fredag 27 december 2013

Sune i Grekland - All inclusive (2012) Betyg: 4/10

Välkända barnboksfiguren Sune har fått en nystart som filmserie, nu med Morgan Alling som den drivande skådespelaren i rollen som Sunes "speciella" pappa. Här ska familjen åka på semester till Grekland, vilket är en plåga för Sunes snåla pappa. Såklart så innehåller filmen lite romantiska förvecklingar, men framför allt så är det en del snubbel och flams. Mycket som barn tycker är riktigt roligt. Själv så tycker jag att handlingen är lite för tunn, även för genren. Alling är långt ifrån en favorit för mej, men jag måste motvilligt erkänna att han funkar finfint den här rollen (som förvisso är riktigt endimensionell). Hade inte barn haft ganska kul när de ser filmen så hade den fått ännu lägre betyg.

Betyg: 4/10

Don Jon (2013) Betyg: 8/10


Den här filmen är intressant på flera sätt, men kanske framför allt för att den är Joseph Gordon-Levitts debut som manusförfattare och regissör. Efter sitt genombrott som tv-skådespelare har han på senare år gått från klarhet till klarhet och verkligen etablerat sig som en helintressant filmstjärna.  I Don Jon så tacklar han ett annorlunda ämne. Han spelar själv huvudrollen som Jon, en kvinnokarl och en charmör som sällan eller aldrig går hem ensam efter en kväll på stan. Men i själva verket så tycker han att sex aldrig blir lika bra i verkligheten som när han sitter för sig själv och kollar på porr. När han träffar sitt livs kärlek Barbara (spelad av Scarlett Johansson) så sätts hans porrtittande under luppen. Även om han själv inte anser att han har något problem så inser han att han måste dölja sitt beteende från Barbara för att inte konflikter ska uppstå. Han får en oväntad samtalspartner i Esther (Julianne Moore) som läser samma kurs som han själv.

Jag är mycket imponerad av Josephs arbete med Don Jon. Han har skapat en intressant berättelse som han levererar på ett spännande sätt. Karaktärerna är välskrivna och dialogen är till större delen bra. En av 2012 års mest positiva överraskningar.

Betyg: 8/10

torsdag 26 december 2013

Dark Skies (2013) Betyg: 3/10


En hyfsat hyllad skräckis med lite utomjordningvinkling. Tyvärr inget nytt under solen. Visst var den lite läskig bitvis, men storyn var väldigt ordinär. Duger säkert bra för en kvälls underhållning om du är ett inbitet fan av genren.

Betyg: 3/10

Nissene over skog och hei (Nissarna över skog och fjäll) (2011) Betyg: 5/10

10 år efter succén med Tomtar på loftet så återvänder Espen Eckbo till de välkända figurerna och en ny säsong av denna fejkdokusåpa. Konceptet är bekant, 24 tomtar ska bli 1 på julafton och då vinner han/hon 1 miljon kronor. Det är ytterst välbekant, men tyvärr så är det så in i bomben bekant för det känns som om de flesta av skämten är redan använda i originalserien. Det är alldeles för lite nytt för att det ska kännas motiverat med denna säsong två. Men visst, jag hade rätt kul bitvis ändå när jag såg denna. 

Betyg: 5/10

Nissene på loven (Tomtar på loftet) (2001) Betyg. 8/10


Espen Eckbo skrev och spelade huvudrollerna i denna norska adventskalender i dokusåpemiljö där 24 deltagare får leva utklädda till tomtar och leva på gröt, nötter och godis. Varje dag röstas en ut, och vinnaren får en miljon. Men detta är inte en riktig dokusåpa, istället så är det en kul parodi på genren. Varje dag representeras av ett kvartslångt avsnitt. Vi får möta karaktärer som den hetsige Tom, skallige rockaren Rhino, den superimpopuläre Bent Leikvoll från Sörum som snabbt åker ut igen och igen och många flera.
Riktigt roligt och ett underbart sätt att ladda inför julafton.

Betyg: 8/10

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) Betyg 9/10


Dvärgexpeditionen går vidare under ledning av Thorin och Gandalf. Allt mer blir Bilbo en viktig och betrodd kugge i deras kamp för att återta sitt hemland långt ned i bergen där dränkt i guld och rikedomar draken Smaug härskar.

Åter igen ett äventyr på knappa tre timmar, där det mestadels är högt i tempo och tätt mellan spännande sekvenser. Precis som jag kände i första delen så är Hobbitfilmerna inte lika mörka som Lords of the Rings-trilogin. De är otroligt välgjorda och 3D-effekterna är stundtals inget mindre än fantastiska. Likaväl så kan jag fortfarande inte bestämma mej om jag tycker att 3D-film är något som tillför filmupplevelsen något nytt, eller om det bara är en "kul grej". Del 2 i Hobbitsagan är i alla fall en riktigt bra film och det känns hopplöst att behöva vänta i ett helt år för att få se hur det ska sluta, inte minst som del två avslutas med en äkta "cliffhanger". Micke Persbrandts medverkar i filmen har ju fått en hel del uppmärksamhet här på hemmaplan. Dock så kan man konstatera att det är en ganska liten (om än betydelsefull) biroll det handlar om. Hans Beorn kommer in i handlingen ganska tidigt här i den 2, men redan efter 3-4 minuter så är hans tid i rampljuset över. Fast vi kan nog utgå från att vi får återse Beorn i del 3.

Betyg: 9/10

lördag 14 december 2013

Only God Forgives (2013) Betyg: 2/10

Härom året kom den mycket hyllade filmen Drive i regi av danske Nicolas Winding Refn och med Ryan Gosling i huvudrollen. Nu återförenas duon i Only God Forgives där Gosling spelar en kille inblandad i narkotikaaffärer i Bangkok tillsammans med sin bror När brodern mördas kommer deras mor till Thailand. Och hon är ingen duvunge direkt.

Precis som Drive så går allt väldigt lååångsamt, och särskilt Goslings repliker. Han spelar mer eller mindre samma karaktär känns det som. Skillnaden mellan filmerna var att i Drive fanns en story, medan i Only God forgives så är handlingen snudd på obefintlig. I mitt tycke blir filmen rejält ointressant, och på ren svenska skittråkig.

Betyg: 2/10

fredag 13 december 2013

Sinister (2012) Betyg: 6/10

Skräckosande thriller med Ethan Hawke i huvudrollen som författaren som skriver om hemska brott. Efter en stor framgång med en tidigare bok så har hans karriär gått nedåt under de senaste åren. Han har nu flyttat tillsammans med sin familj, och i det nya huset utspelade sig de hemska händelserna som ska ligga till grund för hans nästa bok. 

Det som gör att filmen sticker ut från de flesta filmer i skräckgenren är att Sinister har en känd och duktig skådespelare som Ethan Hawke i huvudrollen. Manuset är rätt bra, även om det saknas något i slutklämmen på filmen. En annan sak som lyfter Sinister är att den är riktigt otäck, tack vare skicklig klippning och bra musik. 

Betyg: 6/10

torsdag 12 december 2013

Den skaldede frisør (Bröllop i Italien) (2012) Betyg: 6/10

Ida har ingen tur, hon har tappat allt håret i sin behandling mot bröstcancern och nu lämnar hennes man henne för en yngre kvinna. När hon ska resa till Italien och sin dotters bröllop så råkar hon köra på en bil på flygplatsens parkering. Men så träffar hon en änkeman, närmare bestämt dotters blivande svärfar, och visst tycke verkar uppstå. 

Susanne Bier är definitivt en skicklig filmskapare med tidigare filmer som Hämnden, Bröder, Efter Bröllopet m fl. Riktigt lika bra som de nämnda är inte den här filmen. (Filmen har för övrigt fått en skitdålig svensk titel. Ville man inte att någon ska se den eller hur tänkte man???) Riktigt bra är Kim Bodnia som Idas make. Han är fullkomligt motbjudande och blåst. Mycket underhållande! Trine Dyrholm och Pierce Brosnan är riktigt bra tillsammans i rollerna som de två romantiserande. 

Betyg. 6/10

onsdag 11 december 2013

The Fountain (2006) Betyg: 4/10

Snudd på helt obegriplig film med tre parallella handlingar, med samma två huvudpersoner. Hugh Jackman spelar i den första en upptäcktsresande på jakt efter "Livets träd" i uppdrag av sin drottning. I den andra spelar han en forskare som söker efter ett botemedel till cancer för att rädda sin älskade hustru.I den tredje är han en astronaut som är på väg in i en döende stjärna där han vill få uppleva evigheten med sin älskade. I alla fallen spelas kvinnorollerna av Rachel Weisz.

Darren Aronofsky skrev och regisserade The Fountain, efter lovande debuten Pi och motbjudande men starka Requiem for a dream, men före succéerna The Wrestler och Black Swan. Här krånglar han till det rejält enligt mej. Lite spoilervarning här men om jag får spekulera så är filmen så här: handling två är verkligheten medan handling 1 är hennes bok och handling 3 är hans fantasier om att återförenas med henne. Men vad vet jag? För mej så är detta inte en njutbar film, den är alldeles för pretentiös och svulstig. Noteras bör att jag såg filmen direkt när den kom, och nu tyckte jag att det var dags att försöka att se om den. 

Min rekommendation är att avstå från att se filmen, för om du vill utmana dej själv med en komplex film som kräver uppmärksamhet och eftertanke så finns det betydligt bättre filmer. Förklaringar till filmen emottages vänligen i kommentatorsfältet!

Betyg: 4/10

Hyde Park on Hudson (2012) Betyg: 6/10


Berättelsen om kärlekshistorien mellan amerikanske presidenten Franklin Roosevelt och hans avlägsna släktning Daisy. Filmen utspelar sig 1939 under en tid när det engelska kungaparet kommer på besök till Roosevelt för att vädja om hjälp i det förestående kriget mot Tyskland. Den aktuelle regenten är Kung George VI som ju figurerade i The King's Speech härom året. Utan att vara en fantastisk film så är den mycket sevärd och intressant.

Betyg: 6/10


tisdag 10 december 2013

Ironclad (2011) Betyg: 7/10


Historisk förankrad film om England på 1200-talet där en samling män strider mot den tyranniske Kung John. Grymma (som i grafiskt våldsamma) stridsscener. Väldigt snyggt gjorda, men inte för den kräsmagade. Det är kroppsstympningar i parti som levereras. Brutal står det på omslaget, och det är sant! Men likväl så tyckte jag att detta var en bra film.

Betyg: 7/!0

måndag 9 december 2013

The Lone Ranger (2013) Betyg: 3/10


Baserad på en gammal amerikansk radioserie så kom i år en film om The Lone Ranger. Med Johnny Depp och Armie Hammer i huvudrollerna som Tonto respektive Lone Ranger/John Reid så blir detta en film som får mycket uppmärksamhet.

The Lone Ranger är själva urtypen för en matinéefilm. Det är oftast ett högt tempo och massor med snygga visuella actionscener. Vissa av dessa actionscener är definitivt underhållande, särskilt om man är 11 år och inte har sett så många actionfilmer förut. Eller om man lever för 40 år sen, för idag är denna slags actionsekvenser vardagsmat. Filmen känns fruktansvärt lång, och tyvärr rätt så ointressant. Handlingen är extremt ordinär och slätstruken.

Betyg; 3/10

söndag 8 december 2013

Ebba The Movie (1982) Betyg: 6/10

Klassisk svensk rockdokumentär från 1982 om Ebba Grön på turné. Kanske inte så särskilt bra scener med bandet backstage och liknande, men det är påtagligt vilket bra liveband Ebba Grön faktiskt var. Trots allt är Gurra är en ytterst begränsad trummis (stel och hackig) medan Fjodor är basist med bra känsla för snygga baslinjer. Jocke Thåström visar upp att han är en fullt kompetent gitarrist och att det är just denna detalj i kombination med Fjodors basgångar och starka låtar som lyfter upp bandet till rejäla höjder. Tillsammans så lyckas de få till ett riktigt välljudande framförande, som den här filmen ger bra exempel på. Jag tror att Ebba Gröns influens på många senare (eller samtida) svenska band är rejält underskattad. De kategoriseras generellt som punk, vilket naturligtvis är helt korrekt, men man ska inte glömma att begreppet rock finns i det engelska namnet på genren. För det är är definitivt bra rock - punk rock!
Filmen är mycket värd att se, för det här är ett viktigt band i svensk musikhistoria. Tyvärr så innehåller andra halvan av filmen alldeles för mycket tid tillsammans med turnékamraterna i Dag Vag och oinspirerande jamsessioner på scen tillsammans med dem. Men den delen går att snabbspola.

Betyg: 6/10

lördag 7 december 2013

Tell No One (Ne le dis à personne) (2006) Betyg: 8/10

Alexander Beck förlorar sin fru Margot. Hon kidnappas för att sedan mördas. Alexander misstänks själv för mordet, men blir så småningom avskriven även om fallet aldrig löses. Åtta år senare så sörjer han fortfarande efter henne. Då dyker två andra kroppar upp i närheten av där Margots kropp hittades, och det finns en koppling till mordet på henne som gör att hennes utredning öppnas igen. Och än en gång blir Alexander föremål för misstankar. 

Strålande fransk film som är spännande och bitvis ganska känslosam. Balanserar snyggt mellan drama och thriller. Bra skådespelare (som för mig var okända). Den här filmen kom redan 2006 och jag hade alltså missat den under många år. Gör dej själv tjänsten att inte missa den längre.

Betyg: 8/10

fredag 6 december 2013

Bron Säsong 2 (2013) Betyg: 7/10


Efterlängtade säsong två av den svensk-danska succén Bron. Säsong ett var ju lysande med Sofia Helin i den ena huvudrollen som den aspergerdiagnostiserade Saga Norén. Likaså är Kim Bodnia (Pusher) stark i den manliga huvudrollen Martin Rohde. I säsong två så förs de två åter igen samman för att arbete med ett fall där ett lastskepp (ingen båt) gått på grund under Öresundsbron och i skeppet finns fem ungdomar som smittats med en dödlig form av lungpest.

Även om det fortfarande är riktigt bra, så når säsong två inte upp till samma höjder som säsong ett. Handlingen är lite tunnare, och bitvis en aning krystad. Beskrivningarna av Sagas sjukdomssymptom överskuggar under denna säsong fullkomligt hennes duglighet som polis, vilket känns tråkigt. Jag väntar likväl på en tredje säsong, men hoppas att den höjer sig ett eller två snäpp från den här säsongen.

Betyg: 7/10

onsdag 4 december 2013

Chinatown (1974) Betyg; 4/10


Häpnadsväckade seg film i regi av Roman Polanski som på IMDb klassas som den 95e bästa filmen någonsin. Jack Nicholson spelar privatdetektiven Jake som jobbar med att övervaka otrogna makar, och som plötsligt blir indragen i en härva med mord och korruption. Jag sitter och flera gånger och vrider på mej eftersom filmen är så extremt långsam och ospännande.  Då spelar det inte någon roll att den är stilistiskt välgjord. Den här filmen ställer jag mig högst tvivlande till att jag någonsin kommer att se om igen.

Betyg: 4/10

måndag 2 december 2013

The World's End (2013) Betyg: 7/10

Ännu en film om världens undergång! Eller? I The World's End får vi möta britterna bakom Shaun of the Dead och Hit Fuzz mm Simon Pegg och Edgar Wright har skrivit och i rollerna möter vi förutom Pegg även Nick Frost, Martin "Bilbo" Freeman och Pierce "007" Brosnan. Det handlar om ett gäng medelålders män som ska återuppleva en händelse från ungdomen när de skulle genomföra "The Golden Mile" en barrunda med 12 pubar. Då misslyckades de. Ska det gå bättre denna gången? 

Filmen börjar riktigt starkt som en bromance-komedi, men efter halva filmen så tar den en vändning som sänkte i alla fall mitt intresse rejält. Men luras inte nu. Jag har gett filmen en välförtjänt 7:a, så det är en mycket sevärd film. Framför allt för att den är annorlunda, och att storyn är charmigt berättad. Se den!

Betyg: 7/10



söndag 1 december 2013

Ruby Sparks (2012) Betyg: 6/10

Författaren Calvin Weir-Fields kämpar med skrivkramp. För att få det att lossna så skriver han en berättelse om en tjej han drömde om härom natten. Plötsligt så manifesterar hon sig i verkligheten. Har verkligen Calvin lyckats skapa henne genom sitt skrivande, eller har har förlorat sitt förstånd?

Regissörerna Jonathan Dayton och Valerie Faris lyckas inte lika bra här som i föregångaren Little Miss Sunshine. Kanske beror det på manuset, skrivet av Zoe Kazan. Fascinerande nog så spelar även Zoe titelrollen som Ruby Sparks och dessutom är Paul Dano som spelar Calvin hennes sambo i verkligheten. SÅ man kan lugnt påstå att detta är Zoes film. Ruby Sparks börjar hyggligt med Calvins neurotiska liv, parallell till Woody Allen är påtaglig kanske inte minst utseendemässigt!? I mellanakten när Ruby anlänt så lyfter filmen ett snäpp, inte minst i scenerna tillsammans med Calvins familj (Annette Bening, Antonio Banderas) för att sedan sjunka ned igen mot slutet. Ruby Sparks försöker att vara originell, men lyckas inte utan blir bara ännu en film om för författare. Jag börjar bli lite trött på det temat nu. Är inte detta höjden av fantasilöshet när författare skriver om författare? 

Betyg: 6/10

lördag 30 november 2013

We're The Millers (2013) Betyg: 8/10

David är en övervintrad maja-langare som när han blir rånad står i skuld till sin distributör. Han tvingas då åka till Mexico för att hämta en sändning maja att smuggla över gränsen. Han inser att som han ser ut så kommer han aldrig att kunna passera tullen utan en inspektion. David kommer då på att hyra ihop en familj för att kunna passera mer obemärkt. Hans granne Rose som är strippa anlitas att spela hans fru, uteliggaren Casey - hans dotter, och nördiga grannpojken Kenny - hans son. 

Den här handlingen skulle kunna bli en riktigt usel film, men till min stora glädje så blir den allt förutom det. We're The Millers är rapp, rolig och oväntad. Många gånger skrattar jag högt åt dess dråpligheter. Jason Sudekis gör sin bästa film någonsin, och Jennifer Aniston som ju har gjort många usla filmer är riktigt bra i den här rollen (förutom att hon inte känns speciellt trovärdig som strippa om man ska vara ärlig). Men det som gör filmen riktigt bra är samspelet mellan dem, och flera andra skådespelare, och naturligtvis manuset. För den här filmen har verkligen ett bra manus! Det kanske roligaste i filmen är scenerna när de börjar agera som en verklig familj, men inte riktigt lyckas. Och när man ser dem som en familj så blir såklart det de säger och gör så totalt helfel att det blir kul. 

Riktigt lyckad och en garanterat rolig kväll! Se den!

Betyg: 8/10

fredag 29 november 2013

Dead man down (2013) Betyg: 6/10


Colin Farrell och Noomi Rapace spelar huvudrollen i detta drama av danske regissören Niels Arden Oplev, som regisserade Noomi i den första av de svenska Millennuimfilmerna. Här spelar hon en ärrad kvinna (efter  en bilolycka) som dras till en tuff kille (Farrell) som är insyltad med maffian. Men hon har ett dolt motiv...

Klart godkänd film. Spännande och bara en gnutta långtråkig emellanåt.Noomi är okej och Farrell likaså. Helt klart värd att lägga en par kvällstimmar på, även om den inte är något som du bär med dej särskilt länge efteråt.

Betyg: 6/10

torsdag 28 november 2013

Kick-Ass 2 (2013) Betyg: 8/10

I uppföljaren till den succéartade serietidningsfilmen Kick-Ass så kom tre år senare uppföljaren. Nicholas Cage rollfigur dog ju i den första filmen, men här återfinner vi såväl Hit Girl som Kick-Ass själv. Konceptet är "vanliga" människor som klär sig i trikåer och agerar superhjältar. Mindy (Hit Girl) bor numera hos en av sin pappas vänner och har lovat att inte längre vara Hit Girl. Dave (Kick-Ass) vill teama ihop sej med andra superhjältar, och när Hit Girl säger nej söker han sig till andra. Han ansluter sig då till Justice Forever, ett gäng efterföljare till honom själv, som leds av den f.d. gangstermedlemmen Colonel Stars and Stripes (snyggt spelad av en hårt sminkad Jim Carrey). När superboven Mother Fucker som samlat ihop sitt eget gäng, ger sig på Justice League blir snart Hit Girl indragen i kampen också.

Efter den första filmen så var jag rejält sugen på 2:an. Den lever ganska väl upp till förväntningarna. Kick-Ass 2 är inte alls lika mörk som 1:an, utan istället mycket lekfullare. Det gör intet i mitt tycke, för då blir den en egen film istället för en blek kopia av föregångaren. Jag är övertygad om att om du gillade 1:an så gillar du även 2:an. I mitt tycke är denna faktiskt precis lika bra!

Betyg: 8/10

Music & Lyrics (2007) Betyg: 6/10


En romantisk komedi med Hugh Grant och Drew Barrymore. Det låter väl lovande?! Här spelar Grant en fd pojkbandsstjärna vars karriär gått i stå. Han får chansen att skriva en låt till den senaste popsensationen Cora Corman. Han själv är okapabel att skriva texter och av en händelse så upptäcker han en talang för detta hos sin blomvattnare (!) spelad av Barrymore.

Det blir tillräckligt roligt och charmigt, men inte i paritet med de bästa filmerna som någon av dem har gjort. Som en parantes så irriterar jag mej på hur orealistisk både låtskrivar- och inspelningsprocessen är i filmen.

Betyg: 6/10

onsdag 27 november 2013

Prisoners (2013) Betyg: 8/10

Två sexåriga flickor försvinner från sina hem. Föräldrarna kallar på polisen och ett sökande sätter igång. var mannen i den vita vanen innlandad på något sätt. Det är i alla fall den ena pappan (Hugh Jackman) helt övertygad om, vilket förorsakar två saker. Han blir inte direkt kompis med den utredande polisen (Jake Gyllenhaal), och han fattar beslut om hur han på egen hand ska få tillbaka sin dotter som är långt utanför lagens ramar...

Väldigt välberättad film. Trots att tempot inte är jättehögt och spänningsgraden är lite på medel mest hela filmen, så blir det en mycket engagerande och fin filmupplevelse. Rekommenderas varmt.

Betyg: 6/10

tisdag 26 november 2013

After Earth (2013) Betyg: 5/10


Far och son Smith (Will och Jaden) spelar mot varandra i denna science fiction-film av M Night Shyamalan (The Sixth Sense). Några tusen år i framtiden så har vi lämnat Jorden och koloniserat andra delar av universum. När ett skepp med kraschar så är far och son Smith (som också spelar far och son i filmen) de enda överlevande även om fadern är ganska allvarligt skadad med ett svårt benbrott. Det visar sig att de har landat på Jorden, vars luft numera är hälsovådlig för oss människor. För att kunna anropa hjälp så behöver de hitta en sändare som finns några mil bort i en annan del av det krashade rymdskeppet. Men de är inte ensamma på planeten och medan sonen jagar efter sändaren, så jagar andra honom...

After Earth går helt klart att se och den innehåller flera rätt bra scener, men jag förväntar mig mycket mer av science fiction-filmer. Dock så gör jag nog inte längre det av Shyamalan. Det känns som om det är dags att sluta nämna att The Sixth Sense i samband med Shyamalans nya filmer, eftersom inget han gjort därefter har kunnat göra en ett anspråk av att vara i närheten av att vara lika bra som den.

Betyg: 5/10

I Am Legend (2007) Betyg: 8/10

Vetenskapsmannen Robert Neville, spelad av Will Smith, är (ensam?) överlevare efter en katastrof där ett virus verkar ha utplånat mänskligheten och gjort av dem till zombies. Tre år efter katastrofen bor han kvar på Manhattan i New York som förfallit helt och där med enda sällskap av sin hund så jagar han zombies för att testa nya motgift. 

Otroligt bra film. Will Smith gör en av sina bästa roller någonsin. Här får han verkligen bära hela filmen själv. Rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10 

måndag 25 november 2013

Antiviral (2012) Betyg: 6/10

David Cronenbergs son Brandon långfilmsdebuterar med.....ja just det, en thriller. Här möter vi Syd som jobbar på ett företag som säljer virus från kändisar, så att "vanliga människor" ska kunna dela något intimt (en sjukdom och ett lidande) med sin idol. Men han nöjer sig inte med detta utan han smittar ned sig själv med dessa sjukdomar för att kunna sälja dem ut på svarta marknaden. När han stulit den senaste sjukdomen från superstjärnan Hannah Geist, som visar sig vara dödlig, blir han tvungen att försöka hitta ett botemedel. Han upptäcker snart att det funnits onda krafter med i spelet, och nu är de ute efter honom också.

Rätt bra för att vara en debut. Lite annorlunda, och en bra idé till en film. Påminner inte direkt om något annat jag sett, vilket är ett stort plus. Inte helt bra i tempo och skådespeleri hela tiden, men det är såklart en film med ytterst begränsad budget. Men tack vare ett bra manus och bra regi så håller det. Brandon Cronenberg är en man att hålla under uppsikt i framtiden, jag inbillar mig att hans nästa film kommer att kunna vara ännu bättre. 

Betyg: 6/10

The Brothers Grimm (2005) Betyg: 5/10


Terry Gilliam ger sig an sin barndoms favoriter Bröderna Grimm. Istället för att göra film av någon av deras sagor så har han diktat ihop en fantasi om dem som naturligtvis är helt utan förankring i verkligheten. Här är bröderna två kringresande bedrägare som utger sig vara experter på att befria samhällen från spöken och demoner. Samtliga spöken och demoner är skapade av deras medarbetare, och själva befriandet är ett väl regisserat skådespel. En dag så råkar de ut för äkta övernaturliga fenomen, och de blir tvingade att ge sig an att fördriva dessa onda krafter.

Gilliam kryddar berättelsen med blinkningar till Grimms sagor, vilket naturligtvis är charmigt. Filmen börjar mycket bra, och jag hade kunnat njuta av en handling som mer fokuserade på deras lurendrejarfasoner. Men när den huvudsakliga handligen tar vid så går filmen från att vara uppfriskande till att blir en allt mer ordinär actionfilm och bitvis tyvärr rätt ointressant. I mitt tycke en av Gilliams mer ointressanta filmer.

Betyg: 5/10

söndag 24 november 2013

Deadfall (2012) Betyg: 5/10

Hyfsad thriller om syskonparet Addison och Liza som efter ett casinorån kör i diket på väg mot Kanada, och tvingas fly var och en för sig genom den vintriga amerikanska landsbygden. Liza slår följe med Jay, en f.d. olympisk boxare som nyligen frigivits från fängelset. Även om hon initialt söker hans sällskap av egoistiska skäl så uppstår snart äkta känslor för Jay.

 Hyfsade skådespelare som Sissy Spacek, Kris Kristofferson, Olivia Wilde, Eric Bana och Charlie Hunnam.  Inte tillräckligt intressant handling för att blir riktigt intressant.

Betyg: 5/10

Blade Runner (1982) Betyg: 5/10

Klassiskt science fiction-epos av Ridley Scott där Harrison Ford spelar en blade runner, dvs en polis som är specialiserad på att leta upp och avsluta replikanter (en slags människoliknande robotar). Trots att han är pensionerad så tvingas han åter i tjänst då fyra replikanter från en koloni på en annan planet tagit sig till Jorden och orsakat problem.

Jag vill gärna tänka att Blade Runner måste ha åldrats dåligt, för den är rätt seg och ospännande. Dessutom så är skådespeleriet inget vidare. Varken Harrison Ford, Daryl Hannah eller Rutger Hauer är ju speciellt uttrycksfulla i några filmer, och det är de definitivt inte här heller, replikanter eller inte.

Kanske den mest överskattade science fiction-filmen någonsin?

Betyg: 5/10

lördag 23 november 2013

The Hobbit: An unexpected journed (Extended) (2012) Betyg: 9/10

Så kom den förlängda versionen av första Hobbitfilmen. Med tanke på hur bra de förlängda versionerna av Lord of The Rings är så hade jag höga förväntningar. Tyvärr så infriades de inte. Det är mest lite sångnummer som lagts till (gäsp). Fortfarande en ruggigt bra film, men den förlängda versionen tillför alltså egentligen inget. Detta är lite chockerande i relation till Lord of the Rings-trilogin där de förlängda filmerna var otroligt mycket bättre än de som visades på bio. Men jag väljer nog ändå att se den förlängda versionen i fortsättningen eftersom det är ju en ruggigt bra film!

Recension av filmen finns sedan tidigare här:

Betyg: 9/10

jOBS (2013) Betyg: 6/10

Som ett brev på Posten så kom den första filmen om Steve Jobs något år efter hans bortgång i cancer 2011. Inte så oväntat att det blir film/-er om en ikon som Jobs. Här spelas han av Ashton Kutcher, vilket kan synas minst sagt märkligt. Men fascinerande nog så överträffar Kutcher sig själv med råge i den här rollen. Filmen fokuserar på Jobs liv från tiden strax före han startade Apple tillsammans med Steve Wozniak, fram till när han 1996 åter tar makten över Apple efter några år ute i kylan. 

Steve Jobs är en fascinerande personlighet, en stor innovatör och kanske framför allt en visionär. Det gör att det är spännande att se en film om honom. Som många vet så var Steve Jobs också en skitstövel, som bl a vägrade att i samband med Apples börsnotering ge optioner till ett par av sina kompisar som var med och startade Apple, och som under många år förnekade faderskapet till sin första dotter som föddes ur en långvarig relation mot slutet av 70-talet. Filmen uppvisar dessa anekdoter, men det känns som om de mer gör det för att visa att man inte bara vill hylla den stora innovatören. Problemet är att filmskaparna inte riktigt verkar ha klart för sig vad det är för en bild av Steve Jobs man vill förmedla. Istället blir den otydlig och förvirrande. Detta är bristen som gör att filmen inte lyfter riktigt, men det hindrar inte jOBS från att bli en intressant tidsförströelse. Om inte annat så tycker jag att filmen är rikigt intressant som en studie i kreativitet. Steve Jobs gick emot strömmen och han hade visioner som har förändrat mycket för hur vi "moderna människor" lever idag - sammanknutna med IT-teknologi. 

Betyg: 6/10

fredag 22 november 2013

American Beauty (1999) Betyg: 9/10

1999 släpptes filmen American Beauty som var den som cementerade Kevin Spacey som en riktig stjärna. Han hade ju gjort en minst lika stark insats ett par år tidigare i The Usual Suspects, vilket gav honom sin första Oscar (då för manliga biroll). Men här belönades han med nästa Oscar, nu för huvudroll. Filmen är en ganska lågmäld och tragisk historia om Lester Burnham, en man i en rejäl medelålderskris. Han och frun (Anette Bening) kommer inte överens alls, och deras tonårsdotter (Thora Birch) avskyr dem bägge. Lester tycker att livet är skit, men han är mer apatiskt än deprimerad. Men plötsligt så blir han fullkomligt stormförälskad (på avstånd) i dotterns kompis, den sexuellt utåtriktade Angela. Plötsligt blommar han upp och börjar leva igen, men dottern skäms över honom mer än någonsin. 

När filmen kom så tyckte jag att den var bra men inte suverän. Av någon anledning så tilltalar den mej åtskilligt mer idag än då. Kanske är det för att jag själv är ett antal år äldre?  Hur som helst så var det inte bara Spacey som blev en stjärna med American Beauty. Även regissören Sam Mendes fick en Oscar för den (dessutom vann den tre andra, bl a för bästa film och manus). Mendes gick som bekant vidare och gjorde populära filmer som Road to Peridition, Jarhead och Revolutionary Road innan han blev James Bond-regissör med Skyfall. Men i mitt tycke så är American Beauty hans mästerverk hittills i karriären. 

Betyg: 9/10

The Next Three Days (2010) Betyg: 7/10

Russell Crowe och Elisabeth Banks spelar det äkta paret John och Lara Brennan vars liv blir upp och nedvänt när hon anklagas för mord på sin chef, och sedan döms till fängelse för detta brott. Maken kämpar för att få henne frisläppt, men lyckas inte i sina ansträngningar. Allt pekar egentligen på att Lara är skyldig. Till slut så bestämmer John sig för att försöka frita Lara ur fängelset för att hon ska kunna återförenas med honom och deras son.

Paul Haggis har regisserat och skrivit manus, och det är ett bra recept på en lyckad film. Hans främsta verk är väl Crash, men han har ju även skrivit manus till filmer som Flags of our Fathers, Letters to Iwo Jima, In the Valley of Elah, Million Dollar Baby och mycket annat. Filmen är spännande och tät, och två timmar går snabbt när man kollar på den. Något saknas för att filmen ska blir riktigt toppen. Kanske är det Russel Crowe som inte förmår att agera tillräckligt intressant den här gången heller? Om du frågar mej så är han okej, men har aldrig gjort någon riktigt vass insats i en enda film. Hur han kunde få en Oscar i Gladiator kan bara förklaras av att den rollen måste ha passat honom riktigt bra (rätt så uttryckslös och trist) och att den var i en som helhet mycket bra film. 

Betyg: 7/10




torsdag 21 november 2013

Body of Lies (2008) Betyg: 8/10

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) är en CIA-agent på fältet i Mellanöstern som är på jakt efter en terrorist som genomfört flera bombdåd i Europa. Efter ett misslyckat samarbete med Jordaniens säkerhetschef, där Rogers chef (Russel Crowe) förorsakade haveriet, så hamnar Roger i än värre svårigheter. 

Spännande och tät thriller i kompetent regi av Ridley Scott. Ingen film att sova sig igenom om man vill fatta vad som händer, men den är absolut inte komplicerad så att det blir jobbigt. Jag kan inte fatta att jag har missat denna riktigt vassa film i flera år, för den ska man absolut se! Inte fullt ut så bra att det är en toppfilm, men precis i skiktet därunder. Har du slarvat som jag, ta ikapp det nu!

Betyg: 8/10

This is the end (2013) Betyg: 7/10

Bitvis riktigt underhållande bagatell om världens undergång sett ur perspektivet av ett gäng Hollywoodstjärnor (alla spelar "sig själva"). Det är inflyttningsfest hemma hos James Franco (Spider-Man, 127 hours) och på plats är Michael "Arrested Development" Cera (som är alldeles för full, hög, närgången på brudarna och helt enkelt ett svin, Jonah Hill, Seth Rogen (som även skrivit och regisserat filmen), Emma Watson, Rianna, Paul Rudd m fl. Även de namn du inte känner igen så känner du igen ansiktena. Katastrofen börjar och en massa människor dör, och ett gäng överlevande barrikaderar sig i Francos hus. Men så börjar mat och dryck ta slut, och irritationen på varandra tilltar.

Kul, underhållande, helt utan djup och tyngd. Klart värd att se!

Betyg: 7/10

onsdag 20 november 2013

The Wolverine (2013) Betyg: 6/10

Ännu en film i X-menserien, dessutom den andra om Wolverine (efter Originsfilmen härom året). Här möter vi honom när han blir kallad att ta farväl av en gammal vän i Japan. Men vännen har en baktanke och snart är Wolverine inblandad i en kamp med maffia och samurajer. 

Jag gillar Wolverine som karaktär, men även om filmen är välgjord så är den inte tillräckligt intressant för mej. Jag föredrar Originsfilmen! Men gillar du visuell snygg action och X-men så är den ett måste att se!

Betyg: 6/10

onsdag 13 november 2013

The Sixth Sense (1999) Betyg: 10/10

Bruce Willis spelar barnspykologen som hjälper en liten pojke (Haley Joel Osment) som har jättejobbigt eftersom döda människor visar sig för honom. Fantastiskt välgjord film av M Night Shyamalan som aldrig ens varit i närheten av att göra en så här bra film någon mer gång. Det här är en sådan film som man önskar att man skulle kunna få möjligheten att få se för första gången igen, så ni som inte har sett den - ni har något fantastiskt att se fram emot. Men vi som redan har sett den kan med ett par års mellanrum likväl njuta av en otroligt bra film.

Betyg: 10/10

lördag 9 november 2013

Stuck in love (2012) Betyg: 8/10

Relationsdrama om den frånskilda familjen, där pappan är framgångsrik författare och barnen är aspirerande sådana. Mamman lever med sin nya man, vilket gjort att hennes dotter brutit helt med henne. Pappan har ännu inte släppt tanken på att de ska hitta tillbaka till varandra, vilket givit filmen dess titel.

Även om detta kanske låter som en standardfilm, så är den långt ifrån det. Bra karaktärer, smakfullt skrivet manus, bra skådespelare med Greg Kinnear, Jennifer Connelly, Kristen "Veronica Mars" Bell oh Lily Collins i de ledande rollerna. Istället för att bara vara en sentimental smörja så påvisar Stuck in Love hur komplext det är med kärlek och relationer. Jag blev riktigt positivt överraskad och rekommenderar filmen varmt! Betyget är snudd på i underkant!

Betyg: 8/10

torsdag 7 november 2013

Eddie Meduza - Eleganten från vidderna (2010) Betyg: 6/10

Eddie Meduza är raggarnas okrönta kung! Där är han en legend för evigt. Men för många av oss andra så är han nog nästan ett namn man minns lite vagt från det förgångna. När jag växte upp så var han definitivt inget som man spelade när föräldrarna hörde det. Oputsad till fullo med fula ord av alla de slag. Och det lite farliga var ju roligt. I den här dokumentären som gjordes efter hans död får vi höra hans berättelse, med lite inklippta intervjuer med honom och människor som jobbat med honom så som Bert Karlsson och John Norum (som var med i hans genombrottsband). 

Jag tyckte det var fascinerande att höra en del om denna ovanliga människa. Hur många vet t ex att han skrev dansbandslåtar? Kul lokalanknytning för mej som fd Skövdebo eftersom Eddie bodde i Tidaholm under många år. Jag blir inte så imponerad av vare sig hans musik eller humor, som jag kanske var när jag var 11 år. Men jag tycker definitivt att det var väl investerad tid att se denna dokumentär och får reda på mer om vem han egentligen var.  Egentligen en tekniskt ganska taffligt producerad dokumentär, men ändå så innehåller den en del guldkorn som inte bör missas.

Betyg: 6/10


onsdag 6 november 2013

Zoolander (2001) Betyg: 6/10

Den manliga supermodellen Derek Zoolanders (Ben Stiller) karriär kraschar på den årliga modegalan. Derek som är fullkomligt hjärndöd blir kidnappad och hjärntvättas för att mörda Malaysias premiärminister. Han får oväntad hjälp av en kvinnlig reporter och sin värsta konkurrent Hansel (Owen Wilson).

Emellanåt riktigt rolig, men i mitt tycke inte den skrattfest som somliga vill ha den till att vara. 

Betyg: 6/10

tisdag 5 november 2013

Song for Marion (2012) Betyg: 5/10

Marion lider av en svår cancer och är döende. Hennes stora intresse är körsång och hennes grinige make Arthur ställer motvilligt upp och skjutsar henne till detta. 

Filmen handlar primärt om relationen mellan makarna, deras son James, och körledaren Elisabeth. Bitvis kul, bitvis gripande, men lite för tillrättalagd för att passa min smak. Föredrar när handlingen i den här sortens film känns mer "äkta". Men ändå en klart godkänd film, som går att se. 

Betyg: 5/10

måndag 4 november 2013

Felon (2008) Betyg: 6/10

Wade Porter är en vanlig kille som lever med sin familj och livnär sig i byggbranschen. En natt så får de inbrott i huset medan de sover. Wade jagar ut inbrottstjuven ur huset och klipper till honom med ett basebollträ. Tjuven avlider och Wade blir åtalad för mord. Han erkänner dråp för att slippa riskera ett långt straff och får istället en betydligt kortare fängelsetid. Men väl i fängelset så hamnar han omedelbart i problem som gör att hans förhoppningar att bli utsläppt snabbt verkar omöjliga.

Bra fängelsefilm med Steven Dorff i huvudrollen, men det är Val Kilmer som medfången John Smith som sticker ut allra mest. Det är alldeles för sällan nu för tiden som Kilmer väljer så här bra roller. Klart sevärd. Snudd på en 7a. 

Betyg: 6/10

söndag 20 oktober 2013

Orange is the new Black (2013) (TV-serie) Betyg: 8/10

Piper Chapman ska precis in i fängelse och avtjäna 15 månader för att hjälpt till att flytta en drogkartells pengar för flera år sedan. Hennes fästman Larry lämnar henne i fängelset, och ingen av dem kan ana vilka problem som ska uppstå. Dels så är kulturkrocken för Piper enorm, dels så uppstår prövningar för Piper och Larrys relation. 

Riktigt bra Netflix-serie. Inte lika brutal som andra fängelseserier, utan istället fokuseras mycket på relationer. Och lesbiskt sex förstås. Rolig och spännande. 

Riktigt bra serie, som jag ser fram emot säsong 2 av.

Betyg: 8/10

lördag 19 oktober 2013

Man of Steel (2013) Betyg: 6/10

Så var det dags för ett nytt försök att berätta sagan om Stålmannen, eller Superman som han numera väl heter även i Sverige. För ungefär 10 år sedan gjordes ett ganska misslyckat försök, och nu är det Zack Snyder (300, Watchmen) som ger sig an utmaningen. Som bekant så var ju Stålmannenfilmerna med Christopher Reeve de första riktiga framgångsrika superhjältefilmerna, och i serietidningsformat så är han ju en av de absolut mest populära. Så det känns fullkomligt logiskt att man vill göra ett nytt försök att få igång med filmfranchise kring Superman. I Man of Steel så får vi en ordentlig dos om Supermans bakgrund, med födelsen på Krypton och hur han kom till Jorden. Hotet i filmen kommer också från Krypton i form av General Zod (välkänd från en av de gamla filmerna). Jag är mestadels positiv till hur man valt att berätta filmen. Man har valt vissa fragment och håller en balans mellan att vara trogen mot de gamla serietidningarna, samtidigt som man tar sig vissa friheter från dessa. De av er som läst en del gamla Stålmannenserietidningar kommer att förstå precis vad jag åsyftar. T ex kan man se parallellen till hur andra superhjältar som Peter Parker och Bruce Wayne har formats till den de är. Men som sagt så tycker jag att detta mestadels ger filmen en moderniserad touch, vilket förmodligen behövs. För Superman har ett problem, han är så helylle att han lätt kan bli lite tråkig. Här lyckas man balansera sig ifrån det ganska bra utan att vårlföra sig på essensen av Superman. 

Filmen är lång, nästan 2,5 timme, och efter en ganska stark förstatimme så blir den smällfylld med actionscener och fightscener till förbannelse. Det blir alldeles för mycket till slut, i alla fall för mej. Henry Cavill som spelar Superman har i ärlighetens namn en ganska otacksam uppgift eftersom rollen är lite endimensionell. Han funkar helt okej. Den som däremot inte passar alls är filmens Lois Lane, Amy Adams. Detta är den absolut sämsta casting i en superhjältefilm som jag har sett. Bedrövligt fel för rollen. Och nu börjar jag faktiskt ha rejäla tvivel på om Adams överhuvudtaget är en skådespelare som besitter någon som helst kompetens. Michael Shannon från Boardwalk Empire är däremot en bra filmskurk i rollen som General Zod. Som helhet tycker jag att Man of Steel är rätt bra, och defintivt värd att se. Kanske kan nästa del i serien bli ännu bättre?

Betyg: 6/10

The Details (2011) Betyg: 7/10

Från en lugn familjeidyll till otrohet och bråd död. Allt i denna mörka komedi med Tobey Maguire i huvudrollen.  Hade den här filmen varit svensk så hade den varit en outhärdlig förvecklingskomedi av Nils Poppetyp, där man smäller i dörrar och larvar sig. Men The Details är betydligt smakfullare och smartare än så.  Jag tyckte den var riktigt bra och skulle rekommendera er att leta upp den för en bra filmkväll. Det här tror jag är en film som passerat ganska obemärkt, så den känns extra rolig att rekommendera. Den balanserar humor med hjärta på ett bra sätt. Det faller alltid väl ut med mej!

Betyg: 7/!0

tisdag 15 oktober 2013

Studentfesten (2013) Betyg: 5/10

Tre killar glider runt mellan studentfester på Lidingö utan att vara inbjudna. Jupp, det är mer eller mindre stulet rakt av från Wedding Crashers. Tyvärr inte lika bra, men ändå klart underhållande bitvis. Tycker definitivt Studentfesten är värd att ligga 90 minuter på. Ett gäng kul skämt! Det räcker till ett medelbetyg och en kul kväll.

Betyg: 5/10

måndag 14 oktober 2013

The Internship (2013) Betyg: 7/10

Stjärnorna från Wedding Crashers är återförenade i en ny komedi. Här spelar Vince Vaughn och Owen Wilson två duktiga klockförsäljare som blir av med jobbet eftersom folk allt mer slutar bära klockor nu för tiden. De bestämmer sig för att sadla om, och anmäler sig till Googles obetalda "traineeprogram". 

Inte en fullkomligt originell story, och den är inte superintelligent. Men den är bra skriven, innehåller en hel del roligheter, och lite bra balans med allvar invävt. Klart rolig! Klart över förväntan, men absolut inte i närheten av den strålande och jätteroliga Wedding Crashers.

Betyg: 7/10

söndag 13 oktober 2013

Mission to Lars (2012) Betyg: 2/10


Dokumentär om Tom, en kille/man med Fragile X syndrome, en slags utvecklingsstörning. Han är ett stort Metallicafan och har alltid sagt att han vill träffa trummisen Lars Ulrich. Hans syskon bestämmer sig för att försöka få till ett möte mellan Tom och hans store idol Lars. Dokumentären skildrar detta äventyr.

En ganska dåligt gjord dokumentär. Det känns som om tröskeln för att filma en dokumentär är alldeles för låg nu för tiden med digital teknik. Berättelsen är förvisso behjärtansvärd, men det är varken spännande och det är berättat helt utan känsla för dramaturgi. Självklart så lyckas de och Tom träffar Lars Ulrich mot slutet av filmen. Och eftersom Lars är en social och charmig kille så blir det en lyckad träff. Men det kändes inte som om det fanns något slut, för mötet leder ju inte till något alls egentligen.

Betyg: 2/10


lördag 12 oktober 2013

Side Effects (2013) Betyg: 5/10


Emilias make släpps fri från fängelset där han suttit inne för insiderbrott i fyra år. Men hon lider av depressioner och får ett nytt testläkemedel utskrivet av sin psykiatiker. När läkemedlet får henne att  i en sömngångarliknande fas mörda maken utan att hon minns det så blir problem för såväl henne som för hennes psykiatiker.

Hyfsad thriller av Steven Sonderbergh som aldrig lyfter riktigt ordentligt. Rooney Mara är inte i närheten så bra som när hon spelade Salander. Jude Law spelar ungefär sin vanliga roll. Zeta-Jones är ganska ointressant här faktiskt. Duger att se, men jag trodde på mer...

Betyg. 5/10