lördag 2 april 2011

Hämnden (a.k.a. In a better world) (2010) Betyg: 6/10


Hämnden är danska Susanne Biers Oscarsbelönade drama med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Handlingen kretar kring två familjer, med fokus på 2 pojkar i 13-årsåldern. Elias är mobbad delvis för att hans pappa är svensk, medan Christian kommer som ny till klassen efter att hans mor nyligen gått bort i cancer. De två pojkarna finner varandra och deras vänskap blir både en trygghet och ett sort riskmoment för dem bägge. Elias svenske far, som arbetar utomlands för Läkare utan gränser, råkar ut för en bufflig tölp inför grabbarna. Det här blir en situation som ingen av dem har någon bra hantering för.

Personligen så tycker jag inte att detta är Susanne Biers bästa film. Jag föredrar t ex Efter Bröllopet. Hämnden är inte alls en dålig film, men jag tycker att den har blivit onödigt haussad. Handlingen är bra, men inte särskilt originell. Skådespeleriet är bra, i synnerhet de yngre skådespelarna. Persbrandt gör ingen speciellt minnesvärd insats om man ska vara ärlig. Nu låter detta lite som en sågning, och det är det absolut inte. Men Hämnden har fått ett rykte om sig att vara en riktig toppfilm, och det hävdar jag att den inte alls är.

Betyg: 6/10

1 kommentar:

  1. Kan verklligen hålla med om det. Att det inte är någon toppfilm. Tycker mycket om Susanne Biers filmer men det här var verkligen inte en av hennes bästa. Fast man borde väl blivit misstänksam när amerikanarna gillade den...

    SvaraRadera