söndag 5 juni 2011

Se7en (Seven) (1995) Betyg: 9/10


En gång i tiden gjorde David Fincher flera riktigt bra filmer på raken, först Seven, sedan The Game och Fight Club. Hans senaste film The Social Network har ju uppskattats av många, och den är absolut sevärd. Men jag tycker att det är betydligt mer angeläget att se de tre ovan nämnda filmerna än denna tämligen bagatellartade berättelse.

Men vad är det nu som gör Seven till en så bra film kan man fråga sig? Den utspelar sig i en icke namngiven storstad. I centrum är två polisdetektiver på mordroteln, en rookie och en som ska gå i pension nästa vecka. De hamnar mitt upp i en jakt på en seriemördare vars offer ritualmässigt mördas en efter en utifrån de sju dödssynderna (enligt Dante). Det är en film noir, mörk som döden. Brutalt skildrad, utan att vara explicit. En lysande bra kvartett skådespelare med Brad Pitt och Morgan Freeman som detektiverna, Kevin Spacey som mördaren och Gwyneth Paltrow som detektivhustru.

Jag har sett Seven säkert lika många gånger som den heter, och den tål att ses om. Det här är en thriller när den är som allra bäst. Rekommenderas definitivt!

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar