onsdag 20 juli 2011

Natural Born Killers (1994) Betyg: 7/10


Quentin Tarantino skrev manus till Natural Born Killers och försökte få regissera den själv. Eftersom han vid den tidpunkten inte hade blivit den etablerade stjärna han är idag så misslyckades ambitionerna. Istället så fick Oliver Stone nys om manuset, och skrev om det. Quentin var initialt bitter gentemot Stone, men med tiden så har han släppt detta, och enbart konstaterar: "NBK är inte längre min film, utan Oliver Stones." En hel del av filmens dialog är dock fortfarande Tarantinos.

Natural Born Killers är filmen om Mickey och Mallory Knox, ett ungt par som är ute på en riktig mördarresa, bokstavligen talat. Efter att ha mördat hennes föräldrar så fortsätter de att döda människor runt om Amerika. När filmen kom så fick den enorm kritik för dess många våldsamma scener. Filmens fokus är dock en besk kritik på det amerikanska mediasamhället, och dess glorifiering av kriminella. NBK är berättad på ett annorlunda sätt, den är ett collage av olika berättarstilar och bildspråk. Väldigt läckert gjort. Men efter ett tag så blir det ändå lite själlöst, och del två av filmen är bitvis lite för utdragen. Woody Harrelson gör kanske sitt livs roll som Mickey Knox och Juliette Lewis är strålande som hans älskade Mallory. Man ska inte heller förringa de lysande insatserna som Tommy Lee Jones, Robert Downey Jr och Tom Sizemore gör.

Jag tyckte bättre om den här filmen för ett par år sedan. Nu är jag kanske något mer kräsen. Men det är fortfarande en mycket bra och sevärd film.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar