbehållslös. 

Persbrandt fick en guldbagge för sin insats. Det känns rimligt. Filmen är baserad på Åsa Linderborgs bok, och jag har nyligen även sett Stockholms Stadsteaters uppsättning av den. Bägge varianterna har sina plus och minus. På filmens plussida är att den är bra castad. Men jag saknade ganska mycket från teaterpjäsen som skänkte djup till händelser och karaktärer. Även om detta är en stark film så når den därför inte till de högsta höjderna för mej.

Betyg: 7/10




fredag 28 mars 2014

Heathers (1988) Betyg: 5/10

JD (Christian Slater) kommer ny till gymnasieskolan som leds av tre tjejer som alla heter Heather och Veronica (som slits mellan önskan att vara en av de populära Heathers och hennes avsky mot dessa tre). Veronica (Winona Rider) attraheras starkt av den rebelliske och coola JD och de inleder ett förhållande. En dag så leder JD in Veronica i att döda en av de tre Heathers. Skolan kommer aldrig att bli sig lik.

När filmen kom så kändes den fräsch, annorlunda och provokativ. Den ifrågasätter gruppbeteende och ytlighet på amerikanska gymnasieskolor. Men tyvärr så är det här en film som har åldrats hemskt dåligt. Berättandet känns oerhört 80-tal, och det är inte alls en film av den kalibern som jag mindes den som. Några scener är dock riktigt vassa. Christian Slater har aldrig varit coolare än vad han var i den här filmen.

Betyg: 5/10


The 40 year old virgin (2005) Betyg: 7/10

Andy är 40 år och jobbar på en radio/tv-butik. Han samlar på dockor och memorabilia från tv-serier och filmer. Han har inte direkt några kompisar. Och han är oskuld. När hans arbetskamrater får nys om detta så bestämmer de sig för att försöka hjälpa honom att bli av med oskulden. Men Andy har svårt att hantera pressen och tycker att det nog vore skönast att låta allt vara oförändrat.

Steve Carrell slog igenom på allvar som filmskådis med den här filmen där han spelar mot Paul Rudd, Catherine Keener och Seth Rogen. Skriven och regisserad av Judd Apathow som ju idag är kanske den viktigaste komediskaparen av alla. 

Betyg: 7/10

Vi är bäst (2013) Betyg: 5/10

Lukas Moodyssons film baserad på hustrun Cocos tecknade serie Aldrig Godnatt handlar om tre tonårstjejer i Stockholmsförort 1982 som startar ett punkband. Tyvärr inte en av Moodyssons bästa filmer. Lite platt och handlingen är alltför torftig. Bäst är David Dencik som spelar en av tjejernas töntiga pappa. Jag blev besviken, men filmen är inte helt utan förtjänster. 

Betyg: 5/10

Enough Said (2013) Betyg: 7/10

Enough said har uppmärksammats extra eftersom det är James Gandolfinis nästa sista film, och den första som släpptes efter hans död. Här spelar han mot Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld) som har rollen som Eva, en frånskild kvinna som på en fest gör två nya bekantskaper. Den ena är Albert (Gandolfini) en frånskild man som hon börjar dejta. Den andra är den spännande Marianne (Catherine Keener) som precis som Eva är en ensamstående mamma. Evas liv känns allt bättre, ända till den dag då hon inser att Albert och Marianne är frånskilda - från varandra. 

Riktigt bra film med bra skådespeleri och bra dialog. Se den!

Betyg: 7/10


torsdag 27 mars 2014

Philomena (2013) Betyg: 7/10


När Philomena Lee var en ung kvinna så råkade hon bli gravid. Hennes far skämdes och satte henne i kloster där hon födde en son och fick arbeta hårt 7 dagar i veckan. Sonen adopterades bort och hon fick aldrig reda på vad som hände med honom. Över 40 år senare så berättar hon om detta för sin dotter som tar kontakt med en journalist för att försöka få reda på var sonen tog vägen. Tillsammans ger det omaka paret sig ut på en resa med oväntade vändningar.

En riktigt hemsk berättelse som dessutom är tagen från verkligheten. Philomena Lee var en av tusentals kvinnor på Irland som råkade ut för samma öde, och den katolska kyrkan agerade på ett sätt som känns fullkomligt omänskligt. Stark film där Judy Dench och Steve Coogan agerar riktigt bra tillsammans. Att Dench är bra är ingen överraskning, men när Coogan levererar på denna nivå så överträffar han mina förväntningar. Bör ses!

Betyg: 7/10


onsdag 26 mars 2014

Hellboy 2: The Golden Army Betyg: 6/10

I den andra filmen om Hellboy får vi se honom bekämpa Elfer som brutit en uråldrig pakt mellan dem och människorna och nu söker ta världen under besittning.

Åter igen en film av Guillermo Del Toro. Lika bra som del 1, vilket innebär att inte heller denna film når det riktigt höga höjderna. Men den är klart underhållande!

Betyg: 6/10

Hellboy (2004) Betyg: 6/10

Taget från en populär serietidning är berättelsen om Hellboy, demonen som adopterats av människor och som nu i hemlighet jobbar för att skydda Jorden från mörkrets krafter.

Här i del 1 får vi följa historien och Hellboys bakgrund och se hur det bekämpas Nazister samt ryske Rasputin som har en onskefull plan för att förgöra världen som vi känner den. Rätt bra serietidningsfilm, men inte i toppskiktet. Hellboy är en riktigt cool karaktär, men övriga figurer i filmen är inte lika starka. Guillermo Del Toro står för manus och regi.

Betyg: 6/10


At Middleton (2013) Betyg: 8/10

En sak som fascinerar mej är hur Andy Garcia som var så ascool i filmer som Gudfadern 3 kan vara så extremt guddigt nördig som han ofta är i filmer nu förtiden. At Middleton är inget undantag för här spelar han den strama taffliga pappan som följer med sin son på besöksdag på Middletons College. Där träffar den en mor/dotter, och medan ungdomarna är på sin rundtur så ger deras föräldrar sig ut på egna upptäcktsfärder. Ganska snart uppstår kemi mellan det omaka paret, trots att de bägge är gifta.

Även om jag reagerar på Garcias ocoola framtoning så är filmer oerhört mysig. Vera Farmiga in den charmiga kvinnliga huvudrollen är som vanligt riktigt bra. Man tycker att de har castat hennes dotter oerhörtt bra, för de två ser verkligen lika ut. När jag såg efterexterna och såg att dottern spelades av Taissa Farmiga så trillade poletten ned. Jajamensan, Taissa är Veras yngsta syster därav likheten. 

En fråga bara, varför måste så många amerikanska filmer frossa i drogromantik? Åter igen en film där man röker på och visar att "det är jättekul".  Filmen rekommenderas dock definitivt!

Betyg: 8/10

tisdag 25 mars 2014

Night train to Lisbon (2013) Betyg: 7/10

Den ensamstående läraren räddar en kvinna som står i begrepp att hoppa från en hög bro. Hon flyr och lämnar kvar sin kappa som innehåller en bok med filosofiska funderingar av en okänd författare. I boken ligger en tågbiljett till Lisabon. Han får ett infall och hoppas på tåget, i jakten på henne. Snart så blir han fascinerad av författaren till boken, och i Lissabon där han levde letar han efter information om honom. Vad är egentligen sambandet mellan författaren och kvinnan?

Bra mysteriedrama som berättar en spännande berättelse. Alltid duktige Jeremy Irons i huvudrollen, och Bille August bakom kameran.

Betyg: 7/10

måndag 24 mars 2014

August: Osage County (a.k.a. En Familj) (2013) Betyg: 7/10

Laddat drama med massor av kända skådespelare: Julia Roberts, Marilyn Streep, Ewan McGregor, Chris Cooper, Sam Shepard, Dermot Mulroney, Juliette Lewis, Abigail Breslin och Benedict Cumberbatch. Efter att fadern har försvunnit samlas familjen kring den tablettmissbrukande modern (Meryl Streep). Spänningarna mellan dem är påtaglig, inte minst mellan henne och dottern Barbara (Julia Roberts).

En typisk teaterfilmatisering, för den här filmen hade gjort sig bra på en scen. Duktiga skådespelare, men kanske inte den allra mest gripande handlingen. Mer än bra, men ingen toppfilm.

Betyg: 7/10

söndag 23 mars 2014

Holy Motors (2012) Betyg: 2/10

Monsieur Oscar har ett märkligt arbete där han åker runt i en limousin och spelar olika roller i människors "liv". Låter det obegripligt? Ja, och inte blir du klokare på det genom att se filmen. Ett par starka scener, men en helhet som lämnar allt att önska. Pretentiös smörja som slösar bort din tid.

Betyg: 2/10

The Basketball Diaries (1995) Betyg: 10/10

Leonardo DiCaprio i huvudrollen i Jim Carrolls självbiografiska berättelse om hans uppväxt med katolska pojkskolor, basket, ungdomsligism och drogmissbruk. Jim som bor med sin mamma är riktigt duktig på basket. Men han dras alltmer in i drogernas bedrägliga frestelser, kanske delvis på grund av att hans bästa kompis ligger döende i cancer. 

Otroligt bra film och i mitt tycke är detta Leonardo i sitt esse. Han har knappast varit lika bra i någon annan film. Den här filmen blev sorgligt nog lite negligerad när den kom, vilket egentligen är ofattbart så bra som den är. Mark Wahlberg gör en av sina första riktiga filmroller här, och han är riktigt bra han med. Det här är en gripande film som ingen borde missa att se. 

(Går ibland i Sverige under titeln Streets of New York)

Betyg: 10/10

lördag 22 mars 2014

Saving Mr Banks (2013) Betyg: 7/10

Saving Mr Banks handlar om processen som ledde till den älskade filmen om Mary Poppins. Walt Disney (Tom Hanks) har länge bearbetat författarinnan P.L. Travers (Emma Thompson) att få göra film av hennes Mary Poppins. Hon har en personlig relation till rollfigurerna som gör att hon inte vill kompromissa med hur en eventuell film ska vara. Men när hon hamnat i ekonomiskt trångsmål så accepterar hon Disneys inbjudan och åker till Los Angeles för att diskutera hur ett manus skulle kunna se ut.

Filmen fullkomligt domineras av Emma Thompson som egenhändigt lyfter den ett eller två betygssteg. Hanks gör en ganska bra Walt, och de backas upp av t ex Paul Giamatti och BJ Novak. Ingen film som gör någon stor föändring i ditt liu, men klart sevärd!!

Betyg: 7/10

The Book Thief (2013) Betyg: 8/10

Den 9-åriga flickan Liesl kommer till en fosterfamilj i Tyskland under andra världskriget. . Hemma i källaren så gömmer hennes egen familj en judisk flykting. Hon är intresserad av böcker och börjar "låna" böcker hemma hos en rik familj i staden

Mycket välgjort och spännande drama med Geoffrey Rush och Emma Watson i rollerna som styrvföräldrarna. Men mest imponerar såklart Sophie Nelisse i rollen som Liesl. 

Betyg: 8/10



fredag 21 mars 2014

The Fifth Estate (2013) Betyg: 7/10

The Fifth Estate eller Wikileaksfilmen som den oftast kallas handlar om Julian Assange och hans website Wikileaks. Vi får följa honom under perioden när Wikileaks går från att vara en liten oskyr site till att bli en av världens mest välkända. Det här är en dramatisering baserad på två böcker och Assange själv har tagit avstånd till filmen. Han tycker inte att det är lika roligt att själv hamna under luppen, som han tycker att det är att sätta andra under den. Men man ska inte underskatta de fantastiska insatser som Wikileaks har gjort för att få fram sanningen om en del grova rättsövergrepp och integritetskränkningar genom åren.

Assange spelas av den lysande Benedict "Sherlock" Cumberbatch, mannen med det inte så enkla namnet. Han backas upp av Daniel Brühl som spelar Wikileaks "andreman". Brühl som jag nyligen såg i Rush börjar alltmer kännas som en mycket intressant och duktig skådespelare. 

Jag kan inte bedöma huruvida filmen är verklighetsbaserad eller rena spekulationer, men den är helt klart intressant och underhållande. Snäppet bättre än vad jag hade förväntat mig.

Betyg: 7/10

torsdag 20 mars 2014

Inside Llewyn Davis (2013) Betyg: 7/10

Bröderna Coens film om en Dylan-liknande folksångare i 60-talets Greenwich Village (New York). Mer än så behövde jag inte höra för att veta att detta var en film jag måste se. Llewyn är utsatt för en del prövningar, och de flesta har han nog förorsakat sig själv. Han jobbar på att återlämna sina goda vänners katt som han råkat förlora, han har råkat göra en kompis fru gravid, och inte minst så kämpar han för sin försörjning då hans musikkarriär går lite sisådär. Han har gett ut skivor, men de säljer inte i sådan omfattning att han kan försörja sig på det ännu. 

Oscar Isaac är klart bra i huvudrollen, inte minst imponeras man av hans sångförmåga. Utan att vara en riktig toppfilm så är Inside Llewyn Davis en riktigt bra film, dock inte i klass med Bröderna Coens allra bästa (Fargo, Big Lebowski, Oh Brother, No Country for Old Men). 

Betyg: 7/10

onsdag 19 mars 2014

Återträffen (2013) Betyg: 10/10

En svensk film om en klassåterträff, där den mobbade tjejen kommer med och ska säga ett par sanningens ord till sina plågoandar nu 20 år senare. Kan det vara något? Vid en första anblick kan detta vara en "vanlig" klichéfylld svensk film, eller i bästa film ett hyfsat drama. Och det är ju en svensk film, så nej det är förmodligen inget för mej.... Men ändå kände jag mig manad att se Återträffen. Den har fått fantastiska recensioner, ifrågasatts i media, och hyllades nyligen med ett par Guldbaggar bl a för bästa film. 

Filmens bakgrund är mycket intressant. Skriven och regisserad av Anna Odell, som också spelar filmens huvudroll......som Anna Odell. Vem är då denna Anna Odell? Hon fick mycket stor uppmärksamhet för ungefär fem år sedan när hon iscensatte ett konstfackprojekt där hon simulerade en psyksjuk självmordsbenägen kvinna och blev intagen på psykakuten. Dagen efter avslöjade hon att detta var ett konstprojekt. Anna iscensatte en situation som liknade en hon själv befunnit sig i ett antal år tidigare. Hon blev sedermera åtalad och dömd till dagsböter bl a för "oredligt förfarande". Min egen reaktion vid händelsen vill jag minnas var att detta var en person som var uppmärksamhetskåt och jag tyckte agerandet tyvärr kändes poänglöst. Men denna Anna har nu fått möjlighet att göra en film och då har hon åter igen valt att vända blicken mot sig själv och jobbiga händelser i hennes liv. Återträffen består av två distinkta delar. Den första är en spelfilm om en klassträff, där Anna i rollen som sig själv drar upp allt jobbigt hon genomlidit under nio års grundskola. Sedan övergår filmen till en slags metafilm, där Anna söker upp de forna klasskamraterna för att visa dem filmen och samtala med dem om deras upplevelser från skoltiden. Allt är sedan iscensatt av skådespelare, och personernas har fått andra namn i filmen då Anna själv sagt att hon inte är intresserad av att hänga ut andra människor. Att det inte handlar om att hämnas.

Sällan sitter jag efter att ha sett en film och känner mej så totalt överkörd som jag gör efter att ha sett Återträffen. På ett sätt så är filmen 85 minuter kompakt ångest från vägg till vägg. Samtidigt så är den så enormt tänkvärd. Den skapar tankar och funderingar hos den som ser filmen. Dels kan man blicka tillbaka till sin egen skoltid och fundera över de situationer man själv upplevt där mobbing i olika former förekommit. Alla kan relatera till detta, om man rannsakar sig själv. De flesta av oss har förmodligen i någon form bidragit till mobbing, antingen genom aktivt eller passivt agerande. Dessutom så har jag en teori att de flesta av oss också upplevt att de utsatts för mobbing i någon form under livet. Det finns en bred skala för vad som är mobbing och jag anser att det är den enskilda individens upplevelse av detta som avgör vad som faktiskt är mobbing. Om du dessutom är förälder så skapar filmen också eftertanke kring hur det kan vara att se sitt eget barn utsättas för mobbing eller utfrysning. Som sagt, Återträffen är en film som sätter igång tankeapparaten rejält. Men det är inte bara utifrån detta som den ska bedömas. Jag ger filmen högsta betyg och håller den som en av de bästa svenska filmer jag någonsin har sett. Det är en film som förvisso har en del skådespelarinsatser som inte är av toppklass, men den BERÖR på ett sätt som är underbart. Och formatet för filmen är riktigt vass, med de två delarna. 

Kan jag få vara så naiv att erkänna att jag faktiskt vill tro att vi blir bättre människor genom att se den här filmen eftersom den tvingar oss att se på oss själva även om det är kan vara jobbigt? Antingen du tar filmen på det sättet, eller om du bara ser den som "underhållning" så är detta en film som du inte kan se och vara helt oberörd. 

Betyg: 10/10

Odd Thomas (2013) Betyg: 4/10

Filmatisering av book skriven av Dean Koontz. Odd Thomas har paranormala krafter och kan bl a se döda människor och onda varelser som håller på att invadera hans hemstad. Plötsligt kämpar han för att rädda sig, själv, sin flickvän och resten av staden från ett apokalytiskt öde.

Filmen har sina poänger, men den kändes tydligt som en b-film. Det blir aldrig riktigt spännande helt enkelt. Anton Yelchin från nya Star Trek-filmerna spelar huvudrollen, medan hans kompis polisen spelas av självaste Willem Dafoe. Duger att döda en timme och en halv med, men inget mer än så.

Betyg: 4/10

The Secret Life of Walter Mitty (2013) Betyg: 6/10

Ben Stiller är extremt framgångrik inom komedi, men han söker sig mot att lyckas bli mer "erkänd" som skådespelare och regissör. Han senaste försök i denna riktning är The Secret Life of Walter Mitty som är en charmig historia där han själv spelar titelrollen. Walter Mitty jobbar på Life Magazine, en tidsskrift där man nu beslutat för att lägga ned pappersmagasinet och enbart ge ut tidningen digitalt. Detta kommer att medföra stora nedskärningar. Mitt i detta så hamnar Walter i jakten på ett negativ, det negativ som tidningen stjärnfotograf vill ska pryda det sista numret av tidningen. Walter är en person som dagdrömmer om att göra spännande saker, men som i verkligheten är raka motsatsen till en äventyrare. Plötsligt så tvingas han ut på resande fot i jakten på fotografiet.

Filmen är bra, men lite för pretentiös för min smak. Den känns tillrättalagd på ett sätt som inte riktigt klickar för mej. Samtidigt så har den många bra scener och en hel del roligheter. Men här touchar vi nog problemet, för filmen känns bitvis lite för fragmentarisk. Klart värd att se, men jag rekommenderar att vänta till den finns att hyra. Just nu går den på biograferna.

Betyg: 6/10

tisdag 18 mars 2014

Nebraska (2013) Betyg: 9/10

Filmens omslag ser tråkigt ut, filmen är i svartvitt, det är inga stora stjärnor i huvudrollen. Filmen handlar om en lätt förvirrad/dement pensionär som tror att han har vunnit en miljon dollar och vill åka för att hämta pengarna. Man skulle kunna tro att det här är en ganska trist och tung film. Men icke!!! Nebraska är en helt underbar film med fantastiska skådespelareinsatser. Förvisso berättad i ett makligt tempo, för det är mer ett drama än en komedi. Men den är fantastiskt charmig och mysigt rolig. Berättad av Alexander Payne som gjort underbara filmer som Sideways och The Descendants. Tonen i dessa filmer finns med även i Nebraska. Några ord om skådespelarna, först Bruce Dern som spelar huvudrollen som den åldrande mannen. Han är riktigt bra, men åker i mitt tycke på stryk av June Squibb (jag kände inte igen henne från hennes mindre roller i andra filmer) som spelar hans hustru. Fantastiskt bra, och jag tyckte att hon borde ha vunnit en Oscar för sin biroll. Hon var nominerad, men förlorade till Lupita Nyong'o i 12 years a slave (som förvisso förtjänade statyetten hon med). Bör också nämna Bob Odenkirk (mest känd från succérollen som Saul Goodman i Breaking Bad). som spelar den andra brodern. Filmen kanske börjar lite avvaktande, men den växer till något underbart efter ett tag.

Än så länge får man pallra sig iväg på bio för att se Nebraska. Det är det värt! Ett fantastiskt drama!

Betyg: 9/10

måndag 17 mars 2014

Veronica Mars Säsong 1-3 (TV-serie) (2004-2007) Betyg: 9/10

Veronica Mars är en av de populära tjejerna i sin high school. En dag som mördas hennes bästa kompis Lilly Kane, och hennes far Keith som är sheriff anklagar Lillys rika far för dådet. Detta leder till att han förlorar sitt jobb, och Veronicas mamma får alkoholproblem varpå hon lämnar familjen. Keith startar en privatdetektivbyrå, där Veronica jobbar lite extra vid sidan om skolarbetet. Veronica hittar bevis som tyder på att mannen som är dömd för Lillys mord är oskyldig. Det här är avstampet i tv-serien.

Till synes är detta en serie för tonårstjejer, så jag var extremt skeptisk när en vän tipsade mej om Veronica Mars. Men jag föll snabbt för denna smarta tjej och hennes äventyr. Serien innehåller en ramhandling per säsong, på samma sätt som t ex Dexter. Underskatta inte den här tv-serien, så som jag gjorde. Den är mycket sevärd!

Betyg: 9/10

Veronica Mars (2014) Betyg: 7/10

En tv-serie som överraskat mej enormt positivt de senaste åren är Veronica Mars, som vid en första anblick såg ut som en serie för tonårstjejer. Lustigt nog så har jag inte recenserat tv-serien, men jag kan avslöja att jag gav de tre säsongerna en 9:a. I den får vi följa Veronica som parallellt med att gå på gymnasiet börjar jobba som privatdetektiv, ofta i samverkan med sin pappa som driver en detektivbyrå. Serien lades ned och nu får vi möta Veronica, 9 år senare där hon har flytt hemstaden Neptune i Kalifornien för att studera juridik. När hon söker jobb i  den nya hemstadem New York, så får hon ett telefonsamtal från en ex-pojkvän som behöver hennes hjälp då han blivit anklagad för mord. Ytterst motvilligt tvingas hon nu att återvända till hemstaden.

En fascinerande detalj är att filmen finansierades via Kickstarter där över 90 000 Veronica Mars-fans bidrog med pengar (5,7 miljoner dollar) för att filmen skulle kunna bli av. Filmen är gjord på ett sätt som är respektfullt mot tv-serien.  Man klarar av att anpassa sig till filmformatet på ett vettigt sätt, men likväl så passar de här karaktärerna allra bäst som en tv-serie.  Har du inte sett tv-serien så är den här filmen förmodligen inte speciellt intressant. I Sverige kommer filmen inte att gå upp på bio, utan du får hyra den via iTunes eller video-on-demand-tjänster. Ett kärt återseende! Vågar man nu hoppas på mer Veronica Mars i framtiden?

Betyg: 7/!0

söndag 16 mars 2014

Anchorman 2: The Legend Continues (2013) Betyg: 5/10

Legenden om Ron Burgundy och hans kollegor i nyhetsteamet fortsätter i film nummer två som kom hela nio år efter den mycket populära ursprungliga filmen. Adam McKay har återsamlat styrkorna med Will Ferrell, Paul Rudd, Steve Carell, Christina Applegate och David Koechner. Man har hittat ett ganska hyggligt manus som går ut på att Burgundy och teamet har förlorat sina arbeten och måste försörja sig på annat. Men plötsligt så får de en öppning i att vara med och starta upp GNN - den första dygnet-runt-sända nyhetskanalen.

Filmen spelar en hel del på Burgundys fördomar mot svarta och mot kvinnor i karriären som är på ett väldigt 70-taligt sätt. Tyvärr så brister filmen i en viktig ingrediens - skratt. Den första filmen var riktigt rolig. Det tycker jag inte att 2:an är, så besvikelsen är ganska stor. Anchorman 2 är inte ett totalt bottennapp, men den är långt efter film 1.

Betyg: 5/10

fredag 14 mars 2014

American Hustle (2013) Betyg: 8/10


Årets mest Oscarsnominerade film var America Hustle, men detta till trots så tog den inte hem en enda statyett. Christian Bale spelar huvudrollen som svindlaren Irving Rosenfeld som träffar den sexiga Sydney Prosser (Amy Adams) och de kära tu blir snabbt ett lysande par i skumma affärer. Men sagan får ett slut när FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) sätter fast dem och tvingar dem att samarbeta för att sätta ditt värre förbrytare. Plötsligt så är de innästlade i en väv av intriger som involverar så väl politiker som maffian. När Sydney och Richie dessutom blir kära i varandra så blir det ett triangeldrama som ytterligare komplicerar den redan prekära situationen. 

Christian Bale är lysande i sin roll, kompletterad med 20 kg fett som han lade på sig inför inspelningen. Men kanske framför allt så har han decenniets underbaraste överkamning av flint, som vi får uppvisad i filmens öppningsscen.Cooper och Adams funkar fint i sina roller. Men den som (åter igen) sticker ut är Jennifer Lawrence som spelar Irvings hustru. Hon är underbar i sin roll, och restaurangscenerna eller mikrovågsscenen är för mej några av filmens absoluta höjdpunkter. 

American Hustle är en riktigt bra film, men jag fattar varför den inte lyckades bättre på Oscarsgalan. Några av de andra nominerade är helt enkelt ett strå vassare. Men det förtar inte glädjen att se på den här filmen. Den ska ni inte missa!

Betyg: 8/10