söndag 5 juni 2011

Brothers (2009) Betyg: 8/10


En nyinspelning av Susanne Biers film från 2004, nu med Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal och Natalie Portman i huvudrollerna.

Tobey och Jake spelar två bröder, som trots stora olikheter står varandra nära. Den ena, Tommy är nyligen frisläppt från fängelse efter ett bankrån. Den andre, Sam är familjefar och yrkesofficer, som precis ska ge sig av på sin andra vända till Afghanistan. När Sams helikopter blir nedskjuten så blir han dödsförklarad och en begravningsceremoni hålls. Tommy börjar ställa upp för sin brors änka och blir snabbt nära sina två brorsdöttrar. Men det som ingen av dem vet är att Sam inte är död, utan i fångenskap.

Brothers är en riktigt bra film. Susanne Bier har en förmåga att skriva berättelser som engagerar och berör. Regissören Jim Sheridan har ingen dålig bakgrund när det gäller dramafilmer: In the name of the Father och My Left Foot, bägge två med Daniel Day-Lewis borgade för att denna remake av Biers film blev bra. Jag måste medge att jag inte har sett det danska originalet, men det måste jag snart råda bot på. Om den är ännu bättre än den amerikanska filmen, så kommer det att bli en fantastisk upplevelse. Jag får återkomma med detta så småningom.

Brothers är en film som tycks ha passerat lite obemärkt. Det är den alldeles för bra för att vi ska låta den göra. Se den!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar