söndag 25 augusti 2013

Shameless US Säsong 1-3 (TV-serie) (2011-2013) Betyg: 10/10

William H. Macy är Frank Gallagher, en gravt alkoholiserad sexbarnspappa vars hustru har lämnat honom. Barnen struntar han i att sköta till förmån för att supa och snylta samhället och andra. Istället så får den äldsta dottern Fiona som är 22 ta hand om sina yngre syskon. 

Serien speglar en misär utan dess like, men syskonen har en gemenskap som gör att de oftast står över allt jobbigt. Shameless är en dramaserie, men den har mycket humor, värme och hjärta. Den innehåller också massor med saker som bäst måste betecknas som "barnförbjudna" (sprit, droger, sex, nakenhet, svordomar). Redan på andra avsnittet så blev jag helt fast i serien. 3 härliga säsonger med 12 heltimmesavsnitt vardera. Nu längtar jag bara efter säsong 4 som är på gång.

Betyg: 10/10

torsdag 22 augusti 2013

Molanders (2013) (TV-serie) Betyg: 8/10

Tv-serien Molanders handlar om Stockholmsfamiljen som efter mammans sammanbrott beslutar sig för att flytta från storstadens stress till pappans uppväxtort Alingsås. Ja, inte är det så att den tonåriga barnen är delaktiga i beslutet och det blir naturligtvis inte så populärt. Tanken är att familjen ska spendera mer tid tillsammans. Givetvis blir det inte så, och andra element som skapar stress infinner sig snabbt. 

Serien börjar lite smålunkande, men växer sig ganska snart till något riktigt bra och engagerande. Dramatid varvas med varm humor på ett härligt sätt. Obegripligt nog så har SVT beslutat sig för att inte göra en säsong två på Molanders! Tyvärr finns väl ingen chans att någon konkurrerande kanal fångar upp serien heller, då det är nog en alldeles för stor produktion för dessa. 

Missade du serien, så ta ikapp och se den snarast möjligt!

Betyg: 8/10

måndag 19 augusti 2013

Pulp Fiction (1994) Betyg: 10/10

Gangstern Vincent Vega  har nyligen kommit hem efter några år där han behövt hålla sig undan lagen och befunnit sig i Amsterdam. Tillsammans med kollegan Jules är han nu ute på ett jobb för deras chef Marcellus Wallace. Dessutom ska Vincent eskortera Marcellus fru Mia ut på en kul kväll medan hennes make är bortrest. Parallellt med detta möte vi den neddekade boxaren Butch Coolidge som gjort en deal med Marcellus om att lägga sig i nästa match.

När Pulp Fiction kom var den fullkomligt överrumplande och banbrytande i amerikansk film för de stora massorna. Visst har Tarantino genom åren "samplat" en hel del handling, berättarsätt med mera från sina egna idoler. Men dessa filmer är från t ex Japan, Hongkong, Italien och de flesta filmtittare är befriade från att ha sett dessa filmer. Tarantino lånar med hjärta och respekt, och det gör att det fungerar i mina ögon.

Två av mina favoritsaker med Pulp Fiction är den icke-linjära berättarstilen och hur dialogen är så storslagen att i princip varenda person som är med framstår som en huvudperson under hela tiden han/hon är syns på duken. Filmen återgav John Travolta en betydelsefull filmkarriär, något som han under flera år varit helt utan. Istället såg vi honom i bleka (förvisso populära) skräpfilmer som "Look who's talking". Filmen gav Samuel L. Jackson sitt stora genombrott, liksom Uma Thurmans. Man ska inte heller ignorera Bruce Willis fina insats. Men det är Tarantinos fantastiska manus och dialog som är den mest lysande stjärnan i filmen. Många missar dock att detta skrev tillsammans med hans dåvarande kompis Roger Avary som efter detta haft svårt att matcha framgångarna. Man kan undanta den vassa Killing Zoe, som förvisso inte vart någon stor publik framgång, men likväl är en fantastisk film. 

Pulp Fiction håller lika bra idag som för 20 år sedan. Var det länge sedan du såg den? Se om det för allt i världen. Du kommer inte att ångra dej, jag lovar!

Betyg: 10/10



Elizabethtown (2005) Betyg: 6/10

Skodesignern Drew Baylor (Orlando Bloom) har gjort superfiasko med sin nya revolutionerande skodesign. Han har precis fått sparken och är på väg att ta livet av sig när han får reda på att hans far har avlidit. För att ställa upp för familjen så beger han sig omedelbart för att hämta faderns kvarlevor i staden där pappan växte upp då han var på besök där. På flyget dit träffar han flygvärdinnan Claire (Kirsten Dunst) som genast fattar tycke för Drew och flirtar fullt ut med honom. 

Skriven och regisserad av Cameron Crowe (Jerry Maguire, Singles, Almost Famous) men inte alls i paritet med hans bästa filmer. Innehåller en del hjärta och charmiga scener, men inte tillräckligt engagerande. Något brister i kemin mellan Orlando och Kirsten, vilket gör att filmen inte funkar fullt ut. Bra skådisar backar upp huvudrollsinnehavarna (Susan Sarandon, Alec Baldwin, Judy Greer, Jessica Biel). Duger att se men jag är ändå lite besviken eftersom jag förväntar mig mycket att Crowe.

Betyg: 6/10

lördag 17 augusti 2013

Bäst före (2013) Betyg: 5/10


"Gubbfilm" kan man lugnt säga. Handlar om en trio "killar" i 60årsåldern som ger sig iväg på en finlandskryssning. En av dem är nyskild (Brasse Brännström), hans kollega (Kjell Bergqvist) har fått reda på att han har prostatacancer men det har han inte berättat för sina kompisar. På båten träffar de "Brasses" ungdomskärlek (Ewa Fröling) och ganska snart så börjar gubbarna tuppfäktas om hennes gunst. 

Bitvis rätt kul film, och det är i synnerhet kul att åter få se en film med Brasse. Som bekant så är han ju inte så aktiv i sitt skådespeleri nu för tiden. Den lyfter aldrig riktigt, och blir till stor del en orgie i "Kjells" gubbsjuka raggande. 

Betyg: 5/10


Spring Breakers (2012) Betyg: 4/10

Fyra collagetjejer som känt varandra sedan barndomen drar till Florida för att fira "vårlovet". För att finansiera resan så genomför de tre vildare tjejerna ett rån. Väl där nere så hamnar de i problem och blir arresterade varpå de de bailas ut från häktet av en knarklangare /James Franco). Problemen har bara börjat.

Bitvis intressant och annorlunda film, men mestadels rätt ointressant. Mycket bra bikinibrudar som frekvent förekommer, men det hjälper ju knappast handlingen. Känns som om den försöker att vara provokativ och spännande, istället för att berätta något bestående.En film att kolla på med grabbarna medan man dricker några öl kanske!?

Betyg: 4/10

torsdag 8 augusti 2013

Compliance (2012) Betyg: 4/10

En dag på snabbmatsrestaurangen så ringer en man som uppger sig för att vara polis och säger att det varit en stöld i restaurangen. Platschefen anmodas ställa upp och hjälpa till. Plötsligt så har "polisen" skapat en bisarr situation där alla inblandade drabbas.
Det mest intressanta med filmen är att den är baserad på verkliga händelser. Nåt pervo ringer in och får de anställda att tvinga en tjej att klä av sej och bli kroppssvisiterad. Tyvärr så är det aldrig speciellt spännande eller intressant. Formatet är "teaterpjäs", och gillar man det så kan man uppskatta Compliance lite extra.  Inga kända skådespelare.

Betyg: 4/10

Identity Thief (2013) Betyg: 4/10


Den kämpande familjefadern Sandy Pattersson (Jason Bateman) får sin identitet stulen och hela hans liv håller på och rasa samman. Han får ett spår efter att den skyldiga är en kvinna i Florida och han åker dit för att försöka lösa upp situationen. 

Ordinär komedi som aldrig förmår lyfta riktigt. Innehåller bra stunder, men också krystade urfåniga situationer. Sexscenen på motellet är dock bland det allra värsta jag sett. Huä! Och det menar jag på ett glatt humoristiskt sätt.  Bateman har gjort bättre, och hör spelar han mot Melissa McCarthy som jag undrar om hon verkligen är så kul!?

Betyg: 4/10

Napoleon Dynamite (2004) Betyg: 8/10

Kultklassiker från 2004 om den fullkomligt udda killen Napoleon Dynamite som jobbar för att få sin nästan lika udda kompis vald till "ordförande i elevrådet".Fullkomligt charmerande och helgrym insats av Jon Heder i huvudrollen. Ett måste att se!!

Betyg: 8/10

Trance (2013) Betyg: 7/10

Danny Boyle slog igenom storartat med Transpotting, och har sedan bland annat gjort den lysande Slumdog Millionaire och även den klaustofobiska 127 hours. Nu är han tillbaka med Trance, med James McAvoy, Vincent Cassel och Rosario Dawson i huvudrollerna.. Vad är verklighet och vad är lögn? James McAvoy spelar Simon som är involverad i en intrikat exceptionell konststöld. Tyvärr så har han glömt bort vara han gömt tavlan efter kuppen. Med hjälp av en hypnosterapist så försöker hans kumpaner nu att få honom att minnas. Men vad är verklighet?

Jag gillar verkligen den här sortens film, men tyvärr så känns denna lite för mycket som en Inceptionaktig film. Det är en tät thriller, och bitvis så lyfter den. Men alldeles för tidigt så börjar jag sitta och gissa vad det finns för vändningar i filmen. Som tur är så är handlingen lite mer komplex än vad man kan lista ut omedelbart, och jag blir verkligen underhållen när jag ser den. Inte en toppfilm, men ett mycket gott hantverk. Ska ses, men med rimliga förväntningar.

Betyg: 7/10

fredag 2 augusti 2013

Call Girl (2012) Betyg: 7/10

Ett par unga flickor som bor på hem blir inlurade till prostitution av en bordellmamma. Plötsligt så är de involverade i en värld där rika och mäktiga män utnyttjar dem. 

Baserad på verkliga händelser i Sverige under 1970-talet. Intressant och gripande. Klart sevärd!

Betyg: 7/10

The Bridges of Madison County (1995) Betyg: 5/10

Drama med Clint Eastwood och Meryl Streep i den enda betydelsefulla rollerna. Han är en fotograf för National Geographic som kommer till vischan för att fotografera broar. Hans vägar korsas med gräsänkan Francescas och de förälskar sig i varandra. Clint Eastwood har även regisserat filmen och den blev rätt uppmärksammad när den kom. Kanske är jag i fel sinnesstämning när jag ser detta lågmälda romantiska drama, men jag tycker det är alltför långsamt. Dessutom så stör jag mej på de värderingar som filmen kretsar kring. Kvinnan som uppoffrar sitt livs kärlek för sin man och framför allt sina barn, och som vill återförenas med honom i döden. Det känns inte så modernt. För mej så känns det inte så romantiskt heller. Mest fånigt, ett bortkastat liv. Inte en dålig film, men det finns många bättre att välja även om man bara skulle välja mellan de filmer som Clintan har regisserat (som ju ofta är skitbra). Lite för långtråkigt för min smak.

Betyg: 5/10

Olympus has fallen (2013) Betyg: 7/10

Bra thriller om en attack mot Vita Huset där presidenten hålls fången av terrorister. Den ende som kan rädda honom är hans tidigare livvakt, som blev omplacerad efter en incident några år tidigare när presidentens hustru avled. 

Faktiskt riktigt bra skriven thriller. Spännande och bra actionsekvenser med dialog som funkar. Helt klart ett bra sätt att döda två timmar en regnig sommarkväll!

Bra skådespelare så som Aaron Eckhart, Gerard Butler, Morgan Freeman, Melissa Leo och Dylan McDermott. 

Betyg: 7/10

The Incredible Burt Wonderstone (2013) Betyg: 7/10

Komedi i Las Vegas-miljö. Komikerparet Burt Wonderstone (Steve Carell) och Anton Marvelton (Steve Buscemi) blir osams och därefter börjar deras karriärer gå rejält utför i konkurrensen från nykomlingen Steve Gray (Jim Carrey). Ett gäng bra komediskådespelare är med i filmen, och bitvis är det riktigt kul! Klart sevärd!

Betyg: 7/10

Silver Linings Playbook (2012) Betyg: 8/10

Pat (Bradley Cooper) sitter på mentalsjukhus efter att ha misshandlat hustruns älskare. Hans beteende är helt klart stört. Men hans mamma hämtar ut honom för att åter bo hos dem. Han lär känna Tiffany (Jennifer Lawrence) som själv är drabbad av psykisk ohälsa efter att hennes make hastigt avlidit. De två kommer inte alls överens men fortsätter att umgås ändå.

Riktigt bra komedi, som balanserar drama med skratt på ett bra sätt. Filmen nominerades för en bunt Oscars och Jennifer Lawrence tog hem en för huvudrollen. Det var otroligt välförtjänt för hon är enormt bra i den här rollen. Det finns inget som ens känns som skådespeleri, utan Jennifer ÄR Tiffany. Även Bradley Cooper funkar rätt bra, även om jag tycker att han spelar över lite emellanåt. Robert De Niro som spelar rollen som Pats pappa känns däremot som om vi har sett i liknande roller lite för ofta. Det vore på tiden att få se honom i en kraftfullare roll igen istället för i den här typen av filmer. 

Rekommenderas!

/Betyg: 8/10