måndag 29 april 2013

The Hotel New Hampshire (1984) Betyg: 3/10


Jag är ett stort fan av författaren John Irving. Han är mannen bakom ett gäng av mina favoritböcker så som Ciderhusreglerna, Garp och hans värld, En bön för Owen Meany, Cirkusens son och Hotel New Hampshire. Den sistnämnda spelades in som film för drygt 30 år sedan med skådespelare som Jodie Foster, Rob Lowe och Beau Bridges. Tyvärr så misslyckades man totalt med denna charmiga berättelse. En del riktigt dålig casting (framför allt Rob Lowe, men inte enbart honom), en stor del urdåligt fragmentariskt manus (filmen är som ett dåligt kollage med kul scener men som saknar övergång mellan dem), och ett undermåligt regiarbete. Hela filmen ser hemskt kass ut rent visuellt, och det är enbart min uppskattning för boken som gör att jag bitvis trivs i soffan när jag kollar på den. Den från New York Times som uttalat sig om filmens visuella företräden (se DVD-omslaget ovan) måste varit blind, drogmissbrukare eller mutad.

Betyg: 3/10

The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) Betyg: 6/10


Ännu en av Wes Andersons härliga filmer. Wes har en fallenhet för att skapa en egen värld och hans berättarspråk är fantastiskt. I Life Aquatic får vi möta forskaren Steve Zissou (Bill Murray) och hans besättning i jakten på en haj som har dödat en av deras vänner under den föregående resan.

Jag fullkomligt älskar den värld som Wes Anderson skapar, och karaktärerna är fascinerande och sticker verkligen ut. Skådespelarna är bra, förutom Bill Murray så medverkar även Owen Wilson, Jeff Goldblum, Anjelica Huston, Cate Blanchett och Willelm Dafoe. En tung bemanning med andra ord.  Trots detta så sitter jag emellanåt och är uttråkad av filmen. Andra stunder är jag dock helt uppslukad av den. Min slutsats är att den helt enkelt inte är lika bra som Royal Tenenbaums eller Rushmore. Dock så är Life Aquatic mycket sevärd.

Betyg: 6/10

Hitchcock (2012) Betyg: 7/10

Året var 1959 och Alfred Hitchcock stod på toppen bland filmregissörerna. Han beslutar efter mycket möda sig för ett nytt filmprojekt - Psycho. Men filmbolagen vill inte alls beblanda sig med en film om en psykopatisk massmördare. 

Även om filmen handlar om en skräckens mästare så är det ett drama och inget annat. Riktigt bra skådespeleri från Anthony Hopkins och Helen Mirren som det äkta paret Hitchcock. Kanske inget annat att vänta sig, men det var även med deras mått insatser som övertygade mej starkt! Även om filmen Hitchcock handlar om tiden kring inspelningen av Psycho så är den huvudsakliga handlingen centrerad kring relationen mellan Alfred och hans hustru Alma.

Betyg: 7/10

söndag 28 april 2013

Almost Famous (Extended cut) (2000) Betyg: 10/10

En favoritfilm. Cameron Crowes delvis självbiografiska film om den unge rockjournalisten som hamnar på turné med det fiktiva rockbandet Stillwater. Vann en Oscar för bästa manus. Och här har Cameron Crowe lyckats riktigt bra med att blanda hjärta och värme med humor och rock'n'roll. Innehåller dråpligheter om livet på vägarna för ett rockband, utan att för den skull bli Spinal Tap (Tolka mej inte fel nu, inget ont om ST som är en underbar film.). Fantastiska skådespelarinsatser från Patrick Fugit, Kate Hudson, Jason Lee, Billy Crudup, Frances McDormand m fl. Se och njut!

Betyg: 10/10


fredag 26 april 2013

Mammas pojkar (2012) Betyg: 4/10

Ulf Malmros film Mammas Pojkar skulle länge heta "Bröderna Hårdrock" efter de två tv-kända Iron Maidenfans som var (delvis) inspirationen för honom att göra den här filmen. Tvillingbröderna heter Thor och Oden (eller Mats och Lennart som de egentligen heter) och de är superfans av gruppen Ludor. Deras mamma prästen har skämt bort dem så de är alldeles oförmögna att leva sina liv på egen hand trots att de nu är 35 år. Och hur ska det gå när de blir kära i samma tjej?

Jag har en förkärlek för Ulf Malmros filmer, och är särskilt förtjust i Smala Sussie och Bröllopsfotografen. När han åter igen teamar upp med den fantastiskt roliga Björn Starrin och hans bandkompis Johan Östling (de spelar i Sveriges i mitt tycke absolut bästa underhållningscoverband - Starboys) så höjs mina förväntningar till skyarna. Men den här gången levererar inte Malmros. Manuset är inte tillräckligt vasst och dialogen är inte tillräckligt rolig. Helt ärligt så tycker jag att han dessutom skjuter ganska långt utanför målet när det gäller att hitta hårdrockarna som karaktärer. Visst ska de drivas med, men det här var ungefär lika trovärdigt som när Knut Agnred i Galenskaparna klär ut sig i en peruk och sjunger "Pappa jag vill ha en synth". Lite mer ansträngning nästa gång tack Ulf!

Betyg: 4/10

torsdag 25 april 2013

Circle of friends (1995) Betyg: 6/10

Film om tre tjejer under 1950-talets Irland och hur deras vänskap påverkas när killar kommer in i bilden. Filmen är en uppgörelse med katolska kyrkans ställningstagande mot kvinnlig sexualitet och mycket handlar om skam och skuld. Lite för lågt tempo för att riktigt lyfta, men fortfarande en bra sevärd film. Minnie Driver och Chris O'Donnell har de två centrala rollerna. Andra roller som är noterbara är Colin D'Arcy, oj Firth heter han ju, och Alan Cumming (som i sedvanlig ordning spelar en überslemmig kille).

Betyg: 6/10

Cockneys vs Zombies (2012) Betyg: 1/10

Jag kan lika gärna erkänna det direkt, jag såg inte klart på eländet. Redan efter 10 minuter stod det klart för mej att skådespelarinsatserna var urusla och manuset ännu sämre. Varför slängde jag ens på den här filmen? Jo, jag tyckte titeln var underbar. Inte lika bra som kommande Pride and Prejudice and Zombies, men ändå.

Betyg: 1/10

Jack Reacher (2012) Betyg: 6/10

Åter igen en actionfilm med Tom Cruise?! Jajamensan, även om Jack Reacher kanske tenderar att vara mer thriller än action. Tom spelar en mystisk f.d. soldat som lever i samhällets skugga och gör allt för att undvika att uppmärksamhet. När en f.d. armekollega genomför ett vansinnesdåd och mördar fem slumpmässigt utvalda offer, så kliver Jack in och involverar sig i utredningsarbetet. 

Bra story. Bra tempo. Karaktären Jack Reacher är cool, vilket gör att man stundtals får en skön feeling för filmen. Men tyvärr så är Jack Reacher i Tom Cruises framställande lite för endimensionell. Det är detta som gör att filmen inte riktigt lyfter till de höga höjderna. Men det här är ett bra fredagsnöje, inget tvivel om saken.

Betyg. 6/10

Homeland (TV) Säsong 1 & 2 (2011-2012) Betyg: 8/10

Homeland handlar om jakten på terrorister i USA. Vi får följa CIA-agenten Carrie Mathison (Clare Danes) och hennes kollegor. När en amerikansk soldat befrias efter åtta års fångenskap i Irak kommer han hem som en hjälte. Men Carrie misstänker att han kan ha blivit omvänd och numera är en fiende. 

Riktigt bra serie. Spännande och med förvecklingar som gör att man fastnar i serien, särskilt som de oftast inte är allt för långsökta och krystade. Rekommenderas verkligen! Nu väntar jag på säsong 3.

Betyg: 8/10

onsdag 24 april 2013

Girls (2012) TV-serie Säsong 1 Betyg: 6/10

Den oerhört hyllade HBO-serien Girls handlar om fyra tjejer i New York. Vänta nu, låter det bekant. Jadå, det här är Sex in the City för en ny generation. Handlingen kretsar kring den strax över 20 år gamla Hannah och hennes tre tjejkompisar och deras pojkvänner, dejter och sexpartners. 

Serien har fått mycket positiv uppmärksamhet eftersom Lena Dunham i rollen som Hannah är en utseendemässigt väldigt normal tjej och inte modelltypen. Likväl så är det hon som syns i nakenscener titt som tätt. För många amerikanskor (och säkert tjejer i andra länder med) så har detta givit dem ett kvitto på att det är okej att inte se helt perfekt ut. Lena Dunham är också skaparen av hela denna TV-serie, och hon skriver och regisserar.

Så hur bra är Girls då? Jag tycker den är rätt bra, men inser så klart att jag är ganska långt ifrån seriens primära målgrupp. Kommer att ge mej an Säsong 2 vid tillfälle, så pass bra är den. Vore kul att höra era reflektioner om serien.

Betyg: 6/10

måndag 22 april 2013

Cosmopolis (2012) Betyg: 4/10

Den legendariske David Cronenberg /The Fly, Dead Zone, Crash) har skrivit och regisserat Cosmopolis som chockerande nog har Robert "Twilight" Pattinson i huvudrollen. Han spelar den unge miljonären som glider runt i New York i sin limousin och tar sina möten i bilen. Annorlunda, men ganska trist. Dock bör noteras att det inte är Pattinson som förstör filmen. Han är helt okej faktiskt. Känns mer som ett stilistiskt experiment än som en bra story. 

Betyg: 4/10

torsdag 18 april 2013

TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard (2012) Betyg: 6/10




Dokumentär om världens största nedladdningssite The Pirate Bay med fokus på rättegången mot några av nyckelpersonerna bakom siten. Klart intressant att se, även om den känns lite för mycket som ett debattinlägg från dem själva eller som ren propaganda.

OBS! Den här filmen ska du såklart inte köpa eller hyra, utan självklart ska du ladda ned den gratis från The Pirate Bay.

Betyg: 6/10

måndag 15 april 2013

Jason Becker: Not Dead Yet (2012) Betyg: 8/10


Blogginlägg nr 666 måste ju ha något med hårdrock att göra, eller hur?!?

För de flesta musikintresserade så kanske Jason Becker inte är ett namn som man känner igen. Men för den som någon gång läst amerikanska gitarrtidningar så är han välkänd. Han slog igenom som 17-åring i duon Cacophony där han tillsammans med Marty Friedman (som senare gjorde succé i Megadeth) uppvisade avancerade gitarrkonster. När Steve Vai hoppade av Van Halensångaren David Lee Roths soloband fick Becker chansen att ta över. Men under inspelningen av hans första CD med Roth så drabbades han av ALS (Lou Gehrig's disease) och gavs några få år att leva. 22 år senare så är han rullstolsbunden och oförmögen att röra sig eller tala. Men han är fortfarande en aktiv musikskapare, och när du ser filmen så får du reda på hur detta går till.

Det görs många musikdokumentärer nu för tiden, men få har något mer att tillföra än att berätta om ett liv med sex, droger och rock'n'roll. Den tragedi som Jason Becker drabbades av gör att Not Dead Yet sticker ut från mängden. Man kan inte annat än undra om han inte hade haft ikonstatus idag om han hade fått några år till innan han drabbades av sin sjukdom.

Betyg: 8/10

söndag 14 april 2013

The Secret Lives of Dentists (2002) Betyg: 7/10






















David och Dana träffades på tandläkarehögskolan och är nu gifta och har tre barn och en tandläkaremottagning tillsammans. När David upptäcker att Dana sannolikt har en utomäktenskaplig affär så raseras hans liv. Men han vet inte om och hur han ska bemöta Dana i detta. Istället så observerar han hennesn agerande noga.

Ganska mörk och deprimerande film om otrohet. Men likaså en riktigt bra och genomtänkt film. Vinklingen med tandläkare sticker ut och gör filmen speciell, även om de skulle kunnat ha tagit detta ytterligare något steg längre. Campbell Scott och Hope David är trovärdiga som det äkta paret. Favoriten Denis Leary har en central biroll, som tyvärr inte är så underhållande som jag hade hoppats när jag såg honom i rollistan. Men Denis är alltid Denis.

Betyg: 7/10

lördag 6 april 2013

Hit so hard (2011) Betyg: 7/10

Hit so hard - The Life & Near Death Story of Patty Schemel berättar historien om rockgruppen Holes trummis. Med andra ord så får man se en hel del av Courtney Love och därmed också en del Kurt Cobain i filmen. Detta är så klart intressant, men precis lika spännande är det att höra om Pattys liv och hur hennes liv blev under Holes framgångsår på 90-talet. Om man ska säga något negativt om filmen så är det väl just det att Pattys berättelse inte skiljer sig nämnvärt från så många andra rockmusikers berättelser. Det är passionen för musik, alkohol, droger, vägen utför ned till den absoluta botten, och återkomsten. Likväl så är Hit so hard  ett värdigt dokument om en duktig musiker som var med och gjorde åtminstone en viktig skiva (Live through this är enligt mej den ultimata Girl Power meets Grunge-plattan /Hej Riot Grrrl!) 

Betyg: 7/10

torsdag 4 april 2013

Nobody Walks (2012) Betyg: 2/10

Den unga Martine lämnar New York för att åka till Los Angeles för att få hjälp att slutföra sin konstnärliga film. Hon får bo hos ljudteknikern Peter och hans familj. Peter blir kär i Martine och är otrogen med henne, vilket komplicerar tillvaron för alla inblandade. 

Otroligt sömnig film. Inget engagerande alls. Man förstår inte vad det är som driver karaktärerna. Trots att filmen har bra skådespelare som John Krasinski (The Office) och Olivia Thirlby så är den aldrig ens i närheten av att lyfta.

Undvik!

Betyg: 2/10





tisdag 2 april 2013

Allt Faller (2013) Betyg: 8/10











Tre gamla komikerrävar drabbar samman i denna tv-serie, där de alla spelar skruvade versioner av sig själva. Jupp, det konceptet har vi definitivt sett förut. Men det gör inget för det är bra gjort och ibland riktigt roligt. Vi får se mycket om Johan Rheborg och hur han hanterar pappans bortgång, och likaså en hel del kring Jonas Gardell och hans gränslösa divalater. (Loka?) Emellanåt så "gästspelar" även Henrik Schyffert, och han verkar inte spela någon roll alls, utan han är bara mest sig själv. Kanske med någon åsikt eller två som han inte skulle stå för rent privat. Serien är också skriven av dessa tre herrar (samt Ola Söderholm, vem nu det är!?). Jag fastnade snabbt för Allt Faller, för rent krasst så är den både lite smartare och lite roligare än det mesta i svensk komediväg just nu. Men det är ingen skrattfest, den som väntar sig det kommer att bli besviken. Allt faller är lite bättre än så, och det gör den mycket angelägen att se.

Betyg: 8/10

The Walking Dead (TV) Säsong 1-3 Betyg: 7/10

Den uppmärksammade Zombie-apokalyps-TV-serien "The Walking Dead" har nu avslutat sin tredje säsong. Här får vi möta de överlevande efter att ett virus hastigt slagit till och gjort större delen av jordens befolkning till zombier. Naturligtvis så finns det en hel del zombiedödande i serien, men efter ett tag så blir det en lika självklar del av tillvaron (för såväl karaktärerna som tittarna) som att dricka när man är törstig. Istället så fokuserar Säsong två ganska hårt på relationer och svartsjukedraman, medan Säsong 3 börjar handla om etiska vägval och moral. Det gör definitivt serien mer intressant, men ibland tycker jag att den tappar fokus från jakten på överlevnad. När den gör det så är det föga skillnad på Walking Dead och vilken annan serie som helst. Mycket sevärd, men kanske ändå inte lika bra som fanatikerna vill hävda. The Walking Dead är helt enkelt lite väl hypad.

Betyg: 7/10

måndag 1 april 2013

Lincoln (2012) Betyg: 7/10

Spielbergs hyllade film om president Abraham Lincoln, med fokus på hur han avskaffade slaveriet under tiden för amerikanska inbördeskriget. Lång, välgjord och bitvis lite komplicerad. Daniel Day-Lewis är såklart  riktigt bra som Lincoln. Han vann en Oscar för rollen, och filmen är värd att se enkom för att se hans fina insats. Men den har många fler kvalitéer och bör inte missas för den som är lite historieintresserad. Behöver jag höja ett litet varnande finger för hur amerikaniserat budskapet i filmen är? Nej, jag trodde väl inte det. 

Betyg: 7/10

Äta Sova Dö (2012) Betyg: 4/10

Jaha, då var det dags att recensera 2012 års bästa svenska film Äta Sova Dö, som tog hem fyra av de fem tyngsta priserna vid svenska Guldbaggegalan för ett tag sedan. Filmen handlar om Rasa och hennes pappa. Rasa jobbar på en salladsfabrik, medan pappan är mestadels arbetslös och försöker bli sjukpensionär. När Rasa blir av med arbetet pga nedskärningar så ökar pressen på henne. 

Äta Sova Dö är otroligt befriad från handling, det händer nästan inget i hela filmen. Den bara ÄR, och sen tar den slut. Likväl så är Nermina Lukac bra i huvudrollen, och hennes guldbagge finns det inga invändningar mot. Men att ge filmen priser för manus, regi och bästa film? Och alla översvallande recensioner? Jag tycker vi har ett gäng överpretentiösa recensenter som har skrivit upp den här filmen för att det är tacksamt att hylla en debutant som dessutom är kvinna. Hade den inte varit så uppskriven så kanske jag inte hade blivit så besviken som jag nu blev. Det görs tyvärr inte särskilt mycket bra svensk film, och kanske är Äta Sova Dös guldbaggar bara ett kvitto på just detta. 

Betyg: 4/10

Magic Mike (2012) Betyg: 6/10























Steven Sonderberg har regisserat en film om manliga strippor. Hmmm...kan detta vara något för mej? Haha, jag kollade i alla fall på den och den var överaskande underhållande. Den handlar om Adam som blir upplärd som strippa av min nya kompis Magic Mike (Channing Tatum) och han får anställning på Matthew McConaugheys klubb. Till en början är allt ljust och roligt, men sedan börjar fasaden krackelera.

Helt okej film, om man har lagom höga förväntningar.

Betyg: 6/10

Robot & Frank (2012) Betyg: 7/10

Det är några år framåt i tiden och gamle Frank börjar bli lite virrig och har svårt att sköta om sig själv. Han son köper därför honom en skötare-robot. Inledningsvis är Frank extremt negativ till detta, men snart inser han att roboten har en del fördelar. Bland annat så ger den honom möjligheten att återuppta sin nedlagda karriär som inbrottstjuv.

Kul, varm, annorlunda, bra manus. Rekommenderas!

Betyg: 7/10