lördag 30 juli 2011

Malfunkshun - The Andrew Wood Story (2005) Betyg: 5/10


Det var en gång före det att Seattle dominerade musikvärlden med grungevågen. Ett par av killarna som nu spelar i Pearl Jam var då med i bandet Mother Love Bone, och skulle precis släppa sin debutplatta Apple. Världen låg för deras fötter, men så dog sångaren Andrew Wood efter en överdos heroin och bandet upplöstes. Apple släpptes postumt. Killarna spelade in en hyllningsplatta till Andrew (Temple of the dog) tillsammans med Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) och bildade snart det nya bandet Pearl Jam.

Filmen Malfunkshun berättar sagan om den karismatiske sångaren Andrew Wood, som var en stjärna som bara inte slagit igenom än. Eftersom Mother Love Bone inte fått ut sin skiva så finns det inte så mycket filmade intervjuer med Andy, utan vi får möta honom genom en del hemmavideos av blandad kvalitet och genom de som kände honom. Förutom familjen så intervjuas flera välkända Seattlemusiker.

Jag har länge varit ett stort fan av Andrew Woods musik, och har fascinerats av hans tragiska livsöde. Filmen har precis släppts på DVD, efter många års väntan. Mina förväntningar var såklart höga. Tyvärr så blev jag lite besviken på Malfunkshun. Filmen känns lite för amatörmässigt gjord. Men jag är glad att den äntligen har släppts. Inte minst p.g.a. att limited-utgåvan av DVDn innehåller 2 CD-skivor med musik, varav den ena är Andys soloinspelningar som tidigare aldrig funnits tillgängliga. Kanske kommer jag med tiden att uppskatta filmen ännu mer. Men som film så är den nog huvudsakligen intressant för de som redan känner till Andrew och Mother Love Bone, eller fans av Pearl Jam och Soundgarden.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar