fredag 4 januari 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey 3D (2012) Betyg: 9/10

Så var det dags även för mej att se den första av Peter Jacksons tre filmer om The Hobbit. Detta utspelar som bekant sig 60 år före den huvudsakliga handlingen i Lord of The Rings-filmerna. Förväntningarna var såklart enorma efter framgångarna och uppskattningen från den fantastiska LOTR-trilogin. Filmerna knyts snygg ihop i en inledning där den gamla Bilbo sitter i sitt hus och börjar skriva ned sin berättelse, Frodo kommer in och ser sig snart iväg för att möta upp Gandalf inför Bilbos födelsedagskalas (vilket ju inleder den första LOTR-filmen). Men snart kastas vi tillbaka i tiden och får se hur Bilbo träffar Gandalf för första gången i vuxen ålder. Snart överrumplas han av ett gäng dvärgar som våldgästar honom, och innan han vet ordet av (nästan i alla fall) så har han gått med på att följa med på vad som ska komma att bli hans livs äventyr.

An Unexpected Journey är en fartfylld film, där många äventyr följer varandra. Jag reagerar positivt på hur bra castad Martin Freeman är som Bilbo. Likaså så är Gollum rejält uppvässad animeringsmässigt mot den vi fick se för 10 år sedan. Nu ser han riktigt levande ut, på ett sätt som jag saknade i den gamla trilogin). Man måste ha med sig att The Hobbit är tre filmer baserad på en barnbok på ett par hundra sidor, medan LOTR baserar sig på en rejäl boklunta. Fascinerande nog så är det aldrig att man saknar handling i filmen ändå. Men The Hobbit är en äventyrsfilm, medan LOTR handlar mycket om de stora slagen. Visst finns det ordentliga slag och fighter i The Hobbit också, men de är inte i närheten av det vi såg i LOTR. The Hobbit har en lättsammare ton, till skillnad från det stora mörkret som presenteras i LOTR. Det är helt enkelt en annorlunda filmupplevelse, med den visar respekt mot den tidigare trilogin så som man kunde förvänta sig. Uppskattar att även om man får återse en del personer och miljöer från LOTR, så får vi möta dessa utan att de finns blinkningar som man förstår om man har sett de gamla filmerna. Eftersom detta vore kronologiskt fel så blir det lätt irriterande anser jag. Så tack Peter Jackson.

Det har också uppmärksammats att filmen är gjord i en högre bildhastighet än vanligt (48 bilder/sekund jämfört med 24). Detta ger en större detaljrikedom och ett större färgdjup i filmen. En del har dock kritiserat att denna teknik gör att en del datoranimeringar ser mer dataanimerade ut. Jag måste ge dem rätt på den punkten. Kanske är det kombinationen med 3D som gör att vissa varelser alltför tydligt misslyckas med att smälta in med bakgrunderna. Och på tal om 3D så var det en kul upplevelse att få ta del av denna värld i 3D-formatet. Mycket smakfullt och välgjord tillämpning av formatet. Du ska definitivt välja att se den i 3D!

Slutligen, hur bra var filmen egentligen? Jag tycker att den var riktigt bra. En bit in i filmen tvekar jag eftersom den känns lite fragmentarisk och avvaktande. Men när filmen går mot slutet av sina modiga 2 timmar och 50 minuter så har jag smält. Den känns kanske inte riktigt lika bra som del 1 och 3 av LOTR, men i ärlighetens namn så måste jag få bedöma den här filmen i sitt rätta sammanhang. Och det är om två år när jag har sett del 3. För precis som med LOTR så får vi en film lagom till jul varje år. Det blir något att se fram emot!

Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Håller med dig i nästan allt.
    Dock tycker jag att 3D suger, men det kanske beror på alltför dålig glasögon eller synfel.

    Vart lite irriterad över detta nästan hela filmen, men tyckte ändå att filmen var underbar.
    Skall se den igen ASAP fast utan 3D.

    SvaraRadera