måndag 30 september 2013

Platoon (1986) Betyg: 8/10


Plutonen är i princip med på varenda Topp 5-lista över krigsfilmer. När den kom ut så belönades den med hela fyra Oscars, bl a för bästa film och bästa regi. Jag minns att jag tyckte den var stark när jag såg den i mitten på 80-talet, men det var nu många år sedan jag senast såg den.

Plutonen utspelar sig under Vietnamkriget (självklart för krigsfilmer under 80-talet). Vi får möta den unge rikemanssonen Chris som frivilligt skrivit in sig i armén eftersom han har svårt att finna någon mening med livet. Han kommer omedelbart in i otäcka strider, och situationer som sätter hela hans värld i skakning.

En anledning att det tog lång tid innan jag såg om Plutonen är att jag inte är speciellt förtjust i genren. Men det här en storfilm, och den är mycket bra oavsett genre. Detta är nog Oliver Stones allra bästa film, även om jag är synnerligen förtjust i andra filmer han gjort, t ex Natural Born Killers (som väl egentligen är mest Tarantino). Den påtagligt mest imponerande skådespelareinsatsen görs av Charlie Sheen som spelar huvudrollen som Chris. Det kan idag vara svårt att minnas, men en gång i tiden så var Charlie en bra skådespelare av det seriösa slaget. Idag när hans liv utespelar sig i tabloidmedierna och han är mest känd för den hjärndöda sitcomsuccén "Two and a Half Men" är det rent chockerande hur bra han faktiskt var en gång i tiden. Bara att få komma till den insikten gör att det är väl spenderad tid att se filmen. Uppbackad av storheter som Willem Dafoe (fantastisk), Forest Whitaker, Kevin Dillon, Tom Berenger (grymt bra) och dessutom Johnny Depp, så kan du ge dej på att skådespeleriet inte lämnar någon besviken.

Jag skulle definitivt sätta med Plutonen på Topp 5 bland krigsfilmer genom tiderna. Kanske skulle jag t.o.m. sätta den allra överst på tronen. Men låt oss återkomma till det en annan gång.

Betyg: 8/10

söndag 29 september 2013

The Bling Ring (2013) Betyg: 6/10


Sofia Coppolas senaste film fick rätt mycket uppmärksamhet av flera anledningar:
1. Sofia har en stark track record i att göra riktigt bra filmer.
2. Filmen baserar sig på riktiga händelser och berör gräddan av tabloidkändisarna.
3. Emma "Hermoine" Watson spelar en av huvudrollerna.

Bling Ring handlar om ett gäng ungdomar som bryter sig in hos kändisar som Paris Hilton. De gör det när de vet att hon befinner sig på resande fot, vilket är enkelt att ta reda på via sociala medier. Fascinerande nog så behöver de bryta sig in någonstans. Antingen så är det olåst, eller så ligger nyckeln under dörrmattan. Inne i huset så stjäls lite märkeskläder och andra souvenirer, men bara så lite att det inte ska vara märkbart i mängden. Naturligtvis så upptäcks de så småningom.... (Hur skulle det annars kunnat bli en film?)

Även om filmen inte är riktigt engagerande så är det några saker som jag tycker är intressanta med filmens centrala karaktärer:
1. Deras enda ambitioner är att bli kända för ingenting (typ en dokusåpa). Ingen har någon ambition att faktiskt tillförskansa sig någon slags kompetens eller skicklighet.
2. De är genomkorkade nog att berätta vitt och brett om deras "besök" hemma hos kändisarna.
3. När de åkt fast, så tycker de att de är offer. Inte det minsta ånger eller självinsikt.
4. När de i samband med rättegången får chansen att uppträda i media så levererar de så otroligt ihåliga klyschor att det gör ont i kroppen när man hör dem. Det är fascinerande med människor som tror att de har ett djup och innehåll, men som är så fullkomligt tomma...

Medan jag skriver om filmen så inser jag att den har gjort ett större intryck på mej än vad jag trodde. Inte minst värderingarna som finns hos dagens ungdom (eller dagens rikemansbarn). Därför gick jag upp ett snäpp i betyg. Men jag förväntar mig mer av Sofia Coppola nästa gång!

Betyg: 6/10

Iron Man 3 (2013) Betyg: 7/10


Jag vet inte om jag var på "alldeles för" lysande humör när jag såg Iron Man 3, men det här är helt klart min favorit i trilogin. Här får Tony "Iron Man" Stark kämpa mot The Mandarin, en ondskefull fiende. Det är underhållande, spännande och med glimten i ögat. Hur som helst så är detta min favorit av Iron Man-filmerna.

Betyg: 7/10

lördag 28 september 2013

Star Trek Into Darkness (2013) Betyg: 6/10

Andra installationen av den rebootade Star Trekserien. Här får Kapten Kirk leda sina styrkor mot en ondskefull civilisation som hotar göra slut på mänskligheten. Inte dåligt på något sätt, men jag kan inte riktigt förstå de extremhöga betyg som några sätter på filmen. 


Betyg: 6/10

tisdag 17 september 2013

30 minutes or less (2011) Betyg: 7/10

Nick (Jesse Eisenberg) jobbar som pizzabud, och vid en leverans så blir han kidnappad av två amatörbrottslingar som sätter fast en bombväst på honom och ger honom i uppdrag att råna en bank åt dem annars så spränger de honom i luften. 

Klart underhållande, även om den bitvis är en aning "B". Tempot är gott och den innehåller en bra balans mellan humor och spänning. En bra underhållande film med andra ord.

Betyg: 7/10

måndag 16 september 2013

Oblivion (2013) Betyg: 7/10

Tom Cruise spelar huvudrollen som Jack Harper i denna science fiction-rulle där Jorden har evakuerats efter mångåriga krig med aliens. Jack jobbar med att sköta underhållsarbete på Jorden som hjälper med energiförsörjningen till de andra människorna som numera bor på Saturnus måne Titan. Men märkliga saker händer, och han har dessutom märkliga minnen av en annan kvinna än hans fru. Jack är nyfiken, vilket leder honom till problem...

Jag är ju förtjust i denna slags film och Oblivion gör mej inte besviken. Klart över snittet, men inte i absolut toppklass. Rekommenderas absolut!

Betyg: 7/10

söndag 15 september 2013

As cool as I am (2013) Betyg 6/10

14-åriga Lucys föräldrar fick henne när de var mycket unga. Idag lever de till synes lyckliga, men Lucys pappa Chuck (James Marsden) är iväg långa perioder i jobbet. Hennes mamma Lainee (Claire Danes) har ett jobb "i smyg", dvs maken vet inte om detta. Dessutom så inleder hon en relation med en man hon träffar på jobbet. Lucy gillar att laga mat och att hänga med sin kompis Kenny, men en dag så korsar hon en linje i relationen med Kenny vilket så klart förändrar deras relation.

As cool as I am är en växa-upp-film, och som sådan är den rätt bra. Men den saknar kanske lite djup och sensmoral. Jag tyckte den var klart sevärd i alla fall.

Betyg: 6/10 

Behind The Candelabra (2013) Betyg: 6/10

När jag växte upp så minns jag den extravaganta pianisten/showartisten Liberace, som fick Elton John att framstå som en grå mus. Med bra musikalisk bas, en god portion humor och ändlöst med glitter och glamour så var Liberace en världskändis i slutet på 70-talet och början på 80-talet. I Behind The Candelabra får vi höra berättelse om honom så som den upplevdes av Scott Thorson som var Liberaces älskare och sambo under sex år. Det är fascinerande att Liberace som var så påfallande gay, inte officiellt hade kommit ut. Den officiella "sanningen" var att Liberace aldrig hade träffat den rätta kvinnan. 

Filmen är såklart påkostad och välgjord. Michael Douglas är riktigt bra som Liberace, och Matt Damon gör bra ifrån sig i rollen som hans unga älskare Scott. Men riktigt, riktigt bra blir filmen aldrig. Fast det är klart att det är en upplevelse att få se Matt Damon dra på Michael Douglas i brumman. 

Betyg: 6/10

fredag 13 september 2013

Disconnect (2012) Betyg: 8/10

I dagens uppkopplade samhälle finns det ett antal saker man kan råka ut för på nätet. I Disconnect så får vi träffa på tre sådana situationer. Dels är det paret som drabbas av att få sina identiteter kapade och blir utblottade, dels så är det tonårskillen vars olämpliga foto sprids över hela hans skola, dels så är det sexhandel med underåriga via nätet. 

Väldigt spännande och välkomponerad film med skådisar som Jason "Arrested Development" Bateman och vår egen Alexander Skarsgård i ett par av huvudrollerna. Jag gillade Disconnected riktigt mycket, den överraskade mej positivt. Som en ensemblefilm är den riktigt lyckad. Egentligen så är det tre helt fristående berättelser, helt utan koppling till varandra. Men alla tre är riktigt engagerande och mot slutet av filmen så vill man bara veta hur det ska gå i var och en av dem. Som ni förstår är detta en film som är mycket sevärd. 

Betyg: 8/10

tisdag 10 september 2013

Lovelace (2013) Betyg: 6/10

Linda Lovelace blev en legend i porrfilmsbranschen genom Deep Throat-filmerna ("Långt ned i halsen" på svenska). Det här är berättelsen om hennes liv och hur hon från en kristen uppväxt manipuleras in i porrbranschen. Det känns som en berättelse som är snarlik andra vi har sett, men bitvis så är det intressant. Framför allt så är det välgjort och välspelat. Bra ensemble med Amanda Seyfried och Peter Sarsgaard i huvudrollerna, starkt uppbackade av Robert "T2" Patrick, Sharon Stone, James Franco, Hank Azaria m fl

Lovelace är sevärd men når inte de riktiga höjderna.

Betyg: 6/10

torsdag 5 september 2013

World War Z (2013) Betyg: 6/10

World War Z, som i Zombie, med Brad Pitt i huvudrollen. Eller? Kanske är det alla zombies som har den faktiska huvudrollen. Pitt spelar familjefadern som befinner sig mitt i en världskris där en epidemi som förvandlar människor till zombies i rasande takt. Och på tal om rasande takt så är WWZ's zombies inga makligt promenerande varelser. Tvärtom så är de rysligt rörliga och snabba. Denna vinkling på zombies förnöjer och gör filmen lite intressant i den stora flora av zombiefilmer som finns just nu. Tack vare detta så blir det en hel del ös/action. 

Jag tyckte WWZ var underhållande, men kanske lite utdragen. Värd att se, men ingen speciellt intressant rollinsats av Pitt. Det finns väl i ärlighetens namn inte så mycket karaktär för honom att agera utifrån, för rollfigurerna är minst sagt stereotypa. Inte någon toppfilm, men ett hyggligt kvällsnöje likväl. 

Betyg: 6/10

A liar's autobiography: The untrue story of Monty Python's Graham Chapman (2012) Betyg: 2/10

Den sedan många år avlidne Monty Python-legenden Graham Chapman är i centrum i denna film som är baserad på hans ihopljugna berättelse om hans liv. Fascinerande nog så är det han själv som är berättarrösten i filmen, trots att han varit död i snart 25 år. Problemet är bara att det här är varken särskilt intressant eller speciellt kul. Stå över till förmån för några avsnitt av Flying Circus, det är min rekommendation. En besvikelse!

Betyg: 2/10

Perfume - The story of a Murderer (2006) Betyg: 7/10

Jean-Baptiste Grenouille föds under miserabla omständigheter i 1700-talets Paris. Han hamnar på barnhem, men genom en sällsynt förmåga att överleva så hamnar han med tiden i allt bättre läge i livet. Han upptäcker att han har ett extremt väl fungerande luktsinne, och han dedicerar sitt liv till att skapa den ultimata parfymen. Men det hela är betydligt obehagligare än vad du kan ana...

Till slut kommer den sedvanliga, lite tråkiga (?) reflektionen - är filmen lika bra som boken. Faktum är att jag gillade boken, men var inte överförtjust i hur den var skriven. Men ändå så är det en del förändringar i handlingen (förenklingar) som jag tycker gör berättelsen klart sämre. Nyckelscenen som utspelar sig på ett torg lämnar en hel del att önska. I filmen känns den bara exploaterande och fånig, även om den inte kändes klockren i boken heller. Tyvärr så förstör detta och några andra detaljer min filmupplevelse lite grann. Första gången jag såg den hade jag inte läst boken, och då tyckte jag faktiskt att den var snäppet bättre. Likväl, Parfymen är en mycket sevärd film, och likaså en film som du kommer att minnas länge när du har sett den. Och det mina vänner är inte direkt ett dåligt betyg.

Betyg: 7/10

onsdag 4 september 2013

Now you see me (2013) Betyg. 7/10

Fyra måttligt framgångsrika illusionister förs samman av en okänd person som får deras karriärer att blomstra. Men samtidigt så använder han deras förmågor till att under showerna genomföra bankrån, varefter de delar ut pengarna till publiken. FBI jagar dem, men har svårt att bevisa deras skuld. Kan deras magi vara verklig och hur bevisar man i så fall detta.

