söndag 20 januari 2013

Cloud Atlas (2012) Betyg: 8/10

Cloud Atlas är en film som ni för närvarande måste bege er utomlands för att kunna se. Den har svensk biopremiär den 22 februari.

Bröderna Wachowski brukar vi kalla teamet bakom filmer som Matrix-trilogin och V for Vendetta. Numera kanske Syskonen Wachowski är det mer korrekta epitetet. Hur som helst så har de nu givit sig an sitt förmodligen mest ambitiösa projekt någonsin - Cloud Atlas. Och ambitionsnivån är så hög att den får mig att fundera om det över huvudtaget finns någon annan som givit sig an ett så ambitiöst filmprojekt. Det är en av de dyraste independentfilmerna någonsin. Den bygger på en bok som ansetts omöjlig att filma. Handlingen är sex parallella berättelser som utespelar sig i sex tidsåldrar, och handlingarna vävs delvis ihop med varandra. Skådespelarna har flera roller, och ibland dem finns Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Hugh Grant, Susan Sarandon och Jim Sturgess. Nämnde jag att filmen är nästan tre timmar lång. Efter halva filmen så hade jag fortfarande ingen aning om vad den handlade om. Efter att ha sett hela filmen så är det fortfarande svårt att definiera detta. För Cloud Atlas är en film som man redan under tiden man ser den inser att man kommer att vilja se flera gånger. Det är inte så att handlingarna i sig är komplicerade eller svårbegripna, tvärtom. Men eftersom det är sex olika handlingar som berättas i blandad kompott och respektive handling inte alltid återges i kronologisk ordning, och en del skådespelare återkommer mellan de olika berättelserna, så är det en del att sortera i huvudet. Men vad handlar filmen om då? Man skulle kunna säga att den handlar om hur enskilda handlingar kan påverka världen i en riktning, och hur individers agerande kan inspirera och påverka människor i nutid eller framtid. 

Hur bra är då Cloud Atlas? Den har fått väldigt blandad kritik och blivit kallad allt från mästerverk till trams. Jag tyckte den var väldigt sevärd och spännande. Kanske kommer jag att uppgradera den i betyg efter att ha sett den fler gånger? För dej som räknar dej själv som filmintresserad så är Cloud Atlas ett måste att se!

Betyg: 8/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar