fredag 15 april 2011

Somewhere (2010) Betyg: 7/10


Somewhere är den senaste filmen från Sofia Coppola som tidigare givit oss bl a The Virgin Suicides och Lost In Translation. Precis som nämnda filmer så handlar Somewhere om utanförskap och tomhetskänslor. Här får vi stifta bekantskap med filmtjärnan Johnny Marco (Stephen Dorff) som lever sittt liv i ett hotellrum på det mytomspunna L.A.-hotellet Chateau Marmont. Här har många film- och rockstjärnor passerat genom åren, och många har precis som Johnny valt att bo här under så långa perioder att detta blivit "hemma" för dem. Bland de som figurerat här genom åren finns t ex Greta Garbo, David Bowie, Led Zeppelin och Jim Morrison. I en av hotellets bungalows dog John Belushi av en drogöverdos.

Johnny Marco lever ett tomt och innehållslöst liv med få eller inga riktiga vänner utan mest ytliga kontakter. Vid de få tillfällen när han måste göra något som vagt påminner om att arbeta, så uppvisar han att han mest av allt är ett tomt skal. Hans 11-åriga dotter Cleo, spelad av Dakota Fannings lillasyster Elle, är någon som emellanåt passerar förbi i hans liv utan att han egentligen känner henne så väl då hon bor hos sin mamma. Men när hennes mamma ska åka iväg och lämnar ansvaret för Cleo till Johhny så börjar han plötsligt att lära känna sin dotter. Plötsligt börjar Johmny se nya saker i livet.


En timme in i filmen så har jag plötsligt blivit botad av alla ambitioner och drömmar att bli filmstjärna. Istället så känner jag mig mjukt deprimerad. En annorlunda filmupplevelse. Jag är ett fan av Sofia Coppolas lågmälda berättarstil, men den passar så klart inte den som är ett fan av actionfilmer. Somewhere är inte riktigt lika vass som Lost in translation, men det är en riktigt välgjord film.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar