tisdag 7 juli 2015

Four Rooms (1995) Betyg: 7/10

Efter att Quentin Tarantino slog igenom med Pulp Fiction så kom denna lilla episodfilm där QT står för en av de fyra delarna. Allt utspelar sig på ett hotell med the bell boy (Tim Roth) som röd tråd. I det första rummet träffas en grupp häxor (Madonna m fl). I nästa finns ett par i en jobbig situation då mannen misstänker hustrun för otrohet. I det tredje är två barn som lämnas en kväll medan föräldrarna ska ut på stan. Och i det sista (Quentins rum) har det druckits en hel del alkohol, vilket har föranlett en minst sagt annorlunda vadslagning.

Tveklöst så är Tarantinos del överlägsen de andra, men ingen del är rent dålig (möjligtvis undantaget den första). Klart värd att lägga en och en halv timme på, särskilt som avslutningen är riktigt bra!

Betyg: 7/10

Jane The Virgin, Season 1 (2014) Betyg: 9/10


Jane, en 25-årig som valt att förbli oskuld till hon gifter sig, blir av misstag inseminerad av sin gynekolog. Det är upptakten till en annorlunda komediserie. Ett tag så hade jag svårt att fastna för den, men sen så fattade jag serien. Den är underbart skriven. Arrested Development möter Lödder är det enda som kan beskriva den. Mycket bra!!!! Rekommenderas!

Betyg: 9/10

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day (2014) Betyg: 5/10


Alexander har en riktigt dålig dag tillsammans med sin mamma, pappa och syskon.  Mycket clichéer. Bitvis går den på tomgång och är jobbig och se. Men emellanåt så levererar den en kul scen eller två, och några skratt. Och mot i sista tredjedelen så lyckas den slå an på lite värme, vilket gör att filmen får en dimension till. Inte en av Steve Carrells bästa filmer.

Betyg: 5/10

Under the dome (TV-serie) Säsong 1 & 2 (2013/2014) Betyg: 6/10

Utan förvarning så hamnar den lilla amerikanska staden under en ogenomtränglig genomskinlig kupol (dome). Förvecklingar följer. Baserad på en roman av Stephen King.

Första säsongen är riktigt underhållande, men under säsong 2 började det bli "koka mer soppa på samma spik".

Betyg: 6/10

The Voices (2014) Betyg: 6/10

Jerry - en snäll men lite udda kille. Men han har ett problem, hans husdjur pratar med honom. När han börjar dejta sin kollega så börjar problemen hopa sig. Han kanske skulle må bättre av att ta sin medicin....

Fantasifull och mörk. Rolig och spännande. Ryan Reynolds gör inte bor sig den här gången heller.

Betyg: 6/10

Kingsman: The Secret Service (2014) Betyg: 6/10

´
Någon slags variant av Bond/Bourne, fast med glimten i ögat. Bra laguppställning på skådisar med Colin Firth, Sam Jackson, Michael Caine som främsta dragplåstren. Underhållande och ett bra tidsfördriv. 

Betyg: 6/10

House of Cards Säsong 3, (TV-serie) (2015) Betyg: 7/10

Efter en fantastiskt spännande säsong 1 så fortsatte House av Cards på en riktigt hög nivå under säsong 2. Här i tredje säsongen har Frances Underwood tagit plats i Vita Huset, men det blir inte riktigt lika vasst som i föregående säsonger. Fortfarande en av de bästa dramaserierna under de senaste åren.

Betyg: 7/10

Still Alice (2014) Betyg: 7/10

Språkprofessorn Alice börjar plötsligt få svårt att hitta ord och uttrycka sig. Det visar sig att hon drabbats av Alzheimers vilket sätter stora prövnngar på henne själv, hennes make och barn. Julianne Moore är grym i huvudrollen, och det gav henne också en Oscar. Lite för tillrättalagd för att vinna priser för min smak, men fortfarande en mycket bra film.

Betyg: 7/10

Hancock (2008) Betyg: 6/10

Hancock är inte en superhjälte utan en antisuperhjälte. Han har råkat få superkrafter i klass med Stålmannens, men ägnar sin tid åt att supa och ragga brudar. Då han ofta förosakar förödelse när han försökt rädda människor så är han impopulär bland många. När han får hjälp av en PR-expert så börjar det lite smått att vända....

Will Smith i huvudrollen i denna film som floppade rätt ordentligt. Det var oförtjänt för den är rätt underhållande och värd att se.

Betyg: 6/10



Inception: The Cobol Job (kortfilm) (2010) Betyg: 5/10

Inte en uppföljare, utan en liten tecknad bonusfilm på 14 minuter från Chris Nolans Incepetionvärld. Kul att se om man verkligen gillar filmen, men inte något jättespeciellt.

Betyg: 5/10

Taken 3 (2014) Betyg: 6/10


Då det dags för tredje tagningen i Liam Neesons framgångsrika Taken-filmer. Här blir han falskt anklagad för mord och måste fly samtisigt som han ska försöka rentvå sig själv.  Mycket underhållande, men såklart ingen toppfilm.

Betyg: 6/10

The Gambler (2014) Betyg: 7/10

Universitetsläraren med allvarligt spelmissbruk. Engagerande. Några riktigt bra scener. Generellt bra dialog, som främst levereras av Mark Wahlberg som i denna huvudroll gör ett bra jobb som vanligt. 

Betyg: 7/10

The Babadook (2014) Betyg: 6/10

Schysst skräckis om en ensamstående änka vars son är jätterädd för ett monster som kommer om natten....  Är inget stort fan av skräckfilmsgenren, men The Babadook var en bra film. 

Betyg: 6/10

Coherence (2013) Betyg: 4/10


Ett gäng gamla vänner samlas för en middag, och när en komet passerar så upplever de ytterst märkliga saker.

Ännu en lågbudgetfilm med okända skådespelare och ett manus som är skrivet som en teaterpjäs. Inte alls dåligt, men inte heller något som sticker ut.

Betyg: 4/10

Unbreakable Kimmy Schmidt - Säsong 1 (TV-serie) (2015) Betyg: 7/10


En tv-serie med ett oemotståenderligt upplägg. Kimmy Schmidt befrias från att ha varit inlåst hos en domedagskult sedan hon var en flicka. Hon försöker starta ett nytt liv i New York men saknar en hel del i nutidskunskap och även andra färdigheter, vilket gör henne till en minst sagt udda fågel.

Inte lika rolig som jag hade hoppats på, men likväl så kunde jag inte sluta kolla på den. 

Betyg: 7/10

Turist (2014) Betyg: 5/10

Den svenska familjen på skidresa i Alperna råkar ut för ett trauma, samtidigt som de behandlar sina egna interna problem. Otroligt hyllad och prisad film av Ruben Östlund. Lite överskattad tyckte jag. 

Betyg: 5/10

Jupiter Ascending (2015) Betyg: 4/10

Filmbolaget ger Matrix-syskonen Wachowski fria händer att ska en ny science fiction-mytologi. Det måste ju blir hur bra som helst? Eller? Handlar om en ung kvinna som jobbar som städerska på Jorden som plötsligt får reda på att hon är den rättmätige arvingen till att vara universums drottning. Låter ju som en spännande öppning. Tyvärr så blir det bara halvbra. Gick därifrån besviken.

Betyg: 4/10

Fifty Shades of Grey (2015) Betyg: 1/10

En av de senaste årens mest omtalade böcker är tjejsnuskserien Fifty Shades-serien, och i vintras kom första filmatiseringen av dessa böcker. Kände att jag såklart måste se filmen (då jag inte läst böckerna) för att se vad uppståndelsen handlar om. 

När jag satte på filmen så tänkte jag, det kanske inte är så bra handling men lite sexigt lär det ju vara i alla fall. Tyvärr så infrias inte ens dessa förväntningar. Filmen handling är oerhört tunn förvisso, men sexscenerna är nog de mest osexiga som har filmats. Jag sitter och funderar på annat, plockar fram telefonen och läser lite mail medan jag hoppas på att något mer engagerande ska komma. Det gör det tyvärr aldrig, och filmen är ett enda långt sömnpiller som inte förtjänar att slösa tid på. Som ni kan se på bilden så finns det en osedd version (unseen edition). Det tycker jag att ni ska ta som ett tips och låta den här vidrigt genomusla filmen låta vara - osedd.

Betyg: 1/10

Gotham (2014) (TV-serie) Betyg: 7/10


En TV-serie om Batman, fast utan Batman? Jajamensan, Den här serien tar utgångspunkt från när Bruce Waynes föräldrar mördas i Gotham, och stannar kvar i den tidseran. Vi får möta personer från Batmanmytologin som senare kommer att bli Batmans lierade eller fiender, som t ex James Gordon, The Penguin, Alfred, Poison Ivy, Selina Catwoman Kyle.

Serien började rätt segt, men växte till sig ganska bra genom första säsongens 22 avsnitt. Inte en toppserie, men jag gillade den rätt bra ändå.

Betyg: 7/10

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015) Betyg: 8/10

Kurt Cobain har funnits med i hela mitt vuxna liv. Från det att jag såg Nirvana på en klubb i Houston 1991, till att jag träffade honom och Courtney i Gamla Stan två år senare, och nu 20 år efter hans död så lyssnar jag fortfarande en hel del på den musik han gav oss tillsammans med Nirvana.

Regissören Brett Morgen har fått tillgång till massor med material från Courtney Love och hennes och Kurts dotter Francis har agerat producent till filmen. Den börjar med Kurts uppväxt i Aberdeen, går sedan in på Nirvana och bandets storhetstid och hur den tärde på Kurt. Den sista delen av filmen visar genom hemmafilmer på ett naket och obehagligt sätt hur illa däran han var i sitt drogmissbruk under de sista åren (när Frances var en liten baby).

Fascinerande att se, och det finns många episoder i filmen som jag har egna minnen av, t ex saker jag såg på TV eller läste om i tidningar. Här får vi se det från ett annat perspektiv, vilket är intressant och engagerande. Men mycket av filmen gör mej ledsen och nedstämd. Och man ska nog vara på det klara med att filmen (åtminstone enligt vännen Buzz Osbourne från Melvins) inte berättar om personen Kurt Cobain utan om mytologin Kurt Cobain. Denna var Kurt själv en mästare på att skriva, t ex i intervjuer. Man kan lätt få för sig att allt som man hör Kurts röst berätta i filmen är sant, men jag tror inte att så är fallet. Han skapade en myt om sig själv i allt han sa och gjorde.

Som helhet är Montage of Heck mycket sevärd, och kanske kommer jag att uppskatta den ännu mer när jag har sett den ett par gånger. Jag tror att då har jag vant mig vid de mest stämningssänkande scenerna, och kan istället njuta av att få se Kurt som han var (eller ville att vi skulle uppfatta att han var). Gillar du Nirvana så vet du att du ska se filmen!

Betyg: 8/10

Ex Machina (2015) Betyg: 9/10

Caleb vinner ett lotteri på jobbet och får åka till företagets rika och excentriske ägare Nathan som bor ensligt. Väl där så erbjuds han att delta i ett superhemligt forskningsprojekt där han ska interagera med Nathans senaste uppfinning, en artificiell kvinna med äkta artificiell intelligens. 

Med manus och regi av Alex Garland (första filmen han regisserar efter att ha skrivit manus och böcker tidigare). Enormt imponerande film. Engagerar till max! Bör inte missas! Svenska Alicia Wikander spelar rollen som den artificiella kvinnan Ava. 

Betyg: 9/10

Orange is the new Black - Säsong 3 (2015) Betyg: 7/10


Tyvärr så tappar Orange farten lite i tredje säsongen. Fortfarande väldigt bra, men mindre engagerande om seriens karaktärer. Istället så är det kritik mot privatisering av fängelser som får stort utrymme. Vi hoppas på mer i säsong 4.

Betyg: 7/10

Orange is the new Black Säsong 2 (TV-serie) (2014) Betyg: 8/10


Andra säsongen levererar. Lika bra som säsong 1. Fördjupar flera karaktärer på ett bra sätt. Svårt att slita sig från.

Betyg: 8/10