tisdag 28 juni 2011

Flipped (2010) Betyg: 8/10


Den 7-åriga Bryce flyttar till ett nytt hus tillsammans med sin familj. Han träffar då granntjejen Juli som omedelbart blir blixtförälskad i honom, till hans stora förskräckelse. Bryce försöker undvika Juli, medan hon försöker följa efter honom. Och så fortsätter det genom åren, till en dag när något oväntat händer.

Rob Reiner, känd för Spinal Tap, When Harry met Sally, Stand by me, A few good men med mera, står för regi och manus (baserat på en bästsäljande bok). Historien är smart berättad. Vi får se de flesta situationer ur såväl Bryce som Julis perspektiv. Detta ger den söta berättelsen en extra dimension. Jag tyckte att den var riktigt bra och rekommenderar den varmt för en regnig sommarkväll.

Betyg: 8/10

måndag 20 juni 2011

The Dilemma (2011) Betyg: 4/10


De två kompisarna Ronny och Nick (spelade av Vince Vaughn och Kevin James) kämpar hårt med sitt företag. De försöker sälja in ett nytt koncept för motorer till biljättarna, och för en öppning som sätter hög press på dem bägge två. Men så råkar Ronny upptäcka att Nicks fru är otrogen. Hur ska han hantera detta? Om han berättar för Nick så kommer han att bli knäckt och det förstör deras chanser att lyckas slutföra deras nya motor. Men hur ska han kunna låta bli att berätta detta för bästa kompisen?

En ganska ordinär komedi, som faktiskt är hyfsat rolig emellanåt kanske tvärtemot vad det kan verka av handlingen att döma. Men det är inte någon stor skrattfest, och inget som man minns i längden. Hygglig underhållning för en trött fredagskväll.

Betyg: 4/10

söndag 19 juni 2011

Charlie Bartlett (2007) Betyg: 8/10


Efter att ha blivit utkickad från privatskolan för att ha sålt falskleg till de andra eleverna så får rikemanssonen Charlie Bartlett börja i en vanlig skola. Efter att initialt haft svårt att få vänner så finner han sin plats i skolan. Han blir skolans egen kurator och säljer förutom rådgivning även diverse receptbelagd medicin till de andra eleverna.

Charlie Bartlett är en ovanligt fräsch och annorlunda high school-film. Anton Yelchin spelar huvudrollen och har även synts i bl a nyinspelningen av Star Trek och Terminator Salvation. Yelchin är bra i rollen, och backas upp av de mer rutinerade Robert Downey Jr och Hope Davis.

Rejält bra film som rekommenderas!

Betyg: 8/10

No strings attached (2011) Betyg: 6/10


En tjej (Natalie Portman) och en kille (Ashton Kutcher) försöker hålla sin relation till att bara träffas och ha sex med varandra. Det blir´mer komplicerat än vad man kan tro.

Regisserad av Ivan "Ghostbusters" Reitman. Bra kemi mellan huvudrollsinnehavarna och Kevin Kline är riktigt kul som Kutchers pappa. Jag gillade filmen, även om den kanske blir lite Hollywoodskt krystad emellanåt. I slutändan så blir det naturligtvis tårdrypande romantiskt, precis som det ska vara i en sådan här film.

Betyg: 6/10

13 (2010) Betyg: 3/10


Vince är en ung man i stort behov av pengar eftersom hans far hamnat på sjukhus efter en olycka och familjen är i avsaknad av så väl tillräcklig försäkring som pengar att finansiera pappans operationer. Han råkar höra en man tala om att han har en möjlighet att tjäna storkovan. Strax därefter dör mannen av en överdos, och Vince beslutar sig för att ta hans plats för att tjäna pengarna. Snart är han indragen i ett spel på liv och död som han inte kan ta sig ur.

Trots att det är några hyggliga skådespelare (Mickey Rourke, Alexander Skarsgård, Ray Winstone, Jason Statham m.fl) så räcker det inte till. Manuset är förvisso välskrivet, men handlingen är ganska ordinär och förutsägbar.

Betyg: 3/10

Monsters (2010) Betyg: 5/10


För sex år sedan upptäcktes liv på en annan planet i vårt solsystem. Man sände ut en sond för att ta prover, men på väg att landa på Jorden så kraschade den i Centralamerika. Inom kort så uppstod liv, och en stor zon i Mexico försattes i karantän. Två amerikaner ska försöka ta sig igenom zonen för att komma hem till USA.

Filmen påminner konceptuellt om District 9 som kom härom året. Även denna är gjord med relativt små medel. Relativt bra skådespelareinsatser av idel okända talanger. Inte alls någon skräckis eller "rymdfilm", utan till stor del ett relationsdrama. Men visst är den lite spännande emellanåt...

Betyg: 5/10

lördag 18 juni 2011

Fyra år till (2010) Betyg: 6/10


Björn Kjellman spelar folkpartiledaren David Holst som går fram som en storm och är på väg att vinna valet för borgligheten. Men de snubblar på målsnöret, och det blir till att fokusera på nästkommande val om fyra år. Men när han kommer i kontakt med en annan riksdagsman så händer det något konstigt, han blir kär. Men det är bara några problem: David är gift, det här är en kille, och dessutom så är han socialdemokrat.

En ganska kul och lite annorlunda komedi, i regi av Tova Magnusson-Norling som dessutom spelar fru Holst i filmen. Lite bättre än de flesta svenska komedier, men bitvis ganska ordinär.

Betyg: 6/10

Cedar Rapids (2011) Betyg: 5/10


Ed Helms från The Office (US) spelar Tim Lippe, en lätt bortkommen försäkringsagent från en småstad. När stjärnan på kontoret hastigt går bort så får Tim i uppdrag av sin chef att åka till det årliga (kristna) försäkringsförsäjarekonventet i Cedar Rapids där han förväntas hämta hem ännu en utmärkelse till företaget, precis som de fått de senaste åren. Tim som aldrig varit iväg från hemstaden tidigare har en svår utmaning, särskilt som han hamnar i klorna på den dekadenta Dean Ziegler (John C. Reilly).

En helt okej komedi som bitvis bjuder på en del skratt. Ed Helms är bra. John C Reilly är som vanligt riktigt bra, och denna roll passar honom som handsken. Uppbackade av Anne Heche och Sigourney Weaver så skulle detta kunnat vara riktigt toppen, men Cedar Rapids fastnar emellanåt i lite fjant och går emellanåt på tomgång. Men bitvis så är det helt klart kul.

Betyg: 5/10

tisdag 14 juni 2011

True Grit (2010) Betyg: 7/10


14-åriga Matties pappa har blivit mördad. Hon anlitar en hårdnackad cowboy för att leta upp pappans mördare och föra honom inför rättvisan. Och hon kräver att själv få följa med på jakten.

Bröderna Coen har gjort en ny version av denna John Wayne-klassiker. Istället för att utgå från den första filmen, så gick man tillbaka till boken som var förlaga till filmen. Detta har gjort att filmen inte bara blir en trist nyinspelning. I huvudrollerna återfinner vi Jeff Bridges, Matt Damon och Josh Brolin. Och inte att förglömma - Hailee Steinfeld, som spelar Mattie på ett sådant övertygande sätt.

Det här är en riktigt bra westernrulle, fast egentligen så är det ett relationsdrama. För filmen handlar mycket om relationen mellan Bridges och Steinfeld, men även deras relation till Texas Rangern Matt Damon. Jag älskade westernrullar när jag var liten, numera är jag inte lika övertygad, men True Grit är en riktigt bra representant för genren.

Betyg: 7/10

Paul (2011) Betyg: 8/10


Två brittiska science fiction-serieförfattare åker till USA för att gå på seriemässa och för att besöka diverse UFO-relaterade platser. Plötsligt så får de oväntat sällskap av Paul, en tvättäkta alien som är strandsatt på Jorden. Paul är inget som de förväntat sig, och han är jagad av någon.

Simon Pegg har tidigare roat oss med sina filmer Shaun of the dead, Hot Fuzz och Run, Fatboy, Run. I Paul så slår han sig samman med kompisen Nick Frost och förutom att de har skrivit filmen tillsammans, så spelar de också huvudrollerna. Filmen blir en enastående hyllning till science fiction-genren och blinkningarna till andra filmer duggar tätt. Mycket underhållande vill jag lova, i synnerhet om du är ett fan av genren.

Betyg: 8/10

lördag 11 juni 2011

Limitless (2011) Betyg: 8/10


Den misslyckade författaren Eddie Morra (Bradley Cooper) blir erbjuden på ett fantastiskt nytt läkemedel som expanderar utnyttjandet av hjärnans kapacitet. Eddie testar pillret och blir omedelbart extremt smart. Problemet är bara att pillrens effekt är inte bestående och att tillgången på dem är minst sagt begränsad. Men Eddie kommer över ett parti och snart så inser han att de är hans väg till framgång och rikedom. Men det går inte direkt som på tåget...

Jag gillar den här sortens science fiction-thrillers generellt och Limitless gör mig inte besviken. Visst finns det en del brist på logik i Eddies agerande emellanåt, i synnerhet som han nu blivit så extremt smart. Men som helhet så är Limitless en riktigt bra film som kittlar fantasin. Bradley ger en stabil insats, och han får spela emot legenden Robert De Niro - som alltid en fröjd att se. Regisserad av Neil Burger som för ett par år sedan gjorde den riktigt bra The Illusionist med Ed Norton i huvudrollen.

Rekommenderas, en av de bättre filmer jag sett på senare år i denna genre.

Betyg: 8/10

At home by Myself...with You (2009) Betyg: 6/10


Romy har haft en jobbig start på livet och det har satt sina spår. Med en mamma som varnade henne för att inte lämna huset, eftersom något dåligt händer om man lämnar huset. Genom en slumpartad serie händelser så dör hennes pappa, mamma, pojkvän och hund. Detta lämnar Romy med fem grava fobier: humrar, åskväder, kyssar, lämna hemmet samt att öppna lådor. Det här gör att hon lever hela sitt liv instängd i sin lägenhet, varifrån hon sköter sitt jobb som reseagent trots att hon aldrig gjort en enda resa själv.

Ett fräscht och ganska originellt upplägg på en film. Det kändes inte alls som om man sett något ganska snarlikt tidigare, trots att man genom ären plöjt några tusen filmer. Filmen är inspelad på knappt någon budget alls, och skådespelarna är inte speciellt kända. Och likväl så är detta inget som man saknar, för det här är en bra film. Speciellt Kristin Booth i rollen som Romy är jättebra. Några av er kanske känner igen henne från diverse tv-serier eller från Woody Harrelsons charmiga Defendor.

At home by myself...with you är framför allt en romantiskt komedi, och en bra och rolig sådan.

Betyg: 6/10

måndag 6 juni 2011

I Am Number Four (2011) Betyg: 2/10


Jag skulle kunna sammanfatta min åsikt genom att skicka följande meddelande till "I am number four": You are number two!

En science-fiction-äventyrsfilm där vi får möta Nummer 4, en av 9 ungdomar som är de enda överlevande från en annan planet. Nu lever de i det fördolda på Jorden. Men de är jagade av de ondskefulla Mogadarianerna, som vill fullgöra utrotandet av deras ras.

Filmen känns inriktad på samma målgrupp som Twilightfilmerna. Handlingen är rätt tunn och innehåller inget nytt under solen.

You are number two!

Betyg: 2/10

söndag 5 juni 2011

Slumdog Millionaire (2008) Betyg: 8/10


Jamal är uppvuxen i Mumbai/Bombays slumkvarter. När han får chansen att tävla i Vem vill bli miljonär så lyckas han mot alla odds svara rätt på fråga efter fråga och har miljonvinsten i sin hand. Men hur kan en outbildad gatpojke klara av dessa svåra frågor? Jamal blir utsatt för förhör under tortyrliknande förhållanden, allt i syfte att få honom att erkänna att han har fuskat. Men Jamal vidhåller att han kunde alla svar. Fråga för fråga så får vi nu klarhet i hur han genom livet skaffat sig de kunskaper som krävdes för att klara av varenda fråga i tävlingen.

Baserad på en bok så tar Danny Boyle (Trainspotting) med oss på ett gripande äventyr, där vi får följa Jamals livsöde. Viktiga personer i hans liv är brodern Salim och Jamals stora kärlek Latika. Genom fruktansvärda händelser, som får en att reflektera hur bra ens eget liv har varit, så lär vi känna Jamal, Salim och Latika.

Slumdog Millionarie fick inte mindre än 8 Oscars bl a de riktigt tunga priserna för Bästa film, Bästa manus och Bästa regi. Det var välförtjänt för det här är en riktigt bra film.

Betyg: 8/10

Se7en (Seven) (1995) Betyg: 9/10


En gång i tiden gjorde David Fincher flera riktigt bra filmer på raken, först Seven, sedan The Game och Fight Club. Hans senaste film The Social Network har ju uppskattats av många, och den är absolut sevärd. Men jag tycker att det är betydligt mer angeläget att se de tre ovan nämnda filmerna än denna tämligen bagatellartade berättelse.

Men vad är det nu som gör Seven till en så bra film kan man fråga sig? Den utspelar sig i en icke namngiven storstad. I centrum är två polisdetektiver på mordroteln, en rookie och en som ska gå i pension nästa vecka. De hamnar mitt upp i en jakt på en seriemördare vars offer ritualmässigt mördas en efter en utifrån de sju dödssynderna (enligt Dante). Det är en film noir, mörk som döden. Brutalt skildrad, utan att vara explicit. En lysande bra kvartett skådespelare med Brad Pitt och Morgan Freeman som detektiverna, Kevin Spacey som mördaren och Gwyneth Paltrow som detektivhustru.

Jag har sett Seven säkert lika många gånger som den heter, och den tål att ses om. Det här är en thriller när den är som allra bäst. Rekommenderas definitivt!

Betyg: 9/10

Man of the Year (2006) Betyg: 7/10


Kan du tänka dej att David Letterman eller Jay Leno skulle bli USAs president? Det är grundidén till filmen Man of the Year. Här möter vi Tom Dobbs, som leder sin tv-show med mycket samhällssatir. Han börjar skämta om att ställa upp i presidentvalet, och får en enorm respons från sina fans. Plötsligt så är det inte längre ett skämt, utan Dobbs beslutar sig för att kandidera på riktigt. Men har han verkligen någon chans?

Skriven och regisserad av Barry Levinson som gjort filmer så som Rain Man, Wag The Dog, Tootsie, Good Morning Vietnam och Sleepers. I huvudrollen ser vi Robin Williams, som naturligtvis passar ypperligt i rollen som komiker. Starkt uppbackad av framför allt Christopher Walken, Laura Linney och Jeff Goldblum. Kanske är handlingen lite förutsägbar, men absolut inte så förutsägbar som du kanske tror just nu. Filmen bjuder på många skratt, och det finns ett lite tankvärt budskap i den: ska man kunna köpa sig ett presidentskap i USA?

Betyg: 7/10

Charlie's Angels (2000) Betyg: 3/10


En klassisk tv-serie som för några år sedan blev film. Jag hade på något sätt lyckats undgå dessa filmer till dess att jag härom veckan hamnade framför en tv-sändning med Charlie's Angels. Här möter vi en trio brottsbekämpande sexiga tjejer (Cameron Diaz, Lucy Liu, Drew Barrymore) som sponsras av den hemliga Charlie, som de aldrig träffat. De maskerar sig, och påfallande ofta i sexiga outfits. Det känns som om filmen driver med det mansgrisiga synsätt som ofta finns i denna typ av filmer. Män är lättdistraherade av sexiga kvinnor.

Charlie's Angels är oerhört lättvindig underhållning. Man kan se filmen och ha kul för stunden, men den tillför inget som helst nytt eller något minnesvärt. Handlingen är så dålig att jag inte en minns den en vecka senare. Men det spelar ingen roll, den är underhållande för stunden.

Betyg: 3/10

Brothers (2009) Betyg: 8/10


En nyinspelning av Susanne Biers film från 2004, nu med Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal och Natalie Portman i huvudrollerna.

Tobey och Jake spelar två bröder, som trots stora olikheter står varandra nära. Den ena, Tommy är nyligen frisläppt från fängelse efter ett bankrån. Den andre, Sam är familjefar och yrkesofficer, som precis ska ge sig av på sin andra vända till Afghanistan. När Sams helikopter blir nedskjuten så blir han dödsförklarad och en begravningsceremoni hålls. Tommy börjar ställa upp för sin brors änka och blir snabbt nära sina två brorsdöttrar. Men det som ingen av dem vet är att Sam inte är död, utan i fångenskap.

Brothers är en riktigt bra film. Susanne Bier har en förmåga att skriva berättelser som engagerar och berör. Regissören Jim Sheridan har ingen dålig bakgrund när det gäller dramafilmer: In the name of the Father och My Left Foot, bägge två med Daniel Day-Lewis borgade för att denna remake av Biers film blev bra. Jag måste medge att jag inte har sett det danska originalet, men det måste jag snart råda bot på. Om den är ännu bättre än den amerikanska filmen, så kommer det att bli en fantastisk upplevelse. Jag får återkomma med detta så småningom.

Brothers är en film som tycks ha passerat lite obemärkt. Det är den alldeles för bra för att vi ska låta den göra. Se den!

Betyg: 8/10

Cassandra's dream (2007) Betyg: 5/10


På senare år så har jag börjat uppskatta Woody Allens filmer. Eller åtminstone en del av dem, för hans filmskapande är ibland lite brokigt. I Cassandra's Dream får vi följa två bröder, spelade av Ewan McGregor och Colin Farrell, som köper sig en segelbåt - Cassandra's Dream. De två bröderna har båda två ekonomiska svårigheter, den ene behöver pengar för att investera i ett hotellprojekt för att kunna sluta jobba i pappas restaurang, den andre är spelmissbrukare och har spelskulder. Som tur är så finns den rike morbror Howard, som alltid brukar vilja hjälpa systersönerna. Men den här gången så har han ett motkrav. Howard har nämligen hamnat i ett eget juridiskt trångmål, och han ber nu bröderna att ta livet av mannen som kan vittna emot honom.

Cassandra's Dream hör inte till Woody Allens vassaste filmer. Den är okej, men inte något speciellt.

Betyg: 5/10

Blue Valentine (2010) Betyg 7/10


Ryan Gosling och Michelle Williams spelar det unga paret som lever tillsammans med sin lilla dotter. De är olika i ambitioner för sina liv och relationen är långt ifrån friktionsfri. Vi får genom tillbakablickar lära känna dem och hur de träffade varandra.

Man skulle kunna sammanfatta filmen med två ord: mörk och välspelad. Gosling och Williams är båda två riktigt bra. Williams rollfigur är instabil och det lyckas hon framställa på ett nyanserat och pricksäkert sätt. Blue Valentine var inte en film som jag mådde bra av att se, den är jobbig och smärtsam. Men likväl så är det en mycket bra film.

Betyg: 7/10

The Beauty and The Beast (1991) Betyg: 6/10


En Disneyklassiker om den ytlige prinsen som av en häxa förvandlas till ett odjur. Han lever sitt liv i det förfallna slottet, i sällskap med sina undersåtar som även de förtrollats (till levande klockor, tekannor etc). Hans enda hopp om att åter få bli en människa är att han ska lära sig att älska och att någon ska älska honom. Då ska förtrollningen brytas. När den excentriska uppfinnaren kommer vilse och hamnar på slottet blir han tillfångatagen. Hans dotter Belle lyckas leta reda på honom, och erbjuder sig att ta faderns plats som fånge hos odjuret. Kan detta bli vändpunkten i hans liv, som leder honom ur förtrollningen?

The Beauty and The Beast eller Skönheten och Odjuret som den heter på svenska är naturligtvis en väldigt snyggt gjord film. De flesta har väl sett de tjusiga dansscenerna med de läckert animerade kristallkronorna. Det här är en bra film, men det finns betydligt bättre Disneyfilmer. I mina ögon har den fått en lite väl hög status, kanske beroende på att den här filmen var väl lite av en vändpunkt för Disney som i ärlighetens namn var lite på dekis ett tag innan den här filmen släpptes? Klart sevärd, och om du inte har alltför hög förväntningar som kommer du inte att bli besviken.

Betyg: 6/10