onsdag 30 januari 2013

Django Unchained (2012) Betyg: 10/10

I Quentin Tarantinos nya film får vi möta slaven Django (Jamie Foxx) som befrias av prisjägaren Dr King Schultz (Christoph Waltz). Filmen utspelar sig i amerikanska södern precis före deras stora inbördeskrig, och denna duo väcker en del uppmärksamhet medan de jagar efterlysta på liv och död. Men Djangos mål är att finna sin fru och befria henne från slaveriet. 

Som vanligt så är Tarantino en mästare i berättandekonsten på vita duken. Varenda scen har något tilltalande i hur den är framställd. Han balanserar tempo och handling på ett underbart sätt. Och varenda karaktär är välskriven. Att det finns en del fantastisk dialog behöver knappast nämnas. Likaså finns precis som man kan förvänta sig några goda skratt och massor med otroligt snyggt gjord action. Skådespelaruppställningen är grym och Jamie Foxx är riktigt bra i titelrollen. Att Christoph Waltz ska vara bra förväntar vi nog alla efter hans chockerande bra insats i Inglorious Basterds. Det är han här med, vilket också har renderat honom en Oscarsnominering. Lite irriterande dock att man ignorerade Leonardo DiCaprio i Oscarssammanhanget, för hans prestation som plantageägaren Calvin Candie är en av hans absolut bästa rollinsatser någonsin. 

Django Unchained har fått mycket kritik för att den använder ordet "nigger" så frekvent. Låt oss börja med att ett steg tillbaka och fundera över vad det här är för en film först. Django är Quentin Tarantinos uppgörelse med en jobbig del i USAs historia, slaveriet på 1800-talet. Och vid den tidpunkten i den amerikanska södern så var man garanterat inte speciellt politiskt korrekt när det kom till hur man benämnde färgade. I denna fiktiva berättelse så håller han sig således till ett för den tiden trovärdigt språk. Och det råder ingen som helst tvekan om att det är Django som är hjälten i filmen. Således så tycker jag att denna kritik är fånig. 

Jag ska villigt erkänna att jag är ett stort fan av Quentin Tarantino. Det beror helt enkelt på att han i mina ögon är den mest intressanta nu levande filmskaparen. Här ger han sig an ytterligare en genre, och som vanligt med ett fräscht angreppssätt. Men naturligtvis så finns det tydligt en del av Tarantinos kännetecken, precis som vi vill ha. Jag som inte ens är särskilt förtjust i Westernfilmer kan bara konstatera följande: Django Unchained är lång och underbar. Se den!

Betyg: 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar