lördag 14 maj 2011

The American (2010) Betyg: 5/10



Anton Corbijn är min favoritfotograf, kanske mest känd för sina mörka svartvita bilder på artister som Depeche Mode, U2 och Nirvana. Han har även gjort snygga musikvideos med dessa och andra artister. Härom året så gjorde han Control, filmen om Joy Divisions sångare Ian Curtis liv. Nu har han fått chansen att regissera en av Hollywoods storstjärnor, George Clooney.

The American handlar om yrkesmördaren (Clooney) som efter att det har hettat till försöker ligga lågt i en liten by i Italien. Han säger att han är fotograf, och försöker hålla sig på sin kant. Sin ensamhet brytar han genom att förlusta sig med en av de lokala prostituerade, samt genom att emellanåt ta sig en drink med byns präst. Men några är efter honom. Det inte inte vilka som helst, utan det är "svenskarna". Filmens inledande scener utspelar sig även i Sverige, och om du inte blinkar så kommer du sannolikt att känna igen åtminstone en av skådespelarna som sveper förbi.

Som väntat så levererar Anton Corbijn en visuellt attraherande film. Men jag tycker att tempot är lågt och den saknar det där lilla extra. Visst är det välgjort, och jag tycker att porträttet av den ensamma yrkesmördaren har poänger och är intressant. Hans ensamhet och det tomma liv han lever framställs oerhört tydligt. Men det räcker inte fullt ut för mej. Utan att på något sätt vara dålig, så finns det många filmer jag hellre ser än The American.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar