söndag 5 juni 2011

Slumdog Millionaire (2008) Betyg: 8/10


Jamal är uppvuxen i Mumbai/Bombays slumkvarter. När han får chansen att tävla i Vem vill bli miljonär så lyckas han mot alla odds svara rätt på fråga efter fråga och har miljonvinsten i sin hand. Men hur kan en outbildad gatpojke klara av dessa svåra frågor? Jamal blir utsatt för förhör under tortyrliknande förhållanden, allt i syfte att få honom att erkänna att han har fuskat. Men Jamal vidhåller att han kunde alla svar. Fråga för fråga så får vi nu klarhet i hur han genom livet skaffat sig de kunskaper som krävdes för att klara av varenda fråga i tävlingen.

Baserad på en bok så tar Danny Boyle (Trainspotting) med oss på ett gripande äventyr, där vi får följa Jamals livsöde. Viktiga personer i hans liv är brodern Salim och Jamals stora kärlek Latika. Genom fruktansvärda händelser, som får en att reflektera hur bra ens eget liv har varit, så lär vi känna Jamal, Salim och Latika.

Slumdog Millionarie fick inte mindre än 8 Oscars bl a de riktigt tunga priserna för Bästa film, Bästa manus och Bästa regi. Det var välförtjänt för det här är en riktigt bra film.

Betyg: 8/10

1 kommentar:

  1. Såg denna en andra gång då den nyligen gick på tv. Tyckte den var mycket bättre än första gången jag såg den. Helt klart sevärd!

    Mr Kaufman

    SvaraRadera