Riktigt bra uppslag till en film. Bitvis så håller det fullt ut, men ibland så känns det lite för krystat. Som om manusförfattaren har kikat lite för mycket på Inception och The Usual Suspects. Efter första 15 minuterna så trodde jag att detta var en riktig toppfilm, men så bra var det inte. Fortfarande en mycket bra film. Ett gäng hyggliga skådespelare som Woody Harrelson, Isla Fisher, Morgan Freeman, Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo och Michael Caine gör att du trivs bra i filmen från öppningsscenerna (som sagt är de riktigt bra). Se den!

Betyg: 7/10

Girls S2 (TV-serie) (2013) Betyg: 7/10

Säsong 2 av Lena Dunhams hyllade serie om tjejer i New York. Inte lika polerat som Sex in the City om man säger så. Efter en klart godkänd första säsong, så lyfter serien faktiskt lite under säsong 2. Jag ser fram emot att följa karaktärerna in i säsong 3 som kommer under 2014.

Betyg: 7/10



tisdag 3 september 2013

Pusher (1996) Betyg: 7/10

Dansk klassiker i regi av Nicolas Winding Refn (på senare år internationellt erkänd för Drive). Här möter vi Köpenhamns undre värld med knarklangare och droguppgörelser. Kim Bodnia spelar knarklangaren Frank som hamnat i ekonomiska svårigheter med sin leverantör/boss. Mads Mikkelsen spelar hans kompanion, den mindre smarta Tonny. 

Bra mörk thriller som fick två uppföljare med tiden. Defintivt sevärd för den håller fortfarande.

Betyg: 7/10

Små citroner gula (2013) Betyg: 5/10

Agnes jobbar på restaurang och har en rockig pojkvän. En dag raseras hela hennes liv, hon blir av med jobbet och dumpas av pojkvännen. Rejält tilltufsad tar hon tillflykt hem till sina föräldrar och laddar batterierna. En fd arbetskompis hör av sig till henne med vad hon tror är ett jobberbjudande, men snart är hon istället delägare i en restaurang.

Småputtrig svensk komedi baserad på boken av Kajsa Ingemarsson.Lever tryggt i mellanmjölkslandet, för den är varken toppen eller usel. Går definitivt att se, men håll nere förväntningarna. 

Betyg: 5/10

måndag 2 september 2013

Walk the line (2005) Betyg: 8/10

Dags att se om den grymma dokumentären om countrylegenden Johnny Cashs liv. Jag hade sett den minst två gånger förut, och nu var det dags igen. Joaquin Phoenix är toppen i huvudrollen, Reese Witherspoon är makalös som June Carter. Gripande och underbar film om en spännande människa. Om ett par år ser jag om den igen!

Betyg: 8/10

West of Memphis (2012) Betyg: 7/10


Tre unga killar döms i domstol för kidnappning och mord av ett par småpojkar. Trots att bevisningen var minst sagt bristfällig, så döms killarna trots att de förnekar all inblandning i detta hemska brott. Filmen fokuserar på arbetet med att få dem frikända, men blickar tillbaka över de tjugo år sedan händelserna inträffade. Fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom de dömda har stöttats av kändisar som Johnny Depp, Pearl Jams sångare Eddie Vedder, och filmens producent Peter Jackson. Denna dokumentär är mycket sevärd, men kanske inget som jag skulle rekommendera att gå på bio eller hyra hem. Den lär sändas på TV och då tycker jag att ni ska se till att se den!

Betyg: 7/10

söndag 1 september 2013

Team America: World Police (2004) Betyg: 7/10

Trey Parker och Matt Stone som under många år jobbat med succéserien South Park bestämde sig för att göra en dockanimerad film och redan titeln gjorde att jag smälte som smör. "Team America: World Police" handlar om ett amerikanskt elitteam som åker runt i världen och är världspoliser, dvs de bekämpar terrorister utan minsta hänsyn till andra länder och kulturer. En sådan här film från en icke-amerikansk filmskapare hade förmodligen betraktats som en fientlig handling och fått USA att skicka missiler efter dem. Men här är det ett par amerikaner som står för samhällskritiken. Bitvis är filmen riktigt vass, och det spelar ingen jättestor roll att den dippar lite emellanåt. Jag älskar den ändå, bara av att läsa titeln om och om igen. Bäst är nog kanske ändå den numera döde Kim Jong Ils fantastiska låt "I'm so ronery". Skitkul! 

Betyg: 7/10