söndag 3 mars 2013

Sound City (2013) Betyg: 8/10

En dokumentär om en studio med fokus på det klassiska mixerbordet. Kan det låta mer trist? Förmodligen inte, men det är det absolut inte. I Sound City-studion i Los Angeles har massor med legendariska artister spelat in några av sina bästa plattor. Vad sägs om Fleetwood Mac, Tom Petty, Rage Against The Machine, Nirvana, Johnny Cash, Ratt, Nine Inch Nails, Neil Young, Elton John, Cheap Trick, Foreigner, Rick Springfield, Dio, Tool, Black Crowes, Queens of the Stone Age, Metallica med flera. 

Dokumentären handlar om studion genom åren och vad det var som gjorde att resultatet ofta blev så magiskt. Förklaringen menar de flesta är det speciella analoga mixerbordet. Mot slutet av filmen så får vi se hur Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) efter att studon lagts ned köper mixerbordet och flyttar det till sin egen studio, och där bjuder in andra legendariska musiker för att spela in en platta (soundtracket till denna film). Filmen kulminerar när Dave tillsammans med Christ och Pat från Nirvana får jamma och spela in tillsammans med sin idol Paul McCartney. 

Filmen är Dave Grohls hjärtebarn, och han står för regiarbetet själv. Det är uppenbart att han har en kärleksaffär med Sound City och inte minst dess magiska mixerbord. Den är väldigt intressant, och massor med musiker och producenter medverkar i filmen. 

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar