fredag 22 juli 2011

Some kind of monster (2004) Betyg: 6/10


Rockgruppen Metallica står på höjden av sin karriär. Deras basist Jason Newstead har precis bslutat sig för att lämna bandet, och de står inför att påbörja inspelningen av en ny skiva tillsammans med producenten Bob Rock. De har beslutat sig för att dokumentera processen i en dokumentärfilm. Dessutom så har de anlitat en psykolog som ska hjälpa dem att bli starkare som ett team. Men slitningarna inom bandet kommer snabbt upp till ytan, och när sångaren James Hetfield plötsligt lägger in sej på rehab så blir förvirringen total. Ska Metallica överleva som band?

Filmen är en annorlunda rockdokumentär, eftersom den har väldigt högt fokus på personrelationer. Anspänningen blir särskilt stor när trummisen Lars Ulrich sitter ned tillsammans med bandets originalgitarrist Dave Mustaine, som fick sparken från bandet p.g.a. sina alkoholproblem i början på 80-talet. Dave, som sedermera fick enorma framgångar med sitt eget band Megadeth, har uppenbarligen aldrig kommit över detta och har sedan levt sitt liv i skuggan av superstjärnorna Metallica. En annan nyckelscen är när Metallica träffar sin nya basist Robert Trujillo och berättar för honom vilka "villkor" han får som medlem i Metallica.

Some kind of Monster är inte bara för Metallicafrälsta. Den är intressant ur ett gruppdynamiskt perspektiv. Men filmen blir lite för lång. Mycket sevärd!

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar